Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Bigredről van saját fotód? Hány grammosak voltak? Nálam kis-közepes méretűek voltak, nem teljesen érett állapotban a héj kicsit kesernyés volt. Ezért nem vagyok most kétségbeesve, hogy kiment. Pedig amikor vettem 6-8 éve, elég nehéz volt hozzájutni...
😊. Esővel esett szerencsére, nem bántott semmit, mikor aprón kezdett esni elgondolkoztam... ha úgy el ver mint tavaly akkor mondom befejezem ezt a "szakmát" és átállok a mangalicákra😁 De bízom benn hogy ilyen csapást egy életbe egyszer kapunk...
Üdv, természetesen a saját véleményemet írom, ízben:1 Bigred
2:Tsunami
3:Bergevál
4:Pincot Fagyás szempontjából az nagyon nem mindegy hogy milyen állapotban vannak a virágok vagy a termés kezdenyények úgyhogy ezt én nem írom alá hogy jobbak a kései virágzásuak,pl a Bergevál virágzik a legkésőbb de meg lehetett cseszni😞 Tsunami hosszan virágzik azért biztosabb hogy marad rajt valami minden évben(bár ez nem az idei éve☹️) "Göncihez képest ízben?". Ezzel lehet ki csapatom a biztosítékot de akkor is válalom🙄 Pincotot veri ízben a többit nem
A kajszi kényes jószág, nemcsak a vírusellenállóság a szempont. Mennyire bírják a magyar viszonyokat a rezisztens, külföldön nemesített fajták?
Amikor a Bergeronokat vettem, a helyi kertész azt mondta, ezt a területet nem annyira szereti ez a fajta. Aztán én is úgy láttam, hogy a magyar fajtakör mintha jobban alkalmazkodna az én nehezebb terepviszonyaimhoz.
Ha tudsz nekem mondani olyan rezisztens fajtát, ami szerinted jól alkalmazkodik a kicsit mostohább viszonyokhoz is, szívesen megnézném magamnak.
Nehezet kérdezel, mert rengeteg szempont szóba jöhet a választásnál: legyen vírusrezisztens, öntermékeny, finom ízű, betegségellenálló, bőtermő, kevéssé érzékeny a fagyra stb. Sajnos olyan fát nem fogsz találni, ami tökéletes.
Szóval amit most írok, az nagyon szubjektív lesz, de lassan több mint 10 éve kertészkedek igen gyenge minőségű, kötött talajon. Erre a területre olyan fajta való, amely nagyon jól alkalmazkodik az ökológiai viszonyokhoz. Volt Pannóniám, nem érezte jól magát. Rózsakajszi szintén hamar feladta. Bergeronból volt három, de az egyik kipusztult, a másik kettő most kezdi feladni.
Van egy kb. 15 éves Mandulakajszim, ami lehet, hogy nem a legkorszerűbb, de edzett fajta, sokkal jobban bírja a helyi viszonyokat, mint az előbbi fajták.
Volt Göncim is, de vírusosan adták el nekem a fát, ezért sajnos élvezhetetlen gyümölcsöket termett, ki kellett vágnom. Viszont ezt leszámítva a fa iszonyatosan életerős volt, majd kicsattant az egészségtől. Látván a Bergeronok kínlódását, szinte biztos, hogy megpróbálok vírusmentes Göncit beszerezni, mert ezeket a nehezebb körülményeket eddig messze ez bírta nálam a legjobban. Van még egy Ceglédi zamatos fa is nálam. Szépen nő, de a termését még nem kóstoltam. Remélem mások is válaszolnak majd Neked, mert nincs nálam a bölcsek köve, csak egy lelkes hobbikertész vagyok.
Nincs mit. Nálam is van ilyen. A Decis kontakt, felszívódó és repellens hatású. 3in1 :-) Esetleg ha sok fád van egy Sumi Alfa is játszhat, bár az csak kontakt és repellens hatású.
"A várakozásoknak megfelelően minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, azonban március 22-től kezdve több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket. A 2020. év tavaszán páratlanul sok, 15 – 18 fagyos éjszaka alakult ki, melyek közül több is olyan mértékű lehűlést hozott (március 22., 23., április 01., 02., 15. és május 13.), mely önmagában is jelentős károkat okozott volna. A számtalan fagyhatás okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését."
Ahogy 123János, madpapa2 és Camrom írta....Ez mindíg gyenge. lehajló, semmirevaló ág lesz.
Folyamatosan gyengíti majd az egész fát.
Nem fog sok tápanyagot kapni, mert azt majd fölfelé nyomja a fa. Nem fog sok fényt kapni, mert a fölötte lévők elveszik tőle. Ha véletlenül mégis lesz rajta 2-3 barack, akkor úgy lehúzza, hogy mindíg a földön lesz, és fölveszi a fertőzéseket. Ezek lesznek a " jó" tulajdonságai.