Ez elég elszomorító! Van akkora többségünk, hogy leváltsuk a kk-t? Most nincs előttem a társasházi tv, de ilyen esetekben a megjelenteken belül számít az arány, vagy az összes tulajdoni hányadhoz mérten? Mert ha utóbbi, akkor elég nehéz lesz lépni. Mandarino nyílván nem véletlenül választotta az NRT-t, nem fogja támogatni a leváltási örtletünket. Jó lenne, ha PG vállalná, mert neki nem újak a problémáink.
Szerintem annyira mindegy már azon rágódni, hogy jogos volt-e az 50 e, vagy az, hogy a hónap végén költözött, arra a hónapra már fizetett. Valahogy rendbe kellene tenni a pénzügyeket, ha rendkívüli kkts-gel, akkor azzal. A végrehajtás iránt pedig tényleg ideje lenne már lépéseket tenni! És ne csak a felszólítások menjenek ki, legyen további következmény!
ERKÉLYAJTÓ: a céget felszámolták! Nálam tegnap jártak garanciális javításokat végezni. (szinte már állandó vendégeim). Ha valakinek kell telefonszám írjon mailt, de előbb úgyis a Swietelskyn keresztül kell bejelenteni.
Nem úgy értettem, hogy most emeljünk, bocs, ha félreérthető volt, hanem úgy, hogy évente, amikor meghatározzuk a kk-t, ne tervezzük alul a kiadásokat, és legyen egy kis mozgásterünk.
A Mandarinoval kapcsolatban lehet, hogy igazad van, a korrektségükről inkább ne is beszéljünk: mivel mi már készen vettük a lakást, a birtokba adáskor nem voltak hajlandóak a hibákról jegyzőkönyvet felvenni, mondván, hogy az adásvételiben "megtekintett állapot" szerepel...
A lph-kénti elszámolást támogatom, tisztább és átláthatóbb. A közös költség emelését azért nem tartom ebben a helyzetben azonnali megoldásnak, mert számok terén sajnos nemigen lehetünk képben. Tisztán és világosan kell látnunk, hogy a havi x összegből mennyit fordítanak pl takarításra, szemétdíjra, illetve a saját díjazásukra. (Emlékeim szerint erről volt szó a közgyűlésen, de mivel ígértek elszámolást, bevallom nem jegyzeteltem). Attól, hogy több pénzt fizetünk, nem biztos, hogy valójában szükséges, és sajnos alkalmat adhat visszaélésre. Amennyiben indokolt, persze támogatom, de én úgy gondolom, a közös költséget úgy határozták meg, hogy annak egy része a tartalék, így kellene, hogy legyen, ha MINDENKI rendesen fizetné. Az első havit pedig vitatom, hiszen az tényleg nem igazságos, hogy aki 1-jén vette át a lakását, ugyanannyi kk-t fizessen, mint az, aki pl ugyanazon hónap 28-án.
Kicsit bízom abban, hogy a gáz-elszámolás nem lesz olyan horribilis, mert szerencsére pont a tél végén vettük át a lakást, van aki még később, így gyakorlatilag alig fűtöttünk, a vízmelegítésre fogunk szerintem inkább fizetni, illetve a vízre természetesen.
Tény, hogy a Mandarino-t nem érdeklik a napi problémák, de valljuk be, sajnos még így is jól járunk, ugyanis némelyik beruházó egyáltalán nem fizet kk-t, és 40% eladatlan lakás után (lehet, hogy már pontatlan az info) senkinek nem lenne kellemes a többletet fizetni. Ebben a dologban egyet értettem a közgyűlésen elhangzottakkal, ha megszavazzuk, hogy 100%-ot fizessen, könnyen beinthet, nem fizet, akkor pedig mehetünk fizetési meghagyásért, az összes eladatlan lakáson jelzálogjoga van a finanszírozó banknak, sőt gyanítom a Mandarino üzletrészein is, úgyhogy a mi kis meghagyásunk rangsorban sehol, semmit nem érünk vele. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy mégérné neki a procedúra, ami a nem-fizetéssel járna. Végül is nem egy nagy összeg.
Más: az erkély-ajtó nálunk sem záródik rendesen, szóval éljen a garancia.
Köszi, hogy átrágtátok magatokat rajta, és hogy összefoglaltad.
Ez így nyilván nem folytatódhat, és szerintem ne sokat tököljünk, a tulajdoni hányadok 10 %-ának kezdeményezésére kötelező összehívni a közgyűlést.
Amúgy nekem nem volt egyértelmű, hogy mi az NTR-Pintér Gábor kapcsolat, az viszont feltűnt, hogy lelkesek az egymásra mutogatásban. A közös költséghez meg csak annyit, hogy kb. egy hónapja hiába magyarázom nekik, hogy az adv. szerződés értelmében x időponttól kell fizetnünk, és nem képesek utánanézni, hogy ténylegesen mennyi a tartozás...
Eleve hiba volt a 170 lakásból egyetlen társasházat csinálni, csomó lakás eladatlan még, a Mandarinót nyilván nem érdeklik a napi problémák (ráadásul asszem itt olvastam, hogy csak fele kk-t fizet, ez tarthatatlan), és biztosra vehető, hogy folyton lesznek nem fizetők. Ezért szerintem az szmsz-ben rendelkezni kéne arról, hogy lépcsőházanként legyen elszámolás, és a ház tartozásaiért is így feleljenek a lakók (mert a felelősség a tartozásokért a társasházi törvény értelmében fennáll). Nem szeretnék sok tízezer forintot fizetni mások nemtörődömsége miatt minden alkalommal, amikor kiderül, hogy üres a kassza.
És az is fontos lenne, hogy noszogassuk a közös képviseletet a behajtásra: fizetési meghagyásos eljárást kell indítani, aztán meg végrehajtást, ha másképp nem megy.
A közös költséggel kapcsolatban pedig kérek mindenkit, hogy ne a lehető legalacsonyabban határozzuk meg, inkább fizessünk havonta egy-két ezer forinttal többet, mint hogy pofára essünk...
Most olvastam az SZVB beszámolót, és meg kell mondjam, padlót fogtam. A gyomrom görcsbe rándult, nagyon felhúztam magam! Ebből a közös képviseletből én nem kérek többet! A XI. ker-i társasház példán felbuzdulva, nem lehetne PG a kk? Természetesen, ha vállalja. Ha nem, akkor keresni kell egyet, a BB elején, a Ferenc térnél is van, de kb. annyi van, hogy dunát lehet rekeszteni vele. Néhány cégtől kellene árajánlatot kérni, azután pedig vegyék át az NTR-től a képviseletet. Nem maradhatunk víz, áram, gáz nélkül! Egyszerűen nem értem, én a kis naiv, hogy ha valaki valamiért pénzt kap, miért nem végzi el maradéktalanul a dolgát?! A csőtörésről lehet tudni valami frisset? Mi sajnos estig nem leszünk otthon, így 0 info.
Rakatott fel már valaki terasz ajtóra huzatzárat? A hozzá szükséges, az ajtó külső oldalára kerülő fogantyúnak illeszkednie kell az ajtó típusához. Hosszas utánjárás után sikerült kiderítenem, hogy az ajtó profilja ROPLASTO névre hallgat.
Valaki tudja az elérhetőségét a terasz ajtók szállítójának? Náluk reményeim szerint lehet a profilhoz illő fogantyút rendelni.
Köszönöm a többiek nevében is, hogy elvégeztétek az ellenőrzést és megírtad az eredményt. Talán ez is segít néhány embernek felnyitni a szemét! Ha tudok/tudunk segíteni (más lakótásakra gondolok) írjátok meg ide!
Hajnal 2-kor kopognak az ajtón! Kimegyek : tűzoltó, rendőr!!! Kérdik tőlem hol van a víznek a főcsapja, mivel ázik az egész ház! (4. emeleten a födémben valószínű eltört egy vízvezeték (a lakó nem beszélt magyarul, ami nehezítette a tűzoltók munkáját) , a lakó saját lakása védelmében folyamatosan seperte le a lépcsőn a vizet ami azt eredményezte hogy előbb a 3. emeleti közös részekbe, majd a 2. emeleti közös részekben is megjelent a víz. A lényeg, hogy aki a C-ben lakik keresse fel mielőbb a lakását és nézzen körül, hogy volt-e beázás! Reggel aki olvassa a fórumot, ne használja a liftet! (tűzoltók mondták)
Gondolom, sokakat érdekel már, hogy mi volt ma: A pénzügyi helyzet kritikán aluli! Jelenleg közel állunk ahhoz, hogy a téli szezonra ne legyen gázunk se áramunk (de lassan vizünk sem lesz)... Ergo se fűtés, se meleg víz!
Most nem lesz már erőm mindent leírni, de a lényeg pár pontban összeszedve: Okok: 1. Befizetési morál rossz! 2. Gáz és víz elszámolás hiánya! 3. Bizonyos esetben szerződések (átírások) hiánya. 4. Vízmérők hitelesítésének hiánya.
Bővebben
1. Mint korábban már írtam, előbb a saját házunk táján nézzünk körbe:
- Közös költségek befizetési hajlandósága nem jó! Továbbra is azt gondolják egyesek, hogy az egyszeri, rendkívüli 50e Ft-os díj lelakható! Ez TÉVEDÉS! NEM lelakható! (Ha nem ért egyet, vegye elő a saját keze által aláírt szerződést és olvassa el!) Így mindenki, aki nem fizetett eddig rendesen (vagy inkább semmit), maradjon csendben, sunnyogjon el a postára és adja fel a csekket! Aztán panaszkodhat...
- Bár igaz, hogy nyár volt, de sokan továbbra sem adták le a mérőállásokat. Ezért Pintér Úr az elszámolással még mindig várt...
2. Az már más kérdés, hogy nem kellett volna annyit várni... Aki nem adott le eddig ott átalány lesz! Elszámolást holnapra ígérte.
Nagyon fontos megállapításunk volt az, hogy a jövőben át kell térjünk az átalány fizetésre, hogy a beérkező számlákat időben ki lehessen fizetni. Elszámolás pedig fél- vagy évente legyen.
3. Sajnos, van egy kis működésbeli probléma is az NTR és Pintér Úr között. Bizonyos esetekben megy az egymásra mutogatás (aki nem tudná, Pintér Úr alvállalkozói viszonyban van az NTR Office-val). Jeleztük feléjük, hogy Mi, mint lakók, nem kívánunk ebből semmit sem látni, megérezni, különben mehetnek Isten hírével! Ez volt az oka annak is, hogy kb. 1 hónapja majdnem le lett szerelve az összes közös áram mérőóra és akkor kazán, lift és esti hangulat-világítás nélkül maradtunk volna...
4. A lakásokban lévő almérők hitelesítése még nem történt meg. Ezt PG pótolni fogja.
----------------------------------------
Mi hamarosan (értsd 2-3 hét múlva) újra fogunk találkozni a képviselőkkel, felülvizsgálni, hogy javítottak-e a talált hibákon. - A rosszul fizetők felszólítót fognak kapni még a héten. - Az elszámolás hamarosan meg fog történni és lehet fizetni a vizet és a gázt. (Készüljünk, mert combos lesz.) - Jövő héten megkapjuk az SZMSZ és a házirend tervezetet. - Rendbe teszik a könyvelést. - Megindul a vízórák hitelesítése.
Ha ezek a kijelölt határidőre nem fognak megtörténni, lehet keresni alternatív szolgáltatót!
Most ennyi, de még lenne mit írni... Ezek alapján abban maradtunk, hogy október 5-i hétre tervezzük a közgyűlést, de még függővé tettük attól, hogy mi lesz az újra találkozás eredménye.
Ha más SZVB-nek van kiegészítése, kérem, írja! Köszönöm!
Nézetek uána neten. Az NTR Office egy kapcsolt vállallkozás, foglalkozik sóbarlangtól kezdve a vendéglátásig mindennel. Ez nekik egy üzletág amihez nem sikerült megfelelő ember találniuk és igy nem tudják korrektul vezetni. találtunk olyan számlát ami később volt érkeztettve mint a fizetési határidő..de a megkötött szerződések se semmik. mintha nemis a mi érdekeinket kéne nézniük...
Szóval vigyázzatok! érdeklődjetek a Számvizsgálóknál, nálunk csináltak egy jelentést amit kiosztottak mindenkinek. Igaz mi már elöbb felbontottuk a szerződést mert május 31-ig nem hivták össze a közgyűlést.....
Ezektől a simlis kftk-től tartottam én is. A közgyűlésen megválasztott Számvizsgáló Bizottsági tagok felügyelik vajon a pénzmozgásokat? Jó lenne erről valamit tudni, mielőtt mi is úgy járunk mint a másik társasház. Köszönjük a figyelmeztetést.
Nem akartunk úgy járni mint az a IX. kerületi társasház akiknél télvíz idején kötötték ki a gázt mert a kk nem fizette. Talán megúszuk az ELMŰ kikötést, mert akkor leáll a lift és a melegvíz, ha PG hétfőn el tudja intézni....
elnézést, hogy írok ide, nem lakom a Balázs Házak-ban, de szeretném felhívni a figyelmeteket az NRT Office kft. közösképviselőként végzett tevékenységére.+
A mi házunk is a Sw..ky építettete és kötött szerződést az NTR Office kft-vel tavaly augusztusban.
Egy év alatt nem hívtak össze közgyűlést, nem volt SzMSz és nem volt Házi Rend.
Idén augusztusban a lakók követelésére összehívták a lakógyűlést, ahol azonnali hatállyal felmentettük őket. A SzVB-nak csak többszöri megkeresésre adtak át minden anyagot. A pénzügyek "rendben" voltak, de 1 év alatt nem iratták át a ház villanyóráját aminek a fogyasztását a kivitelező természetesen nem fizette. A gázszámlákat és egyéb számlákat (kivéve a sajátjukat és a takarításit) sorozatosan késve fizették ki (tettemes késedelmi kamattal megnövelve). A kivitelező által megkötött biztosítás mellé egy újat kötöttek, de az eredetit nem mondták fel, mondván ha nem fizetjük megszűnik. Mivel beszedési megbizása van az eredetinek igy jelenleg 2 biztosítást fizetünk. az új biztosítás tényleg kedvezőbb ellenben kevesebb értéken térít, igy akinek hitele van új kiegészítött kell kötnie magasabb összegre (tehát többért). A takarítókkal kötött szerződésben alapvető dolgok, mint a kukák takarítása sem szerepel.
Vállalási dija, a bekért árajanlatok alapján kb 20%-al magasabb mint a megszokott képviseleti dijak.
Rövidden ennyi, mi ma megválasztottuk PG-t közösképviselőnek és reméljük hamarosan rendbe hozzuk azt amit az NTR Office elszúrt az egy év alatt.
Így egész biztos megtalálják az épületben a címzettet. Múltkor ugyanis arra panaszkodtak, hogy a küldemények járkálnak egyik helyről a másikra, mert senki nem érzi a magáénak...
Szerintem egyébként ez nem garanciális hiba, hanem egész egyszerűen nem tettek eleget a szerződésben rögzített kötelezettségeiknek. Lényeg, hogy mindenképpen INGYEN kell megcsinálniuk, mégpedig villám gyorsan!
Beszéltem közös képviselővel, úgy tudja, hogy UPC és Telephant megállapodott. Viszont UPC-nek az utca irányából fizikailag rá kell kötnie a házban lévő hálózatra a C épületnél. A garázsban lévő kábelcsatornákon keresztül elvezetik a kábeleket az egyes lépcsőházakban lévő switchekig. A kivitelezésről kért a közös képviselő egy tervet, ami még nem érkezett meg... sok idő lesz ez még attól tatok...
Digi még messzebb van a megvalósítástól. Saját hálózatot építenének ki, a szomszédos Balázs Béla 13. felől akarnak átfúrni, és bekábeleznék a házat!
Más: Konténerre is rákérdeztem: ha minden jól megy, akkor jövő hét végére érkezik egy a szokott helyre (garász kijáró elé), mert többen érdeklődtek ezzel kapcsolatban. Pénteken hoznák, hétfőn vinnék a jelenlegi elképzelés szerint.
Írtam ugyanis UPC-nek levelet, hogy ténylegesen meg lehet-e rendelni a szolgáltatásokat, ha a cím szerepel a netes rendelőben. Válasz:
"A megkeresésében jelzett cím nem szerepel nyilvántartásunkban, ezért a szolgáltathatóság kivizsgálását továbbítottuk az illetékes beruházási osztályunk részére. Az ügyintézés idejére szíves türelmét kérjük.
Ezúton értesítjük, amennyiben társaságunk azt állapítja meg, hogy a kábelhálózat kiépítésének nincs akadálya, ezt cégünk szakemberei végzik el a megfelelő minőségű szolgáltatás érdekében."
Aki szeretne redőnyt az írja meg nekem, hogy mekkora és hány darab ablakra/erkélyajtóra szeretne redőnyt/szúnyoghálót, valamint hogy ez összesen hány m2!
Próbáltuk volt beköttetni a konyhai főzőlapot és sütőt, de mint kiderült a három fázisra kiépített beállásbó csak egyben van fázis (a 3 fázist az építtetőtől külön kértük, kifizettük). Volt valakinek hasonló esete? Remélem garanciális eset.