Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ez bizony annak tűnik. :-( /Részvétem. Gondolom nagyon sajnálod. Aludj rá néhányat, aztán majd döntesz, hogy balta, vagy további kockázat. Nehéz döntés./
Ja..., félreérthetően raktam fel! A képen a Csarli1 által hozott Weiwák láthatóak.
Gyökérnyakba csak ritkán oltok, de Kirkéből Mirabolánra készült olyan is. Örülök neki, hogy felhívtad erre a fajtára a figyelmem, azóta is csak jókat olvasok róla.
Köszi Józsi-bá, az alanyokat én is most kaptam csarlitól, legkorábban augusztus végén lehet belőle alvószemzés, de valszeg megvárom a jövő tavaszt oltással és szemzéssel. Mindenképp szólok.
Amúgy csak 5-5 darabot mertem egyelőre kérni (Ishtara, Weiva, GXN), nem sok, de talán lesz még alkalom ha beválnak.
Ha jól látom, -legnagyobb sajnálatomra- kettőt már "kilőtt", amit fel tudtam volna ajánlani cseréhez (tuleu gras, utility); vírusmentesből lesz még tavaszra 1-2 althann vesszőm...
Sajnos a Rodnám és a Serminám vírusos.
Egyébként ha a teszt a vírusokkal kapcsolatos rezisztenciára megy ki, nem lett volna okosabb weiva-kra telepíteni?
Nekem ezen lett volna a Kiotom,ha a szlovákok is rendesen alávágnának a z oltványoknak,így sajnos nem maradt meg.Próbáltam az alanyt megmenteni,de nem jött össze...pedig gondolom érdemes lenne,mert a terméséért is termesztik,nem csak alanynak,ha jól tudom a lengyelek favorizálják főleg.
Az augusztusi szemzést nem tudom előre,attól is függ,miket kapok .A tavlyi szemzésben kajsziból : Sweet Red,Bergeval,Hargrand,Pinkcot és 2 nem publikus fajta,szilvából Elena,Presenta ill.idén Tegera és Rumanyi -féle.Őszibarackból : Caldesi 2000,Venus,Redhaven Bianca.Persze zek a sikeresek /sajnos nem mind sikerült,de majd a következő szezonban rápótolok./Ja és ezek az Ishtarások,a Weivák idén lesznek beüzemelve.
Ácsi,én nem mondtam,hogy rossz...csak nem túl modern...ill. azt nem nagyon veszi figyelembe,hogy mennyi új fajta van,új alany van stb.Nekem is megvan ,pár évvel ezelőtti...de igazából a tartalom kb 40-50 éves,csak újabb a kiadás.Lehet azért tanulni belőle.
Lassan megértem, hogy a 'Wangenheim's Frühe' elnevezésű szilva szelekciójának az in vitro szaporítása a 'Wavit', a meristem szaporítása pedig a 'Weiwa', a tulajdonságaik megegyeznek. A gyökérzetük finom oldalgyökerekből és néhány stabil főgyökérből áll, ezért nincs szükség támrendszerre. - Ebből úgy gondolom, hogy egy idő után megélnek nálam külön öntözés nélkül is, mert a talajvíz itt 1,5-2 méterre van.
Szaporítóanyagot a Wangenheim szilvából már be akartam szerezni, mert sharka vírussal szemben 'ellenálló'-nak /vagyis nem érzékenynek/ tartják, és akkor ilyenek a fenti alanyok is,
A 'faiskola'-ban rendszeresen öntözöm a fákat, a későbbiekben pedig, még nem tudom hogy hogyan lesz. Kevés olvasnivalót találtam eddig a Weiwa-ról. Neked hány évesek az első Weiwa alanyú fáid? És a szükséges víz utánpótlásukat hogyan tudod megoldani?