Közterületen csak akkor parkolj vele, ha van rajta rendszám, mert a rendszám nélküli gk.-kat is elszállítják roncstelepre egy minimális türelmi idő után.
Dehát tovább megyek - ettől biztos kiakadsz. A családban - a barátnőm szüleinek van egy kvázi-partmenti, kertes nyaralójuk Fűzfőn - 12 km-re tőlem.
Az az utolsó hely, ahová vinném - pedig ideállis lenne. De itt meg az a duma van, hogy:
"...tudod, nem jó, hogy elkötelezzük magunkat a faternál. Meg aztán az is attól fél, hogy majd neki kell fizessen, ha baja esik a kocsinak. Tudod milyenek az öregek, naaaa"
Hát ez van.
Különben én nem kapok útvonal-engedélyt, mert papirjaim vannak ugyan - de nem magyarok. Soha be-nem-írt lakóra meg nem jár "ideiglenes".
Ezt majd "rúzsasándoros" módon kell hazahozza nekem az eladó - sötétedés után.
Itt, Veszprém környékén furcsa népek laknak ám. Itt ez úgy megy, hogy odamész a "kerteshez", hogy betolnád a marhanagy kert végébe a bódét - nem zavar ott senkit - pláne télen.
Erre fel:
- Hát persze, hozhatod bármikor, miért is ne, nem zavar ott senkit ? - Köszi szépen, a hétvégén hozom, csá !
Igenám, de este cseng a telefon.
- Szia öregem. Tudod, azért zavarlak, mert beszélgettünk közben az asszonnyal, az Arankával...és arra gondoltunk, hogy talán nem jó ötlet idehozni a lakókocsit.
- Nofene, hát miért nem?
- Tudod, minket nem zavarna - de a mai világban sosem lehet tudni, hogy esetleg feltörik éjjel - mert ugye nem virraszthatunk mellette egész éjjel, ilyet nem kivánhatsz, mert reggel dolgozunk ...szóval bármi történhet vele ott.
- Figyelj, ha feltörik, az az én saram. Nem te felelsz érte, majd lenyelem a békát. Ez bárhol megeshet vele.
- Hááát, nem úgy van az, mert az Aranka is mondta, hogy akkor kijön a rendőrség, meg újlenyomat, meg minden - és ismersz minket, nekünk sose volt dolgunk a rendőrséggel. Tehát jobb lenne máshová vinni mégis, a te érdekedben is.
Na kb. ilyen emberek élnek errefelé - vagy ilyenek lettek az elmúlt 20 évben. .
Bocsi, előbb nem figyelmesen olvastam el a kérdésed. Szerintem nyugodtan, parkoltathatod a parkolótokban. Nem járnál jobban ha közeli kertes házas ismerősödnél helyeznéd el. Ottan nem vagy kitéve a rongálásnak. Index is nehezen töltődik be.
Ideiglenes útvonal engedélyt, kell az önkormányzatnál kérni rá. Én is csak onnan tudom mikor lakókocsi után szaladgáltam lett volna egy Balatonvilágosnál, annak is papírjai le volt járva több éve. Utána érdeklődtem hogy lehet haza húzni.Akkor kaptam ezt a felvilágositást.
Neeem, nem vettem még meg - pedig most kéne, mert most occsóóóó.
Nekem a legnagyobb bajom most ezzel - hogy a bodé 40 km-re van tőlem. Nem tudok méregetni, tervezgetni - hülyéből (emlékekből) meg nem nagyon vásárolnék semmit, mert ott biza minden miliméter számíthat.
Te nem tudod, mi a jogállása annak, ha idehúzom a bódémat a normál kocsiparkolóba ?
Elvégre nem áll ki jobban, mint egy sima nagyobb személygépkocsi. Itt még hely is van egyelőre elég - tehát nincs az a veszély, hogy felgyújtják mert foglalja a helyet.
Csak azt nem tudom, hogy a tetves közterületesek mit szólnak hozzá? .
Előbb utóbb eljönnek a jó idők, és már lehet menni kempingezgetni Lassan meg kiallakithatod a bódédban, a dzsakuzit is illetve a biliárd asztalt is. Klímát már meg vetted ?
Áhh, szóba se jöhet a vasalós-élfólia ilyen helyre. Valóban szinte ingyért van - de olyan is. Csak megemlítettem a kollegának - mint lehetőséget...de természetesen nem ajánlanám senkinek.
Az ABS az tényleg király - bár az én ízlésemnek kicsit drága - viszont a gömbölyített élvégződéssel a sárga irígység küszöbére fogom taszajtani az ellendrukkereimet :-))))
Gömbölyített megoldást tényleg csak a nagyondrága kérókban láttam - erre fel tessék - itt van nekünk 375 Ft-ért méterenként. .
Kedves, drága, jó iszugy kollega. Minden betüdet figyelmesen elolvastam - és tökéletesen igazat adok neked mindenben. Sőt - és lehet ezzel nem leplek meg - már rég utánaszámoltam én is a dolognak. De a poént a végére hagyom.
De előbb számoljunk.
- 1 négyzetméter laminált bútorlap 16 kiló. Nem kevés. - 1 négyzetméter 5-ös rétegelt lemez tisztán 4 kiló. Fa merevítésekkel körbe számolhatunk 7 kilót (mert a szélei vastagabbak).
A különbség kemény 9 kiló - négyzetméterenként. Igenám, de mi most cirka 3 négyzetméterről beszélünk - tehát összesen 27 kiló különbségről.
Ez az én fix 1.000 kilós bódém súlyának a 2,7%-a. Kb. annyit jelent, hogy benthagyom-e a szerszámos-ládámat a bódében - avagy átteszem-e a csomagtartóba ? De akkor jöjjön a poén is: az én bódémba, gyárilag (Knaus-ilag) - egy szál funérlemezes, könnyitett-megoldás NINCS ! Minden az égvilágon sima, 16-os, laminált bútorlapból vagyon csinálva - beleértve az összes ajtót is. Ez valamennyire látszik is a kályha-részletfotón, amit feltettem.
Tehát nem kell aggódjak egy szálat se a súlykülönbség miatt - mert "egyik kutya-másik eb" alapon cserélek - legfeljebb szebb és korszerübb megoldású lesz.
Amúgy meg köszönöm a figyelem-felhívást...mert az ilyesmi akkor is jól jön, ha már valakinek előzőleg eszébe is jutott - mert ha viszont nem, akkor még idejében le tud állni a helytelen elgondolásával.
Elvégre azért beszélgetünk itt, hogy megosszuk az ötleteket - meg azért is, hogy összevessük amit tudunk, vagy tapasztalgattunk.
Tehát csak bátran adja elő mindenki az észrevételeit - amig lesznek érvek is - addig nem fogunk unatkozni :-))))) .
Hát az a 2,2 t csak akkor van,ha telerakod cuccal+holmival aztán meg még beleültök öten!Húztál már valami könnyebb sima utánfutót?Hát az is lökdösi a kocsit nem-hogy 1400 kiló!!
Azt még nem találtam meg,de folyamatban vagyok!Hát az N126 felújítás az nem gyenge!De ott jól látszik amit mondtam,igaz előtte sem könnyű anyagokat használtak aztán a felújításnál meg beépítették a 12mm-es OSB lapot.Nem lett könnyebb az biztos!
Vagy Pl.az a marmonkannabojler az odab...sz!MŰANYAGBÓL!Húúúúúú....
Hogyan a bánatban találsz Te ilyeneket?Az előbb majdnem megkönnyeztem.Az egyik oldalon a nagy Polski húzza az N126-ot és a parkólóban a papa áll melette a kisgyerekkel.Hát az éppen olyan,mint mi eeccer!Ha megtalálom a fényképet bizisten beszkennelem!!Hát az kb.23 évvel ezelőtt vóót!
Szép jó estét mindenkinek!Hát itt tényleg nagy válság van,ha egész nap a gépet nyomjátok!!Aztán még újj hozzászólók is vannak!!
GPS:Te tényleg sok mindenhez értesz,de azért belekveredtél pár dologba!Pl.Nem mindegy,hogy egyhelyben dekkolsz azzal a lakóval egész nyáron vagy húzod-vonod az úton oda-ahova!Miért?Mert a Te elképzelésed szerint megcsinálod a szekrényeket bútorlapból ami a 12 db-nál olyan súlyú lesz,hogy az iszonyat.Gáz rugó stb.Na most azzal a bódéval amit vontatunk ilyet nem szabad csinállni,mert ott a sok kicsi sokra megy!Minden kiló számít!Ha majd szétszeded a szekrényeket akkor meglátod,hogy azok az ajtók szimpla rétegelt lemezből vannak ami 4mm-es és fenyő léc van belülről körbe a merevítésnek,hogy minél könnyebb legyen összességében.Álltalában csak azt az ajtót bélelik ki belülről is rétegelt lemezzel amelyik látszik a másik oldalról is,ha kinyitod.
Sajtmedve:Te meg szerintem nyugodtan béreljél 1 lakókocsit első nekifutásra,mert akkor még mindíg csak 20-30 ropi fogyott el nem a milliók,aztán kiderül,hogy nem is ilyen lovat akartál!De szerintem a méreti igényeidet egy kicsit vedd vissza,mert az a Vektrának sok lesz!Nem a lóerő fog hiányozni,mert az bőven elég.Viszont gondolj bele 1 lejtőn amikor egy ugyanolyan vagy egy kicsit nehezebb bódé jön mögötted és a ráfutófék ellenére tol,mint az állat befelé az árokba!!Aztán régebben írtam a nyári tapasztalataimat (mert én is még kezdő vagyok)az idei kirándulásaimról.Hát az meg nagyon nem mindegy hogyan pakolsz a lakóban!Nem véletlenül adják meg a vonóhorog max.terhelését!!!Ha túl sok van elöl akkor rángatja az autót,ha meg hátul van sok akkor felemelheti az autó hátulját egy huppanónál és ugye elképzelhető,hogy mi történik 2 keréken amikor nem ér le a hátsó!A ráfutófék nevében pedig benne van hogyan múkodik:amikor fékezel utólér ,,ráfut" az autódra és egy szerkezet megfékezi a lakót,hogy ne toljon be az árokba.Tehát saját fékrendszere van!
Az biztos,hogy ha egyszer megpróbálod mérgezést kapsz tőle!
Aztán még 1:a ,,BÓDÉ" szó le van védve azt csak az én engedélyemmel használhatjátok a megfelelő apanázs terhe mellett!!!-mivelhogy annakidején megszóltak,hogy a LAKÓKOCSIT leBÓDÉ-ztam.Azóta már egyre többen használják!(örömömre)
A papír élvédő semmire sem való lakóban az intenzív használat miatt 1-2 év alatt 20-at öregszik. Jelenleg én is 2 mm-es ABS-el nyomulok, ez a minimum, ez jó.