Amerikai sajtó: Orbán burkolt párhuzamot vont az EU és az ‘56-ban Magyarországra támadó szovjetek között
Az AP jelentése szerint a levert felkelés 66. évfordulója alkalmából Orbán Viktor azt sugallta, hogy az EU, amely megpróbálta megfékezni a magyarországi demokratikus visszafejlődést, úgy fog végezni, mint a Szovjetunió.
„Ne foglalkozzunk azokkal, akik az árnyékból vagy brüsszeli magasából lőnek Magyarországra. Ők ott fogják végezni, ahol elődeik végezték” – idézte az AP Orbán Viktor szavait.
Gelencsér Ferenc Facebook-oldalán leszögezte, hogy Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, majd így folytatta:
Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba.
Hej az én szép kedvesem legszebb a világon, nemcsak én imádom, van még ezer udvarlója, mind belé van bolondulva, ilyen az én kedvesem, ki ő? Hát a Szűz Mária...
130 igennel, 50 nemmel megszavazta a parlament azt a kormánypárti európai víziót, amiben kifejtik az unió jövőjéről szóló magyar elképzeléseiket, és amit szerintük a magyar kormánynak képviselnie kell az uniós vitákban.
A most megszavazott vízió szerint
feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk;
vétójogot adnának a nemzeti parlamenteknek az uniós jogalkotásban;
bevezetnék a közös hadsereget;
korlátoznák a közös intézmények jogköreit;
elítélik az Oroszország elleni szankciókat;
támogatnák a nyugat-balkáni országok közeledését az EU-hoz;