Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Érdeklődenék, hogy a jelzett mennyiségből mi a legkisebb mennyiség, amit rendelhetnék, mondjuk 10 db. És mi az anyagiak rendezési módja, mert még ezidáig ilyenben nem volt szerencsém. Esetleg egy- két darab másfajta alanyból is lenne?
Melyik termőtájon laktok? Én is akarok telepíteni Ritát, de a repedésre való hajlama kicsit bizonytalanná tesz. Bujdosó Gézával és Sipos Lajossal folytatott beszélgetéskor utaltak arra, hogy a kutatások szerint nem minden termőtájon reped. Az okát még egyértelműen nem tudták megállapítani.
A BB és a Stella hibridje. Brózik, Apostol. Korán érő, minden irányú felhasználásra. Máj 24-28.-a körűl érik. 24-225mm,6-7 gr. Sötétbordó. Édes-savanykás. Kúp alakú,középerős,ritka ágr. Öntermékeny. Aida, Vera, bb fajtákat jól termékenyíti.
Aidát tavasszal árultak itt a közelben, de azok most nem rendeltek, máshol meg nincs.
Nekem a Sándorról kéne info, mert a leírás alapján még jobb is lehet, mint a Rita, ugyanis öntermékeny és nem reped, méretre meg ugyanakkora és a termési ideje is május.
Passz. Vissza is vittem pont tegnap a könyvtárba. Gyümölcsfajták volt talán a címe.
Hibaként említette hogy szakaszosan és nem túl bőven terem, meg azt hogy a széltől háát írta szakszerűen, de a lényeg hogy ütődött lesz a gyümölcs a fán. Kép is volt róla tényleg randák voltak.
Én hiszek abban hogy valami oka csak van ha egy fajta nem terjed el jobban.
Itthon a tyúkudvarban is van egypár kis fa. A nyavajások felugrálva csipegetik a leveleket. Mi lehet a cseresznyében, meggyben amiért így szeretik az állatok?
Én mégis arra a következtetésre jutottam, hogy nincs mindenre jó alany. Mást kíván pl a Rita, mint a Vera. (amúgy ez kétlábú Verák és Riták esetében is így van)
És ezeket lenne jó valahol írva látni, hogy mely fajták mely alanyokon ajánlottak. Még akkor is ha a GiSelA sorozat tagjairól van szó.
Bár a mai magyar helyzetet figyelve az ajánlás annyit érne mint halottnak a csók.
:(
Én nem akarok most semmilyen alanyt. Elültettem a fákat amiket el tudtam úgy ahogy adták. Most gondozom és várok. Ahogy írtad is, ha kidől majd pótolom. Addig meg várik hátha fejlődik a helyzet.
(bár almának és pár kajszinak való alany jó lenne)
Én csak kiskert tulaj vagyok nem kell tőszámmal, hektáronkénti terméssel és megtérüléssel foglalkoznom. A lényeg hogy legyen minden évben annyi a gyümölcsökből ami nekünk kell. A felesleg úgy is az állatoknak esetleg a hordóba megy.