Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszi a tanácsokat, nem tudom még mi lesz a sorsa az én szememet is bántja az az ág de szép ág ezért gondoltam hogy esetleg kötözéssel felfele tudnám állítani mint a 2. képen fogom az ágat, de valószínű hogy nem maradna úgy mert ezt egyikőtök sem javasolta.
Látom van helyed bőven. Hagyj meg minden alacsonyan szétterülő ágat, könnyebb gondozni. Az igaz, ha a csurgón belül akarsz gazt irtani, az más szerszámot igényel.
A döntés nálad. Nagy bajt nem okozol, ha levágod a nagyon lent szétterülőket, de azzal sem, ha meghagyod. Szerintem ez utóbbival kényelmesebb dolgozni, és szüretelni is.
Köszi a segítséget mindenképpen megnézem, de most egy másik dologban kérném a segítségeteket.
Ősszel ültettem kajszi fákat és elégé szépen fejlődnek, most ott tartok hogy a törzsállítás és a termő ágakat alakítanám ki a kérdésem az lenne hogy az amelyik ág nagyon kifelé áll, kötözéssel tudom irányba állítani vagy kár kínlódni vele le kell vágni még nem fás ezért gondoltam lehet még alakítani teszek fel fotót is . Remélem látszik mit is akarok mutatni az első képen fekvő ágat fogom a második képen úgy lenne jó irány. Köszi az észrevételeket és a segítséget.
Adj neki Cropcare műtrágyát. Ezek az általános (15-15-15) műtrágyák szántóföldi kultúrák alá valók maximum, de ott is csak azoknak, akiknek fingjuk sincs hogy mit kellene adni, ezért nem kockáztatnak.
https://www.gazdadiszkont.hu/yaramila-cropcare-11-11-21-25-kg Minden növény káliumból igényel a legtöbbet. Ezzel megszórod 2 havonta a zsákra írt dózissal és oké. Lombon keresztül érdemes adni néha (havi 1-2 alkalom) komplex mikroelem lombtrágyát, azzal fedezed a mikroelemeket, tehát nem lesz hiánya a fának.
Régebben északabbra Nógrád megyében Szandaváralján kirándultunk és ott egy É-i fekvésben lévő kaszi tömve volt terméssel, akkor is mindenhol egyébként a környéken elfagyott. S helyben É-i oldalban sokszor megmarad. Nem a hideg, hanem a tavaszi fagy az ami gond. Nincs É-i fekvésű falam igy nem tudom itt kipróbálni. Szomszédnál van É-K-i fal ültettem is nála, de megfagyott. Igaz még csak 1 éves. Lehet később beválik. üdv PJ
tegnap hívott MÁR 2 vásárló is, h lesz-e kajszi eladó... ( :( )
nem fagyott-e el?
de, mondtam.
javasoltam más gyümölcsöt befőzésre, kipróbálásra tőlem,
(fő a változatosság! :)
vagy egy kedves ismerős eperföldjét
(na egy kis reklám, csepregi eper a F betűs közösségi oldalon).
---
a másik, fő érdekesség, h szombathelyen, 4. szomszéd, falhoz közel kajszi fa (fogtam is a fejem, de közel van, most én metszem ls permetezem neki, amúgy jó ember :)
É-i fekvés!
nem fagyott el! szombathelyen amúgy mindenkinek elfagyott!
nincs olyan sok rajta, de azért van, közepes termés. magyar kajszi.
Galgagyörk a Galgához közel... feljebb nem fagyott... fenn a többségben lévő kisebbség lakik. Nekünk ez jutott., de nem baj, csak másként kell, mit fenn. üdv PJ
Idén a fal töve sem védte meg, s É-i oldalán lévő fenyő (nem nálam) is kevés volt. Eddig minden évben ezeken a helyeken volt termés. A fal mellett egyedül kajszilván és Japánszilván maradt valami, de azok sokkal később virágoztak. Még tegnap reggel is volt fagy- igaz lapos terület- megkapta a krumplit a fa tövébe ültetett szőlőt nem (egyenlőre).... üdv PJ
Több mint 15 ezer hektáron okozott károkat az ültetvényekben az egész országra kiterjedő tavaszi fagy. Az április 1. után bekövetkezett károk bejelentésére még május 15-ig van mód - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, a szakemberek a szemlézett területek mintegy 15 százalékánál 90-100 százalékos mértékű hozamcsökkenést állapítottak meg [kajszi], vagyis ezeken a parcellákon az idén nem várható betakarítás. Szintén jelentős, 50 százalék feletti a virágveszteség az őszibarack és a cseresznye növénykultúrákban, míg az alma-, körte- és meggyültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kár.
Fagyvédelem ötlet ha ventillátorosban gondolkodsz:
Fordított kémény.
6 méteres pvc csatornacső vagy valami olcsó cső függőlegesbe állítva és alul egy húzásra (szívásra) bekötött ventillátor. Bármilyen ventillátor megfelel az első kisérlethez, legfeljebb kisebb vagy nagyobb terület "fűtése" lesz megoldva. Szerintem axiál ventillátor is megteszi ház körül elektromotorral, terepen meg nem tudom mivel meghajtva. Hasometriai módszerrel kb 200 w hajtóteljesítmény már elegendő
Lehet vacakolni a méretezési problémákkal, de szerintem csak az első gyakorlati tapasztalatok után kell ezzel foglalkozni.