:)) rosszul fejeztem ki magam, en sem gondoltam arra, hogy a lyukon at csvarjak be.
A jozan esz szerint ugy illene, hogy kivulrol csavarjak be, ne kelljen darabokra szedni; foleg, hogy ez nem egy orok alkatresz hanem el tud kopni.
Azt gondoltam, hogy a lukon keresztül nem lehet kicserélni!
Itt részemről csak azon megy a para, hogy kívülről csavarják be a váltóházba, vagy szétszedik a váltót és belülről nyomják ki...
Szerintem az első verzió a valószínűbb...
Na megvan mi a baj az üléssel! A kormányhoz képest a vezetőülés balrább van, és nem párhuzamos. Szerintetek lehet valamit csinálni vele, mert így elég zavaró.
Sajnos a hozzaszolasodat csak nehany oraval a szereles utan olvastam, akkor hallottam eloszor a diorol, igy nem figyeltem oda hogy azt vajon mikent lehet kicserelni. De ahogy tegnap delutan kivulrol mustralgattam, a cserehez le kell venni a valtot.
Nekem mas okbol szedtek szet (zorogtek a kuplungtarcsan a rugok).
Így hogy láttad szétszedve a dolgokat, szerinted hogyan lehet kicserélni azt a diót? Csak be van hajtva menettel a váltóházba? vagy szerinted szét kell szedni a váltót, mert belülről jön ki?
Csak azért gondolkozom, hogy fel tudjam mérni a rizikófaktort.
Gumi harmonika:
Korl-nak is mondom:
Én szóltam! Ez egy kényes pont! De szánjátok rá az időt é szépen nyugiban játszatok el vele, hogy tényleg frankón a helyén legyen. Később pedig ellenőrizzétek, hogy nem mozdult-e el.
Korl-nak még mindig jár a discéret a képekért! Mindenki nézze meg és zsírozzon!
Korl!
Valakinek szerencséje volt (neked) és volt benne gyári zsír! Jól tetted, hogy azért még kentél oda! Ezt tedd meg alkalmanként! Annak, hogy nem volt változás csak örülj! Az azt mutatja, hogy minden úgy működik ahogy kell!
Nálam eredetileg nem a dió lehet a hibás, hanem az, hogy nem zsírozták meg és így tönkretette magát! :-(
És mire rájöttem, hogy mi van addigra már késő volt! De kibasztt márkaszervíz sem jött rá pedig nekik az lett volna a dolga!!!
Kiemelő villa nekem is ugyanúgy lötyög. iagzából ez nem zavart. Ha össze van állítva a rendszer akkor úgyis összefeszül. Így hogy elmozdul a villa legalább könnyebben meg lehet zsírozni!
Ui.: Nem értem, hogy a Renault erre miért nem figyel oda jobban! Márkaszervizeknek is 1 perces beavatkozás lenne. De ahogy nálam is, még e léltezéséről sem tudnak sokan! Amúgy a konstrukciós megoldás is szr! Láttam már egykét autót és egyiken sem így volt megoldva ez a dolog. Pl.: Új Megan-on sem igy működik már a kuplung mozgatás...
Hello PTRgilicz.
Tegnap delutan miutan egesz delelott azt neztem, hogy hogy bontanak szet a valto korul minden alkatreszt ... az asztalon megzsirozhattam volna a diot (lam-lam, eleg 2-3 napot nem figyelni a forumot es lam mirol maradtam le), levettem a harmonikat es bekukucskaltam. Nem feher diot lattam, hanem valami zsiros-poros alkatreszt. Vegul nem zsiroztam be, gondolotam keszitek kepet es megkerlek tajekoztass pontosabban, de Korl megelozott.
De az a harmonika ... azt hiszem negyedoraba telt igy elsore a visszaszerelese ugy, hogy biztos legyek jol visszapattant. Sajnos nem volt segitsegem aki bentrol nyomja a pedalt.
Hozzafogok ma delutan is.
igazából nem látszott "száraznak" a kis fehér "kuplung-dió": sőt a sok zsírtól egészen fekete volt! de azért belepsakoltam egy kis gépzsírt.
nálam ez inkább megelőzés, mert nem volt semmi változás, vagya csak nem elég érzékeny a lábam...
szerintem nálad gyárilag hibás volt a dió... ki kellene cseréltetned...
de megdöbbentő volt hogy a nálam a gumiharmonika egyátalán nem volt a helyén... (10 hónapos a kocsi)
a másik érdekesség: hogy ha kiakasztod a bowdent a kiemelővilllából, akkor a villa annyira lazának tűnt, mintha ki akarna esni... kissé gagyinak tőűnt, ez az igazság...
kivette már közületek valaki a csomagtartó szőnyeget? mert alatta a pótkerék alatt van két szigetelőszalaggal (!) lefedettt aluk ami a külvilágba vezet!!!! ime a bizonyíték (képek láthatók:
http://kep.tar.hu/kkereszty1/index.phtml?aid=27642982
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
és még valami !!!!
a következő képregény a KUPLUNGDIÓ zsírozásáról szól , lelkes amatőr autószerelőknek....
kivette már közületek valaki a csomagtartó szőnyeget? mert alatta a pótkerék alatt van két szigetelőszalaggal (!) lefedettt aluk ami a külvilágba vezet!!!! ime a bizonyíték (képek láthatók:
http://kep.tar.hu/kkereszty1/index.phtml?aid=27642982
Van egy olyan érzésem, hogy ebben az esetben én nem fogok menni, mert a Budakalász utáni programot
már nem terveztem.
Bocs, pontosítanék; lehetne egy kicsit hosszabra nyújtani a gyülekezést, vagy v_tibor tudnál korábban jönni, mert megígértem, hogy a hőmérő gyári beszerelését megmutatom. (Ja és hozd el Te is a spec szerszámokat is, légyszi)
Mindent visszaszívok, amit a Thalia ABS-éről mondtam.
Ma csillagos ötösre vizsgázott!!!
Így -csak- egy pár bűntetőponttal sikrült megúszni a Casco önrészt. Remélem azért, azt is elfelejtik bevésni nekem...
Mögöttem jött egy rendőr, normálisan. Aztán gondolt egyet, és bekapcsolta a szirénáját. Na erre az előttem haladó egyből satufékezett, én pedig csak a záróvonalon keresztül tudtam "megmenekülni".
Szerencsére a rendőrök is csak mosolyogtak az egészen, de nem állítottak félre.
A kimaradásért bocs, de a szervert karbantartják. Az új fájlokat sem tudom feltölteni egyelőre. Csoda, hogy megy a lap... :/
Kis türelmet kérek Tőletek. Köszi!
Amíg nem tudom feltenni a frissítést, itt tenném közzé, hogy sajnos kissé változott a thalálkozó programja, köszönhetően annak, hogy nem kaptunk engedélyt a multik parkolójának használatára... No comment.
10:00 Találkozó Budakalászon, a Luppa-szigeti kereszteződésnél (Bp. felől jobbra), a Hermes áruház előtt.
10:30 Indulás Esztergom felé az alábbi útvonalon: Budakalász-Pomáz-Dobogókői út-Esztergom
11:30 körül megállunk egy tisztáson, ott leülhetünk beszélgetni, a gyerekek játszhatnak, legyünk egy kicsit a természetközelben is :)
12:30 Megyünk tovább Esztergom felé
Ennyi lenne. Probléma, baj, tipp, 5let esetén továbbra is elérhető vagyok. (5300188@777westel.hu, 0630/5300-188)
Sziasztok!
Jééézus! Még van három hetem az autóm megérkezéséig, és eddig nagyon izgatottan vártam, bízva abban, hogy a lehető legjobb döntést hoztam az új autóm típusának kiválasztásában, de ti a frászt hoztátok rám. Tudom, minden autótípusnak megvannak a maga hibái de amit az elmúlt néhány hétben itt a fórumon olvasok, az már sok. Remélem ezek csak a ritka kivételek. Boszi70 - olvastam az írásodat és felháborító ami veled történt, őszintén sajnálom.
Ui.: Van valakinek tapasztalata a kaposvári márkakereskedéssel és szervízzel kapcsolatban?
Figyelj! Vedd le a gumi harmonikát! Jól világítsd be. Ismerkedj meg a cuccokkal ott amiről írtam. Tapogasd meg... Na ha minden megvan akkor a karon keresd meg a mélyedést (amire a dió felfekszik).
Tegyél az ujjadra egy csepp zsírt. Ügyesen nyúlj be a lukon és tedd a zsírt abba a mélyedésbe. utána összeszerel. Nagyon precízen tedd fel a gumi harmonikát. Kb. 50 km után ellenőrizd hogy jól a helyén van-e!
Bármi bárkinek kell ezzel kapcsolatban, ha tudok szívesen segítek!!! Írjatok ide a fórumra!!
Hallo Tibor!
Jo keson valaszolok, nehany napot nem volt idom forumozni.
Nem Otto volt akit lattal, neki csak lemezfelnije van. No meg bukaresti rendszama mert a leasing ceg ott szekel.
A Fiatot en is megcsodaltam valamelyik nap, a konzulatus ele volt kikotve. :)))
Kellett volna egyeztessunk, hogy en is megismerjek szemelyesen egy forumtagot, ha mar a talalkozokra nem jutok el.
Ugy latszik ma a kuplung problema a tema.
Mint emlitettem, nalam a valto "deseles" hangja a gond. Ma kicsereltek a kuplungtarcsat, a hang megszunt.
A hang eredete, a kuplungtarcsan levo 6db rugo igen nagy jateka (2-3mm). A meglepetes az, hogy amikor a raktarbol elokerult az uj tarcsa akkor azon is volt a rugoknak jateka (lehet nem akkora). Felszereltek, dieseles hang megszunt. Sajnos ugyanezt a muveletet megcsinaltak egy ismerosom autojaval, es alig 500km utan a hang ujra megjelent.
Vegig ott voltam a szervizben, a szereloknek az a velemenye, hogy a kellemetlen "dieseles" hangon kivul mas hiba nincs, az alkatresz elettertama nem rovidul meg emiatt, mast nem karosit.
PTRgilicz: mivel zsirozod azt a diot? WD-40 spray megteszi?
Sorstársam!
Na én kb.a felénél feladtam. Eredmény: garanciális csere! Nekem sem találták a hibát, nem is igazán keresték,(hisztis a kedves vásárló!) sőt azt mondták, hogy akkor tudják megcsinálni ha az a valami ami okozza teljesen szét nem megy és akkor rájönnek, de ezzel egy csomó más is szétment, és a kocsi már nem volt a régi. Bezzeg amikor már ügyvéddel fenyegetőztem, akkor már Pestről is lejött volna valaki, hogy megnézze. Olvassd el a történetemet a thaliaklub.hu-n! Vagy már ismered? Mindenesetre nagyon felháborító,de ezt sajnos én is átéltem. Hiába van most új autóm, már az sem kell. Nem is merem kérdezni melyik szerviz volt ilyen okos.
Nekünk a kereskedő azt mondta, hogy Bécs az elosztóközpont, egész Magyaro-t onnan terítik, ha már ott van, akkor 1-2 nap és őhozzá is megérkezik.
Az ABS kötelezővé tételéről: én már márc. elején azt olvastam, hogy májustól lesz kötelező. Kérdeztem is a kereskedőtől, hogy akkor a mi kocsink árával mi lesz, mert nem szívesen fizetném ki még azt is. Válasz: nem is hallott róla, de nem tartja valószínűnek, hogy kötelezővé teszik minden kocsiban. Ezek szerint nem lett igaza...
Remélem nem csúszik a májusi átadás annyit, hogy közben sutyiban beleszereljék, mint kötelező tartozékot, aztán lehet vitatkozni. Nekem val.színűleg nem fog hiányozni. 16 évi trabantozás után így is ég és föld lesz a különbség. :-))))
Minden autóban a bovdenes, karos.. kuplungtárcsa mozgató rendszer akkor működik jól ha csont fokozatmentesen mozog mind a két irányba (kinyom, felenged)
A Thaliában (Clióban, régi Meganban.. is) a kupulungtárcsa mozgató villa amibe belekapaszkodik a kuplung bovden az a váltóházon a kuplungidóra támaszkodik fel. Ez a pont nekem valószínüleg már új korától száraz szerű lehetett de tuti nem volt rendesen megzsírozva!
A kuplung rendszer súrlódó pontjai:
-pedál tengely
-bovden
-kuplung dió, kar találkozása (EZ A KRITIKUS PONT!)
-villa ahol megfogja a kinyomócsapágyat.
Újonnan vettem és kb. 10-12e km körül kezdődött.
A következő képpen kezdődött a story:
A kuplung pedálomon azt éreztem, hogy felengedéskor mintha darabosan jönne fel.
Ez egy idő után már olyan rossz lett, hogy nem tudtam finoman elindulni. Rángatott az autó...
Főleg olyankor jelentkezett amikor a tárcsát alaposan rá kellett szorítani a lendkerékre. (Nagy nyomaték átvitele) pl.: Emelkedőn elindulás
Mivel a pedál és a tárcsa között a kapcsolat valamelyik pontja nem volt fokozatmentes ezért a kuplungtárcsa tized mm-eket de "elpattogott" a lendkeréken valamint a kuplung kinyomásakor a motortérben hangos nyekergést lehetett hallani...
(Közben megjegyzem: minden héten min. 2x voltam Márkakereskedőnél.)
Cseréltek kuplung bovdent, pedált zsíroztak DE nem jöttek rá, hogy a kuplung dió száraz.
Ja és a fontosabb: Nem akarták elhinni, hogy baj van az autóval. Mindig leráztak, hülyének néztek.
Na szóval a probléma annyira elharapódzott, hogy az elpattogó kuplungtárcsa tönkretette saját magát, a lendkerék felületét. Ezek is utólag derültek ki! A Márkaszervízben nem értenek hozzá nagy lo fszt se! Hosszú huza-vona után kapott garanciában az autó egy új kuplung szettet.
De a probléma nem oldódott meg! Rángatva indult továbbra is..
Miért? Mert a hülye szervíz nem gondolt arra, hogy a lendkerék is sérült. De mivel a csere után is szr volt az autó így rájöttek. Aztán ugye akkor megint szétszedték darabokra az autót. Esztegapadon felszabályozták a lendkereket. Újra összeszerelték az autót. Ekkor a rángatósdi megoldódott! Mondjuk azt, hogy 98% -os lett!
Ezzel a szervíz részéről lezáródott a folyamat.
Nekem nem lett belőle közvetlen módon anyagi károm. De idegileg nagyon megviselt, hogy vettem egy új autót és a szervíz késői, tudatlan beavatkozása miatt szr az autó és nem tudom élvezni, használni rendesen! Mindentől elment a kedvem!
Most ott áll a helyzet, hogy az ominózus kuplung diót nem cserélték ki. Így mivel az egy jó darabig kenetlenül dolgozott lehetett rajta valami teflon réteg ami nekem már lekopott.
Mire be lett zsírozva addigra már késő volt!
Most ha használható fokozatmentes kuplungot akarok akkor kb. 500 km (!) ként zsíroznom kell!
Ha nem zsírozom akkor olyat csinál, hogy lassú felengedéskor nem folyamatosan jön fel a pedál hanem apró apró döccenésekkel. Magyarul nem tudok még mindig igzán finoman indulni. Igaz már lényegesen jobb mint volt de még mindig nem olyan jó mint a tietek lehet!
Legközelebbi szervíznél megkérdezem immáron egy másik Márkakereskedésben, hogy hogyan lehetne kicserélni azt a vackot. De ez már pénzbe fog kerülni és megint zsákbamacsaka, hogy jó lesz vagy nem..
Összegzés:
Pedig ha a gyárban rendesen megzsírozták volna nem lett volna semmi gond.
Vagy ha a hülye Márkaszervíz egyátalán időben elhitte volna nekem, hogy valami gond van és még időben jó helyen szakszerűen beavatkoztak volna a magyarázkodás helyett akkor is megúsztam volna az egész hercehurcát!
Tehát:
VEGYÉTEK KOMOLYAN EZT A DOLGOT!
MINDENKI SZÉPEN ELLENŐRIZZE,ALKALMANKÉNT zsírozza meg picit azt a helyet amiről már LEJEBB írtam!
Jóindulatból szóltam, hogy nehogy ti is úgy járjatok ahogy én beszoptam!! :((
Ui.: Már a Thalia vétel előtt is Japán autó buzi voltam de a piszkos anyagiak miatt szavaztam mégis a Thalia mellett. Hiba volt!
Mondjuk ha nem történt volna ez a dolog akkor még lehet meg is szerettem volna ezt az autót de így már örökre megmarad a csorba!
Ennek ellenére nem valószínű, hogy a közeljövőben eladom de ez is csak anyagiak okok miatt!
Na tessék! Már mindent a törökök csinálnak! Pedig a kiszemelt modell ez lett volna (bocsika!), de ezek után...! Vagy csak én is előítéletekkel vagyok tele a Törökországban gyártott autókkal?