Dr. Vámos Tóth Bátor amerikai magyar geológus 30 éve arra lett figyelmes, hogy a Földön sok olyan helynevet (település, víz, hegy, út, dűlő, stb) talált, amelyeknek itteni megfelelőik is vannak.
Eddig kb. 8000 ilyen helynév merült fel. A kutatók mindezidáig tartózkodtak e nevek eredetének meghatározásától, sőt következtetések levonásától is. A helynévbúvárok egyelőre semmiféle feltételezést nem fogalmaztak meg a jelenség okát illetően - így nem érheti őkat az a vád, hogy prekoncepció alapján kutatnának.
Egy lelet, amely előbb utóbb valamiféle magyarázatot követel majd...
Illő megemlítenem, hogy Kréta 150-160 helységneve szenzációs magyar helységnevek is egyben! Van kigyűjtésem. Természetesen az osz esz és görög írás mártásába mártva!
es vannak meg erdekes egyezosegek pl. a kutya . hindiul kutta .... hogy hogy ? tudja valaki ?"
"a meddig létezik még a finnugrizmus" topikban pergynt említette a kutyaszakértőknek de azok elsiklottak felette!:-D Mondd már meg te is nekik, mert nekem nem hisznek!:-D
Szeretném értesíteni az újabb olvtársakat, hogy ez nem önkielégítő vita. Akinek nincs a tárgyban előadható új információja, csak a szereplés vágyától vezetve ne szóljon bele.
erdekes elmelet . kulfoldon elve en is sokat merengek ezeken a helynekveken . kulonosen- hogy sok indiai el korulottem -es sokat hallom - hogy akcois repulojegyarak KOCHI - ba ( ejtsd:kocsi) es hogy olvasom- hogy ilyen olyan war - nevu helyen ez es az tortent . war az a szanszkrit viz kulonben - ha jol tudom .
van magyarorszagon madurai es magurai nevu ismerosom is . ezek indiai helynevek .
es vannak meg erdekes egyezosegek pl. a kutya . hindiul kutta .... hogy hogy ? tudja valaki ?
Naggyon jó kis cikk... Pajzstopicba való... :)))) Maxvall pajtás! Elment az eszük ezeknek a virtusmagyaroknak? Ekkorát zsidózni! Úgy teszek mint QODREÁK OLVTÁRS! jELENTEM A RABBINAK ÉS A VIRTUS HU SZERKESZTŐSÉGÉNEK! Na mit szósz a helyzet ilyetén való alakulásához?)
Csak viccöl ez a MAXVAL pajtás. Természetesen minden valamirevaló helységnév a világon magyar eredetre mutat.
Néhány példa az újabb kutatásokból:
Liszabon: a vak is látja, hogy az elszabom szóból ered.
Manchaster: mancs-eszter - egy Eszter nevű magyar nőt az őskorban megtámadott egy medve azon a helyen, innen lett Mancs-Eszter, majd elangolosodott és lett belőle Manchaster.
Tegucigalpa: élt valamikor a magyar őskorban arrafelé egy Kis Guczi Illés nevű derék parasztember. Ez egyszer véletlenül kalapban lépett be a templomba, és a többiek figyelmeztették: te Guczi, (a) kalpag! Ez korcsosult el idővel Tegucigalpára.
Most járok itt elöször nem is értem, hogy miért nem megy ez a topik?! Annyira érdekes ez a történet. Mintha egykoron mindenki ősmagyarul beszélt volna és nevezte el a lakóhelyeket. üdvözlettel sumer 65
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Várkonyi tengernyi méretű egyetemes kulturtörténeti munkássága most Varga révén értelemszerűen kiterjeszthető lesz a nyelvi világra, és az azzal közvetlenül összefüggő területekre - amelyek óhatatlanul nemcsak súrolják, de fedik is sok tekintetben az emberiség közös hagyatékát.
A Nap és Tűzistenek hatalmas egy irányba mutató széles földi "kavalkádja", a teremtéstörténetek feltűnő azonosságai, a Vízözön-legendák azonossága, a világ meghatározó kulturhéroszainak legendái, stb. mind abba az irányba mutatnak, hogy a ma élő emberiség elhelyezkedésétől függetlenül részese ugyanazon meghatározó történeti alapélményeknek. A közös élmény ténye rövidesen tárgyalható lesz a nyelv szintjén, ugyanakkor azt is remélem, ennek a Tamana is értelemszerűen része lesz.
Arra gondolok, megint jó lesz kulturtörténettel foglalkozni annak ellenére, hogy a feldolgozandó ismeretanyag szinte beláthatatlan. De lehet, csak másféle rendet kellene benne vágni, mint eddig tettük.
Igen, nyugodj békében itthagyott bennünket Bátor De talán az új Várkonyi is itt van már közöttünk aki következetesen veszi sorra mindazokat az eseményeket/eredményeket amelyek ma még "hajmeresztöek" sokak számára. Varga Csaba eddigi munkássága alapján joggal tarthat számot az utódlásra, hiszen a Sziriat oszlopaival a szerzö a maga idejében már kijelölte a követendö irányt.
"12. Az úgynevezett TAMANA kutatói "hátborzongatónak" tűnő jelenséget fedeztek fel nemrégen. Mégpedig azt, hogy a Föld szinte tele van azonos földrajzi elnevezésekkel. (Lásd a TAMANA honlapot: (http://w1.409.telia.com/~u40916719/.) El is hessegethetnénk ezt a nyelvi különcséget, ha csak egy-egy magányos földrajzi név gyakori ismétlődését tapasztalnánk szerte a földgolyón. (Bár már ez is figyelmet érdemelne.) Csakhogy igen sok esetben az elnevezések egész csoportjai, csokrai egyeznek meg egymással, akár három-négy különböző, egymástól igen távoli helyen is. Ezek mind megtalálhatók együtt a Kárpát-medencében. Ezt viszont már nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel. (Gondoljuk csak el, mit szólnának az angolok, ha Kína egy eddig ismeretlen területének feltérképezése közben kiderülne, hogy itt egymás mellett van Thames-folyó, London falu, Manchester kisváros, Cardiff kikötőhely stb. Aligha gondolnának más magyarázatra, mint arra, ami miatt angliai földrajzi nevek találhatók szerte az USA-ban és Ausztráliában -- vagyis angliai polgárok kirajzására.) A TAMANA jelenség okáról nekem fogalmam sincs, s meglehet, hogy csak az emberiség egységes természetének, a beszéd, szóképzés valamiféle egységes irányultságának a jele. De ez a gondolatom is csak a probléma szőnyeg alá söprésének tűnik, menekülésnek a zaklató kérdések elől. Akárhogy is, jelen esetben nekünk annyi is elég, hogy ez a jelenség -- van.
Nemrég kaptam a hírt, hogy Dr. Vámos-Tóth Bátor, a Tamana-kutatás atyja itthagyott bennünket. Végtelenül szomorú vagyok. Egy nagyszerű embert veszítettünk el távozásával - vagy ki tudja, lehet, csak előrement a mándi díszjeles spirálok világába, és Ponape bazaltszikláin nézelődik majd...
Nyugodj békében Bátor!
Az utódoké a felelősség mostantól, hogy kutatásainak eredményeit újabb tudományágak bevonásával folytassa.
Meglehet, egy új Várkonyira várunk, aki egy új tamanás-szíriátos szellemiséggel új kultúrtörténetet ír majd. Rendszerezi és felkutatja a tamanás nevek körüli régészeti hagyatékot, és valamiféle szintézisre szánja el magát.
Amúgy az MTA-ban nincs tamanás, van viszont tamanás a ZMTE-ben, MTA-s a ZMTE-ben és viszont, nem is egy. Ettől persze az MTA a közeljövőben nem indít tamanakutatást.
"...által elhelyezett nagyobb karók, mégiscsak terelhetik valamerre a történelmet. Ha más nem, bizonyos feltételezett események feltételezett bekövetkeztét kizárhatják."
Nyilvánvaló illetve alapvetö amit írsz, már ami az alapbeállítottság tekintetében szemlélteti a követni valókat. Termászetesen nincs abszolút értelemben vett bebetonozni való séma, minden a relativitás eszmei határain belül mozog.
És sorolhatnám a közhelyeket estig, de azt gondolom, hogy mivel valamennyiünknek létezik már valamiféle rálátása mai világunkra, ezeket átugorhatjuk. Megítélésem szerint mindannyiunk magánügye kit-mit tart hitelesnek és/vagy elfogadhatónak a mai illetve korábbi szerzök, kutatók munkáiban.
A magam részéröl - ha lehet ilyet mondani - jobban tisztelem a ZMTE indíttatását mint a MTA hivatalos álláspontját azzal a kompromisszummal, hogy - a maga módján - vállalt érdekeik mentén, mindkettö a legteljesebb hitelességre törekszik.
Valahol azt olvastam: "...minden út tamanába vezet" ez persze lehet öncélú megállapítás, de öszintén szólva tényleg szinte mindenkit érdekel az, hogy mit, hol, mikor?
Én illő tisztelettel viszonyulok a genetikához, mivel nem vagyok biológus. Valamire biztosan jó, de arra is int, hogy ne tekintsem csodaszernek. Emiatt, ha egy genetikus egyedül akarná pl. a fajok eredetét leírni, biztosan lehetne hibát találni benne. (Ahogy ma olvasom, matematikai modellezéssel indiaiak a Big Bang előtti történésekhez nyúltak. Lehet, hogy jutnak valamire, nem tudom, de a dolog annyira elvont, meg ugye az a 14 milliárd év, lelkük rajta.)
A genetika ennél azért sokkal inkább kézzelfogható a nyavalyáikkal együtt. Azt gondolom, hogy a genetika által elhelyezett nagyobb karók, mégiscsak terelhetik valamerre a történelmet. Ha más nem, bizonyos feltételezett események feltételezett bekövetkeztét kizárhatják. Ez is valami, de azért előbb-utóbb a sokoldalú bizonyítás egyik eszközévé szelidülve élnek majd tovább az eredményeik.
Azt sem mondom, hogy nem segíthetnék a Tamanát akár közvetve, vagy közvetlenül is. Sőt. Vegyük pl., hogy ha valaki szeretné meghatározni azon népmozgások irányát, amelyek révén a Tamana nevek elterjedtek a Földön. Tegyük fel, valaki egy ősi központot szeretne beazonosítani, ahonnét levezethető lenne a népek elterjedése. Ebben talán tudnának segíteni.
A kutatók mindezidáig tartózkodtak e nevek eredetének meghatározásától, sőt következtetések levonásától is. A helynévbúvárok egyelőre semmiféle feltételezést nem fogalmaztak meg a jelenség okát illetően
turtur/murgovita nagyon goromba szavakkal szokta illetni azt, aki a topik preambulumával ellentétes kijelentéseket tesz...
Az, hogy idöröl idöre ideugrasz és belekapsz a legelsö számodra legértetlenebb mondatba és azzal elvagy megint egy darabig, annak semmi értelme. Veled való diskurrzusomban eddig mindössze odáig jutottam, hogy igyekeztem minél régebbi idökre visszanyúlni, de azzal a szándékkal, hogy az minden szempontból hiteles legyen, hogy onnan majd szisztematikusan eljussunk a mai állapotokig.
Közben turtur kérdezett valamit - egy egészen más témakörben - amire folyamatosan igyekeztem válaszolni neki, erre megjelensz és összemosol megint mindent mindennel.
Lehet, hogy onnan nézve furcsának tünik, de az általam idézett személyeknek, a gondolatok szerzöinek, az égeggyadta világon semmi közük nincs a tamana kutatáshoz! Nem viccelek lehet, hogy Ök eddig nem is hallottak róla pl.: Baráth.
Talán Radics lehet az egyedüli aki megpróbálta valamiféle formában rendszerbe igazítani saját elmélete kiegészítése végett a kutatást, de csak mint lehetséges megoldást.
Kérlek tedd meg, hogy mielött nekem válaszolsz olvasd el az azelötti hozzád intézett soraimat és csak aszerint fogalmazz meg újabbakat, mert ennek hiányában nekem rengeteg idöt kell arra forditanom, hogy ismét a helyes mederbe tereljem a gondolataink folyását.
Ezek szerint a Termékeny Félhold legfontosabb tíz neolitikus helyneve egytagú magyar szavak összetételéből keletkezett és egyik- másikának értelmét a megadott ábécés átírásból is kitalálhatjuk.
Na, ezt nevezem prekoncepciónak... Erről papoltam eddig is, de ezek szerint annyit ér ez, mint halottnak a csók.
Azért, mert beleerőszakolod a magyar értelmezést olyan településnevekbe, amiről legjobb esetben is csak enyhe feltételezések vannak, hogy miként ejthették, nevezhették, az már mutatja azt, hogy prekoncepciózusan, egy teóriának rendelsz alá minden adatot. Fordítva ültök a lovon, kedves Tamanások. Előtte kellene talán kutatni, elemezni és utána eredményt hirdetni. Nem pedig az eredményhez kellene mindenáron "bizonyítékot" találni. Nem is lehet ilyen "kutatási módszertant" komolyan venni.
By the way, csoró Rudapithecus Hungaricus mit keres a listádon? Azt nem is gondoltam, hogy a 12 millió éves "ősmajom" szintén az ősi magyar civilizáció jelének tekinthető... Ennyire azért ne legyen komolytalan a felsorolásod.
Én eddig olyan cikket, amelyben a mai időhöz képest adják meg a korábbi időt, csak Cser és Darai könyveiben láttam. Biztos a Költőre gondoltál? (az időrend amúgy rendben lenne)