Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2017.04.18 -1 0 21092

Nálunk eredetileg 1 m-en lenne, de a lemosások, iszaplerakódások miatt van ahol csak 90 cm (mikroteraszos művelés, a sorok közti szintkülönbség 10-40 cm között változik). A te magasságodhoz méretezd, hogy a derekad minél kevésbé terhelődjön. Meg a szüretelőknek se mindegy, hogy görnyedve, vagy normál testtartással tudnak-e dolgozni.

Előzmény: Petyu57 (21089)
Maci_P Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21091

Nem annyira lényeg, hogy milyen magasan van, hanem mennyi lesz felette a lombfal. Hiszen létezik egész alacsony kordonművelés is. Függ ez a területtől is persze, ha rendszeresen tavaszi talaj menti fagyok vannak, akkor érdemes magasabbra vinni stb... Gondolom valamilyen rövid csapos metszést szeretnél folytatni, ha már kordonkart emlegettél.

Egy-két fajta nem ad olyan jó termést magasan, mint hagyományos bakművelésben, de az említett két fajtád nem ilyen, jól cukrosodó fajták. Nekem speciel 80 cm-n van, bő 1m-es lombfalat tudok így tartani, és még relative kényelmesen át is bújok alatta, ha valamiért kell...

Előzmény: Petyu57 (21089)
Petyu57 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21090

Néró és Bianca szőlőkhöz!

Petyu57 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21089

Üdv!

90cm  kordonkar magasságot alkalmaz valaki? Miért igen és miért nem? Én ezt gondoltam ki de lehet hogy nem jó?

Jani71 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21088

Eddig én is atkakártételként gondoltam rá, amikor ilyent láttam, de a guglin nem igazán találtam

ilyesmi képet (ez persze nem jelenti azt, hogy nincs). Ha levélatka kártételének a képeit keresi

az ember, akkor a nagyobb, már kifejlett, rongyos levélről láthat felvételeket. Ez ismerős...

Köszönöm a választ, akkor ez alapján állok hozzá.

van_Persilnek is köszönet az iménti mondatokért.

Silwetem, Keratívom is van, ez nem gond. Ja, és persze atkaölővel is jól elláttam magam... :-)

Előzmény: alfi13 (21086)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.18 -1 0 21087

Az atkák elleni védekezés legfontosabb időszaka a zárópermetezés (július vége-augusztus eleje). Ekkor lehet a leghatékonyabban védekezni a télre a rügyekbe húzódó atkák ellen, amik így nem fognak tudni egy rügyet se károsítani, se petét rakni. Nálam gyak. 0 %-os az atkakártétel, igaz, hogy ehhez kell a guyot-művelésmód is, ahol, szemben pl. az ernyőműveléssel, rövidcsapos műveléssel a törzshöz közeli rügyek ki vannak tördelve. Tavasszal sak annyi az atkaelleni védekezésem, amennyire közvetlen rügypattanás előtt véd a vedesol eres és 4-6 levélnél az emelt dózisu thiovit.

Előzmény: Gyöngy5 (21082)
alfi13 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21086

Szerintem ez atkafertőzés minél előbb permetezd meg valamilyen atkaölővel. Pl Flumite 200-al. Ha esős az idő használj valami tapadásfokozót Silwet-et (Kivonták a folrgalomból de én nemrég még vettem) vagy Biofilmet (Gazdaboltban lehet venni 1L-es kiszerelésben néha van ingyenes kiszállítás) vagy Keratív.

Előzmény: Jani71 (21084)
Jani71 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21085

Azt nem tudom, hogy mennyire környezetbarát. Hatékony. Gazdaboltokban lehet kapni.

Jani71 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21084

És erről mit gondoltok (az imént készítettem)? Olyan, mintha perzselés lenne, de hát mitől...?

Lemosóztam bordóilével (külön talán ként is kapott, de arra nem emlékszem biztosan), de az még

a rügypattanás előtt volt. Egyébként apró, zöld, szárnyatlan levéltetveket láttam több helyen is

a levelek között elbújva, ill a külső levelek fonákán itt-ott. Egyelőre megpróbálkozom a szappannal.

A hidegek, esők elmúltával valószínűleg atkaölőt is kapnak. Szokott lenni levélatka.

Előzmény: halmoore (21057)
halmoore Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21083

Én pont a mai nap vettem, az eladó szerint 120 napos védelmet biztosít! Elég jó kis szer, csak húzós az ára !!  Bár azt mondják ami jó annak ára van, na mindegy én így szezon elején vettem 1 dl enni nem kér!! :-)

Gyöngy5 Creative Commons License 2017.04.18 0 0 21082

Szia! Olvastam ezt az atka-dolgot, mit tudtok a Flumite-ról? Környezetbarát? Hatékony? Hol lehet kapni?

Köszönöm!

Előzmény: vlacko (21059)
Ali-bá Creative Commons License 2017.04.17 0 0 21081

A papirdoboz jobban szigetel,(és lehet, hogy nagyobb is volt).

Előzmény: memorix (21079)
Ali-bá Creative Commons License 2017.04.17 0 0 21080

Miért kellene rá nappal? Persze, hogy vedd le.

Előzmény: jaro1979 (21078)
memorix Creative Commons License 2017.04.17 0 0 21079

Nálam tavaly a műanyag veder alatt a palánták,kisebb szőlők részlegesen megfagytak. A papírdoboz alatt nem volt fagyás. 

Előzmény: Ali-bá (21076)
jaro1979 Creative Commons License 2017.04.17 0 0 21078

És nappalra vegyem le róluk vagy nem árt ha ottmaradnak?

Előzmény: Ali-bá (21076)
attika672 Creative Commons License 2017.04.17 0 0 21077

Tisztelt ÖM ! Megérkeztek a szőlővesszők épségben. Sikerült meglepned vele.Köszönöm szépen,jól esett,hogy gondoltál rám.

A fejlődésükről természetesen beszámolok. A tavalyi magok még a csomagolásban vannak,mert átrendezésre került a kertem és nem akartam kétszer átültetni őket.Remélem jól sikerült az utad,kicsit irigyeltelek érte :)

Tisztelettel VA

Ali-bá Creative Commons License 2017.04.17 0 1 21076

Inkább egy vederrel, nagy virágcseréppel, + akármi (zsák, kabát). A föld melegíti alulról!

Előzmény: jaro1979 (21075)
jaro1979 Creative Commons License 2017.04.17 0 0 21075

Üdv.mindenkinek,a héten fagyokat jósolnak,ültettem egy pár újj oltványt már kezdenek rügyezni,használ esetleg ha pet palackokkal lefedem ezeket?

van_Persil Creative Commons License 2017.04.16 0 1 21074

Vándorol, de nem akkor jut oda, ahova és amikor kell, ha a felszínre, vagy közvetlen a felszín alá juttatod ki. A hajtásnövekedés és levéltömeg-növeléshez van rá elsősorban szükség, de ha a tavasszal a felszínre kijuttatott nitrogén csak nyár végére jut el a gyökérzónába (ha eljut, és nem mosódik le a az esőzések hatására), akkor nem ér semmit. Pontosan a túlzott és felesleges nitrogénhasználat miatt kötelező jelnteni a megyei növényvédelmi hatóságnak (a NÉBIH kisgömböcként őket is bekebelezte) a nitrogénműtrágya kijuttatását. 

Előzmény: Kapa bácsi (21073)
Kapa bácsi Creative Commons License 2017.04.16 0 0 21073

Azt azért meg kel jegyeznem,hogy a nitrogén vándorol a talajban/csak a foszfor nem,a többi,pl a kálium is vándorol/a felszínhez közeli vizek,kutak el nitrátosodásának ez az egyik oka,a túlzott műtrágyázás.

Előzmény: van_Persil (21072)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.16 0 0 21072

A talajRA semennyit se szórj. 4-5 évente mélylazításkor a mélylazító árkába esetleg rakhatsz, de csak talajvizsgálat után, a megyei növényvédelmi állomás talajanalízise után az általuk meghatározott mennyiséget. Ezen kívül a fürtvirágzat megnyúlásától az elsö csonkázásig/tetejezésig levélen át. Utána csak árt a szölönek a N, mert feleslegesen a növekedésre sarkallja a növényt, valamint ösztönzi a rothadást, ugyanígy a július közepe utáni bármilyen talajmozgatás is fokozza a N-feltárást a talajból, ami segíti a rothadást.

Úgyhogy csak óvatosan a nitrogénezéssel. Erre mondhatod, hogy bezzeg a régi öregek... De ök kizárólag a mennyiségre mentek, meg a klíma is változott, ma már akár egy óra alatt leeshet egy havi csapadékmennyiség, ami a felszínhez közeli nitrogént sohasem fogja a gyökerekhez juttatni.

Előzmény: marko07 (21070)
woodruff Creative Commons License 2017.04.14 0 0 21071

Én nem vagyok híve a szőlő földbeli műtrágyázásának,mivel egy oltvány gyökerei minimum fél méteren kezdődnek ,és lehetőleg addig törekszenek lefelé,amíg el nem érik a talajvizet.Mivel amekkora a lombja,akkora a gyökere,általában.

Esetemben ez 5-6 méter, tudom a kutamból.

Ez a trágyázás első évben még megnyomhatja a hajtást, de később én inkább lombtrágyát használok, minden permetezéskor.

Ültetéskor pedig, minden tőke mellé elások egy 2 literes pet palackot, amin keresztül az első években tápoldatos vízzel locsolom, közvetlenül a gyökérzónát.

Később már felesleges, mert mikorra leérne a gyökerekhez a kiszórt bogyó, lebomlik a műtrágya hatása.

woodruff

Előzmény: marko07 (21070)
marko07 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 21070

Tisztelt Fórumozók!

Kinek mi a tapasztalata a szőlő tavaszi nitrogénezésével? Mikor érdemes belehúzni és átlagosan milyen mennyiséget?

Maci_P Creative Commons License 2017.04.11 0 0 21069

Ami a földből magától kibújik, az zöld lesz, UV álló, nem kell félni, nem lesz semmi baja a napsugártól, most még nem olyan erős, hogy baj érje. Ha lebontod a csirkét, ott lehetnek fehér részek, na, az nem UV álló.

A csirkét nem kell kibontani, nem lehet tudni, milyen idő lesz később, írtam korábban, mikor, hogyan bontsad. Ha nagy hideg lenne, az említett PET palackos megoldás viszont hasznos, tavaly nagy károkat okozott az április végi hajnali fagy.

Nem a legjobb, hogy egy vékony, akár 5-10 cm-s vesszőcske végén fejlődik most két hajtás, ha lehet, és kifakad a tőhöz közelebb, inkább azt kellene meghagyni - de csak ha erős lesz. De az is lehet, hogy erőteljes fejlődéssel elnövi, és semmi baj nem lesz. Ha függőleges állású, akkor meg gond nélkül nevelhető tovább.

Előzmény: sajtosbalazs (21067)
woodruff Creative Commons License 2017.04.11 0 0 21068

Tehetsz érte valamit ,ha a csirkét visszabontod ,húzol rá egy pet palackot, ami megvédi a direkt úv sugártól.

És össze teszed a kezed,és imádkozol.

Jövőre okosabb leszel,és mindenkinek ,tudsz új tanácsokat adni, okulva a saját tapasztalataidból.

woodruff

Előzmény: sajtosbalazs (21067)
sajtosbalazs Creative Commons License 2017.04.11 0 0 21067
Köszönöm a válaszokat! Akkor ezek szerint a 2 rügyre való visszametszésről már lekéstem. Viszont a késöbbiekben ez nem fog problémát okozni, hogy a 4. vagy 5. rügy ami kilógott a kupacból és már hajt az fog megmaradni. Vagy ha kikupacolom és megindul az alsó akkor azt hagyjam meg? Elnézést ha hülyeséget kérdezek, csak nem szeretném ha már az elején elcseszni az egészet. :)
Előzmény: woodruff (21066)
woodruff Creative Commons License 2017.04.11 0 0 21066

Egy picit logikusan gondolkodva,te is megtalálod a választ a kérdésedre.

Miért is kupacoljuk télire a szőlő tőkefejét?

A fagyveszély elkerülése véget.

Mikor kell kitakarni a szőlőt?

Ha ezek a veszélyek elmúltak.

Ha elkésel ,és mikor kitakaráskor már a rügyek kihajtottak.Óhatatlan,hogy a nap sugárzása akár le is égetheti az új hajtásokat.

woodruff

Előzmény: sajtosbalazs (21062)
van_Persil Creative Commons License 2017.04.11 0 0 21065

Milyen magasan akarod a drótot? Amúgy a Moser elavult, könnyen túlterheli a szölöt, kevésbé érnek be a vesszök, fagy- és szélérzékenyebb, nehezebb a növényvédelme és a zöldmunka is csak szenvedés (tudom, ezt sokan egy kézlegyintéssel elintézik, pedig fontosabb a vegyszeres növényvédelemnél). Én a helyedben átgondolnám, hogy ne váltsak középmagas kordonra (mi is ezt csináltuk, 2 év alatt minden probléma nélkül átálltunk.)

Előzmény: shaggy86 (21061)
Maci_P Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21064

A két rügyre metszést korábban kellett volna meglépni, valamikor március elején. Most már nem érdemes metszeni, főleg, ha szépen hajt. A kupacot hagyd meg, hátha jön még fagy, és akkor jól fog jönni az alatta lévő rügy, majd május közepétől elkezdheted leszedni, de akkor is inkább fokozatosan, hátha ott is fejlődik valami szép hajtás. Majd kell egy hajtásválogatást tartani, amit kötözéssel kezdesz: a tőke mellett lévő karóhoz óvatosan kötöd-aggatod a 30-50 cm-s hajtásokat, nem feszegetve, nehogy kitörjenek. A legjobb állású (nem oldalra vagy alulról nő) két hajtást érdemes megtartani, ami a tőkefejhez közel van, amiből majd jövőre a felsőt lemetszed, az alsót meg két rügyre metszed (rügy felett 2-5cmt hagyva, ferde metszlapra vágva, mely nem a rügyek irányába "lejt").

Előzmény: sajtosbalazs (21062)
Maci_P Creative Commons License 2017.04.10 0 0 21063

Talajtól is függ, de kb. 70cm-t érdemes beletenni, végoszlopnál még valamivel többet, igaz, az eleve 2,75-ös a 2,5-ös soroszlop esetében.

Előzmény: shaggy86 (21061)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!