Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ha ez a szempont, akkor ültethetnél például Göncit a most kiesők helyett, mert úgy tudom, hogy a két fajta szinte azonos időben érik. Nálam a Gönci életerősebbnek tűnt, mint a C235-ös.
Csak azért kérdeztem rá a fajtákra, mert azt hittem, különbözőek, és ez az oka az eltérő fejlődésnek.
Sok múlik a nemesen is. Saját kedvtelésből ültettem a szomszédnak egy Harlayne-t, mert sok jót hallottam a fajtáról és nálam már nem volt hely. Nagy gödröt ástam és kifejezetten jó minőségű földbe tettem. Szépen megeredt, de már most úgy látom, hogy növekedési erélye érezhetően szerényebb, mint egy Göncinek.
Azt javaslom, ne ragaszkodj ugyanahhoz a fajtához főleg úgy, hogy 6 kajszi is van a kertben.
Nincs gyakorlatom az oltásban, úgyhogy várnom kell őszig. Mikor 2 hónapja kitört a fa, már akkor ki akartam cserélni, de nem lehetett a környéken egyik kertészetben sem kapni.
Ha oltás alatt vannak az új hajtások, akkor egyértelműen csere a megoldás.
Szabadgyökeres oltványt ősszel kapsz, most csak konténereseket lehet vásárolni.
Van még egy harmadik megoldás is, a saját szemzés, vagy oltás a most növekvő gyökérsarjakba, de ezt csak akkor javaslom, ha gyakorlatod van benne és nem érzed nagy bajnak, ha nem jön össze rögtön a saját gyártás.
A 6 fámból ugye az egyik kitört, 2 már lényegében készen van, gyönyörűek, 2 pedig teljesen korcs, alig mutatnak valamit abból, amit látni szeretnék.
Az egyiket a második tavaszon visszametszettem 70 centinél és csak a törzs maradt, mert semmi értelmes hajtást nem hozott, csak az összevisszaság volt. Azóta megint eljutottunk ide, legszívesebben cserélném.
Elképzelhető, hogy csak a gyökér hajt, amiből csak vadgyümölcs lesz.
Ha esetleg mégis a nemes növekszik, én csak akkor hagynám meg, ha nagyon életerősnek mutatkozik. Egyébként inkább cserélném, mert az a tapasztalatom, hogy a rosszul megindult fából igazán sose lesz szép, erőtől duzzadó fa.
Kicsit későn vagy. Bár nem vagyok szakértő, de rendszeresen olvasok. Nekem érett marhát + npk15-15-15-öt javasoltak, azóta is azt használom, rügyfakadás előtt, majd nyáron még egy adaggal.
Én ugyanígy jártam sorba száradtak el az ágai, majd a kivágás következett. Próbáld meg savanyú vízzel locsolni (10l vízhez 4g citromsav), nálam a Harcot-ot helyreállitotta, a neten olvastam róla. A Gönci sajnos ekkorára már kipusztult, nem tudtam kipróbálni.
Attól tartok, hogy a várakozáson kívül jelenleg nem igazán tudsz semmit tenni a fáért. A kajszi sajnos kényes jószág, nagyon gyorsan, minden előjel nélkül komolyan megbetegedhet.
Lehet, hogy fitoplazma baktériumok okozzák a hervadást, de ez csak tipp, biztosat én sem tudok.
Szeretnék érdeklődni, hogy mi baja lehet a 2018 őszén ültetett Kajszi (gönci magyar)fámnak? Tegnap még nem láttam ilyen hervadtnak, csak egy ága kezdett a napokban csüngedezeni.
Jár az eszem a megoldásokon. Nagyon a ventillátoros irány felé hajlok, azaz a felső légrétegekből akarom alább vinni a melegebb levegőt és cirkuláltatni folyamatosan. Két megoldást látok, egy axiál ventilátoros vagy egy HVLS megoldást. Ez utóbbi szimpatikusabb. Ezt úgy képzeljétek el mint egy helikopter propellereit, persze a percenkénti fordulat 60-80rpm, nagy lassan forgó ventillátorok. Vannak is ilyen jellegű közterületi megoldások, de nem olcsók. Én kb. 4-5 m magasra helyezném el őket. Egy 15x100m területet kellene védenem vele és 2-4 db-bal meg lehetne oldani. Vélhetően az egyedisége miatt iszonyat drága lenne, szóval lehet mégis marad az axiálventilátoros megoldás. Abból 200e Ft-ért már komoly darabokat lehetne venni. Szóval én ilyen irányba elmélkedem. Ha van ismeretségetek ipari ventillátor méretezésben, szívesen venném az elérhetőségét. Elég egyedi az igény, tudom. Itthon főleg csarnok és épület szellőztetés az amire van szakember. Szóval valami ilyesmi az elgondolásom.
Az inspirációdra én a Scudot próbáltam ki. Nem max. dózissal, 12ml/10l + egy kis Trainer ( Amalgelorra hajaz ), meg némi Plantafol. Én nem tapasztaltam semmi problémát. Szeder, kajszi, szilva, meggy lett lefújva ezzel a kombóval.