1. Hirtelen megoldódni látszik az idősotthon helyzet. Éjjel 3-kor kaptunk egy telefont (elfelejtkeztek a 6 óra különbségről), hogy hamarosan hely nyílik. Szóval megy ez protekció nélkül is, csak türelem kell hozzá.
2. Megint okosabb lettem a hidegtől. Végre beköszöntött a tél: már két napja esténként leszáll -35C-re és rian a föld! A jelenség hivatalos neve cryoseism, magyarul talán jégrengésnek fordítanám (Horváth Gábor ötlete után). Ja, és hétfőn éjjel fel is ébresztett; először azt hittem egy trafóház robbant fel... de egy hozzáértő másnap rajzban megnyugtatott. Tehát, ti is nyugodtan forduljatok a másik oldalatokra, ha olyan hideg lesz otthon, hogy az már robajjal jár. :-)
Ismerősöm rokonai már vagy 10 éve élnek az időközben Aranyággá vált Arany alkony otthonban és nagyon jókat mesélnek. Ahogy hallom, kezdetben bevettek mindenkit, aki elmult 65 éves és kifizette az egyszeri belépés díját. Most már aki fitt azt nemigen akarják bevenni, lassu a rotáció.
Hát, arrafelé tényleg nem vagyok ismerős. De a budapesti és környéki helyeknél az egyfős elhelyezés a egyszerű pénzkérdés szokott lenni, simán van egy ára. Ez a megvesztegetéses szál őszintén meglep.
A nyugati végekről van szó, Budapest nem játszik. A beadott kérelmek megfelelnek a pénzügyi kívánalmaknak, úgy mint belépti díj és úgyis mint havi járulék. Ezzel nincs baj. Még a gondozás is beletartozik a felügyeletbe, sőt, esetleges kórházi "kirándulás" után is visszakerül a saját szobájába.
A gond a saját szobába való bekerüléssel van... nekem (már) rém fura az "olajozás", nem tudom... erre várnak talán? Ezt jelentheti a protekciós bekerülés?
Ebben szerencsére még nincs tapasztalatom. Viszont azt tudom, hogy ha nagyon rossz állapotu valaki, tehát efektiv ápolásra szorul, akkor normál idősotthonba nem veszik már be.:-(
Vidéki helyek hirdetnek időnként, ahol feltehetően van férőhely. Mintha valami Szent Donát otthonnak a hirdetését láttam volna valahol a közelmultban.
Ismerni kéne a körülményeket. De azt gondolom, a protekció erős torzítás. Pénzzel lehet bejutni. És minél kevesebb a pénz, annál nehezebb jó megoldást találni.
Közelinek mondható rokon volt itt: http://www.harmonia-k.hu/ . Ingatlan volt a belépő, utána havidíj, de az ellátás mint egy svájci panzióban. Különböző szintek vannak az idős ember állapota szerint.
Ez is egy érdekes, és - sajnos számunkra - releváns téma. :-(
Éppen egy idősgondozóba való bekerülésen dolgozunk egy óceánon túlról, makacs prejudikációk mentén. Állítólag csak protekcióval lehet bejutni ezekre a helyekre. Tavaly nyáron megvizsgáltunk több leendő helyszínt, mindenki kedvesnek és szolgálatkésznek tűnt, elfogadható feltételeket terítettek elénk - lehet naivak vagyunk, de úgy tűnik, addig nincs hely, amíg valaki a menyországba nem kerül... Mivel ez előre tervezhetetlen, olyan egy-két éves horizontban gondolkozunk. Sajnos az illető kondíciója rohamosan elindult a lejtőn... s mi vagyunk a legközelebbi (és egyben legtávolabbi) rokonok...
Félek, hogy kicsit morbid lesz, de szívesen hallgatnék tapasztalaitokról e témában.
A kapott pénzből fizeted az ápolónőt. De nem érdemes minden eshetőséget előre elképzelni és a megoldást keresni. Többszörös tapasztalatom, hogy soha semmi nem lesz úgy ahogy elképzeljük, se a jó se a rossz.
Igen, erre a banki szüneteltetésre gondoltam én is, hogy nagy kár. Pedig egyébként szinte tökéletes lenne. Egyetlen dologra nem megoldás: mi van, ha ápolásra szorulok?
Szerintem nagyon okos dolog a lakást eladni és megtartani a haszonélvezeti jogot. Erről először a svédeknél hallottam, azóta mi is követtük. Lényem és én is már csak a haszonélvezetben lakunk. Persze nekünk könnyű, mert nem vár senki az örökségre. Keresztlányom 52 évesen meghalt.:-((( De őt se tudtam volna felizgatni a lakásommal, mert neki sokkal szebb lakása volt.
Lényem az OTP-től kapja igen rendesen a pénzt, nekem jobb megoldás volt az egyszeri összeg teljesen magán úton. Volt olyan barátom, aki mindkét unokájának vett egy-egy lakást és amig ő élt a lakásokat ő adta ki. Igen kellemes jövedelmet biztosított ez neki. Szóval vannak lehetőségek. Sajnos éppen tegnap olvastam, hogy a banki megoldások megszüntek vagy szünetelnek. Magánszeméllyel soha nem kötnék ilyen szerződést.