Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sikerült szereznem egy télálló citrom termést. Még nem bontottam meg. Mit ajánlotok, mikor bontsam meg, esetleg kell-e valamilyen kezelés a magoknak, ha el szeretném ültetni? Csináljam most, vagy majd tavasszal? Úgy ültessem el, ahogy kivettem, vagy mossam, illetve kezeljem valamivel?
17 fokos szobában, ahol hosszú napok vagy hetek óta nem kap elég fényt?
( ha lakásban volt eddig is, akkor az a lehető legrosszabb... )
Az összes citrusom fal elé emelt fehér fólia alatt van még...Legalább dec. végéig. Minimális vízzel.
Virágoznak, s többen termés zöldell, a calamondinok pedig tele gyümölccsel...
Ritkán írok, de a topik 70 % erről szól...Picit pörgesd vissza a lapokat...Évek óta én is ezt csinálom, de nem csak olvasom, hanem azt is csinálom amit írnak a profik...Üdv...
Sziasztok! Egy ideje már nem követtem a fórumot, de most szeretném ismét a segítségeteket kérni... A szokásos gitt rágás, valószínűleg megint elrontottam valamit. Kb. két héttel ezelőtt a kumqvat fám ledobálta az összes, épp sárgulni kezdődő terméseit, majd a képen látható módon az összes levelét, csak ez a pár levél maradt rajta. Mintha az ágak is el kezdtek volna feketedni.. Emellett valami gyantaszerűség is elkezdett csorogni belőle... Még nem vittem el teleltető helyre, de már csak hetente-másfél hetente kapott vizet, (ahogy a mellette lévő citromfa is, aminek semmi baja, most virágzott le idén másodszorra és növeszti a pici terméseit), és kb. 17 fokban vannak..
Szerintetek mi lehet a baj? Lehet ismét gyökérrothadás? Van értelme átültetni most? Vagy inkább tegyem el teleltetni, aztán hátha lesz belőle valami tavasszal?
Szabad szemmel nem látni semmit.Egészségesen zölden estek le.Kb október közepén hoztam be.Azóta kb hetente kapott kevés vizet.A hómérséklet kb 10-13 fok körülire fog beállni.
Nincs rajta kártevő? Mikor hoztad be? Szerintem az 15fok körül nem normális. Nálam 15-16 átlagon eddig olyan 2-3 hetente volt szükséges az öntözés, de ez picit a fénytől is függ. A levélhullásban egyébként meg ilyen hőmérsékleten most jön majd a kritikus 1-1,5hónap.
" nincs egy oldalága sem, folyamatosan hozza a leveleket, mit kellene vele tennem? " - attól függ, mi célra tartod. Szeretnél citromot enni róla vagy dísznövény?
Sziasztok!Kaptam egy magról nevelt citromfát (kb. akkor 5 cm-es volt) Most ilyen, de nincs egy oldalága sem, folyamatosan hozza a leveleket, mit kellene vele tennem? (a cserépben van egy kindertojás játék a magassága miatt) Köszönöm!Zsana
Sziasztok!Kaptam egy magról nevelt citromfát (kb. akkor 5 cm-es volt) Most ilyen, de nincs egy oldalága sem, folyamatosan hozza a leveleket, mit kellene vele tennem? (a cserépben van egy kindertojás játék a magassága miatt) Köszönöm!Zsana
Hülyeség, nincs egyértelmű válasz. A szükségletnek megfelelően kell locsolni, nem időpontra, meg földszárazságra. Sok tényezőtől függ, elsősorban hőfoktól, teljesen vízmentesen egész télen csak 0 fok körül lehet esetleg tartani, ha az alany is megengedi ezt (pl. citromnál tönkremegy akkor is), de inkább ekkor is 1-2 havonta szükség lehet locsolásra. Függ a párától is, talajszerkezettől stb...
Nem hiszem, hogy olyan választ fogsz kapni, ami szerint "3 hetente 2,5 deci víz" vagy "hetente 0,5 deci". Ezt Neked kell eldönteni a citrusok talajának - tömörség, víztartás -, az aktuális hőmérsékletnek és a citrus viselkedésének függvényében.
Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kevesebb víz kell.
De minél magasabb a hőmérséklet, annál reménytelenebb a sikeres teleltetés.
Ha furulyáznak a levelek, akkor igényel egy kis vizet.
Ha potyog a levél, az még nem tragédia, de ha elkezdődik az ágak visszabarnulása, akkor túlöntözted és tavasszal küzdhetsz velük, megmaradnak-e.
A termések: ami érni akar, beérik. A lime-ok érettek lepotyognak, a citromok megsárgulnak és könnyedén leválaszthatóak, de ha fennhagyod éretten sokáig, visszazöldül, esetleg kicsírázik benne a mag. A jövőre beérők - kumkvat, limakvat - jó esetben leállnak a fejlődéssel, majd folytatják tavasszal.
Röviden és tömören: nincs ajánlott locsolási gyakoriság és ajánlott vízmennyiség.
Mivel ez az első teleltetésem, kiváncsi lennék az ajánlott locsolás gyakoriságának, mert valahol azt olvastam, hogy csak amikor már száraz a földje akkor kell kb fél decit, de máshol pedig azt, hogy az se baj, ha csont száraz lesz a föld hónapokig, mert a hidegben 'beparafásodnak a gyökerek' és szinte semmi folyadékot nem vesz fel.(maximum talaj permetezést ír)
Plusz nem tudom, hogy számít-e, hogy van rajta termés?
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni, hogy a téli helyére bevitt narancsfám levelei olyan ragacsosak,és potyognak le, mi lehet a baja? mert együtt van a citromfával és azon semmi bajt nem láttok.
Azért azt tedd hozzá, hogy ajánlod a calamondint, mert jobban tűri a "melegebb" helyen való teleltetést, de az íze a citromtól szinte semmivel nem lesz édesebb, midegy hol neveled. Tea ízesítésre jó!( Vagy aki szereti a szadomazót)
érdekes amit írsz, mert a piacon meg az aprószemű teljesen narancssárga mandarint vadászom mindig :) eszembe nem jutna kicsit zöldesen leszedni a fáról se, de mondjuk nincs is tapasztalatom benne.
A naracsból is általában jobb ízű ami kisebb, a citromról nem is beszélve, az óriásoknak sosincs leve :)
hát látod ez az hogy magyarul se tudom milyen fajtát kell venni, nem hogy itt :) na nem mintha olyan nagy fajtaválaszték lenne :P
de múltkor a barkácsáruházban annyi gyönyörű citrom és mandarin fácska volt tele terméssel hogy vagy 10 percig ott toporogtam, hogy megvegyem-e, páromnak már elege van belőle és azt mondta tavasszal kapok egy citrom bokrot, akkor talán nem kell minden egyes alkalommal arra menni csak azért hogy megnézzem őket :D
de ugye az albérletünk pici, 50 fok van mindenhol télen bent, ahol meg nincs ott ablak sincs, szóval csak kinyúvadna megint szegény :) bár 10 orchideát sikerrel nevelek, de azok nem túl igényesek :)
szóval ide járok hozzátok gyönyörködni, kinek milyen csodája van és remélem egyszer nekem is lesz mindenféle, szeretnék teacserjét is, jujj meg kávét is :) Banánfánk volt sokévig otthon de egy nyáron megtámadták a pajzstetvek és vége is lett, pedig szép nagy volt már, de túl helyigényes, szóval nekem nem jött be...
A Rubino elég erőteljes a mandarinok között, jól nő, gyümölcse viszont inkább díszkategória, kissé száraz, íztelen, legalábbis első tapasztalataim ezek.
A Moro olyan közepes növekedésű, a minősége elég jó, de ha jól néztem sokáig nem tárolható jó minőségben.
Ez kicsit hosszabb téma most nem vágnék bele. Persze nálam sem termett még egy részük azokról nem tudok mondani semmit, illetve 1 év gyümölcse nem mond el mindent. Múltévben a Marisol gyengébb volt, most igen finom, pedig az idő hűvösebb volt, kevesebb napsütéssel, tehát nem ez a meghatározó. Inkább számít sztem., hogy milyen hosszú az érésidő és az mikorra esik, ez évben korán kötöttek a virágok, már sok termés be is ért, vagy érik. Múltévben csak a hideg teletetőben Karácsony fele értek, későn virágoztak, nem is volt annyira jó a gyümi.
Az Esbal kissé savanykásabb, gyengébb minőségű. Hernandina finom, bár most a Marisol jobban bejön. Clemenules finom volt múlt évben most majd meglátjuk.
Orogrande első kóstolás lesz.
Majd egyszer csinálok táblát hogy milyen a kóstolási tapasztalat.
Megjegyezném az alanyok is elég jól beleszólnak a gyümölcshús minőségébe, így ezzel is korrigálni lehet.
Abszolút ehető, persze fajtafüggő is. A piacon a mandarinok 80% vacakabb mint az itthoni, főleg a tárolás miatt, szárazak, mellékízesek a piaciak. A mandarint egyébként sokáig tárolni nem szabad, vagy a fán hagyni, akkor kell szedni ha még van rajta kevés zöld árnyalat.