Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Itt van a cseresznyefám. :) Úgy gondoltam, hogy a jobb oldali hosszú ágat lenne érdemes átoltani, azt úgyis vissza kell metszeni. Ez az ága van egyébként dél felöl. Mit ajánlotok, hogy lenne érdemes alakítani, hogy szép fa formája legyen? De azért persze valamennyire korlátozva a méreteit is. Fára még szeretek mászni, de létrázni már nem. :)))))))
Vadkörte lesz, mert nem lehet hiány az AKG és a Szerkezetátalakítás célprogram miatt.
De ha nem kel el a felesleges Farold, akkor azt ültetem el, és akkor nem kell a vadkörte sem.
A vadkörtére közben oltással rakom a nemest. A vadkörte Farold Carmen variáció csak kísérlet volt. A Cema és a többi szelektált magonca felejtős, sarjadzik, nagyon szereti a pajor, nem bírja a talajuntságot, valamint a korai fagyokat.
Ha figyelmesen olvasod a cikket akkor egyértelműen kiderül, hogy különböző országok különböző termőtájain vizsgálták az alanyokat.
„kísérletben fajtánként is más-más volt az alanyok hatása” Pontosan ezért vannak kinemesítve, hogy más legyen a hatás, de egy nevű és számú alanyra szemzett nemesnek a tulajdonsága adott termőtájon nem változott. Nem csak nevet, hanem a számozást is figyelembe kell venni, mert a számozással különböztetik meg az alanyok tulajdonságait.
Én nem akarlak lebeszélni a sajmeggy alanyról, de aki intenzív ültetvényt akar telepíteni, és nem elégszik meg a 5-6 t/ha termésátlaggal az nem fog sajmeggy alanyon ültetvényt telepíteni, többek közt én sem.
Azért ettől jóval többet lehetett volna írni a termőrefordulásról, mert ez egy nagy nulla „A csonthéjasoknál az almával szemben erős növekedésű alanyok is eredményezhetnek korai termőrefordulást (Hrotkó 1999).” Eredményezhetnek, hol vannak az adatok. A sajmeggyen 4-5 év a termőrefordulás, Weiroton, Brokforesten 3 év és a halmozott termésátlag az első 5 évben 6,5 kg/fa. A Cemany szemzésével kapcsolatos adatokat sem találtam, talán nem véletlen, mert a faiskolákba 30-40%-os az eredési arány. Gisela 6 gyorsan öregszik rajta a nemes ezért aprósodik a gyümölcs. Ezek nem kísérleti parcella 4-5 fás adatok, hanem több hektáros termő ültetvény adatai.
Próbáljon valaki sajmeggyen intenzív ültetvényt kialakítani.
Most ültetetett (október közepe) cseresznyefámnak kell-e valami védelmet adnom télre? ÉRtem hogy a törzsét betakargassam-e körbe, vagy ez nem szükséges.
Most kezdem a kertész tudományomat, bocs ha evidens dolgot kérdeztem.
Az egészet nem olvastam, de végignéztem, beleolvastam.
Ez alapján írtam a lentit.
Érdekes és tanulságos. Szerintem.
Csak egy példa:
1999 és 2002 között New York államban, a Cornell Egyetem kísérleti üzemében folyó kutatások eredményei alapján Robinson (2005) megállapította, hogy a ’GiSelA 5’ alanyú fák mintegy 30%-kal, míg a ‘GiSelA 6’ alanyú fák 20%-kal voltak kisebbek, mint a kontrollként alkalmazott MaxMa sorozat erős növekedésű MaxMa2 alanyára szemzett fák. Kísérletünkben ennél jóval erősebb törpésítést eredményezett a ’GiSelA 6’, ami feltehetően a gyenge talajnak köszönhető. Több éves vizsgálatok eredményeként az észak-németországi régióban, az ottani csapadék és hőmérséklet viszonyok mellett Stehr (2005) egyértelműen pozitív eredményekről számol be a ’GiSelA’ sorozat alanyaira vonatkozóan, intenzív cseresznyetermesztésre ajánlja őket. Ellenben Godini et al. (2005) dél-olaszországi termesztő körzetben folytatott kísérleteinek eredményei arról tájékoztatnak, hogy a ’GiSelA 5’ alanyok teljes mértékben alkalmatlannak bizonyultak a gazdaságos cseresznyetermesztésre.
Akkor hogy is van ez?
A kísérletben fajtánként is más-más volt az alanyok hatása. Így mondjuk bármelyik alanyra hogy rossz vagy jó. Ami fontos lenne, hogy vizsgálják, melyik nemes melyik alanyon hogy viselkedik. És akkor még ott marad a kérdés hogy ez Kecskeméten is olyan lesz e mint Sopronban?
Ezért mertem írni azt, hogy az a kijelentés hogy a sajmeggy rossz alany így nem állja meg a helyét.
Az egyik telkem környékén az elhagyott részek tele vannak a seregélyek által elhullatott magból kelő, viszonylag kis termésű, de egészséges fákkal, amik sarjadzanak, a törzstől több méterre. Ilyen sarjra oltottam idén cseresznyét, de talán meggyet is érdemes lenne.
Korábban valaki írta, hogy mennyire elmaradott, begyepesedett hazánkban a faiskolai kínálat. Erre egy jó példa, hogy jelenleg seholsem találok vadcseresznye alanyra oltott Ritát (kötött, agyagos talajra), csak sajmeggyen van mindenhol. Az meg nálam szenved.
Fénykép elkészült, csak nem tudtam még felrakni a gépre. :( Párom számítógépet szerelt, nem kötötte vissza a kártyaleolvasót, mert állítólag bezavart a gép működésébe. Kábel meg valahol, azt elő kéne keresni. :)))
Oltási tapasztalat szinte egyenlő a nullával. Lelkesedés van, elméleti tudást meg most a télen akarom összeszedni, úgyhogy ha van olvasnivaló képekkel amit ajánlani tudsz, jöhet. :)))) Pár ilyen oldalt már olvasgattam, de azért egészen más valamit csinálni, mint könyvből tanulni. :(
A Sweethearton van neked? Kóstoltad már? Amúgy felfedeztem 2db különleges cseresznyefát,mely szerintem gyenge növekedésű,mégis erőteljes vesszőket hoz szokatlanul nagy levelekkel,szabályos koronával. Kiderítem mi fajta lehet és ha kell tavaszra szedek neked oltani.