Hozzáteszem, hogy Musoyama 10-5-tel lett komusubiból sekiwake, ami kb. ozeki szintű teljesítmény, egy 8-7-tel, amit most Kisenosato elért, biztosan nem rakták volna fel.
Az 1999-es Kyushu bashon szerintem Tosanoumi azért volt 3. komusubi, mert korábban elvesztette sekwiake rangját. Utána meg 2000 januárjában Musoyama új sekiwake volt, Takanonami meg elvesztette ozeki rangját, és ezért volt 4 sekiwake.
Viszont most senki nem lett visszaminősítve, a két sekiwake marad, és csak Asasekiryu lesz visszasosrolva a maegeshirák közé, és helyére jöhet vagy Kokkai, vagy Baruto.
Miyabiyama és Kotomitsuki marad sekiwake, és 3 sekiwake nem szokott lenni, hacsak nem minősítenek vissza egy ozekit. A Baruto-Kokkai sorrend csak egy tipp volt részemről, de lehet, hogy fordítva lesz. Egyébként én is Barutonak drukkolok.
Egész egyszerűen azt jelenti, hogy össze-vissza hazudoznak. Lehet persze érveket találni a szigorúbb követelmények mellett, de akkor azokat kellene előre rögzíteni.
Az előléptetések megtagadása mögötti ok világos: a következő tornán ismét legyen harc az ozeki meg a yokozuna rangért, akkor nagyobb lesz a sajtóvisszhang is meg a közönség érdeklődése is.
Ezeknél az around általában azt szokta jelenteni vagy annyi vagy több, olyanról még nem hallottam, hogy kevesebbre megadták volna, mint amit előre mondanak...
Hakuho estében a fő indok az volt, hogy nem tudott komolyan versenyben lenni a yushoért hiszen, már 14. napon eldőlt ki a győztes. Emellett az esetek túlnyomó többségében 2 egymást követő yushora adták meg a címet, Hakuhonak összesen is csak 1 van. Volt egyébként egy hasonló eset 93-ban amikor Takanohanát 14-1 Yusho + 13-2 kettei sen vereséggel sem léptették elő annak ellenére, hogy akkorra már 3 yushot tudhatott magáénak. Úgy gondolom ahhoz, hogy valakinek ilyen kevés ozekiként eltöltött basho után megadják, ahhoz elengedhetetlen a 2 egymást követő yusho. Miyabiyama estében bizonyára a régebben említett visszatartó tényezők domináltak: -van már 5 ozeki -Miyabiyama volt már ozeki de nem vált be -A 3 eredménye közül csak egy volt kiugró -Meg ugye eleve erről volt szó:"If he wins around 11, Ozeki talk will arise"
Miyabiyama tehát nyert, 9-5-re áll. A dolog szépsége az, hogy már mindenkivel játszott M2-ig bezáróan, szóval az erős ellenfelek elfogytak. A 11-3-ra álló M10 Tamanoshimát kapta az utolsó napra. Hajrá, Miyabiyama!
Asashoryu persze nyert, így létrejött a várt állás az utolsó nap utolsó meccsére :o)
Kisenosato-Baruto, Roho-Kotomitsuki meccsek az utolsó napra! És igen, valószínűleg tényleg két komusubi hely lesz kiadó, erre nem is gondoltam... Kokkai biztos, és Roho és Baruto közül a jobbik is odaér!
Közben elég kemény a verseny a komusubi helyekért. Kisenosato könnyen maradhat (7-6 az állása), így valószínűleg egy hely lesz kiadó. Roho, Baruto, Kokkai mind esélyesek a befutásra.
Kotooshu helyzete nem is olyan vészes. A 14. napon Futenót kapja (aki most nem volt benne a darálóban, szinte végig középszerű ellenfeleket kapott, köztük csak egyetlen sanyakut, és így áll 6-7-re), az utolsó nap meg a majdnem mozgásképtelen Tochiazumát. Még az lenne neki a legrosszabb, ha 'Azuma a sorsolás előtt visszalép, de akkor se kaphat fenyegető ellenfelet.
10 győzelem esetén az újabb előírás gyakorlatilag kizárt. A bűvös szám a 33, ehhez képest neki lenne 34 győzelme, végig kétszámhegyű eredmény (10-14-10), végig sekiwake rangban. Milyen alapon mondanák azt, hogy "Bocs, mindenki másnak 33, de neked nem is 34, hanem 35"? Egyszóval, ha meglesz neki a 10 győzelem, akkor 99% az előléptetés.
Ha viszont csak 9-et nyer, akkor tuti nem léptetik elő, ilyesmire még nem volt példa.
Mondjuk én abban sem vagyok biztos, hogy 10 győzelem elég Miyabiyamának, erről megoszlanak a vélemények a sumoforumon is én azt tartam a legvalószínűbbnek, hogy kap mégegy előírást szeptemberre. 5 ozekinél még sosem volt több ráadásul, amikor 5 volt akkor is általában valamelyik sérült volt, az meg aztán tényleg kuriózum ha mindegyik KK-t csinál. Elvileg semmi nem tiltja, hogy több legyen, de nem valószínű, hogy sokáig megmaradnának, a sok egymás elleni meccs miatt. Mindenesetre amikor 1-2 ozeki van sokkal könnyebben odaadják rangot mint amikor 5.
Most olvastam, hogy a Mihogaseki heya egyik oyakatája, név szerint Onoe Keishi (korábbi komusubi) most indítja júliusban a saját istállóját, és viszi magával Barutot.
Kotoosura leszek még kíváncsi! Holnap Rohoval meccsel, aztán gondolom még Tochiazumát is megkapja. Nem kizárt, hogy ő lesz szeptemberben az egyetlen kadoban ozeki. Szegénynek még mindig nem jött helyre a térde úgy veszem észre. :-(
Nem csak kettei-sen vereség, hanem bármilyen 13-2 eredmény jó a Yokozuna deliberation Council elnöke szerint.:
"Regarding Hakuho and yokozuna promotion:
Mr. Ishibashi, chairman: 14 wins as a new ozeki is a major achievement. If he wins 13 next basho, we would consider that as a record equivalent to yusho."
De ha jól tudom, a végső szó nem az YDC-é, hanem a szövetségé. Tehát elvileg ANNAK az elnöke, Kitanoumi ex-yokozuna a minden tudás forrása. Viszont őróla azt kell tudni, hogy általában össze-vissza fogalmaz, gyakran ellentmond egy nappal korábbi önmagának.