Nos rég írtam de mivel ilyen termékenyek vagytok kis összegzés a kocsirólo az utolsó pár hónapra visszamenőleg.
Rángatás
- Nekem az a fura amikor athuppanok egy hosszanti aszfatlfelgyürödésen. Na azt nagyon utálja a motor akkor kifejezetten rant egyet a mortor, másnál is?
10 alkalommal töltöttem fullra fel a kocsit Shell V-Power Racing 100 -as benzinnel mert kiváncsi voltam milyen.
Végeredmény: A motor halkabb lett, lendületesebben ment és kevesebbet fogyasztott. Az átlag az 60-110km volt amit egy teli tankkal többet tudtam menni. Sajnos nagyon nehéz pontos adatot közölnöm mert a nagy melegben a klima rásegít a fogyasztasra, ellenben este nem mindig használtam. Saccra klíma nékül olyan 7.2-7.4 lehetett a fogyasztás.
Érdekes fejlemény, hogy azóta visszaálltam a sima 95-ös benzinre és a motor nem esett vissza megtartotta a dinamikáját. Átmosta a benzin a kocsit vagy mi a szösz ?:)
Sárga lámpa
- Hírből sem ismerem. 27000 kilóméter van a kocsiban és októberi eresztés.
Lengéscsillapító
- A bal oldali elszállt bár finoman. A garászban talált kis olajfolt alapján kiderült gariba cserélni kell mert a szimeringnél valami elment és kifolyt belőle olaj. Nem vertem oda sehova a futómüvet tehát valami gyári hiba lehetett. A kocsi müködéseében csak akkor éreztem rossz amikor mondjuk járdárol a bal oldalara érkezve jöttem le akkor kicsit más volt mint újkorában. Most már ismét jó. Kérdésem ezzel nem kellett volna a garikönyve bevezeti ezt? Mert nem tették meg csak a saját papírjuk volt. (Perfekt)
Mondták azért ez nem sűrű hiba.- Viszont a kérdésemre a másikat nem kéne cserálni egyértelmű nem volt, azt mondtaák "megvizsgállták" és tökéletes. Mondjuk ezt nem hiszem mert a szervíznek nincs ilyen berendezése. Na mindegy egyelőre nem látszik probléma.
Honnét tudom meg tényleg kicserélték a lengéscsillapítot és nem csak a szimeringet javítottak?
Amióta megcsinálták viszont ha a kormányt egyenes utón elengedem nagyn elkezd húzni ballra a kocsi. Eddig amig észrevehetően jobbra húzott. Ez gari probbléma vagy ne vezessem így ? :)
Ülés
- 110 kió vagyok és kezd kicsit mocorogni alattam úgy vettem észre. Apro nem odaillő hangok és egy kis nyikorgás. Tapasztalat mennyire nem bírja ezt ?:)
Fényezés
- Sajnos találtam a kocsin már 5 darab kavics álltal idézett pici festékleverést. Érdemes ezzel foglalkoznom?
Alváz
- Egy útról való lejövetel alkalmával odavertem nem nagyon de látványosan az alját és egy fél tenyérnyi gumiszeru védőburoknak néző anyagot leszedtem vele. Ezzel kellene kezdenem valamit?
Klíma
- Most szegénykém meg volt kergetve rendesen a nagy melegben, viszont valami változott. Eleinte mikor beálltam a garázsba eláztatta a garázs padlóját vizzel, ezt most már jó ideje nem teszi. Hiba ? Baj? Izguljak? Vagy ez igy normális?
Rádió
- Mostanában volt 2-3x hogy elment az adás és újraindult a rádió. Akkor történt amikor nem a kormányról nyultam hozzá és úgy váltottam adást. Az előlapnak van egy kis holtjátéka nem fekszik tökéletesen, valószínű emiatt van de ezt lehet orvosolni?
Kilincs
- Nállam egyáltalán nem kopőik még pedig nagyon rendszeresen használom.
Motorháztető
- 130 felett ez is lifeg de a lifegés mértéke nem változik semennyit 180km/h sebességig. Efölött nem volt időm azt bámulni :D Nem tartom vészesnek a lifegést de lifeg.
Ablakmosó
- A két kis nyílás ami afolyadékot spricceli kicsit nyavajás egy szerkezet. Amikor meg van töltve jól a tartály mindig túlfolyik használat után és ilyen szép kéken vagy zölden (folyadékszíntől függöen) megcsíkozza a motorháztetőt. Ez mitől van olyan nagy a habzása és tágul majd ott kijön? Van ott ezekél szelep vagy csak simán a luk. Shell folyadék amugy.
Ablakmosó lapát
- A baloldaliban van valami bibi már 3 helyen húz takarítás után miliméteres csikot. Idegesítő. Megnéztem az üveget és nincsenek apró kavicsbeverődések, tehát nem buborék. Mindent megtettem a lapattal és nem látszik felületi sérülés sem. Mennyi időnként mennek tönkre?
Biztonsági őv rögzítő
- Itt egy kis malőr történt még a kocsi átvétele után nem sokkal. Sikerult úgy beleülni farmerben hogy a a nadrágon lévő kis fémszögecs letörte a külső műanyag burkolat szélét. Ez sajna nem garis baj, de mivel megnéztem és nem engedi ki az övet akárhogy is rángatom, félek megbontatni és kicserélni. Halottam itt olyanról akinek azután állandóan kontakthibás lett. Állítólag 5-6000 forint de mennyire egyszerű ezt cserélni?
Más. Mondjatok valami jó gumiszőnyeget ami a sarkam alatt nem lukad ki?
7500 forintért vettem annó kagylósat , puha anyagból eddig bírta.
Láttam valami ócsó marketben (Tesó, Ósön) egy kütyűt ami rádiójelet állít elő mondjuk egy rákötött MP3 lejátszóból amit lehet fogni, milyenek ezek? Van valaminek lövése erről?
Egyelre első szusszból ennyi. bocsi a nagyon hosszú postért.
Visszatérve egy régebbi témához, beszéltem egy taxis kollégával akinek szintén gázosítva van a Lacsija 80.000 km-nél már 2-szer kellett gariban cserélni az AC-t.Gondolom a gázos rendszerek ezek szerint nem tesznek jót a benzint szállító rendszernek!
Más.
Múlt héten eltört a bal oldali féltengelyem belső csuklója.A hiba úgy kezdődött hogy az autó elkezdett rázni mintha a kerék nem lenne kicentírozva.De gondoltam járok még vele mert semmilyen hangot nem adott ki.Ez 3 hétig sikerült utána minden előjel nélkül nagy recsegés ropogás és reccs.Az autó már nem garis 104.000 km van benne, féltengelyes 40 perces munkával megoldotta 30.000 ft + 2 év garancia.
Más.
Rángatásról annyit hogy teljesen tanácstalan vagyok gondolom más is a GM is mert egyik pillanatról a másikra megszünt úgy hogy nem csináltam semmit nem tankoltam más benzint nem változtattam a vezetési stílusomon nem öntöttem bele adalékot.Egyik nap még csinálta másnap bele ültem és nem csinálja úgy hogy biztos lelkük van ezeknek az autóknak és úgy működnek ahogy úri kedvük tartja!
A szelepcsere a 2005 utáni szériákra igaz tudtommal. Nubira III-ra nem jellemző. Rétegvastagság mérő meg szerintem minden kereskedésben van, Ők is használják, amikor beveszik az autót :)
Naná, hogy szabad álmodozni. Sőt! A WTCC szériánakvan hivatalos szgépes játéka is, lehet benne terelgetni a sport Lacsit. Bevallom őszintén, "időnként" én is szakítok rá időt. Force feedback-es kormánnyal igazán jó muri. Nem torpan (na jó, nem is használom 2000 alatt), nem gáz ha törik, ingyen van a gumi, szervíz, stb. :))
Örülök, hogy az emberek azon csoportjába tartozol, aki nemcsak kérdez, hanem elolvassa a válaszokat is. Nem mintha mi nem írnánk zöldeket sokszor, de a Gauss-görbe mintájára a mi válaszainkból is kikaparható sok hasznos infó.
Rétegvastagság-mérőt látod el is felejtettem említeni. Ne foglalkozz azzal, hogy rossz szemmel néznek Rád, ha ilyen ketyerével érkezel. Legyen a fejedben az a tudat, hogy ha átvágnának és rájuk borítanád az asztalt, mennyivel csúnyábban néznének! :-) Amúgy is a Te pénzed és senki nem kényszerítheti ki a zsebedből, viszont amire kiadod, azért megfelelő ellenértéket vársz!
Légy körültekintő, mert manapság már a márkakereskedések többségében sem azt kapod, amit látsz elsőre!
Sok sikert! Remélem ha minden rendben lesz a géppel, körünkben üdvözölhetünk!
Igazából élőben nagyon szép volt a gép, a fényezés néhány felületi karctól eltekintve, szinte tökéletes, de a rétegmérő majd megmondja.
A típushibáknál olvastam a szelepcserékről. Ez mennyire gyakori?Minden motornál lehet rá számítani?Vagy használatfüggő?
Thx
cápaFeri
Természetesen egyetértünk, de az a tapasztalatom, hogy egy kluboldal/topic résztvevői/olvasói sokszor sokkal hasznosabb információkkal rendelkeznek, mint némelyik szerelő.
Erre Te jó példa vagy: a fényezésre vonatkozó véleményed elgondolkodtató. ;-)
Előzetesként annyit, hogy ez így kb. olyan, mintha azt kérnéd, hogy döntsük el, hogy az egy polcon található cipók közül -egy pékségben készült fotó birtokában- vajon melyik cipó ízletesebb?
Még egy órát mustrálva, kipróbálva is érheti az embert meglepetés, képről, esőben, szürkületben, alapos átvizsgálás nélkül soha autóvétel!
Még egy alapos polír után és 100000 km-rel a háta mögött is lestrapáltabb egy eredeti fényezés.
szal
1. pont, valszeg hazugság az eredeti fényezés.
2. lehet az én szemem csal, de mintha ferde lenne a nubira felirat
3. garis a gép 2003 dec forgalombahelyezéssel????
Alapos átvizsgálás, belső állapota (üléskiülés, kormánykopottság, stb) futómű, próbakör a motornak, aztán kb. 3-400000 alku! Fedkomp nélküli 1 éves lacsiért (12000 km) most adnának 2,2-2,3-at, viszonyíts!
Ezt a szeleplezárási technikát a Chevy szakszervízek is alkalmazzák a rángatásos hibák behatárolásánál. Én spec semmilyen menetbeli különbséget nem tapasztaltam akkor sem, amikor a fenti módon le volt zárva a szelep. Rángatás maradt.
Hi mindenki, mit találtam egy másik (opel) topicon : "Na akkor ahogy ígértem, megosztom veletek eddigi tapasztalatom AGR (más nyelv szerint EGR) szelep ügyben. Az autó egy X16XEL 96-os F Astra, ami eredetileg családautónak indult, de végülis versenyautó lett belőle. ;)
1. Miután megvettem 70e km-rel az autót 4 éve, nem sokkal utána jelentkezett a műszerfal sárgába borulása. Én sem ismertem még akkoriban ezt az AGR problémát, így mindjárt vittem Tech2-re. Az egyértelműen kiírta (az én vezérlőm olyan verzió, hogy csak a következő gyújtásráadásig őrzi meg az AGR hibakódot, de hallottam már olyanról is, ami utána is megőrizte) hogy ezzel a szeleppel volt a gond, de mivel azt mondták hogy nem kell vele törődni, mentem tovább...
2. Pár ezer km megtétele után azonban a műszerfal megint sárgába borult, és az autó meg is állt, nem lehetett elindítani (ráadásul pont egy puszta közepén). Ekkor végignéztem a szelepvezérlést és a szenzorokat, és miután mindent rendben találtam, próbáltam kis hűlés után újraindítani, ami végül sikerült is. Azonban itt már az első utam a szerelő volt, aki kivette és jól megpucolta, kiáztatta a szelepet. Ezek után ment is az autó vagy 10e km-t sárgulás nélkül...
3. Az említett km megtétele után azonban kezdődött előlről a dolog, már meg sem ijedtem. Ekkor kezdett kicsit idegesíteni, úgyhogy jobban utánajártam a témának. Ekkoriban ismertem meg a mostani szerelőmet, akivel együtt építettük át versenyautónak az autót a későbbiekben. Ő rögtön szóvá is tette, hogy jó lenne lezárni, mert nincs haszna, sőt, inkább negatívuma ennek a szelepnek (csakis az ECOTEC felirat miatt kell, kissé csökkenti a károsanyag-kibocsájtást).
4. De mivel akkoriban még szigorúan családi autónak volt használva, inkább megragadtam egy lehetőséget, és vettem egy bontott 40E km-es szelepet (ismerőstől, garantáltan annyi volt benne). Ezt kipucoltuk és beraktuk. Ezzel ment is az autó sárgulás nélkül újabb 20e km-t. Aztán kezdődött ismét előlről. Már rutinosan kezeltem a dolgot, immunis lettem a sárga lámpára... :)
5. Ekkortájt már megtörténtek az első kezdetleges átalakítások az autón, kezdte felvenni a sportos jelleget. Ezzel együtt újra felmerült a szelep lezárásának gondolata. Miután ennyit küzdöttem a témán, nem sokat gondolkodtam rajta, ráadtam a fejem, lezártuk. Eredmény: Azóta mentem vele 50e km-t, nem volt gond a szeleppel. A motor karakterisztikája alsó tartományban teljesen megváltozott, jobb lett. Eltűntek a kicsi rángatások, egyenletesebb a járása, dinamikusabb. Mellesleg a lezárás után lett csinálva a műszaki és a zöldkártya, és simán átment a szelep nélkül. Pedig akkor már 130e km körül volt a motorban. A fogyasztás nem lett nagyobb.
Összegzésül: Ezekkel a tapasztalatokkal mégegyszer nem járnám végig ugyanezt az utat, hanem a gyári szelep első megakadásának megtörténte után lezárnám, nem várnám meg amíg a halálba kopik, mert úgy már a lezárás sem fogja megoldani a hibát, másikat kell venni bele. Sőt, a szerelőm nem egy vadi új autón végezte el ezt a műveletet. ;)
Végezetül kis technikai háttér:
A hiba leginkább az X-es motoroknál jelentkezik hamar, a Z-s motoroknál tapasztalatom szerint nagyságrendekkel később.
A hiba oka: A koromtól a szelep szára folyamatosan kopik. Egy idő után ez a kopás olyan mértékű lesz, hogy szelep szára könnyen megszorul a vezetőben.
A hiba tünete: kigyullad a check engine sárga lámpa, és attól függően hogy a szelep hol és mennyire akadt meg, a következő dolog tapasztalható: - Ha zárt állapotban, akkor ugyanúgy megy tovább az autó, esetenként hamar el is alszik a sárga lámpa. - Ha nyitott állapotban, akkor a nyitottság mértékétől függően rángatni kezd az autó, elmegy az alapjárat, illetve teljesen meg is áll.
Hiba tüneti kezelése egy pusztán, ha megállt az autó: Hagyjuk kicsit kihűlni a motort, meg is lehet kocogtatni a szelepet kicsit.
Hiba tüneti kezelése pár ezer kilóméter távlatára: Ki kell szedni a szelepet és kimosni, kitisztítani.
Hiba kezelése jópár tízezer km távlatára: le kell zárni a szelepet. Ha már halálba kopott a szelep, akkor ez sem segít sajnos...
AGR szelep helye X16XEL motornál (általában a 16v motoroknál): Szemből nézve a motor jobb felső sarkában hátul, kicsit a szívósor szintje alatt. Egy kb. 5-6 cm átmérőjű hengeres tárgy, ami két torx csavarral van rögzítve, 5 pólusú csatlakozó megy rá.
AGR szelep lezárása: Egy vékony de erős fémlemezt kell kivágni az eredeti tömítés mintájára, de az átmenő lyukak (nem a csavarokét...) helyét nem kell kifúrni. Ezt kell a szelep alá rakni, majd a szelepet visszacsavarozni.
Huh. Idő, idő, idő. Múltkor megkérdezte a Gombos szervízvezetője, hogy tulajdonképpen mikor dolgozom, ha ennyi mindennel foglalkozom + hogy bírja ezt a család. Kicsit (nagyon) a munka rovására megy ez a weblaposdi. Mondjuk az is hozzá tartozik, hogy több kedvem is van hozzá, mint az utcán kószáláshoz.
Nagyon jók a felvetéseid (+ a fejemben is nyüzsög még elég sok, + Cápa ötletei is megvalósításra várnak). Türelmet kérek mindenkitől.
Ez nem azt jelenti, hogy ne küldjétek a javaslatokat! Igyekszem őket minnél hamarabb megvalósítani.
A jogosultság osztásra is gondoltam már, le kell majd tesztelni egy-két lelkes ember segítségével.
A fórum elérhető a weblapról, bár az igaz, hogy nem olyan fő helyről, mint pl. egy banner. A weblinkek menüpontban ott van, igaz kicsit "eldugva".
Terveim közt szerepel egy fórummotor feltelepítése/beüzemelése is. Mondjuk ennek is csak akkor van értelme, ha van rá igény.
A logó jöhet, köszi.
A motor (pontosabban alváz) kódtábla jó ötlet, feldobom majd azt is.
A kocsi bal első sárvédőjéről hiányzik az "SX" felirat. Az én autómról mondjuk a legutóbbi mosáskor jött le, de azért érdemes lenne megnézetni, mert az is lehet, hogy fényezni kellett azt az elemét.
Tudtok esetleg tanácsot adni, hogy mivel lenne érdemes visszaragasztanom a betűket?
Használt autónál a teljes diagnosztika (nem a bemutatott papírja, hanem ahová elvinném) sokat elárul, ha nem járulnak hozzá én nem venném meg- márkától függetlenül. Ilyen vételnél nem árt az óvatosság és akkor nem ér csalódás. Egyébként korrektenk tűnik.
2., Rángat-e folyamatos alacsony fordulatszámú (1800-2000) haladásnál? (bár ez inkább az Eu4-es motorokra jellemző, ez még nem az...)
3., Hátsó kipuff.-dob erősen hajlamos a rozsdásodásra.
4., És általában a fényezés... (nem túl vastag a gyári máz...) Kilincsek környékén kifejezetten gyatra.
Más:
Megütütte a szememet a felszereltségben a fedélzeti computer. Ezt a mostani gépekből többen hiányoltuk, Daewoo-korában meg beletették...? Vagy csak én vagyok lemaradva...?
Egyébként kényelmes, csak ne akard fuvarozásra használni, mert a csomagtér - éppen a belsőtér rovására - nem túl méretes.
Köszi, de ezek mindegyikén túl vagyok már! (Éppen a kaposújlaki találkozó előtt ügyködtem meg...; se odafelé, se vissza nem volt problémám, már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok a király... R*R-nek még dicsekedtem is.) Az általad (is) ajánlottakon túl én egy kicsit még az egész tetőt is hátrább taszítottam, az illesztési hézagok "kárára".
Sajna később újra előjött a probléma, (másoknak is). Na ezután böfögték nekem az egyik szervizben, hogy közel a megoldás... most már csak csak győzzem kivárni. (És itt mondták azt is, hogy a motortérBŐL kavargó levegő emelgeti BELÜLRŐL a tetőt... ami azért nem semmi, ha belegondolunk...)
Kihasználnám, hogy átfáradtál ide mifelénk: Kornél barátunkat - ha ezúton szépen megkérlek - nem uszítanád rá egy kicsit a problémára...? Mégiscsak látott már szervizt belülről...
Persze kripic! Nem láttad, azokon menniy cég matricája van "nehezékként"?:-))
Lehet, fel kéne neked is matricázni a gépet? :-))))
Egyébként pont a futam felénél kapcsolódtam be és nagyon tetszett! Pláne amikor feljövőben volt a harmadik chevy is! Igaz slick gumikon volt, de hogy első lett! Olyan szépen mutatott az első három helyen a márka!