Igaz. Azzal a kiegészítéssel, hogy az SK1-ben az XK1 motorja van szelektív vibratóval megspékelve, + beleépítettek egy szintetizátor részt is. Nem véletlen hogy a szintetizátor nélküli ( visszabutított) változatot XK1C-re keresztelték. Kisebb könnyebb "C"ompaktabb mint az előd XK1.
Igen, mert te egy XB1 - VK8 párharcot hallottal. abban az esetben egyértelműen a VK8-jobb. De az XK1 nagyon más mint az XB1. Tudom, mert pont XB1-ről váltottam XK1-re. Ég és föld.
Igen próbáltam. Az effektezetlen hangjuk szerintem elég egyforma, illetve egyformára állítható. Ami nagyobb különbség lenne, az pont mind a két modell gyenge pontja, a drive és a Leslie. A Leslieben mondjuk szerintem az XK egy cseppet jobb, de külső Lacit használva ez úgysem szempont. A Drive-ben meg a VK, de nekem az is elég "műanyagnak" tűnt. Ami a testreszabhatóságot illeti abban az XK megint csak jobb, pl a kijelzője miatt, meg úgy tudom (a VK8M modulban biztosan, de a talán a VK8-ban is) néhány paraméter csak meglehetősen körülményesen programozható pl SysEx segítségével. (Errő a VK8 tulajok biztos bővebben tudnának nyilatkozni.) Én az XK1-et külső lacival és előfokkal jó szívvel tudom ajánlani Rockra. VK8 tulajok, ti mint mondanátok?
Ha ez számít, én a VK8 mellett döntenék! Módomban állt nemrég a Roland-Hammond klónok párharcát meghallgatni saját szimulátorukkal, a VK8 jóval dögösebb hangzást képviselt és ezen egy külső laci sem ronthat sokat. ;)
Itt az Opera Fesztiválon volt szép ízléses Hot Jazz Band és Kozma Orsi Kvartett, normális értelmezhető dallamvilággal. A nézőtér dugig volt, nekem meg életem egyik legszebb koncertestje. Aztán más napokon jött Szakcsi és a Rákfogó, ami már nagyrészt értelmezhetetlenség volt még a zeneértőknek is. Ráadásnak meg ott volt a Modern Art Orchestra - Bartók: 15 parasztdal big bandre koncepció. Erre csak annyit mondtam a végén, hogy ilyen az mikor jó zenészek játszanak szar zenét! Bár ez már nem is free, hanem egyenesen post-avantgard disszonáns hangkavalkád volt. Bartók szegény meg biztos ventillátorként forgott a sírjában. Kb. mint ha Szőlősy András "munkássága" szólalt volna meg 90 percben. :(
A free nem a szívem csücske, de vannak kedvelt előadóim .
Ezzel kapcsolódóan egy történet:
Tizenéves koromban zenekarosdit játszottunk. Próbára beállít az egyik barátom egy új trombitával. Tudtuk, hogy semilyen fúvoson nem tud játszani. de azért feltettük neki a kérdést: dallamot tudsz fújni ? Mondta, hogy nem. Erre kórusban válaszoltuk: akkor megint free jazzt fogunk játszani. :-)
Mondhatjuk, hogy MMW miatt kezdtem el hangszereket gyűjteni. Egyfajta punkos free ez a zene, ha nem is free a klasszikus értelemben, az attitűd nagyon izgalmas, ahogy a minimális témákból felépülnek, aztán meg lerombolódnak.....
Abból kifolyólag, hogy idehaza még senki nem merte bevállalni lezli nélkül a fellépést Hammonddal, pedig az is egy nagyon határozott, markáns stílus, ahol nagy zenék születtek. Brasseur is derekasan megnyomta. Legnagyobb példakép Brian Auger ebben.
Kíváncsi vagyok, mikor mer majd valaki kitörni a lezli jótékony forgása mögül? :-)
Mennyire számít különlegességnek egy whammy bar a clavineten? Egyébként mi alapján működnek ezek a hangszerek? Kalapácsos dolgot kell elképzelni mint egy zongoránál? Vagy pengetős mechanikát, mint egy csembalónál? Egyáltalán van benne mechanika? Mi ez a clavinet?
Mondjuk akinek Falusi Mariann éneklése "rekedt óbégatás", utána egy szavát sem hiszem el a hangosítás mikéntjéről :):):):)
Lehet, hogy rossz napja volt, meg lehet nem kedvelni a stílusát, de hogy tud énekelni, és bitang hangja van, az tény kérdés.
A Lamantinnak meg zenész-oldalról nézve nagyon előnyös változás lesz, hogy nem a sátorban kell zenélni. A sátor képtelen jól szólni, rohadt fülledt, meleg, ráadásul a csend-rendelet miatt le kellett mindig hajtani a ponyvát a legnagyobb melegben. Kifejezetten szauna-szerű volt mindig. A csarnok lehet, hogy nem olyan klub-szerű, viszont talán jobbak lesznek a körülmények.
Én viszem a szokásos, kssé szerénytelen setupot: Hammond C3/122, Hohner Clavinet D, Moog SUB37, Nord Electro5, tíz éves zenekar, saját hangmérnök. Szerintem ezek a jó koncert receptjének összetevői :DDDDD
Aki nem bírja addig, annak meg esetleg ez a Müpás buli:
Igen, különböző hangrendszereken másképp szólnak a cuccok.
Van, ahol a samplerem nem az igazi a Lester-K lezlieffekttel. Pénteken szabadtérre viszont ezt vittem a Motion helyett. A nagy színpadot úgysem szólná be a KBR.
Tökéletesen szólt a kontrollon keresztül. Magam is meglepődtem. Kicsit túlhajtottnak éreztem, ami ilyen méreteknél pont az előnyére válik.