Csak egy bekezdes belole: A kormány képviselői egyébként is határozottan állítják, hogy visszamenőleges hatállyal semmilyen változtatás nem lesz a lakástámogatás rendszerében. Gál J. Zoltán kormányszóvivő kedden kiadott közleménye úgy fogalmaz: a kormány nem tervez visszamenőleges hatályú változtatásokat a lakáshitelezéshez nyújtott állami támogatásokban, mert az ellentétes lenne a kormány által vallott elvekkel és a jogállamisággal egyaránt.
Akkor könnyű neked...
Szerintem a 90% hitelből csinálja.
Én még májusban szeretném aláírni. Bár most azt mondta a bankos fickó, hogy a közjegyző egész májusra be van táblázva!
Mindenki hitelt vett itt fel? Könnyen megkaptátok? Mennyit vettetek fel és mekkora futamidőre általában? Csak kiváncsiságból kérdezem. Én könnyű helyzetben voltam szerencsére... már megkaptam a teljes összeget :)
Csak ugy erdekesseg keppen ha sok szabadidotok van :)) akkor erdemes elolvasni az alabbi ket kormany rendeletet, mert erdekes dolgok derulnek ki belole:
"14. § (1) A kiegészítő kamattámogatásra megszerzett jogosultság a kölcsönszerződés megszűnéséig a zálogtárgyban beálló esetleges változástól függetlenül változatlan feltételekkel marad fenn."
A masodikban, amely nemileg modositotta az elso 12. §-at ez all:
"...A támogatás további időszakára vonatkozó támogatási mértéket a Kormány 2004. június 15.-e előtt oly módon határozza meg, hogy a támogatással érintett jelzálog-hitel ügylet adósainak terhei ne növekedjenek."
16:00-kor átutalták az elmaradt részletemet, így én is már 30%-ot fizettem be, azaz most a 3. 10%-ot utalták.
A számlámról utalták az összeget, az egyenleget a teljes hitelösszeg 1%-ával csökkentették.
A mai Magyar Hírlapban olvastam egy hosszabb cikket, ott szintén június 1-i időpont szerepelt. Elég sokat foglalkozott azzal, hogy a kamatperiódus végén a már megkötött hitelszerződések is az új kondíció szerint folytatódnak. Ez a változás lehet kamatbeli változás (kb. 2-2,5%-os kamatemelésről volt szó), illetve lehet támogatott futamidőmódosítás (20 év helyett 10 év). Ha jól emlékszem a kettő együttes hatására kb. 9%-os kamat várható. Persze mind csak feltételezés. Ugyanakkor polgári perek várhatóak, amenyiben e változások ilyen nagyok lesznek.
Az, hogy nincs meg az értékbecslés a D épületre csak az egyik rossz. Ma hívtam fel a CP-t, hogy mikor kapom meg az aláírt szerződést amivel mehetek a bankba a hiteügyintézés miatt, azt válaszolták, hogy mivel a beruházó külföldi, ezért az átfutási idő kb. 1 hónap. (Érdekes módon az előszerződést Magyarországon írták alá, 1 héten belül). Ha igazak az előrejelzések a hitelezés szigorításáról, miszerint junius 01-n hatályba lép, akkor semmiképpen sem fogunk tudni addig hitelszerződést kötni, tehát együtt szívunk, tényleg jó nagyot.
Most beszéltem a CP-vel, a Hídépítő már ott van a helyszínen, és az eligazítás után a munkások is nekilátnak a feladatnak.
Engem most jobban izgat az, hogy a D épületre még mindig nincs kész az értékbecslés, és addig hitelszerződést sem tudok kötni. Ha tényleg bejön a Magyar Hírlap szombati híre, hogy a kamattámogatás mértékét és max. időtartamát is csökkentik, ergó növekszik a törlesztőrészlet, akkor megint szívok egy nagyot :(
Az OK.,hogy méregetnek meg minden de mikor kezdenek végre dolgozni? Már lassan május közepe van és sehol semmi.... a többi ezzel egy időben induló építkezés már majdnem mind szerkezetkész ..láttam valamelyik nap egy csomót a 13. ker-ben... Szal tök jó,hogy mindenki türelmes én is az vagyok :) de jó lenne már valamit látni is! Most komolyan szerintetek tudunk 1 év múlva költözni???
Kitartáááááááááááás! :))
Nyilván ezért kérdeztem rá én is a szerkezetépítő cég nevére - amit még mindig nem tudnak. Elméletileg a hídépítő is szerkezetépítő cég, de lehet, hogy nem akaródzik nekik tovább menni, mert mondjuk nincs rá kapacitásuk. De legalább már történik valami, és nem tökvakarászás közben keresnek kivitelezőt.
Nem tudom, meddig tarthat az alapozás befejezése, nagyon saccra úgy két-három hetet mondanék, ennyi idő alatt, ha vannak már potenciális szerkezet-építő alvállalkozók, akkor azok közül ki kéne tudni választani a megfelelőt.
Az a gáz az ilyen évközben felbukkanó nagy munkákkal, hogy a jobb cégek lehetőség szerint igyekeznek az év elején (mondjuk márciusig) lekötni a kapacitásukat (ha tudják, akkor egész évre), így ilyen nagy szabad volument (2x8 emelet nem piskóta) találni nem könnyű. De bízzunk abban, hogy akad azért olyan, aki megbízhatóan teljesíti a rábízott feladatot.
Hétfőn a Hídépítő Rt. hozzákezd az alapozás befejezéséhez. Amíg ők munkálkodnak, egyezkednek a többiekkel (vagyis még nem tudni, ki lesz a szerkezetépítő, de legalább ennyi előrelépés történt).
Homlokzati falat??? (Max. résfalat, de nem akarok kötözködni :) )
Különben az már szerintem jót jelent, hogy egyáltalán mérnek valamit, mert az a tárgyalások igen előrehaladott állapotát jelentheti. (De ez persze pusztán hipotézis.)
Ja jut eszembe. Ma reggel a GODOR fele jartam. Es mit lattam?
2 pasi tervrajzzal es meroszalaggal a kezukben pont az egyik homlokzati falat mertek.
Ha meeg csak itt tart az uj kivitelezo hogy most nezik mit vesznek at akkor azszem meeg eltelik egy ido mire itt elkezdodik a munka. Turelem emberek! :))
1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról
"Örök-, illetőleg szövetkezeti lakásként kell nyilvántartani a lakás helyiségeit és a lakáshoz tartozó helyiségeket függetlenül attól, hogy azok egymással műszakilag összefüggenek-e. Az örök- vagy a szövetkezeti lakás tulajdonosának többi helyiségét (pl. garázs) az alapító okirat, illetve a lakásszövetkezeti alapszabály rendelkezésétől függően kell a lakással együtt vagy önálló ingatlanként nyilvántartani."
Szoval szerintem attol fugg hogy mi van az alapito okiratban.
Azért albetét, mert tulajdonképpen a telken belül van. Éppen ezért a lakásod, tárolód hrsz-e, úgy néz ki, hogy: telekhrsz/A/albetét.
1997. évi CXLI. törvény az ingatlan-nyilvántartásról
"A földrészleten kívül önálló ingatlannak kell tekinteni:
a társasházban levő öröklakást, illetőleg külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiséget (a továbbiakban: öröklakás) a közös tulajdonban levő részekből az öröklakás-tulajdonost megillető hányaddal együtt"
"A társasházban a közös tulajdon tárgyait társasházanként tulajdoni törzslapon, a külön tulajdonban álló öröklakásokat és nem lakás céljára szolgáló helyiségeket pedig tulajdoni különlapon kell nyilvántartani."
A tulajdoni különlapot nevezik albetetnek. Ennek a szama pedig ugy nez ki hogy: telekhrsz/A/X. X pedig a tarsashaz alapito okiratban a lakasodnak a szama.
Illetve ez lesz a végső helyzet, mivel a lakások albetétesítése csak a használatbavételi engedély kiadása után történik meg, a földhivatali átfutási idővel számolva addigra már be is lakod a kérót. Most még egy helyrajzi számon van minden, a végszerződéshez mellékelt tulajdoni lapon megtalálod az összes előtted szerződő (leendő) lakó adatait ...