Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én csak leírtam amit tapasztaltam ,persze aki akarja elfogadja aki akarja az meg nem. Nekem is hullott a levele sőt volt hogy az egész is, de ennek szerencsére most vége. Nyugalmi idő kell a növényeknek ,ezért csak óvatosan locsolom én is télen, mivel tápanyagra szükség van hiába mondják hogy amikor alszik egy növény nem igényel tápanyagot szerintem ez nem így van. Kis mennyiség kell ,mert nem örökzöld növényről van szó ami nem hullajtja le a leveleit. Szerintem egy próbát meg ér azt nem tudom hogy azon segít-e ami már lehullott , de amin még rajta van a teljes levélzet ott hatásos lehet.
Szeptemberben dugványozott lime ledobta mindkét levelét, kihúztam és megvan dagasdva az alsó rügyeknél, mintha gyökérkezdemény lenne. Ezért visszadugtam.Van rá esély, hogy levél nélkül gyökeresedjen és megmaradjon?
Szerintem a teleltetés hülyeség trópusi növényeknél, ha lakásban van bent és kellően kap megfelelő napfényt nincs szükség rá, én nekem a citromom 2 hónapja van bent, és virul sőt még kis új hajtásokat is hoz, rejtett rügyekből amit persze letörök mert úgy se tudja megnevelni, táp-oldatozom a földet n-f-k vízben elkeverve, heti 1xer locsolom kb 2-3 decit. ennyi. Nálam ez bevált:)
Én szárazon vittem be. És ami látszik, hogy nedves a törzse alul az azért van, mert pár napja azért locsoltam meg , mert azt hittem, hogy a vízhiánytól potyogtatja.Rosszul:) Tanácsra fellazítottam a talajt, hogy minél hamarabb szikkadjon.
Lehet!De figyelni kell a kiválasztani kívánt fajtákra.Kb. azonos növekedési fajta csoport legyen kivállasztva. Különben az erőteljesek elnyomják a gyengébb habitusuakat.
kihasználva a rossz idő adta sok internet percet: kérdeznék:
- Milyen grapfruit fajtát ajánlanátok? tartás szempontjából , termés iz /mennyiséget figyelembe véve.
- idős nagy folytontermő citrom korononájába lehet oltani mást ? ( nem egytörzses hanem bokros 3 törzses szerkezetű) pl. mandarint, grapfruitot stb..? Tehát hogy pl. citromot, mandarint, narancsot, grapfruitot is teremjen...
sikerülhet, vagy veszélyeztetem vele magát a citromfát is?
Hello! Nekem is lehullajtotta a leveleit a tahiti limeom. Először 1-2 levél 2 hét alatt, majd 1 hét alatt az összeset. A gyümölcs is potyog róla a 14 darabból tíz lepottyant. Szárazon vittem be a teleltetőbe ahol 8-12 fok van. Mellette kettő citrom, ők virulnak. Valószínű, hogy hibáztam mikor 1 deci vizet öntöttem a földre, azóta produkálta ezt. Gondolom erre kényes. Üdv
Bocsánat, hogy én is belekotyogok. A gazdabolt eladójának csak előzetesen is gratulálni tudnék, hogy egy citrus levél alapján ami általában nem gazdabolt látókörében lévő meg tudna állapítani valamit is.
Több citrus közül csak a lime dobálja leveleit, teleltetési körülmény egyébként egyforma??
Egyformán nedves volt mindegyik talaja a teleltetőbe bekerüléskor? És azóta?
És sok más is lehet, amelyik körülmény más lehet a többivel.
Szerintem érdemes lenne ellenőrizni 2-3 cm mélyen a talaj kellően száraz?
Köszönöm.Nagyítóval se láttam semmit. A kertészet eladója azt mondta, hogy lehet, hogy megváltozott páratartalmat viseli nehezebben a lime.Ő is azt mondta, hogy addig nincs baj, amíg nem barnul, és hajlik az ága, aztán ilyen mértékű hullás után majd újra hajtani fog. Majd elviszem egy-két levelét gazdaboltba, hátha tud valamit ajánlani. Mert egy két levele megvan hajolva, de teljesen egészségesek hullanak tőle 30 cm-re pedig a többinek semmi baja.
A tetvek láthatóak, az atkák kevésbé, a kártételük igen. Célszerű, ha van kéznél egy nagyító, érdekes, mozgalmas világ tárulhat a szemed elé. A tetű nem okoz levélhullást, az atka is csak akkor, ha már nagyon elszaporodott.
Ha az ágvégek elkezdenek barnulni, akkor túlöntözted.
Mint nemrég írtam, a lime dobálja a leveleit, és ez folytatódott.Kb még 20 levél maradt rajta.Egy helységben van a többi citrussal már 12 fokon( poncik, vörös citrom, kumquat, ) de csak a lime dobta le.
Atka vagy tetü okoz levélhullást külső tünet nélkül?Az atkákat vagy a levéltetveket szabad szemmel látnom kéne?
Praktikus ha az embernek módja van a étele elkészítéséhez/keleti/ növényeiből ill. azok terméséből vagy leveleiből/rásegíteni: mellékelem a mai ebéd rásegítőit,mint a mexikói min. lime,egy tartalmasabb és a C.hystrix levele/
Nem, a pókhálók csak a nagyon előrehaladott, erős fertőzésnél alakulnak ki, amikor már igen rossz a növény helyzete. De függ az atkáktól is vmelyik kevésbé szövős.
Sztem biztos lehetsz az atkában ha más tünet stimmel.
Az atkák esetében mindig vannak pókhálószerű képződmények? Én sehol nem láttam, de a tünetek stimmelnek. Most kerestem képet és igazából nem láttam olyat ami alapján be lehetne azonosítani, de semmilyen más kártevővel nem tudtam azonosítani, és másnál sem láttam ilyen tüneteket.
Én jól szellőző hűvös helyen szoktam tárolni a helyen szoktam tárolni a Poncirus magokat. Április ején, közvetlenül a vetés (vagy előcsíráztatás előtt)vágom fel a termést, szabad földbe vetem (alanynak).Így már két évesen olthatők a növények a cserepestől jóval korábban. Télen nem szoktam takarni, a gyengébb hajtások végei szoktak kicsit visszafagyni, de legalább edződnek a növények
Ha szabadban akarod elvetni, tedd jól záródó műanyag zacskóba (mert nem kellemes az illata) és tavaszig nyugodtan tárolhatod hűtőben. Az se baj, ha netán penészes lesz a héja, de csak közvetlen vetés előtt bontsd meg, csap alatt mosd le a magokat (lesz benne legalább 20 db) és vetheted. Ne légy türelmetlen, sokára fognak kikelni a magok. A vadcitrom az első évben még nem telel át a szabadban, a második évet egy kis avartakatással is átvészeli, utána pedig nagyon bírja a mínuszokat.