Sajnos igen a létszámnövekedés sok odafigyelést követel.:) Az avókádónál végig kéne gondolni mitől hullhatott le, hogy esett le a levele, volt e szine, nem e lett túllocsolva a növény(erre érzékeny), tápanyaghiány, túl meszes talaj... Ha jön új hajtás akkor nem lehet súlyos, de a tényezőket meg kell figyelni, hogy mitől is lehetett a levélhullás. Nekem is majd mind lehullt márciusban, egyrészt természetes cserélődés, viszont a sok víz és a hideg cserép is okozhatta nálam, de mára már lombos ismét. A citromnak kifejezett sajátossága hogy sok virágjának fejletlen a termője, emiatt ne aggódj, idővel számuk csökken. A papaja régi alsó leveleit folymatosan elhalnak, inkább üstökszerüek a hajtások végén helyezkednek el, ha hoz újat nincs baja, napos meleg hely kell neki, sok locsolással. üdv
Sziasztok, nekem még csak pár éve vannak trópusi növényeim, eddig boldogultam velük, de a létszám növekedésével sokasodtak a problémáim is. Az egyméteres avokádóm például megvált az összes levelétől, jelenleg egy zöld 'karó' áll ki a cserépből némi rügykezdeménnyel. Reménykedhetek még, vagy sürgősen gondoskodjak utánpótlásról. A citromom már második éve terem, most is virágzik, de némelyik virágból hiányzik a termő. Ez elő szokott fordulni, vagy valami hiánybetegsége van a fának. Amúgy másfél méter magas és tele van új hajtásokkal, tehát látszatra egészséges. Egy hete vettem egy papayát. Beraktam a déli fekvésű ablakba, és azóta néhány alsó levelét lehullajtotta. Kiheveri a költözést, vagy nézzek neki másik ablakot. Minden segítséget köszönettel veszek.
Itt van az aranykelyhem ami a képen látható, még nem metszettem vissza szerinted milyen magasságba metszem vissza, most 115 cm magas cserép nélkül. Várom válaszodat, amit előre is köszönök neked.
Hihetetlenül elégedett voltam velük, amit vettem abból minden egyes mag kikelt. az egyik fajnak nem volt éppen szezonja, azt nem kaptam meg. Aztán olyan fél év múlva egyszer csak kaptam egy levelet Puerto ricóból. Hát, a hiányzó faj magjai voltak, pedig én már el is felejtettem. A Gustavia magokat a sunshine-seedstől vettem (amikor még az új áruk között voltak), a Couroupita guianensis magokat pedig az exot-nutz-zier.de-től (szigorúan csak akkor, amikor az új áruk között volt). sajnos, mindent elvesztettem, mert a munkahelyemen, nem jó helyen voltak. Majd akarok megint rendelni valamikor.
Igen sajnos a füvészkertekben is vashiányos, sőt nekem is, de egy csomó vaspotlással sem tudtam megoldani. Viszont a talaj pH-t megmértem ami csak 6 os volt, ugyhogy savanyítani kezdtem a talajt, igy már kezd sötétedni a levele. Ugyanaz a situ mint a kávénál. A talaj sztem. annyire nem fontos a kakaónál hogy laza legyen persze jobban nő, de elméletileg a trópusokon hozzászokott a sok eső miatt a tömörödött, levegőtlenebb talajhoz. De ki tudja.. Grandiflorát magról vetetted? Hol volt ilyen friss mag? üdv.
Igen, igazad van, én is ezt vallom. Azonban szerintem alig van gyökere a kakaómnak a tömör talaj miatt, tehát kisebb cserépben is lesz helye nőni. Ezzel ráadásul helyet is megtakarítok (a barátnőmhöz, egy albérleti szobába viszem nyárra valamennyi növényemet, amelyek most a munkahelyem folyósóján és az én albérleti szobámban vannak). Ráadásul kezdi kinőni a lécekből összeeszkábált mini szobai fóliasátramat. De ha mégis azt látom, hogy fejlett a gyökérzete, akkor természetesen ugyanabba a vödörbe ültetem vissza, csak a keveréken lazítok.
a vödröt meg mindenképpen drenáld (ha nem tetted volna) az oldalán(ne alulra, mert nehezen folyik el a víz a perem miatt) fúrt lyukakkal, és legalább a lyuk magasságáig beszórt nagyméretű agyaggolyóval.
szerintem rossz irány általánosságban kisebb földbe ültetni egy növényt. Ha tömör a talaj, akkor azt kell megoldani, segédanyag hozzákeverésével. Én perlitet és/vagy agyaggolyót (a nagyobbat) használok lazításra és mondhatom imádják a gyökerek. Nagyon egészséges, szerteágazóak lesznek. A nagy föld pedig fokozott növekedésre serkenti a növényt.
A Kakaófám levelei világoszöldek, az erek mentén sötétebbek, úgyhogy szerintem vashiányos. És szerintem nem elég levegős a földje, és szükségtelenül nagy a cserép (vödör), amiben van (mert eredetileg voltak körülötte Theobroma grandiflorák is, de azok elpusztultak). Úgyhogy a hétvégén mindenképpen megnézem a földjét. A tömör föld miatt fejletlen gyökérzetre számítok, úgyhogy kisebb cserépbe ültetem át (majd meglátom).
A magoncok még nagyon kicsik, a Couroupita guianensisből csak 4 van, a Gustavia-ból 10, azok csak mostanában keltek-kelnek, és nem tudom, hány marad meg (nyárra kiderül).
Szerintem nem rossz a a keverék, viszont a kakaónak a homokot kihagynám, de ha nincs hiánytünete és elég a cserép nagysága, akkor nem kell átültetni. Van ezekből feles magoncod is esetleg?:) üdv
Couroupita guianensis és Gustavia augusta magoncokat szeretnék átültetni. Mit szóltok ehhez a földkeverékhez: 1/5 általános virágföld, 1/5 érett (bolti) marhatrágya, 1/5 tőzeg, 1/5 perlit, 1/5 nagyszemű (0,5-1mm) folyami homok? Van egy Kakaófám is, aminek most szépen jönek a levelei, de szerintem lehetne kicsit lazább a talaja. Szerintetek átültessem egy lazább keverékbe (mondjuk a fentihez hasonlóba), vagy inkább hagyjam?
igen, sima sinensist vettem. nálam most indult be úgy 3 hete. hetente 5cm-t nőnek az új hajtások. némelyiket vissza is csíptem már a bokrosodás elősegítése végett. (kint van egy félárnyékos nyugat-északnyugati erkélyen.) szerintem a levélváltás normális, főleg, ha az új levelek épek és számosak. egyébként nekem nincs levélhullás egyáltalán. amikor megkaptam, eléggé ramaty állapotban volt, kicsit meg is ijedtem. deformáltak voltak a levelek, pergamenesek, szóval csúnyácska volt. aztán átültettem riolittufás novobaltos virágföldbe, és csak lágy vízzel locsolom. képet majd teszek fel.
Szia Sima sinensis-t vettél? Nálad hogy nő? Nálam egész szép hosszú hajtásokat hoz, de mondjuk a fél-1 évvel ezelötti levelek széle barnul majd elszáradva leesik a levél, persze lehet ez természetes, nálad is van ilyen? Főleg télen csinálta ezt erősen. Képet tehetnél fel esetleg..
a tea magot röviddel az érés után el kell vetni, mert elég rövid ideig csíraképes. nekem pl. 0%-os volt a kelés, ígyhát rendeltem egy növényt. :-) ez viszont most hajt, mint a veszedelem.
Gáborke! Megnéztem a honlapodat, és gratulálok a sok szép növényedhez, kissé irigyellek is...:) a teák miatt is...:) Látom van fahéjfád is...Honnan szerzel be ilyen "ritkaságokat? Még egyszer gratulálok, öröm volt nézni őket!
Hát igen, könnyen rohado tipus...sajnos, most néztem meg őket és már kezdenek szaftosodni, szóval nem lessz belőlük semmi. Kb 80 % perlit és 20% tőzegbe ültettem, és még előtte mikróban ki is gőzöltem... dehát ez van. Esetleg, ha nektek ilyen jól keltek nincs eladó növénykétek (Camellia sinensis), mert ha lenne, szivesen vennék 1, vagy 2-t.
Szia. Igen általában hamar gyökeresedik ha jó minőségű a rozetta. Tápoldatozni már gyökeresedés után nem sokkal lehet. Viszont a talajt kevésbé kell tápozni, jobb a hatás ha a tápoldat normál higítását is 2-3x higabbra csinálod és a rozetta közepébe öntöd, itt mindig álljon víz(sima vagy tápos). Igy igen gyorsan fog nőni. Locsoláshoz langyos, lágy- vagy esővizet használj. üdv
A névnapomra kapott ananász növényem nagyonfinom termésének felső részét nagyonhamar sikerült gyökereztetni, kb a gyökereztetés kezdetétől 1 hétre elkezdett hajtani, azóta folyamatosan hajt. Nagyon örülök neki, remélem majd képződik rajta gyümölcs azaz ananász. Gáborke gondolom te értessz az ananászhoz, szerinted mikor kezdhetem tápoldatozni?
Ha csak kicsit repeszted meg a maghéjat, nem trancsirozod szét, csak épphogy megreccsenjen akkor belül nem fog sérülni a mag, ha rajta maradt a héj akkor nem is láthatod hogy szétrepedt a belső mag, ezt nem tudom honnan veszed, a magon még van egy vékony héj lehet hogy ez repedt szét ezért hiszed hogy a mag is szétrepedt. Nekem 20-ból egyik sem esett szét mind kicsírázott, csak ezért mondom. Ha jó a mag nem lesz baja a repesztésnél. De annélkül is próbálhatod, bár a nem jól duzzadó magok, nem biztos hogy utat találnak maguknak igy, legalábbis ezt olvastam vhol.
Hát igen... a mag pedig jónak tünt..., akkor neked vannak kis növényeid, az tök jó, én is már milyen régóta szeretnék teát, aztán most meg itt van tönkre tettem a 3 szem magomat...
Üdvözlet! Nem igazán pörög a topic, mindegy Teamagot beáztattam 24 órára, mint ahogy írjátok... "24 óra áztatás, majd maghéj megrepesztése, én egy csőfogóval csináltam úgy hogy csak kicsit megroppanjon a maghéj, semmi több." Majd a maghéjat is ezen tanács alapján megrepesztettem nagyon óvatosan... Csak az volt a probléma, hogy a 24 órás áztatás hatására szépen beleduzzadt a mag a maghéjba, és a repesztés akármilyen óvatos is volt, a mag is elrepedt, kettéhasadt... Úgy láttam olyan mint a borsó, vagy bab, szóval két félből áll, ami könnyen szétjön egymástól? Kérdés: lesz e még ebből valami, 3 szem volt mindössze, illetve mit kellene másként csinálni...?
Van valakinek tea növénye, és a nevelésével kapcsolatban tudtok valamit mondani? Illetve csíráztatásnál feltétlen meg kell roppantani a magot, nem sérül ekkor a csíra? Köszönöm!