Keresés

Részletes keresés

FRODO Creative Commons License 2005.03.19 0 0 134
A lap alján van kép a magokról.
Gondoltam, beírom az egész oldal címét, mert van szó a dugványozásról is.

http://www.donaldhyatt.com/ARSPVC/articles/News0304.html
Előzmény: kiwancsi (132)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.19 0 0 133
Gem az!!! - de nem lattam azota sem! A halo meg mindig kinnt van a fuvon - messzirol ijeszto kigyo vagy krokodil - es eddig a mugem is kinnt volt.
A mult heten garazsoltam a mugemet - mert itt a parzas ideje, nem akarom, hogy azert jojjenek, hogy udvaroljanak neki - es kozben falatozzanak!

Az ido meg csodalatos - megyek is tucskerezni a kertbe!
Előzmény: Tozatu (131)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.19 0 0 132

Mekkora magja van a rhododendronnak?

Tozatu Creative Commons License 2005.03.17 0 0 131
És a daru,ehetnék még?
Előzmény: ZsuR (127)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.17 0 0 130

Zsír itt is van. Úgyhogy nyakamba vettem a kertet. De annak meg a derekam nem örül. :-)))

Előzmény: ZsuR (127)
kiwancsi Creative Commons License 2005.03.17 0 0 129

Ott vannak. Sok kicsi rhododendron, 599-ért! :-)

Sajnos nem tudni milyen színűek.

Előzmény: crataegus (126)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.16 0 0 128
Zsír nincs, de már a kertben találtam a tulcsipánok között gyomot, úgyhogy én már tegnap gyomiztam, no nem olyan nagyon, csak szokatásként....
Előzmény: Tozatu (124)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.16 0 0 127
Nagyszeru! Tobb okbol is: szseretek pattigni - meg zsir is van boven :))
Előzmény: Tozatu (125)
crataegus Creative Commons License 2005.03.16 0 0 126

Szeretném ha igazad lenne, mert ott sok kertészettel kapcsolatban felvetett kérdésekre adtak szakszerű választ.

Ma találtam rá:

http://www.obi.hu/hu/produkte/akcios_ujsag/index.html

Tozatu Creative Commons License 2005.03.15 0 0 125
Már azért nálunk is dugja a buksiját a krókusz!Vége a henyélésnek!
Előzmény: ZsuR (122)
Tozatu Creative Commons License 2005.03.15 0 0 124
Ha gyors felmelegedés lesz, pattoghatunk a munkákkal, legalább ég a zsír is.
Előzmény: tracy71 (121)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.15 0 0 123
Megnéztem én is, nekem se jön fel a lap. Lehet, hogy átalakítás alatt áll?
Előzmény: crataegus (119)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.14 0 0 122
Olyan egy lepes elore, ket lepes hatra modban. . .:))

Most sut a nap - nincs meleg - de jon a melegedes a heten.
Előzmény: Tozatu (120)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.14 0 0 121
Nálunk már süt a nap, de minden tiszta víz. Még nem nyelte el a sok csapadékot a föld. A hétre már 15(!!!) fokot mondanak! Hurrráááá!!!!!
Előzmény: Tozatu (120)
Tozatu Creative Commons License 2005.03.12 0 0 120
Azért irogyellek, előbb jár nálatok a tavasz.Itt még hó van és víz.
Előzmény: ZsuR (118)
crataegus Creative Commons License 2005.03.12 0 0 119
Kedves ZsuR és tracy71!

Sok infót erről a helyről ollóztam le gépemre, nem tudom miért, de nekem most nem nyitja meg.

http://www.extra.hu/kert/hirlev4.htm
http://www.extra.hu/kert/2001/hirlev16.htm

Nézzétek meg, nagyon sok hasznos szerteágazó dolgot lehet innen letölteni, ami kertészkedéssel kapcsolatos. Ha sikerül fellépni az extra.hu kertre, szóljatok.  Ja, a Baumaxba ne menjetek nincs rhododentron táp.

ZsuR Creative Commons License 2005.03.12 0 0 118
Nem turi magan!!! :))
Előzmény: Tozatu (117)
Tozatu Creative Commons License 2005.03.11 0 0 117
Ejnye, bejnye, nem takartad be?:)
Előzmény: ZsuR (116)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.11 0 0 116
Hat remeljuk a legjobbakat!

Ne tartsd a rhodo-t a lakasban - kinntre valo. A kutyadat meg etesd, ne bizd ra a valasztast - mert ha veggie-re adja a fejet, akkor annyi a bokrodnak! :))

Hideg van ma is - fazik a Bugyim. . .
Előzmény: tracy71 (115)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.11 0 0 115
"beszúr"-nám én, ha rajtam múlna! De nem én vagyok a Minden6Ó! Már én is nagyon várom a tavaszt, meg a rhodim is, aki egész télen a szobában élte fényűző életét. Remélem nem fogja megsínyleni ezt és a kiültetés után meghálálja a gondoskodást. (ha a kutyusom nem fogja lelegelni....). Tracy
Előzmény: ZsuR (114)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.10 0 0 114
Koszonom tracy71 - sok ertekes informacio van benne! Most mar egy kis tavaszt is "beszur"hatnal! :)) Nagyon hideg az ido - iden soha nem lesz tavasz. . .
Jajj de jo lenne mar egy kis meleg napos ido.
Előzmény: tracy71 (113)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 113
Nem tudom, hogy a terjedelme miatt, engedné-e az index. Amúgy nem teher számomra, ha valakinek segíthetek, tőlem telhető módon (nekem is jó volt, hogy segítséget kaptam). Amúgy a leírást crataegus küldte el nekem, övé a babérkoszorú. Az egyik nap láttam meg a hozzászólások között a "nevét", így azonosítottam a küldeményhez. Most megpróbálom beszúrni, hátha sikerül. Rhododendronok ütletése és ápolása A rhododendronok a tág állású, ligetes lombos fák és hosszútűs fenyők közötti félárnyékban érzik jól magukat. Talajelőkészítés nélkül csak a mélyrétegű természetes savanyú ( 4,5 - 6 Ph) levélavarral rendelkező erdei talaj vagy a tőzegtalaj alkalmas a rhododendronok ültetésére. Lazító, savanyító adalékok: - savanyú tőzeg (osli) - erdei avar (tölgy, bükk, hosszú tűs fenyők) - fenyőkéreg vagy fenyőforgács A fűrészpor túl finom, inkább tömítő hatású, és emellett elvonja a nitrogént a talajból. Fűrészpor alkalmazása esetén külön kell nitrogént adnunk a talajhoz műtrágya formájában, vagy érett istállótrágyával elkeverve jól bedolgozzuk a talajba. Tőzeg alkalmazásánál, azt előzetesen nedvesítsük be. Problémát jelenthetnek a -pangóvizes, -kemény agyag, -túlságosan laza homoktalajok. - pangóvizes talajok: mesterséges vízelvezető réteget kell kiképeznünk az ültető gödör vagy ágyás aljában, vagy alkalmazzunk félig kiemelt ágyásokat. - kemény agyagtalajok: a szerves adalékok mellett adjunk még jól megnedvesített fahamut, homokot vagy murvát. - könnyű, laza homoktalajok: feltétlen alkalmazzunk mulcs takarást a kiszáradás megakadályozása érdekében. - mérsékelten lúgos talajok: talajcserével még itt is telepíthetők a rhododendronok. Ássuk ki a talajt kb. 40 - 50 cm mélyen és az alját terítsük be 10 - 15 cm vastag salakréteggel vagy más durva anyaggal. Közvetlenűl erre terítsünk egy réteg teljesen durva nagy tőzeg, vagy avar csomókat, azután töltsük fel az ágyást fele-fele arányban tőzeg és erdei avar keverékével. Mulcsként alkalmazzunk 5-8 cm vastag tőzegtakarást, amit jól meghintünk ventillált kénporral ( 10-15 dkg/nm). A mulcsolást évente meg kell ismételni. Ilyen módon még a Ph 7,5 lúgosságú talajokon is telepíthetők a rhododendronok. Telepítéskor - adjunk tágas helyet a növekedésnek. Mindig a késöbbi 10, 20 év múlva kialakuló helyzetet tartsuk szem elött. - legyünk tekintettel a gyökérrendszerre, mely sekély, a talajfelszín közelében futó, még idős korban is alig 30 cm mély. - ültetés után a talajt ne tömörítsük, inkább beöntözéssel rögzítsük a növényt a talajban. A rhododendronok meghálálják a bőséges nedvességet a tenyészidőszakban, de nem tűrik a pangóvizes, levegőtlen talajállapotokat. Trágyázást a rhododendronok általában nem igényelnek, a legszegényebb talajokon is jól nőnek. Az elnyílt virágok kitörését ne múlasszuk el, mert ellenkező esetben a következő években nem lesz új bimbóképződés. A szobai azalea A szobai azalea - Rhododendron simsii - piros, fehér, rózsaszín virágai sokáig nyílnak, ha 18 C-nál nem kerül melegebb helyre, s csak forralt, szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. A növény gyökerei érzékenyek a mészre, elpusztul, ha csapvízzel öntözzük. Szereti a világos helyet, földjét soha ne hagyjuk kiszáradni. Az elvirágzott részeket folyamatosan csípjük ki 2-3 évente április elején ültessük át savanyú kémhatású földbe, s vágjuk vissza hajtásait. Így szép bokros növényünk lesz. Nyáron öntözzük rendszeresen, tápoldatozzuk rhododendron táppal. Augusztustól kapjon kevesebb vizet, ez elősegíti a bimbóképződést. Ha a bimbók megduzzadtak a hajtásvégeken, tegyük 18 C körüli hőmérsékletre az azaleát, s öntözzük többet. Karácsonykor újra virágba borul. Van 2 tő Skimmia Japonica a kertemben. tőzeges talajba ültettem, mégis egy idő után sárgulni kezd a levelük, gondolom elmeszesedik a talaj. Hallottam valakitől, hogy kénport lehet a tövéhez bedolgozni és attól újra fel tudja venni a vasat a földből. Szerinted ez jó megoldás, ha igen , hol kapok? Kertészeti boltban furcsán néztek rám, mikor megkérdeztem, van-e ilyenük. Vagy inkább borászati üzletben próbáljam? Esetleg van-e valami jobb ötleted? Valóban, kénporral lehet savanyítani a talajt, bár elég drasztikus megoldás. A ventillált kénport szokták ajánlani erre a célra, ilyen néven lehet kapni úgy tudom. Ezt egyébként nem lehet vízben feloldani. Általában ahhoz , hogy 1 pH-t levigyünk 1kg kénport szoktak számolni köbméterenként. Ha nincs más akkor a nedvesíthető kén is jó, de ebből kevesebb kell, hogy mennyi nem tudom. Talán fele, háromnegyede m3- enként. Azonban a legjobb megoldás, ha ültetés előtt tudva, hogy mekkora gyökérzetet fejleszt a növény, kibéleljük a gödröt fóliával és tőzeges talajba ültetjük a növényt. Így sokkal kevésbé tud a meszes talajból a mész beoldódni az ültetőgödörbe. Ha nem túl nagy a növény akkor inkább ültetsd újra így!! Egyébként pedig az arborétumokban a Rhododendronok alá rendszeresen fűrészport szoktak teríteni, ez folyamatosan savanyúan tartja a talajt. Egyéb megoldásként pedig a műtrágyák közül a szuperfoszfát meglehetősen savanyítja a talajt, továbbá az ammónium- szulfát(elég ritka már), amm.-nitrát, kálium-szulfát stb. Talaj savasito: Aluminium Sulphate http://www.espoma.com/default.asp?strPage=productinfo&intCategoryID=1&id=3 Talajt savanyítani. Valóban, kénporral lehet savanyítani a talajt, bár elég drasztikus megoldás. A ventillált kénport szokták ajánlani erre a célra, ilyen néven lehet kapni úgy tudom. Ezt egyébként nem lehet vízben feloldani. Általában ahhoz , hogy 1 pH-t levigyünk 1kg kénport szoktak számolni köbméterenként. Ha nincs más akkor a nedvesíthető kén is jó, de ebből kevesebb kell, hogy mennyi nem tudom. Talán fele, háromnegyede m3- enként. Azonban a legjobb megoldás, ha ültetés előtt tudva, hogy mekkora gyökérzetet fejleszt a növény, kibéleljük a gödröt fóliával és tőzeges talajba ültetjük a növényt. Így sokkal kevésbé tud a meszes talajból a mész beoldódni az ültetőgödörbe. Ha nem túl nagy a növény akkor inkább ültetsd újra így!! Egyébként pedig az arborétumokban a Rhododendronok alá rendszeresen fűrészport szoktak teríteni, ez folyamatosan savanyúan tartja a talajt. Egyéb megoldásként pedig a műtrágyák közül a szuperfoszfát meglehetősen savanyítja a talajt, továbbá az ammónium- szulfát(elég ritka már), amm.-nitrát, kálium-szulfát stb.
Előzmény: ZsuR (112)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.07 0 0 112
Koszi, nem akarok annyi faradtsagot okozni neked.

Mi lenne ha ide tenned be? Hatha mast is erdekelne!
Előzmény: tracy71 (110)
Cida_509 Creative Commons License 2005.03.07 0 0 111
Köszi a tippet! Mennyire lepje el a víz a rhododendront?
Előzmény: crataegus (109)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.07 0 0 110
Gondolkodtam rajta, hogyan tudnád mégis elolvasni. Esetleg ha a címemre elküldenéd a levélcímedet, akkor én kinyomtatom és küldöm neked.
Előzmény: ZsuR (108)
crataegus Creative Commons License 2005.03.07 0 0 109

Cida!

Próbáld meg akváriumba tenni a rhododentront. Nekem a szobai azalea-nál sikeresen bevált. Ha nincs akvárium, próbáld meg valamelyik üzletben műanyag átlátszó dobozt kérni, csokoládék, meg ilyes miket kapnak a benne a gyártótól, ezeket a dobozokat úgy is kidobják. E műanyag átlátszó dobozok kiválóan alkalmasak dugványozáshoz, gyenge növények átteleltetéséhez és van olyan jó, mint az akvárium. Egy biztos furán fognak majd rád nézni, ha ilyet akarsz szerezni, de mindent a rhododentronért.

Előzmény: Cida_509 (104)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.06 0 0 108
Nem igazan - csak annyit tudok roluk amennyit eddig tapasztaltam veluk. Igazibol csak orulok nekik :))
Előzmény: tracy71 (107)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.06 0 0 107
Képzeld, valakitől emilben kaptam egy jó kis leírást a rhodikról. Elküldöm neked is, hátha mond számodra még újat, bár nekem úgy tűnik, elég sok mindent tudsz róluk.
Előzmény: ZsuR (106)
ZsuR Creative Commons License 2005.03.05 0 0 106
De. . .es egy parat atsegitettem a masvilagra. New Jerseyben - legalabbis ahol en vagyok - eleg savanyu a talaj, no a rhodo mint a dudva. En ott kovettem el a hibaimat veluk szemben, hogy kozel tettem oket a fuhoz, amit meg aztan lugositottam. . .igy legyengultek, es minden betegseget megkaptak.

Most ahol vannak nincs fu-es adok nekik meg talaj savasitot, igy nonek mint a gomba.

Nem tudom, hogy hogyan lehet oket szaporitani, de ledugtam egy par letort agat osszel, meeglatjuk mi lesz vele.
Előzmény: tracy71 (105)
tracy71 Creative Commons License 2005.03.05 0 0 105
Nem mondod, hogy ennyi rhodid van? Amúgy hogy kell szaporítani őket, van valami különleges igénye?
Előzmény: ZsuR (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!