E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Jézus főpap Melkizedek rendje szerint.8 Itt halandó emberek szednek tizedet, ott meg az, akiről tanúsítják, hogy él. 9 Sőt Ábrahámra való tekintettel mondhatjuk, hogy Lévi is, aki tizedet szed, szintén fizetett tizedet, 10 hiszen jelen volt őse ágyékában, amikor Melkizedek találkozott vele.
Krisztus papsága magasabb rendű az ószövetséginél.22 Ennek megfelelően Jézus egy kiválóbb szövetség kezese lett.24 Ő viszont örökre megmarad, s így papsága örökké tart.26 Ilyen főpap kellett nekünk: szent, ártatlan, feddhetetlen, a bűnösöktől elkülönített, aki fölségesebb az egeknél.
Látom csak engem akarsz elemezni, és nem a Bibliát.
Mifelénk, ahol én lakok, az általam alkalmazott formájában is használják. Lehet, hogy csak tajjellegű ez az értelmezés, de mégis a magyar nyelvhez tartozik. És igen, a lehet szó az én esetemben jelenti azt is, hogy esetleg neki van igaza. Ezt a jogot nem is akartam tőle elvitatni. Részemről befejeztem ezt a beszélgetést, mert nem látom értelmét annak, hogy csak nyújtsuk, mint a rétestésztát.
A biblia és mindenféle profétai irat hablaty kamu ismételgetés és neszekevés...........ugyanakkor vannak magok amik később kikelnek gyümölcseik finomak dolgozni érdemes velük.
"Az "Az lehet." mondat számomra azt jelentette, hogy a személyeskedő gondoljon azt, amit akar,"
SAJNOS a magyar nyelvben az "Az lehet" NEM jelenti azt, hogy a személyeskedő gondoljon azt, amit akar, helyette azt jelenti, hogy a személyeskedőnek lehet hogy igaza van.
Holott NINCS igaza szerinted, lévén NEM lehet igaz az, hogy nem vagy keresztény, merthogy az van.
(Amúgy ő azon mondásodra mondta ezt, miszerint "amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten"
Márpedig a keresztények valóban nem gondolkodnak így, hiszen nem fizetnek rosszal a rosszért hanem jóval fizetnek a rosszért. Nemdenem?)
"Az lehet." mondat számomra azt jelentette, hogy a személyeskedő gondoljon azt, amit akar
Akkor te nem jól használtad a saját anyanyelvedet.
Mert ha nekem valaki azt mondja hogy elefánt vagyok, akkor természetesen ráhagyom hogy gondoljon amit csak akar, de akkor nem azt mondom neki, hogy "az lehet hogy elefánt vagyok" hanem azt mondom, hogy ha szerinted az vagyok akkor gondold azt.
Ugyanis az "az lehet" az azt jelenti hogy igen bizony lehet hogy elefánt vagyok.
Viszont ráhagyni így kell: "gondold ahogy akarod", és nem így: "az lehet"
"Én nem mondom magamról azt hogy lehet hogy nem vagyok keresztény, te viszont mondod magadról azt, hogy lehet hogy nem vagy keresztény."
Dehogy mondtam ilyet, és nem is írtam. Ez egy általad egybeszerkesztett ferdítés. Egy személyeskedő hozzászólását összeolvasztottad a rá adott válaszommal csak azért, hogy belém köthess. De leírom azt, ahogyan én látom, hogy lezárhassuk ezt a témát. Az "Az lehet." mondat számomra azt jelentette, hogy a személyeskedő gondoljon azt, amit akar, mivel az ő vélekedése úgy sem változtatja meg a valóságot. És nem is akartam konkrét választ adni a személyeskedésére, mert egy olyan dolgot feszegetett, amit a magánügyemnek tartok. És amit a magánügyemnek tartok, azt nem szeretem megosztani egy nyílt fórumon.
A két hozzászólás eredetije:
Paleokrites Creative Commons License 2024-08-08 12:33:06 5735 akkor te nem vagy keresztény...
suta3 Creative Commons License 2024-08-08 12:44:01 5737 Az lehet. De igen meglepnél vele, ha tudnád azt, hogy mit jelent ez a szó eredetileg.
"...Krisztus követésével kapcsolatban csak annyit tudok veled közölni, hogy próbálkozok vele, de látom, hogy saját erőmből nem megy, ezért megkérem Istent, hogy segítsen."
Krisztus követésével kapcsolatban ÉN IS annyit tudok veled közölni, hogy próbálkozok vele, de látom, hogy saját erőmből nem megy, ezért megkérem Istent, hogy segítsen.
De van egy jó nagy különbség.
Én nem mondom magamról azt hogy lehet hogy nem vagyok keresztény,
te viszont mondod magadról azt, hogy lehet hogy nem vagy keresztény.
A biblia és mindenféle profétai irat hablaty kamu ismételgetés és neszekevés...........ugyanakkor vannak magok amik később kikelnek gyümölcseik finomak dolgozni érdemes velük.
Neked a topikleírásnak ezt a részét javaslom elolvasásra: "Kiknek lett nyitva ez a topik? ... 4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát."
"Tökéletesen megfelelek a topik témaleírásának, ugyanis épülni szándékozom a Biblia olvasása által, és semmiképpen nem cáfolni óhajtom a Bibliát."
Nos, ha így van, akkor miért rólam kérdezősködsz, és miért nem a Bibliáról? Persze leírhatom még egyszer: "...Krisztus követésével kapcsolatban csak annyit tudok veled közölni, hogy próbálkozok vele, de látom, hogy saját erőmből nem megy, ezért megkérem Istent, hogy segítsen." De már látom, hogy nem akarod megérteni a következőt: ezen kívül nincs más mondanivalóm ezzel kapcsolatban.
A Biblia létjogosultságát miért is kéne megkérdőjelezni?
Egy régi, ókori irodalmi mű, amit lehet a helyén kezelni.
Teljesen más kérdés, ha valaki elhiszi a benne leírott lehetetlen dolgokat, képtelenségeket, vagy mesebeli lények létét.
Ennek a hitnek az állapota az egyházanként, felekezetekként, gyülekezetenként , szektánként de még egyes hívők esetében is változó a hiszékenység függvényében.
(a topik nyitója éppen a "felekezet mentességet" tartotta fontosnak, ami egy nem hívőre is áll!)
Pl. ha valaki nem hiszi el az Özönvíz meséjét, vagy a Teremtést szó szerint, attól még lehet hívő, aki szeretettel és igyekezettel olvassa a Bibliát, próbálja megérteni, értelmezni.
Aki nem hiszi a Görög mitológiát, attól még szeretettel olvashatja.
Az kétségtelen, hogy a Bibliát szó szerint elhívő fundamentalista hívők, gyakorlatilag a koruk összes tudománya ellenébe hiszik, az ókori ismerethiányos emberek által kreált művet.
Ami magánügy, de ha egy fórumon képviseli a nézetét, ott ellenvéleménybe ütközhet, azon ne is lepődjön meg!
Ami számomra teljesen felesleges tevékenység, az az, ha valaki random idézeteket írogat ide.
/tudva, vannak akik számára ez a okafogyott tevékenység is bejön:-O:-P
A királyok keressék a bölcsességet. 2Figyeljetek föl, akik a sokaságon uralkodtok, és büszkék vagytok a népek nagy számára! 3 A Mindenható adta nektek a hatalmat és a Magasságbeli az uralmat, s majd számon kéri tetteiteket, és kivizsgálja szándékaitokat. 7Mert a mindenség Ura senkitől sem tart, és nincs nagyság, amitől félne. Hisz ő teremtette a kicsit és a nagyot, és egyaránt gondját viseli mindegyiknek.
Meg lehet találni a bölcsességet. 15 Róla elmélkedni tökéletes okosság, és aki érte virraszt, hamar megszabadul a gondtól.20 Így vezet a bölcsesség utáni vágy az uralomhoz.
Salamon leírja a bölcsességet. 22 Hogy mi a bölcsesség és hogyan keletkezett, elmondom, és nem rejtem el titkát előletek. Sőt inkább mindjárt kezdetétől fogva megvizsgálom; amit csak tudok róla, nyíltan feltárom, és nem kendőzöm el az igazságot. 25 Okuljatok hát a szavaimból, majd hasznát látjátok!
Bölcsesség könyve Az egész kv. a →bölcsesség dicsérete. Úgy ajánlja a bölcsességet, mint amit az ember jutalmul nyerhet (1-5). Bemutatja, mit jelentett a bölcsesség Salamon életében, akit a zsidó hagyomány a bölcsesség atyjának tartott (6-9). Az emberiség, különösen Izr. vezéreként magasztalja a bölcsességet; Izr. népe a bölcsesség által menekült meg, a bálványimádó egyiptomiak megbűnhődtek (10-19). - A szerző a gör. bölcselet és erkölcsök hatása alá került zsidóknak, sőt talán a filozófiájukra büszke gör-öknek is megmutatta, hogy a zsidó bölcsesség felülmúlja a gör-ökét, mert Istentől ered, és hatalma a tört-ben bebizonyosodott.
A topikleírásból: "Kiknek lett nyitva ez a topik? ... 3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa."
Aki nem tud megfelelni e topik témaleírásának az írásaival, azt arra kérem, hogy másik topikban helyezze el azokat. Van sok, lehet közöttük válogatni. Sőt vannak kifejezetten olyan topikok, amelyek a Biblia megkritizálására születtek. De ha a témarombolás továbbra is fennáll, akkor moderátorhoz fordulok, hogy segítsen betartani az index fórum szabályait.
A biblia és mindenféle profétai irat hablaty kamu ismételgetés és neszekevés...........ugyanakkor vannak magok amik később kikelnek gyümölcsik finomak dolgozni érdemes velük.
" Isten ugyanis halhatatlanságra teremtette az embert, és saját lényének képmásává tette. "
Kamu hitető téveszme..., de lehet ebbe rongatni a reménylet teológiai értekezéseket..., értelme eddig sem volt, nemhogy beteljesítése...
Isten nemző lényeket teremtett, az utódok viszik tpvább az életet, ha ez az örök élet, akkor jól kapuzsgálsz, de egys embernek örökké élésének mi értelme van?
1 Csalfa észjárásuk miatt azt mondják egymásnak: „Rövid és szomorú az életünk; nincs orvosság az ember halála ellen, és nem ismerünk szabadítót az alvilágból.
9 Egyikünk se vonja ki magát tobzódásunkból. Mindenütt hagyjuk ott jókedvünk jeleit, mert ez az osztályrészünk és ez a mi sorsunk!16 Hamis pénznek néz bennünket, és mint szemetet, kerüli az útjainkat. Az igazak végső sorsát meg boldognak hirdeti, és pöffeszkedve atyjának nevezi az Istent. 17 Lássuk hát, igazak-e a beszédei. Figyeljük meg, mi végre jut!
Az istentelenek tévedése.
21 Így gondolkodnak, de tévednek, mert gonoszságuk vakká tette őket.23 Isten ugyanis halhatatlanságra teremtette az embert, és saját lényének képmásává tette.
Isten, Jézus Krisztus és mennyei lények lakóhelye. Mind az ÓSZ, mind az ÚSZ gyakran beszél arról, hogy Isten a mennyben, vagy a mennyekben lakozik. Az ember imája a mennybe száll fel Istenhez, ő pedig a mennyből tekint alá a földre, s hallgatja meg a könyörgést (5Móz 3,24; 4,39; 26,15; 1Kir 8,30; 2Krón 20,6; 30,27; Zsolt 103,18; Mt 6,9; 23,9; Ef 6,9). A menny Jézus Krisztus lakóhelye is. A mennyből szállt le a földre, s feltámadása után a mennybe vitetett fel tanítványai szeme láttára. A mennyben ül az Atya jobbján, ott van kegyelmének királyi széke, s onnan jön el az ég felhőivel hatalommal és dicsőséggel (Jn 3,13; 6,41; Lk 24,51; ApCsel 1,11; 7,56; Zsid 4,14kk; Mt 24,30; Fil 3,20; Jel 4,1kk; l9,11kk). A menny az angyali lények lakóhelye is: ott dicsőítik és szolgálják Istent, s onnan küldetnek a földre az emberekhez (5Móz 4,26; Zsolt 34,8; 91,11; Mt 22,30; Lk 15,17; Zsid 1,14).
Hol lehet a Menny?
Az égben? A Föld légkörén kívül? Miként "száll oda az ima?" ha nincs ami vigye? Akkor hogy "hallgatja"? Az Isten át lát felhőn és légkörön, és egyszerre látja a Föld felületét?
A mennyben van levegő, hogy J.K. testben élni tudjon, ha ott lakik? Ha az Atya anyagtalan, miként lehet jobbja?
Ha Isten és Jézus egy, akkor miként van az anyagtalan Isten és és a testtel bíró J.K. külön? Egybe nem lehetnek?
"J.K. a mennyből szállt le a földre"
Akkor is testben? Miféle testben és hová is? És "dicsőségben"? :-O:-P
" feltámadása után a mennybe vitetett fel tanítványai szeme láttára"
"feltámadás"? Egy örök életű lény meghalhat és feltámadhat?
Vitték? A tanítványai, meg akikkel évekig együtt volt nem ismerték fel? Ki az a két lény, akinek el kellett mondania mit is látnak?
"A menny az angyali lények lakóhelye is: ott dicsőítik és szolgálják Istent"
Miért van igénye Istennek, hogy folyamatosan "dicsőítsék"? Miféle módon, szavakkal?
Hogyan lehetséges, ha Isten és a Fiú egy, Jézus még sem tudja mikor lesz az állítólagos eljövetel, felhőkkel és dicsőítéssel? Kik a "dicsőítők"?
A fenti gondolat és kérdéshalmazt arra írtam példának, hogy amennyiben valaki/valakik alaptalanul összefüggéstelenül állítanak zöldégeket, az semmit nem magyaráz meg, csak megválaszolhatatlan kérdéseket szül.
De mennyi kortársunk van, akik a fenti szöveget elolvasva, az abban foglaltakat "üdvözült mosollyal" tudomásul veszik, de a tartalmába bele sem gondolnak?