Akinek kakaó klorózis problémája van, érdemes savanyítani ahogy a kávét, és még pluszban kertészetben kaphato Mg-szulfát tápsót is adhatunk hozzá(Mg hiány sürübben előfordulhat), nem lesz hálátlan. A teát ha nem sikerül agyagos földbe ülnetni(mint nekem sem), érdemes Al utánpótlásról gondoskodni, meghálálja, nálam már a féléves tea is virágzott.
Semmi különösön. Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy ha savanyúan tudja tartani az ember a talajt akkor mindegy hogy kemény vizzel öntözök e. Egyébként csak gyógyításra jó ez az eljárás, ha már a talaj savanyú, érdemes tényleg lágy vizzel öntözni. Érdemes vigyázni a talajokkal mostanában, én simán összekevertem novobaltot és "A" földet..hát épp csak 6 volt a pH-ja, nem is tetszett a kakaómnak, azóta kapott kénsavat, égy nagyon pofás lett. Tömegtermelés....
otromba módszer szerint egy pohárba teszel desztvizet 100ml és a légszáraz földedből annyit hogy híg szuszpenzió legyen 50g. hagyod állni órákig, kevergeted, majd szűrőpapíron átengeded és megméred.
a neten van egyébként standard (DIN) szerinti talaj pH mérés. ott tesznek bele CaCl2-t...(DIN ISO 10390)
szerintem, ha átültetések között csak lágy/eső-vízzel locsolsz, semmi gond nem lesz. desztvízzel ne locsolj magában, csak tápoldattal picit felkeményítve. (én ca 150-250 mikroSiemenses táppal locsolok, amúgy pedig ozmóvízzel 40mikroSiemens).
Amúgy a többi növény is hálás néha egy kis ecetes locsolásnak.
akvarista boltokban tudsz venni csepegtetős pH mérő készletet, ezzel be lehet lőni az öntözővíz pH-ját.
én eleve 4-5-re állítottam be a talajt. szóval nem számolok a pufferhatással. Igen a Ca utánpótláson dilemmázok, de szerintem az ozmóvíz, elég Ca-t tartalmaz. 35 mikroSiemens.
Csak az a baj, hogy a növényeknek Ca+ kell nés nem mész, ami CaCO3.
szóval nincs itt ellentmondás a mészkerülő az mészkerülő. azaz implicit lúgos talaj kerülő. nyílván, mert a mészkő savakban oldódik...
Köszi, de nekem nem igazán lényeges, most mindenem jól van, csak általában kíváncsi lettem volna arra, hogy a földkeverékeim milyen pH-júak, illetve a föld esetleges öregedését szerettem volna nyomon követni (mert néha csapvízzel locsolok). De most jut eszembe, hogy még az akváriumból maradt vízminőségmérőm, az pH-t is mér. csak meg kell találnom. Kávénál meg ezentúl a citromsavas módszert fogom alkalmazni.
Nekem érdekes még az 1 es pH-t is kibirják a gyökércsúcsot... Ha nagyon meszes a talaj 2-3 pH-val is nyugodtan lehet locsolni, mert 4-5 pH val rohadásig öntözheted mire a föld pufferhatása miatt 4-5-re lemegy(pl teánál).... A keménység és a lugosság nem ugyanaz, a keménységet a Ca és Mg ionok okozzák, és ha elgondolkodsz ez a két ion nem mikroelem, a növények szövetépítéséhez elengedhetetlen, ergo nem az a baj hogy sok a ca a földben hanem hogy, ez lugos közeg csinálhat, megsavanyitva a földet a Ca és Mg-nak a növény repesni fog, és a többi tápanyagot is fel tudja venni. Ezt bizonyitja jópár tanulmány ami a tea nagy! Ca igényéről ír, a megfelelő fejlődéséhez. Ezek szerint mészkedvelő??...;))) Szulfát elég kevés megy bele, nem beszélve arról hogy a kénhiányát is kielégíti a nyövénynek. A szulfát nem bánjtja a növényt, nemugy mint a klorid pl.(sósavval kifejezetten tilos a savanyitás!!!) Nem véletlen hogy a tápsók jó része szulfátkötésben van. A mészkerülés azt jelenti hogy a lugos talajt nem szereti, nem azt hogy nincs benne mész!
Ha nincs sok ilyen növényed, locsolj ioncsrélt vízzel. Én is azt teszem. Ha forralt vízzel locsolsz, áztass bele egy fél marék tőzeget a locsolóvízbe, hagy állni egy éjszakát és azzal locsolj. A tőzeget sokszor felhasználhatod. Esetleg ellenőrizheted Ph papírral, mikor kellene cserélni. Tényleg, mennyibe kerül a Ph papír, nem tudja valaki? Lehet kapni kertészeti boltokban?
Sziasztok! Épp most végeztem, átültetem a kávéimat A típusu föld és tőzeg keverékébe. Savasság ezennel megoldva. Most csak az érdekelne, hogyan lehet a föld ph-ját megtartani, mikor kell egy kis "savval" meglocsolni. (meddig tart a föld savas hatása, 1 hónap? 1 év?) Egyébként állott vagy forralt vízzel locsolok. Köszi
nem tömény savval való öntözést javasoltam, ha pontosabban elolvasod. 10-20%-os törzsoldat készítést javasoltam.
ez kicsit hozzáértőknek implicit azt jelenti, hogy a vedér vizet ezzel a törzsoldattal állítja be a kívánt pH-ra.
Viszont a 2-es pH-val történő öntözéstől óva intenék mindenkit, ugyanis a gyökércsúcsok ca. pH4-ig viselik el a sokkot.
A csapvízzel az a baj, hogy kemény. kemény vízzel meg az a baj, hogy lúgosít és MESZES, illetve akkora a pufferkapacitása, hogy döntheted a vedérbe a savat , mire leviszed a pH-t nemhogy 2-re, de 4-re is. Ekkorra már jól telenyomod szulfáttal, foszfáttal, ne adj isten kloriddal (attól függően, hogy milyen savat használt) a vizet. Ráadásul a savat kedvelő növények mészkerülőek is általában.
Szóval én azt javaslom, hogy ozmóvízzel kell locsolni a mészkerülő növényeket. Megfelelően savas talaj mellett.
Akkor ismét oszlassuk a lila ködöt... A 20%-os akksisav szépen megnyesi a növény, az ezzel való öntözést ne ajánljuk ha lehet... 2-es pH-jú oldattal lehet a savanyú föld igényes növényt kezelni. Ez olyan 1 ml 96%os kénsav kb 1 l vizben oldva kis fejszámolás után kiadódik hogy kb 0,1% os az oldat. A megfelelően megsavanyitott talaj jó fél évig nem igényel ujabb kezelést csapvizes mellett. A csapvizzel nem az a baj hogy kemény, mert ha a talaj savanyú akkor nem árt a Ca és Mg a növénynek, hisz ezek szükséges ásványok. A baj a lúgos talajnál lép fel. Citromlével akár töményen is lehet öntözni, jó még a citrompotló, ami borkősav tartalmú(vagy sima borkősav borászati boltból). Többször már nem irom le olvasatok vissza fél oldalakat írtam erről. üdv.
Köszi a segítséget, most már tudom, merre induljak. Ph mérőm sajna nincs, és nem is tudom, hol tudnék beszerezni. Apósom szerint az akkumulátorsav kb. 20-22%-os, annyira higítanom nem is kéne. Maradok a tőzeg-virágföld keveréknél. Riolit-tufát hol tudok beszerezni?
az akkumulátorsav az kénsav. úgyhogy az már jó lett volna, ha előtte felhigítod mondjuk 10-20%-osra és azt használod az öntözővíz pH beállítására.
gondolom pH mérőd van...? :-)
egyébként ha csapvízzel öntözöl, akkor mit sem ér, mert a vízkő baromi erősen pufferel, és hosszú távon lúgosítja a talajt, vagy talajot.
amúgy a novobalt tőzeg jó savanyításra, mert annak ca. 4-es a pH-ja. ha lágy vízzel tudsz öntözni, akkor csak hozzákevered mondjuk a rhododendron földhöz és nem kell tovább méricskélni semmit, mert tartósan savanyú földed lesz.
ha olyan menő vagy, mint én, :-)) akkor még riolit-tufa zúzalékot is keversz bele, és akkor jön az extázis a növények részirül.
vagy valami ilyesmi. egyébként jó a citromsav is és az ecetsav is, ha van pH mérő a háznál.
Tőzeg az egyértelmű, öntözéssel pedig magas rosttartalmú narancslé. (elsőnél maradnék, a második az drága, ha vulkanikus a talaj az is elég áltakában,+ citromoknak való tápoldat)
Csak poénból mondtam persze, ketten már ki sem férünk az erkélyre:))) Az nem is rövid távolság tőled, egész jó kis edzés:) Holnap délelött én is benézek a kertészetbe, actarát kell vennem.
Nálam egész jó arányban keltek a gyümőlcsből szedett kivi magok. Úgyhogy hajrá próbálozzatok bátran. Bővebb infó a kiviről a Fagytürő Déligyümölcsök topicban
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a kávénak a földjét mivel lehet savanyítani? Kénsavat az egész városban nem kapni. Az egyik boltban az eladó akkumulátorsavat ajánlott:) Citromsav, esetleg citromlé nem jó? A virágboltos a tőzeget ajánlotta. Bármilyen javaslatot elfogadok, mert 8 kávécserjém van, nem szeretném ha valami bajuk lenne. Köszi.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy az esti bevásárlás során találtam az üzletben batátát. Ha elültetem, mennyi az esélyem rá, hogy kinő belőle a növény?