Keresés

Részletes keresés

gáborke Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2319
24 órára ajánlott az áztatása.
Előzmény: sjohn (2318)
sjohn Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2318
A teamagot beáztassam vetés előtt egy-két napra?
Előzmény: gáborke (2317)
gáborke Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2317
Akinek kakaó klorózis problémája van, érdemes savanyítani ahogy a kávét, és még pluszban kertészetben kaphato Mg-szulfát tápsót is adhatunk hozzá(Mg hiány sürübben előfordulhat), nem lesz hálátlan.
A teát ha nem sikerül agyagos földbe ülnetni(mint nekem sem), érdemes Al utánpótlásról gondoskodni, meghálálja, nálam már a féléves tea is virágzott.
gáborke Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2316
Semmi különösön.
Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy ha savanyúan tudja tartani az ember a talajt akkor mindegy hogy kemény vizzel öntözök e. Egyébként csak gyógyításra jó ez az eljárás, ha már a talaj savanyú, érdemes tényleg lágy vizzel öntözni.
Érdemes vigyázni a talajokkal mostanában, én simán összekevertem novobaltot és "A" földet..hát épp csak 6 volt a pH-ja, nem is tetszett a kakaómnak, azóta kapott kénsavat, égy nagyon pofás lett. Tömegtermelés....
Előzmény: libapék (2313)
libapék Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2315
otromba módszer szerint egy pohárba teszel desztvizet 100ml és a légszáraz földedből annyit hogy híg szuszpenzió legyen 50g.
hagyod állni órákig, kevergeted, majd szűrőpapíron átengeded és megméred.

a neten van egyébként standard (DIN) szerinti talaj pH mérés.
ott tesznek bele CaCl2-t...(DIN ISO 10390)
Előzmény: leptopelis (2312)
libapék Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2314
szerintem, ha átültetések között csak lágy/eső-vízzel locsolsz, semmi gond nem lesz. desztvízzel ne locsolj magában, csak tápoldattal picit felkeményítve. (én ca 150-250 mikroSiemenses táppal locsolok, amúgy pedig ozmóvízzel 40mikroSiemens).

Amúgy a többi növény is hálás néha egy kis ecetes locsolásnak.

akvarista boltokban tudsz venni csepegtetős pH mérő készletet, ezzel be lehet lőni az öntözővíz pH-ját.

Előzmény: aniggina (2305)
libapék Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2313
én eleve 4-5-re állítottam be a talajt.
szóval nem számolok a pufferhatással.
Igen a Ca utánpótláson dilemmázok, de szerintem az ozmóvíz, elég Ca-t tartalmaz. 35 mikroSiemens.

Csak az a baj, hogy a növényeknek Ca+ kell nés nem mész, ami CaCO3.

szóval nincs itt ellentmondás a mészkerülő az mészkerülő. azaz implicit lúgos talaj kerülő. nyílván, mert a mészkő savakban oldódik...

de nem is igazán értem, hogy min vitatkozunk?

Előzmény: gáborke (2309)
leptopelis Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2312
Köszi, de nekem nem igazán lényeges, most mindenem jól van, csak általában kíváncsi lettem volna arra, hogy a földkeverékeim milyen pH-júak, illetve a föld esetleges öregedését szerettem volna nyomon követni (mert néha csapvízzel locsolok). De most jut eszembe, hogy még az akváriumból maradt vízminőségmérőm, az pH-t is mér. csak meg kell találnom. Kávénál meg ezentúl a citromsavas módszert fogom alkalmazni.
Előzmény: gáborke (2311)
gáborke Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2311
Nem olcsó a pH papír, de ha valakinek kell, kipróbálom miből mennyi kell kb hogy x pH-jú legyen az öntözővíz.
Csak tudnom kell miből akartok csinálni.
Előzmény: leptopelis (2307)
gáborke Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2310
Nagyon szépek lettek:)
Előzmény: charlie967 (2306)
gáborke Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2309
Nekem érdekes még az 1 es pH-t is kibirják a gyökércsúcsot...
Ha nagyon meszes a talaj 2-3 pH-val is nyugodtan lehet locsolni, mert 4-5 pH val rohadásig öntözheted mire a föld pufferhatása miatt 4-5-re lemegy(pl teánál)....
A keménység és a lugosság nem ugyanaz, a keménységet a Ca és Mg ionok okozzák, és ha elgondolkodsz ez a két ion nem mikroelem, a növények szövetépítéséhez elengedhetetlen, ergo nem az a baj hogy sok a ca a földben hanem hogy, ez lugos közeg csinálhat, megsavanyitva a földet a Ca és Mg-nak a növény repesni fog, és a többi tápanyagot is fel tudja venni.
Ezt bizonyitja jópár tanulmány ami a tea nagy! Ca igényéről ír, a megfelelő fejlődéséhez. Ezek szerint mészkedvelő??...;)))
Szulfát elég kevés megy bele, nem beszélve arról hogy a kénhiányát is kielégíti a nyövénynek. A szulfát nem bánjtja a növényt, nemugy mint a klorid pl.(sósavval kifejezetten tilos a savanyitás!!!)
Nem véletlen hogy a tápsók jó része szulfátkötésben van.
A mészkerülés azt jelenti hogy a lugos talajt nem szereti, nem azt hogy nincs benne mész!
Előzmény: libapék (2304)
leptopelis Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2308

Hú, ezek tényleg szépek :)

Ha gond lesz az enyémekkel, én is kipróbálom.

Előzmény: charlie967 (2306)
leptopelis Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2307

Ha nincs sok ilyen növényed, locsolj ioncsrélt vízzel. Én is azt teszem. Ha forralt vízzel locsolsz, áztass bele egy fél marék tőzeget a locsolóvízbe, hagy állni egy éjszakát és azzal locsolj. A tőzeget sokszor felhasználhatod. Esetleg ellenőrizheted Ph papírral, mikor kellene cserélni. Tényleg, mennyibe kerül a Ph papír, nem tudja valaki? Lehet kapni kertészeti boltokban?

De lehet, hogy vannak jobb praktikák is.

charlie967 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2306

Heti 1 alkalommal 1 csapott evőkanállal 2 dl vízbe. Ezt elosztom a két növény között.

Fél éve " haldoklott" ez a két növény most ilyenek. ( vissza lehet keresni a topicban a képet)

Köszönet a tanácsért GÁBORKE- nek.

Charlie

aniggina Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2305
Sziasztok! Épp most végeztem, átültetem a kávéimat A típusu föld és tőzeg keverékébe. Savasság ezennel megoldva. Most csak az érdekelne, hogyan lehet a föld ph-ját megtartani, mikor kell egy kis "savval" meglocsolni. (meddig tart a föld savas hatása, 1 hónap? 1 év?) Egyébként állott vagy forralt vízzel locsolok. Köszi
libapék Creative Commons License 2008.06.03 0 0 2304
nem tömény savval való öntözést javasoltam, ha pontosabban elolvasod. 10-20%-os törzsoldat készítést javasoltam.

ez kicsit hozzáértőknek implicit azt jelenti, hogy a vedér vizet ezzel a törzsoldattal állítja be a kívánt pH-ra.

Viszont a 2-es pH-val történő öntözéstől óva intenék mindenkit, ugyanis a gyökércsúcsok ca. pH4-ig viselik el a sokkot.

A csapvízzel az a baj, hogy kemény. kemény vízzel meg az a baj, hogy lúgosít és MESZES, illetve akkora a pufferkapacitása, hogy döntheted a vedérbe a savat , mire leviszed a pH-t nemhogy 2-re, de 4-re is.
Ekkorra már jól telenyomod szulfáttal, foszfáttal, ne adj isten kloriddal (attól függően, hogy milyen savat használt) a vizet.
Ráadásul a savat kedvelő növények mészkerülőek is általában.

Szóval én azt javaslom, hogy ozmóvízzel kell locsolni a mészkerülő növényeket. Megfelelően savas talaj mellett.

Előzmény: gáborke (2303)
gáborke Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2303
Akkor ismét oszlassuk a lila ködöt...
A 20%-os akksisav szépen megnyesi a növény, az ezzel való öntözést ne ajánljuk ha lehet...
2-es pH-jú oldattal lehet a savanyú föld igényes növényt kezelni.
Ez olyan 1 ml 96%os kénsav kb 1 l vizben oldva kis fejszámolás után kiadódik hogy kb 0,1% os az oldat.
A megfelelően megsavanyitott talaj jó fél évig nem igényel ujabb kezelést csapvizes mellett. A csapvizzel nem az a baj hogy kemény, mert ha a talaj savanyú akkor nem árt a Ca és Mg a növénynek, hisz ezek szükséges ásványok. A baj a lúgos talajnál lép fel.
Citromlével akár töményen is lehet öntözni, jó még a citrompotló, ami borkősav tartalmú(vagy sima borkősav borászati boltból).
Többször már nem irom le olvasatok vissza fél oldalakat írtam erről.
üdv.
Előzmény: aniggina (2301)
aniggina Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2302
Sziasztok! Nézzétek meg a www.semilandia.it és a shop.ebey.it/items/_Semi_fiori-semi oldalakat. Érdemes!
aniggina Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2301
Köszi a segítséget, most már tudom, merre induljak. Ph mérőm sajna nincs, és nem is tudom, hol tudnék beszerezni. Apósom szerint az akkumulátorsav kb. 20-22%-os, annyira higítanom nem is kéne. Maradok a tőzeg-virágföld keveréknél. Riolit-tufát hol tudok beszerezni?
Előzmény: libapék (2300)
libapék Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2300
az akkumulátorsav az kénsav.
úgyhogy az már jó lett volna, ha előtte felhigítod mondjuk 10-20%-osra és azt használod az öntözővíz pH beállítására.

gondolom pH mérőd van...? :-)

egyébként ha csapvízzel öntözöl, akkor mit sem ér, mert a vízkő baromi erősen pufferel, és hosszú távon lúgosítja a talajt, vagy talajot.

amúgy a novobalt tőzeg jó savanyításra, mert annak ca. 4-es a pH-ja. ha lágy vízzel tudsz öntözni, akkor csak hozzákevered mondjuk a rhododendron földhöz és nem kell tovább méricskélni semmit, mert tartósan savanyú földed lesz.

ha olyan menő vagy, mint én, :-)) akkor még riolit-tufa zúzalékot is keversz bele, és akkor jön az extázis a növények részirül.

vagy valami ilyesmi.
egyébként jó a citromsav is és az ecetsav is, ha van pH mérő a háznál.
Előzmény: aniggina (2292)
guran3 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2299
Olaszt nem tudom, a golgotavirág. lap.hu van egy pár cím.
Előzmény: aniggina (2298)
aniggina Creative Commons License 2008.06.02 0 0 2298
Sziasztok! Valaki tudna abban segíteni, hogy Olaszból honnan lehet növények magjait megrendelni?
aniggina Creative Commons License 2008.06.01 0 0 2297
Sziasztok, valaki tudna tippet adni, honnan tudnék kakaó és fahéjfát beszerezni?
guran3 Creative Commons License 2008.05.31 0 0 2296
Tőzeg az egyértelmű, öntözéssel pedig magas rosttartalmú narancslé. (elsőnél maradnék, a második az drága, ha vulkanikus a talaj az is elég áltakában,+ citromoknak való tápoldat)
Előzmény: aniggina (2292)
gáborke Creative Commons License 2008.05.31 0 0 2295
Csak poénból mondtam persze, ketten már ki sem férünk az erkélyre:)))
Az nem is rövid távolság tőled, egész jó kis edzés:)
Holnap délelött én is benézek a kertészetbe, actarát kell vennem.
Előzmény: cucurbia (2294)
cucurbia Creative Commons License 2008.05.30 0 0 2294

Bocs

1.Fogalmam sincs most hol laksz.

2.Szinte hetente-kéthetente járok békás fele mostanság.

3.vasárnap is megyek ha jo idő lesz biciglivel.

Előzmény: gáborke (2287)
Tamasa Creative Commons License 2008.05.30 0 0 2293

Sziasztok

Nálam egész jó arányban keltek a gyümőlcsből szedett kivi magok. Úgyhogy hajrá próbálozzatok bátran. Bővebb infó a kiviről a Fagytürő Déligyümölcsök topicban

Előzmény: gáborke (2289)
aniggina Creative Commons License 2008.05.30 0 0 2292
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a kávénak a földjét mivel lehet savanyítani? Kénsavat az egész városban nem kapni. Az egyik boltban az eladó akkumulátorsavat ajánlott:) Citromsav, esetleg citromlé nem jó? A virágboltos a tőzeget ajánlotta. Bármilyen javaslatot elfogadok, mert 8 kávécserjém van, nem szeretném ha valami bajuk lenne. Köszi.
guran3 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 2291
Penny Marketbe növénymix néven kávé jún 1-től 499 forint.
aniggina Creative Commons License 2008.05.29 0 0 2290
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az esti bevásárlás során találtam az üzletben batátát. Ha elültetem, mennyi az esélyem rá, hogy kinő belőle a növény?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!