Keresés

Részletes keresés

exocortis Creative Commons License 2014.11.23 0 0 22375

Citrange:

xukac1 Creative Commons License 2014.11.23 0 0 22374

Sziasztok!

Sikerült szereznem egy télálló citrom termést. Még nem bontottam meg. Mit ajánlotok, mikor bontsam meg, esetleg kell-e valamilyen kezelés a magoknak, ha el szeretném ültetni? Csináljam most, vagy majd tavasszal? Úgy ültessem el,  ahogy kivettem, vagy mossam, illetve kezeljem valamivel?

Előre is köszi a tanácsokat.

Napvándor Creative Commons License 2014.11.23 0 0 22373

Szia!

17 fokos szobában, ahol hosszú napok vagy hetek óta nem kap elég fényt?

( ha lakásban volt eddig is, akkor az a lehető legrosszabb... )

Az összes citrusom fal elé emelt fehér fólia alatt van még...Legalább dec. végéig. Minimális vízzel.

Virágoznak, s többen termés zöldell, a calamondinok pedig tele gyümölccsel...

Ritkán írok, de a topik 70 % erről szól...Picit pörgesd vissza a lapokat...Évek óta én is ezt csinálom, de nem csak olvasom, hanem azt is csinálom amit írnak a profik...Üdv...

Előzmény: aidy01 (22372)
aidy01 Creative Commons License 2014.11.23 0 0 22372

Sziasztok! Egy ideje már nem követtem a fórumot, de most szeretném ismét a segítségeteket kérni... A szokásos gitt rágás, valószínűleg megint elrontottam valamit. Kb. két héttel ezelőtt a kumqvat fám ledobálta az összes, épp sárgulni kezdődő terméseit, majd a képen látható módon az összes levelét, csak ez a pár levél maradt rajta. Mintha az ágak is el kezdtek volna feketedni.. Emellett valami gyantaszerűség is elkezdett csorogni belőle... Még nem vittem el teleltető helyre, de már csak hetente-másfél hetente kapott vizet, (ahogy a mellette lévő citromfa is, aminek semmi baja, most virágzott le idén másodszorra és növeszti a pici terméseit), és kb. 17 fokban vannak..

Szerintetek mi lehet a baj? Lehet ismét gyökérrothadás? Van értelme átültetni most? Vagy inkább tegyem el teleltetni, aztán hátha lesz belőle valami tavasszal?

Nagyon köszönöm!

Chas_Chez Creative Commons License 2014.11.23 0 0 22371

Rendben, akkor a többit pm -ben.

Előzmény: csoer (22359)
Jump88 Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22370

Szabad szemmel nem látni semmit.Egészségesen zölden estek le.Kb október közepén hoztam be.Azóta kb hetente kapott kevés vizet.A hómérséklet kb 10-13 fok körülire fog beállni.

Előzmény: Martinez Narancs (22369)
Martinez Narancs Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22369

Nincs rajta kártevő? Mikor hoztad be? Szerintem az 15fok körül nem normális. Nálam 15-16 átlagon eddig olyan 2-3 hetente volt szükséges az öntözés, de ez picit a fénytől is függ. A levélhullásban egyébként meg ilyen hőmérsékleten most jön majd a kritikus 1-1,5hónap.

Előzmény: Jump88 (22368)
Jump88 Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22368

Köszönöm szépen a válaszokat.Főleg a lime miatt írtam, mert bár 15 fok aatt van minimum a hőm,, de a levelei 90%-át már ledobta.

bombaba Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22367

Ez esetben kimondottan jó az egyenes törzs.

Az oltással ne sokat várj. Kérj itt segítséget, én nem értek hozzá.

Előzmény: pudli_pötty (22366)
pudli_pötty Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22366

Szia!Szeretném majd egyszer beoltatni, hogy legyen rajta citrom. 

Előzmény: bombaba (22365)
bombaba Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22365

Szép a növényed.

" nincs egy oldalága sem, folyamatosan hozza a leveleket, mit kellene vele tennem? " - attól függ, mi célra tartod. Szeretnél citromot enni róla vagy dísznövény?

Előzmény: pudli_pötty (22363)
pudli_pötty Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22364

Sziasztok!Kaptam egy magról nevelt citromfát (kb. akkor 5 cm-es volt) Most ilyen, de nincs egy oldalága sem, folyamatosan hozza a leveleket, mit kellene vele tennem?  (a cserépben van egy kindertojás játék a magassága miatt) Köszönöm!Zsana 

pudli_pötty Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22363

Sziasztok!Kaptam egy magról nevelt citromfát (kb. akkor 5 cm-es volt) Most ilyen, de nincs egy oldalága sem, folyamatosan hozza a leveleket, mit kellene vele tennem?  (a cserépben van egy kindertojás játék a magassága miatt) Köszönöm!Zsana 

pudli_pötty Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22362

gáborke Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22361

Hülyeség, nincs egyértelmű válasz. A szükségletnek megfelelően kell locsolni, nem időpontra, meg földszárazságra. Sok tényezőtől függ, elsősorban hőfoktól, teljesen vízmentesen egész télen csak 0 fok körül lehet esetleg tartani, ha az alany is megengedi ezt (pl. citromnál tönkremegy akkor is), de inkább ekkor is 1-2 havonta szükség lehet locsolásra. Függ a párától is, talajszerkezettől stb...

Itt egy jó leírás:

http://egzotikusnovenyek.freeiz.com/Teleltetes.html

Előzmény: Jump88 (22358)
bombaba Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22360

Nem hiszem, hogy olyan választ fogsz kapni, ami szerint "3 hetente 2,5 deci víz" vagy "hetente 0,5 deci". Ezt Neked kell eldönteni a citrusok talajának - tömörség, víztartás -, az aktuális hőmérsékletnek és a citrus viselkedésének függvényében. 

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kevesebb víz kell. 

De minél magasabb a hőmérséklet, annál reménytelenebb a sikeres teleltetés.

Ha furulyáznak a levelek, akkor igényel egy kis vizet.

Ha potyog a levél, az még nem tragédia, de ha elkezdődik az ágak visszabarnulása, akkor túlöntözted és tavasszal küzdhetsz velük, megmaradnak-e.

A termések: ami érni akar, beérik. A lime-ok érettek lepotyognak, a citromok megsárgulnak és könnyedén leválaszthatóak, de ha fennhagyod éretten sokáig, visszazöldül, esetleg kicsírázik benne a mag. A jövőre beérők - kumkvat, limakvat - jó esetben leállnak a fejlődéssel, majd folytatják tavasszal. 

Röviden és tömören: nincs ajánlott locsolási gyakoriság és ajánlott vízmennyiség.

Előzmény: Jump88 (22358)
csoer Creative Commons License 2014.11.22 0 0 22359

Örömmel venném a cserét. Köszönöm a lehetőséget.

Remélem van az enyéim között olyan, mely számodra érdekes és cserére megfelelő.

Összeállítom a nem túl nagy listámat rövidesen.

Előzmény: Chas_Chez (22357)
Jump88 Creative Commons License 2014.11.21 0 0 22358

Mivel ez az első teleltetésem, kiváncsi lennék az ajánlott locsolás gyakoriságának, mert valahol azt olvastam, hogy csak amikor már száraz a földje akkor kell kb fél decit, de máshol pedig azt, hogy az se baj, ha csont száraz lesz a föld hónapokig, mert a hidegben 'beparafásodnak a gyökerek' és szinte semmi folyadékot nem vesz fel.(maximum talaj permetezést ír)

Plusz nem tudom, hogy számít-e, hogy van rajta termés?

Chas_Chez Creative Commons License 2014.11.21 0 0 22357

Jövőre oltóág csere esetleg? :)

Előzmény: csoer (22344)
nancsa85 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 22356

Köszönöm a választ, akkor holnap megnézem a gazdaboltba, hogy mi van tetvek ellen, hogy mimnél hamarabb kezelni tudjam.

Előzmény: bombaba (22355)
bombaba Creative Commons License 2014.11.20 0 0 22355

Nagyon tetves. 

Most már a citromfád is esélyes a tetvekre. Mindkettőt célszerű rovarölővel permetezni.

Előzmény: nancsa85 (22354)
nancsa85 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 22354

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, hogy a téli helyére bevitt narancsfám levelei olyan ragacsosak,és potyognak le, mi lehet a baja? mert együtt van a citromfával és azon semmi bajt nem láttok.

Citrus-liget Creative Commons License 2014.11.20 0 0 22353

Azért azt tedd hozzá, hogy ajánlod a calamondint, mert jobban tűri a "melegebb" helyen való teleltetést, de az íze a citromtól szinte semmivel nem lesz édesebb, midegy hol neveled. Tea ízesítésre jó!( Vagy aki szereti a szadomazót)

Előzmény: Martinez Narancs (22352)
Martinez Narancs Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22352

Ajánlom a calamondint.

Előzmény: Lunni (22351)
Lunni Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22351

érdekes amit írsz, mert a piacon meg az aprószemű teljesen narancssárga mandarint vadászom mindig :) eszembe nem jutna kicsit zöldesen leszedni a fáról se, de mondjuk nincs is tapasztalatom benne.

A naracsból is általában jobb ízű ami kisebb, a citromról nem is beszélve, az óriásoknak sosincs leve :)

Előzmény: gáborke (22346)
csoer Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22350

Köszönöm a segítő válaszod. Díszkategóriát nem tartom semmire, így marad a moro narancs.

Előzmény: gáborke (22348)
Lunni Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22349

hát látod ez az hogy magyarul se tudom milyen fajtát kell venni, nem hogy itt :) na nem mintha olyan nagy fajtaválaszték lenne :P

de múltkor a barkácsáruházban annyi gyönyörű citrom és mandarin fácska volt tele terméssel hogy vagy 10 percig ott toporogtam, hogy megvegyem-e, páromnak már elege van belőle és azt mondta tavasszal kapok egy citrom bokrot, akkor talán nem kell minden egyes alkalommal arra menni csak azért hogy megnézzem őket :D

de ugye az albérletünk pici, 50 fok van mindenhol télen bent, ahol meg nincs ott ablak sincs, szóval csak kinyúvadna megint szegény :) bár 10 orchideát sikerrel nevelek, de azok nem túl igényesek :)

szóval ide járok hozzátok gyönyörködni, kinek milyen csodája van és remélem egyszer nekem is lesz mindenféle, szeretnék teacserjét is, jujj meg kávét is :) Banánfánk volt sokévig otthon de egy nyáron megtámadták a pajzstetvek és vége is lett, pedig szép nagy volt már, de túl helyigényes, szóval nekem nem jött be...

Előzmény: Citrus-liget (22342)
gáborke Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22348

A Rubino elég erőteljes a mandarinok között, jól nő, gyümölcse viszont inkább díszkategória, kissé száraz, íztelen, legalábbis első tapasztalataim ezek.

A Moro olyan közepes növekedésű, a minősége elég jó, de ha jól néztem sokáig nem tárolható jó minőségben.

Előzmény: csoer (22345)
gáborke Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22347

Ez kicsit hosszabb téma most nem vágnék bele. Persze nálam sem termett még egy részük azokról nem tudok mondani semmit, illetve 1 év gyümölcse nem mond el mindent. Múltévben a Marisol gyengébb volt, most igen finom, pedig az idő hűvösebb volt, kevesebb napsütéssel, tehát nem ez a meghatározó. Inkább számít sztem., hogy milyen hosszú az érésidő és az mikorra esik, ez évben korán kötöttek a virágok, már sok termés be is ért, vagy érik. Múltévben csak a hideg teletetőben Karácsony fele értek, későn virágoztak, nem is volt annyira jó a gyümi.

Az Esbal kissé savanykásabb, gyengébb minőségű. Hernandina finom, bár most a Marisol jobban bejön. Clemenules finom volt múlt évben most majd meglátjuk.

Orogrande első kóstolás lesz.

Majd egyszer csinálok táblát hogy milyen a kóstolási tapasztalat.

Megjegyezném az alanyok is elég jól beleszólnak a gyümölcshús minőségébe, így ezzel is korrigálni lehet.

Előzmény: bombaba (22343)
gáborke Creative Commons License 2014.11.19 0 0 22346

Kösz.

Abszolút ehető, persze fajtafüggő is. A piacon a mandarinok 80% vacakabb mint az itthoni, főleg a tárolás miatt, szárazak, mellékízesek a piaciak. A mandarint egyébként sokáig tárolni nem szabad, vagy a fán hagyni, akkor kell szedni ha még van rajta kevés zöld árnyalat.

Előzmény: Lunni (22341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!