Na igen! Magad uram..... Ha vigyázol a kocsidra, ne bízd másra amit Te is megtehetsz.
Néha beleszaladok egy-egy vérnyomás növelő eseménybe (mint bárki más is), de általában minimalizálom a kúton töltött életmennyiségemet, így ez elég ritka.
A kutak, meg a kutak címkéi nem igazán segítenek a helyes megítélésben. Sztem a személyzet 'nívóján' múlik majd minden. Elvégre személyzet nélküli kút nincs... vagy csak nem jellemző 99,999%ban :-))
Ha találsz egy jó környékbeli kutat (számszerűsített fogyi adatokkal alátámasztod magad számára) akkor maradj is ott törzsnek, ezzel talán még csökkenteni lehet a szivatás lehetőségét.
ahol előfordult, ott milyen lacsiról van szó (5a, 4a v. kombi) ??
Én egy ideje figyelni próbálom, hogy nálam mi a szitu, de őszintén a nyomát se láttam hasonlónak(5a). Ráadásul piszok nehéz úgy vezetnem, hogy lássam a fedélt...
Az Euro-NCAP nem törte a Lacettit, én amerikai töréstesztet láttam a Forenzáról, (amerikai Lacsi) ami 4 csillagos eredményt hozott. Persze ez a teszt másmilyen mint az európai. Üdv!
Bocsi, én meg mindent az SW ablakain keresztül nézek... onnan H7-et (vagy a csillagokat, azok jobban világítanak....) látok.
Ha H4, akkor H4... a lényeg, hogy ha túl gyakran kiég a - bármilyen gyártmányú - izzó, akkor előtét - valami indukciós elven működő biz-basz - beépítése javasolt...
Ez egy visszavezetőszelep. Az a feladata, hogy a tökéletlenül elégett égésterméket visszavezesse a szívó oldalba.
Kissé hivatalosabban:
-Kipufogógáz visszavezetés. Célja: a kipufogógáz NOx (a NO és NO2 együttes jelölése) tartalmának csökkentése. Nagyon leegyszerüsítve: a kipufogógáz egy részét az EGR szelepen (Exhaust Gas Recirculation, német nyelvterületen AGR) keresztül visszavezetik az égéstérbe.
Az új lacsikba (2004-töl 5 ajtós) nem H4-es van? Csak azért kérdezem, mert xenon beszerzését tervezem és nem szeretnék ezen elbukni...Amúgy a pótizzóm H4 :)
Hali, jó nyomon jársz.Mivel ugye nincs kikapcsolva a szelep,'csak' az analizálható levegő van elzárva,ezért csak arra tud rájönni a computer hogy minden OK,nem kap túl sok benyát az előírt EU4 normához képest.Ami valójában igaz is,hiszen ezek az autók mechanikailag is ugy vannak beállítva ,hogy kevesebb üzemanyaggal nagyobb teljesítményt adjanak le...Az EGR csak kis mértékben befolyásol bármit is,viszont a mi motorunknak éppen elég.A zöldkártya-vizsgán simán teljesít bármilyen normát EGR nélkül is(tapasztalat,kollegám vectrája EGR-off). Sajnos minél többet agyalok én is annál jobban belebonyolódok :),többet nem tudok erről én sem.A lényeg:műkszik a dolog,ma direkt nem a pályán mentem,hanem a városokban,és élveztem a rángatás-mentes városi közlekedést :))
én meg betévedtem a szomszédunkban lévő Norauto nevezetű kereskedelmi egységbe, leakasztottam a polcról egy 2db-os kiszerelésű noname H7-est - talán 800 pénzért. Lassan tart annyi ideje, mint a gyári..., és pont ugyanúgy 20 méterre látok vele... :)))
Ha túl gyakran ég ki, javaslom olvass vissza: Stocz kolléga korai hozzászólásai között ajánlja előtét beépítését a rendszerbe - ha jól emlékszem azt mondta, hogy a szervizek fel vannak erre készülve..
Köszi a próbálkozásodat, hogy velem is megértesd a lényeget...
Bevallom, hogy - nem tagadva, hogy a dolog ilyetén megoldása műkődik - nem igazán tisztul a kép...:
Ha a computer analizál, éppen azért, hogy eldöntse, nyissa vagy zárja a EGR-szelepet, a "megbütykölt"szelepen keresztül viszont bolhafingnyi gáz sem jut a levegő-rendszerbe, akkor bárhogy is próbálkozik, az istennek sem változik semmi. Az ECU - egyéb lehetőség híján - áttér az üzemanyagellátó rendszerben való beavatkozásra, és a befecskendezett benya mennyiségét befolyásolja? (Viszont akkor talán nem is nő a fogyi...)
Vagy rossz nyomon járok?
Van ezen a szaron valami visszajelző-kütyü a computer felé, hogy szegényke tudja, hogy milyen állásban van a szelep? Mi adja az "alapot" arra, hogy éppen mit csináljon a szelep (mármint bütyköletlen állapotban...)? Terhelés-igény, kipufogógáz-összetétel, vagy mi más???
És mit szól ehhez a turpissághoz az Eu4 normára hangolt zöldkártya-hatóság?
(Mondjuk amíg a 30éves merci úgy füstölhet előtted, hogy nem látod tőle a járdán sétálgató csajokat, addig szívem szerint lesz...nám, csakhogy papír ugye mégiscsak kell, a para(szt)szolvenciát meg marhára utálom...)?
Egyre több a kérdés, a kielégítetlen tudásvágyam alig csillapul, és hogyan fogok akkor elaludni...?
Én ugyanígy jártam a jobb elsővel. Utánna mind a kettőbe vettem Tungsramot. A típusát nem vágom most fejből, de valami +60% van a nevében. Ezek nálam beváltak.
1 hónap alatt a második fényszóróizzóm égett ki a bal első lámpában. Van valakinek bevált típus, ami viszonylag sokáig bírja? Ezt egy márkaszervíz rakta bele, kábé 800 Forint volt.
én ugy tudom (legalábbis ezt tudtam meg) hogy ez a szelep szegényíti a keveréket,ha ugy ítéli meg hogy sok a benya.Így érik el az EU4 normát .Több levegőt ad és elveszi a benyát.És nekünk ekkor kezd torpangatni.Ez azért lehet,mert a szelep kormolódik és nem megfelelően nyit-zár.Na egyszerüen így lehet leírni.Persze ez sokkal bonyeszebb,mert minden félét érzékel és a computer analizál.De remélhetőleg az uj(2005 okt.-i) szoftverrel programozott autók,ezt tudják kezelni.Az enyém ugy tünik gond nélkül megy.
Egyébként pont ugy csapod be hogy üzemben marad,csak mindíg zárva marad a szelep,így nem tud "bekavarni".
Szerintem ,mivel ugye így dúsabb keveréket kap a motor a fogyi magasabb lesz,de ezt majd a későbbiekben derül ki.Remélem nem sokkal.
Ha kiiktatod az elektronikát,azt érzékeli és hibaüziket fog tárolni+ lehet sárgalámpa.
Az opelesek nagy része is ledugózta ezt a szart,vectrákban,astrákban...
ha van aki többet tud erről,az ossza meg velünk tudását,tapasztalatait!
Éppen most beszéltem megint a tapasztalataimról...
(Tessék végigolvasni, mert ott a lényeg!)
Ugye, hogy nem születtem péknek, amikor valami ilyesmit feltételeztem? Ügyesen megveregetem a vállaimat, és betárolom magamnak a kicsi zöld hangszórót!:-)))
Ha ezt a kis genyót fizikailag lezárjuk, attól még gondolom elektronyikusan / mechanikusosan még műxik. Ez így nem pofázik bele (kedvezőtlenül) a motorvezérlésbe? Azaz nem kellene a fizikai lezárás mellett az elektronikát is kikötni / átverni - mondjuk azt "szimulálva", hogy zárva van...?
Éredekes hogy nálam a szelep kicsit másképp néz ki ,mármint a formája ami a motorhoz csatlakozik.sajna nem volt itthon klinkeritem csak egy kis darab 0.5 mm-es alu lemezem,de ez is jó lett!!!!!!!
Próba: Este mentem egy kört a városban nagyon Állat lett ,5.ben 35km/h val pötyörögtem és ha odaléptem rángatás nélkül szép lassan gyorsult!!!!!!
reméljük bevállik majd ha hidegebb idő lessz kíváncsi leszek rá hogy pl.lessz-e sárga lámpa?!
Tényleg nagyon faxa lett az autó csak ajánlani tudom egyenlőre mindenkinek. Érezhető a különbség: rángatásnak,apró torpanásnak nyoma sincs semmilyen fokozatban,semmilyen fordulaton. Ezúton szeretném még1x megköszöni Secret cartárs önzetlen segítségét! KÖSZÖNÖM!
Nos én azt gondolom, hogy a Reno (Lacetti) nem is szerepel olyan rossz helyen, ha ilyen társai vannak, mint a toyota corolla, meg a ford focus. Nem eszik ilyen forrón a kását!
Egy valamit biztosan megállapíthatunk ebből a listából: dagadt seggű amerikaiaknak kis autóban valóban kevesebb esélyük van sérülésmentes karambolra, hamarabb beszorulnak, odapréselődnek.
Ezek az autók (többségében) ott pedig kis kocsik és amilyen nagy a jármű/utasa viszonyszám, ill. ez minél nagyobb, annál több esély van a túlélésre. Egyrészt azért, mert egyre kisebb az esély, hogy súlyosabb járművel találkozol, másrészt a nagyobb tömegű autóban ugyanakkora tömegű utast lassabban kell lelassítani. Ezt még fokozza az is, hogy a nagyobb autókban lényegesen méretesebb a gyűrődőzóna, ami az ütközés elején további lassulást okoz, mielőtt elfogy a kasztni az utasok elől.
Én megnéznék egy európai listát is, biztos vagyok benne, hogy nem lenne a sereghajtók között a lacsi, bár elöl sem járna sajnos! Aki elöl akar lenni, az készítsen ki 20 millát egy XC90-re! :-)
Én meg jól megszívtam, mert előző autóimat nem hordtam ilyen elit helyekre, mint MOL kút, meg stb. Gondoltam nesze, itt egy új járgány, ezt nem szabad hanyagul kezelni, kerül amibe kerül, megadom neki. Igaz sima 95-öst, de semmi "tecsó, dzset, jukol"! Olvasgattam több helyen, hogy 10000 km felé kezd csökkenni a fogyasztás, így vártam....vártam...elértem 10000 közelébe...semmi. Aztán valahol olvastam, hogy valaki dícsérte az ÖMV-t, meghogy létezik még kút, ahol osztrákból hozzák. (Lehet, hogy régebbi cikk volt, csak nem néztem a dátumot) Éppen egy ÖMV kút felé volt utam, gondoltam mit veszíthetek? Aztán azt hittem, rossz a mutatóm, mert az első 100 km-en éppen csak megmozdult a maximumról. Aztán csak ment, csak ment. A vége ahogy írtam is, egy százassal több km lett. Voltam olyan hülye, hogy betudtam a melegedő időnek, meg hogy elérkezhetett a várva várt 10000 km-nél jövő fogyicsökkenés. Vissza MOL-ra, ami helyben van. Megint csak 590 km.....hmmm....Valami nem smakkol!!!
Gyerünk az 50 km-re lévő ÖMV, majd megint dinamikus(!) 690 km autózás sárga lámpáig. Ezután kezdtem verni a fejem a falba, hogy mennyivel gazdagítottam a MOL kasszáját azért a szarért, amitől 10000 felé közeledve már minden baja volt a gépnek. Rángatott, köhögött, ingadozott az alapjárat néha, stb.
Nos azóta csak ha muszáj, akkor tankolok MOL-on, inkább kis kirándulást beiktatva ÖMV.
A fentieket persze nem lehet általánosítani, ugyanis ellenpéldát is sokat hallottam már, sőt valakinek a kagylós jött be, amitől (V-Power) az én lacsim még szarabbul ment és fogyasztott, mint a MOL-tól!!!
Tehát teljesen kútfüggő!!! Nekem ezeknél a kutaknál ezt eredményezte.
Szia Lew, csak azért írtam,mert nekem az van.De bármilyen hőálló vékony lap jó,amit lehet vágni.Akár vékony alulemez is jó. Az hogy nem egészséges való igaz...nem is használom étkezési célokra:))
Háát saynos álnéven de rajta vagyunk, dee vannak ott sokkal hangazatosabb és drágább autók még előttünk is. Tudom ez mindig szubjektív felmérés, deee azért megosztom Veletek, kedves Cartársak :-)