Hat, imho szigoru'an tudomanyosan ve've a homeopatia egy orultseg, mivel hat hogy hathat valami, ami nincs is ott a nagy higitas miatt. Es meg szerencse is, hogy nem hat, mivel elvben a homeopatia egy hasonlo tuneteket okozo "me'reg" sokszorosan higitott formaja, ami a keszitok szerint a higitas miatt onmaga ellentetebe fordul a't, igy okozza a gyogyulast. Hat nem tudom, a jozan esszel nehezen magyarazhato'. Vegul is tomeges tesztekkel, mint a gyogyszereknel, placebo:) adagolasa mellett, hogy kizarjuk a lelektani hatasokat, meg lehetne ezt vizsgalni, es ha tenyleg mukodik, akkor el lehet kezdeni gondolkodni.
Akkor azzal egyetértesz, hogy mindenfajta placebó alkalmazását, ill. pénzért történő árusítását is engedélyezni kéne, hiszen az sem árt senkinek, sőt sokaknak használ?
Miért különb a homeopátia nevű placebo, mint a többi?
És persze megint kilyukadunk oda, hogy a pénz, amit ezért az attrakcióért felvesznek az nem placebó. Ha ennyrei létjogosult a dolog, akkor ne kelljen előre fizetni érte!
Ezek szerint a kegyes hazugság, már nem is hazugság. Éljenek a politikusok, az egyházak, és mindenki, aki olyasmivel szédít amitől jobban vagyok. Szedjünk LSD-t, mert attól jobban élünk! YES!
"aztán arra jutottam, hogy amennyiben az ebbe vetett hite (ugye az csodákat bír tenni) bárkinek segít a gyógyulásban, én ugyan nem veszem el senkitől ezt a lehetőséget."
Szerintem is ez a lényeg, plussz még az, hogy lényegesen olcsóbbak, mint a hagyományos gyógyszerek, és nem mérgezik a szervezetet. Olyat meg még nem hallottam, hogy valakinek ártott volna, sokkal többet, akinek használt.
"És sokan esküsznek arra is, hogy láttak UFÓkat, megjelent nekik Szűz Mária, stb."
Talán eztért előzi meg egy-egy gyógyszer bevezetését hosszas tesztelés, az nem elég ha egy kisebb csoport állítja, ez vagy az használt.
"Én is erre lyukadtam ki.
De csak akkor, ha már orvos megvizsgálta a beteget.."
Ha elmondják neked a panaszaikat, és indokoltnak látod, akkor javasolod az orvos felkeresését, ha nem mondják el, akkor meg odaadod amit kérnek. A homeopátiás szereket szedőket általában látja orvos előzőleg, ha meg nem, és nem is múlik a panasz, akkor úgyis nála kötnek ki, remélhetőleg még időben.
Pont ezt értettem komoly kétségek alatt. Viszont az én komoly kétségeim ellenére van aki esküszik rá, hogy használt. Azt gondolom olyankor, hogy na persze, lehet az is használt volna ha otthon ül összefont kézzel. Most mondjam azt neki, hogy a tudomány mai állása szerint képzelődik? A fene se kíváncsi az én véleményemre. Kér egy ilyet-olyat, te odaadod, aztán viszlát.
A homeopátiás bigyók összetételét nézegetve nem mindegyik végtelenre higított! Viszont ennek ellenére is komoly kétségeim vannak a hatékonyságukkal kapcsolatosan. Nyári gyakorlat alatt én is gondolkoztam rajta, hogy jó lelkiismerettel tudnám-e bárkinek ajánlani őket, aztán arra jutottam, hogy amennyiben az ebbe vetett hite (ugye az csodákat bír tenni) bárkinek segít a gyógyulásban, én ugyan nem veszem el senkitől ezt a lehetőséget.
Mi lenne? Nem ismered a mottót? Papírtépkedés közben leölt macskakivonata 10E23 higításban.
Más.
A háziorvosom a következő szöveggel adott egy h.szert: -Tudom, hogy nem hisz benne, de talán attól még használ-. Mondam is neki, - Mivel tudom, hogy nincs benne hatóanyag, ezért nem tudom mitől használna, de mivel nincs benne, nem is árthat, ezért legyen! Kipróbálom!-
Legnagyobb meglepetésemre, a szerre rá voltak írva, miket tartalmaz. 0,095g akármiket, 100 grammonként!
Valami francia kutyulék volt. Gondolom ez valami ottani hatóanyag küszöbérték lehet.
Használni, ártani nem sokat tett, de nagyon meglepett, hogy homeopátiás izének adták és összességében bőven több százaléknyi "hatóanyag" volt benne. Szóval, a gyógyszergyárak vagy nem tudják mi az a homeopátia, vagy valami löttyöt ezzel a divattal akartak eladni, vagy egyéb okból, de nem azt adták amit igértek.
Még egy gondolat: annak a homeopátiás készítménynek, ami megszünteti a "papírtépés"-t, a hatóanyagának (homeopátia első szabálya, a similaritás értelmében) "normál" dózisban pont a "papírtépés" tünetét kell kiváltania.
Igen ezen már én is gondolkodtam, hogy a gyógyszergyárak akik gyártják a homeopathiás bogyókat illetve a gyógyszertárak akik árulják (bécsben a mariahilferen van egy akkora mint itt egy kaisers) azok hogy számolnak el a tudományos lelkiismeretükkel, hogy a semmit árulják többféle higitásban és kiszerelésben, jo drágán?
Nekik nem a tudományos lelkiismeretükkel kell elszámolniuk, hanem a részvényesekkel. Ez pedig nem hiszem, hogy problémát okozhat - jó pénzért árulni a semmit gondolom igencsak jövedelmező.
Illetve, hogy azok az orvosok akik ezzel foglalkoznak átverik az embereket?
Egy részük nyilvánvalóan igen. Más részük gondolom hisz benne. Megint más részük pedig esetleg felméri, hogy a placebóhatás elegendő lehet-e a páciens gyógyításához (ld. következő pont)
Illetve, hogy egyáltalán miért kötötték a törvényben orvosi diplomához a semmivel valo gyogyitást?
Azért, hogy fel tudják ismerjni, ha a páciensnek komoly baja van, ami placebóval nem gyógyítható, és ebben az esetben irányítsák a valódi orvoshoz - vagy legalábbis meglegyen ehhez a megfelelő tudásuk.
"Igen ezen már én is gondolkodtam, hogy a gyógyszergyárak akik gyártják a homeopathiás bogyókat illetve a gyógyszertárak akik árulják (bécsben a mariahilferen van egy akkora mint itt egy kaisers) azok hogy számolnak el a tudományos lelkiismeretükkel, "
Ne viccelj, annyi sz*rt és bóvlit árulnak világszette, miért lenne pont ebből lelkiismereti problémájuk ?
Amíg vannak hiszékeny emberek, eddig árulni fogják a bóvlit is.
A szer nem a macsekra hat, hanem rád. Még annak is nagyobb a valószínűsége, hogy mert Te tudod, hogy szedi, ezért azt várod, hogy nem fog tépkedni, ettől nyugodtabb vagy. A macsek a Te nyugalmadat, feszültségedet érzi. Ezért, ha nyugodtabb vagy, akkor ő is nyugadtabb.
Még ez is valószínűbb, mint a semmi hatása."
Én is ezt próbáltam magyarázni neki, de mintha a falra hánynám a borsót..
Egyatalán, értelmes ember hogy hihet abban, hogy a papírtépkedést (ami nem betegségtünet, hanem egy neveletlen szokás) egy gyógybogyóval lehet gyógyítani..?
Magamon nem mert nem volt ilyen betegségem. De azok az orvosok akik használják, azoktól hallottam ilyen esetekről. A rák elleni készitményt (Iscador) már a 20as években sikerrel alkalmazták.
Igen ezen már én is gondolkodtam, hogy a gyógyszergyárak akik gyártják a homeopathiás bogyókat illetve a gyógyszertárak akik árulják (bécsben a mariahilferen van egy akkora mint itt egy kaisers) azok hogy számolnak el a tudományos lelkiismeretükkel, hogy a semmit árulják többféle higitásban és kiszerelésben, jo drágán? Illetve, hogy azok az orvosok akik ezzel foglalkoznak átverik az embereket? Illetve, hogy egyáltalán miért kötötték a törvényben orvosi diplomához a semmivel valo gyogyitást?
A szer nem a macsekra hat, hanem rád. Még annak is nagyobb a valószínűsége, hogy mert Te tudod, hogy szedi, ezért azt várod, hogy nem fog tépkedni, ettől nyugodtabb vagy. A macsek a Te nyugalmadat, feszültségedet érzi. Ezért, ha nyugodtabb vagy, akkor ő is nyugadtabb.
Hát ilyen jót régen röhögtem. Ez bekerülhetne a Monty Pythonba az "Az ember, akinek magnó van az orrában" és az "Az ember, akinek menyét nőtt át a fején" mellé, úgymint "A szer, amitől a macska nem tépked papírfecnit".
1. Nem csak papirt tépked. Bármit amit ér. Szemeteszacskot, hütömágnest, szilikonos almoszsákot. Bármit. Teljesen mindegy hogy probálsz elpakolni. Ez nem egy labor, hanem lakás. Elég nehéz vegytiszta konyhát csinálni...
2. Ez mind szép, de akkor miért kezdi ujra ha nem adom neki a szert?