A Magyar Sziget szervezői a MIÉP-Jobbik összefogás mellett
Tovább tart a radikális jobboldal egységesülése
Hírszerző információ 2005. október 17. 12:10
A jelek szerint tovább tart a parlamenten kívüli radikális jobboldal egységesülése. A MIÉP és a Jobbik két héttel ezelőtt nyilvánosságra került összefogásához ezúttal a Magyar Sziget fesztivál szervezéséről ismert Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csatlakozott.
Szívből gratulált szombaton közzétett nyílt levelében a MIÉP és a Jobbik elnökségi tagjainak a két párt összefogásához Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöke.
Az elmúlt években a nemzeti radikális fiatalok legnagyobb seregszemléit tető alá hozó szervezet vezetője szerint óriási felelősség terhe nehezül a valódi eredményeket felmutatni képes, a két vezető párttól független, ám nem csak papíron létező nemzeti erőkre ezekben a nehéz időkben.
Toroczkai szervezetének csatlakozásával komoly akadály hárulhat el a nemzeti radikális egység elől, hiszen a parlamenten kívüli jobboldali szervezetek legutóbbi látványos konfliktusa éppen a HVIM és a Jobbik társszervezésében lezajlott idei június 4-i Trianon-megemlékezés körül robbant ki.
A Hősök terén tartott MIÉP-megemlékezés és a Felvonulási téren lezajlott HVIM-Jobbik-demonstráció résztvevői közötti konfliktus nyomán a nyáron még lehetetlennek látszott a nemzeti radikális erők összefogása. Toroczkai közleménye szerint az egységes radikális jobboldal létrejötte lehetővé teheti, hogy a jövőben egyesült erővel mozduljunk meg például a trianoni békediktátum napján.
A Magyar Sziget szervezőinek támogatása ráadásul hozzájárulhat a MIÉP-Jobbik összefogás jobboldali mainstream nyilvánosságba kerüléséhez, hiszen a rendezvényt idén nyáron nem csupán skinhead-zenekarok és a radikális jobboldali alakulatokhoz közel álló közreműködők, de a Fideszhez köthető celebritások (Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, Tóth Gy. László, Orbán Viktor volt miniszterelnöki főtanácsadója, továbbá Rákay Philip, a Fidesz rendezvényeinek állandó ceremóniamestere) is megtisztelték jelenlétükkel.
Nem kizárt, hogy a Románia feltétel nélküli EU-csatlakozásához szeptember 26-án nyújtott országgyűlési Fidesz-támogatás szerepet játszott a főként irredenta jelszavakkal operáló HVIM csatlakozásához a Harmadik Út néven zászlót bontott MIÉP-Jobbik összefogáshoz.
Mivel a legkevésbé sem vagyok idegeskedô alkat (a köztünk levô kapcsolat virtuális jellegébôl adódóan errôl valóban nem tudsz meggyôzôdni, de nyugodtan hidd el nekem becsületszóra, elvégre ez amúgy sem politikai kérdés), köszönettel veszem aggódásodat, de feleslegesre pazarlod. Nincs nekem semmi bajom az iróniával, nemcsak értem, hanem használom is gyakran, de még ha ez nem is így lenne, ez vajmi keveset változtatna a terítéken fekvô dolgok megítélésén. Értéket nem teremt ott, ahol az nincs jelen.
Nem hinném, hogy túlreagálnám, ugyanis nem érdekel különösebben; nem lesz lila a fejem, nem nyílik ki a bicska a zsebemben, nem hívom ki verekedni azt, aki ilyeténképpen felbuzdulva a maga felsôbbrendûnek vélt magyarságán az enyémet kétségbe akarja vonni. Belül egész csendesen megvonom a vállam, és kész.
Vegyük például a valamilyen értelemben társtopikot, a Magyar Sziget egyik (ha jól tudom) fôszervezôjének mostani romániai kalandjáról. Ott az egyik hozzászóló mindenkit, akinek esetleg nem az az elsô reakciója, hogy abcúg román hatóságok, éljen Toroczkay, helyszíni agyonveréssel javasol jutalmazni, úgy is, mint magyargyûlölô mocskos férget. Egy másik olvtárs (talán ismered az illetôt a Magyar Szigetrôl) nem sokkal késôbb egyetértését fejezte ki tömör, egyszavas válaszában. Elsô ránézésre talán távolinak látszik a két topik közötti párhuzam, holott nem is olyan távoli az; és nem csak az említett politikus-aspiráns köti ôket össze, hanem ennél sokkal több. És éppen errôl van szó.
Ja, és még: egészen biztos ezek fényében, hogy én reagálom túl a dolgokat?
Második bekezdésed elejére reagálva: kicsit túlreagálod, úgy hiszem.
A többi egész jó, amit írtál, mert nem rúgok bele a Lajcsifanba, hanem igyexek benne keresni vmi értékesebbet, ha van neki. Persze vannak bizonyos dolgok, amiket nem tudok elnézni a másiknak, na de hát az ember érzelmi lény.
Az égegyadta világon semmi baj nincs azzal, hogy valakik elmennek, és egy hétre baráti társaságban jól érzik magukat. Ettôl ugyan még nem lesz kulturális (rövid u-val, bocs), de ez sem baj még önmagában. A baj mégcsak nem is az én karosszékemmel van: elhagyom azt én gyakran, hogy menjek ide és oda, de kétségtelen, a Magyar Sziget nem tartozik ezek közé.
A baj azzal van, amikor azt halljuk, ha véletlenül nem tartjuk olyan nagyra a Magyar Szigetet, ezért vagy azért, például éppen azért, amiket én az imént is leírtam, akkor rögtön magyargyûlölôk leszünk. Mintha a Magyar Sziget valami specifikusan magyar dolog lenne, sôt, csak és kizárólag a Magyar Sziget lenne valami specifikusan magyar, tehát akinek nem tetszik, az gyanús alakzat. Amikor azt halljuk, hogy mivel nincs tele a tévéhíradó a Magyar Szigettel, ebbôl következik, hogy a tévéhíradó rohadt magyargyûlölô idegenszívû liberbolsi (amúgy nem fáj nekem a tévéhíradó, nem azért mondom, csak ez a gondolatmenet kicsit gyermeteg). Amikor az Egészséges Fejbôrön szocializálódott konzumidióta mélységesen lenézi, mi több, konzumidiótának nevezi a Lagzi Lajcsin szocializálódott konzumidiótát (bocs az újbóli konkrét Lagzi Lajcsiért, szimbólum ez a javából, saját magán messze túlmutató módon), holott szépen karonfoghatnák egymást és örülhetnének együtt az életnek, csak olyan az egyike, mint a másika.
Az ún. "határozott véleményed" felületességen*, tapasztalatok hiányán és előítéleten alapszik. Ebből kinyilatkoztatás lesz**.
Persze, elfogadom a véleményed, bár magamban arra gondolok, milyen jól tud elsülni, mikor az ember minden húzodzkodása ellenére el vagyon cibálva valahova*** és egészen új dolgokat ismer meg.
S mivel jobban ismerem a MSZ-t, mint Te, aki csak a karosszékből nyilvánít véleményt (ne gyere a felsorolt példáiddal, egy Lagzi Lajcsihoz hol van egy egész rendezvénysorozat komplexitása - azt látni kell, nem messziről osztani az észt), szóval csak sajnálkozva tárom szét kezem.
------------------------------- *'sumérbóvli' és társai - ja, bocs, hogy mást is megvizsgálunk, mint amit a szánkba adtak. Ha egy része hülyeség is, azért vannak benne érdekes dolgok - mindenki maga dönti el.
** de jó, hogy te mondod meg, hogy milyen egy 'kultúrális' rendezvény. - Lehet, itt tévedek, mert neked az számít annak, amiket felsoroltál, itt azonban arról van szó, hogy az ember akár családostul, akár barátokkal egy hétre elmegy egy barátságos közösségbe, jól érzi magát, miközben érdekes előadásokat (ismeretterjesztő, politikai és színi) látogat, és kipróbál ezt-azt. Ezt nyugodtan lehet kultúrális találkozónak hívni.
***ilyen az ember, hajlandó bekövesedni és csakazértse hajlandó másra rátekinteni, sok ilyen van itt a polfórumon...
Ez így nem helyes, pontosabban nem elegendô megfogalmazás. Biztosíthatlak arról is, hogy sohasem voltam még Lagzi Lajcsi koncertjén sem, a Pa-Dö-Dôt sem kerestem fel, nem néztem meg a Charlie megmenti az Univerzumot 23. címû filmet sem, nem olvasok Danielle Steel könyveibôl, és így tovább. Ennek ellenére tudom, melyik micsoda, és határozott (mellesleg, igaz) véleményem is van mindegyikrôl. Megint kérdem, de tényleg, nem csak szónoki kérdés gyanánt, hanem mert érdekel: miért gondolod, hogy ez nem elegendô? Természetesen, ha egy amúgy ismeretlen elôadóról-szerzôrôl lenne szó, akkor igazad lenne, botorság lenne látatlanban véleményt mondani róla. Azonban a már említett résztvevôket van szerencsénk a Magyar Szigeten kívül fekvô területekrôl is ismerhetni.
Mibôl gondolod, hogy ehhez nem elegendô, ha végigolvasom a programot? Takácsi jóvoltából láthattuk itt a topikban (úgy a 200-as hozzászólások környékén visszakereshetô). Értsd jól, nem azzal van bajom, hogy magyarnak vallják-e magukat vagy hottentottának, nemzetinek-e vagy bármi másnak. Amit csinálnak, az nem ér egy hajítófát sem. Ugyanúgy nem, mint ahogy Lagzi Lajcsi, a Pa-Dö-Dö vagy a valóságsók, az ostoba csihi-puhi akciófilmek vagy a Szíriuszról-jöttünk okkultizmusa sem.
Magyar kulturális fesztivál? Ugye, mintha nem láthattam volna Bartókot, Kodályt, Dohnányit, József Attilát, Ady Endrét, Radnóti Miklóst (és a sor hosszú, nem befejezem, csak abbahagyom) a programpontok között? Hogy ezt ez a közönség nem díjazta volna? No, látod, pontosan errôl beszélünk.
Szóval, ne tessék a magyargyûlölô címkét megpróbálni rám sütni. Az értéket megbecsülöm, ha magyar, ha másé, a silányt megvetem, akár magyar, akár másé.
Az én kis világom azért elég nagy, belefér kultúra, zene, mûvészet, irodalom, színház, tudomány, sok minden. Ellenben Szikora, Egészséges Fejbôr és a hasonlók, továbbá a sumér-párthus-hun-mi-vagyunk-a-világ-elsô-népe zagyvák, azok nem.
Majd ha lesz egy kulturális rendezvény, ami valóban kulturális rendezvény a szó igazi értelmében, és nem csak valami tôvel-heggyel összehányt bóvli a lehetô legsilányabb vackokból, akkor majd én leszek az elsô, aki hiányolni fogja, ha nem számol be róla a sajtó. De errôl a Magyar Szigetrôl inkább szó se essék.
Tőled az olcsó provokálást már-kérve,kéretlenül- megszokhattuk.Egyébként sok mesekönyvünk van pl.Magyar mesék rózsás kertje,stb.Azokból gyakran olvasunk fel a gyerekeknek.Továbbá a két nagyobbik fiunkat /5 és 7 évesek/hetente 6 órában hordom úszóedzésre,a nejem csak azért nem jön mert a legkisebb fiunkkal van otthon, aki még csak 1 hónapos. A sört is meg-meg iszom ,de inkább boros vagyok.Abból is a saját boromat iszom a saját pincémben.Érdekes módon egy pohár bor mellett még a legelvakultabb mszp fannal is sikerül szót értenem.
Mintha régebben a Magyar Sziget szervezôi kifejezetten ellenségesek lettek volna a médiával, nem engedvén (vagy csak nagyobb összegért) a tudósítást. Ha ez ma is így van, ez sok mindent megmagyaráz.
Egyébként, bár a média színvonaláról túl sok illúziónk nincs, de talán van egy olyan szint, ami alá még ôk sem...?
Az említett "nyári fesztivál" nem vonz ezer embernél többet, mégis tele van vele a média. Nem kevés állami pénz is benne van.... Van valami ésszerű magyarázat?
idén nyáron kábé harminc olyan kaliberű fesztivál volt az országban mint a magyarsziget. kábé ugyanakkora teret kaptak a médiában. azt szerintem te is belátod, hogy ha egy rendezvényre elmegy naponta 50-60 ezer ember, azt már nem lehet figyelmen kívül hagyni. a sziget megítélése például nagyon rossz volt az első években (drogsziget, szigeti veszedelem blabla) . meghát a magyarsziget szerintem a médiával való kapcsolatát elbaszta akkor, amikor beelentette, hogy csak súlyos forintokért lehet onnan tudósítani. persze lehet baszakodni a médiával, csak utána nem kell megsértődni.
ez szerintem régi sztori, bár kétségkívül sajnálatos, de egy kicsit tamáskodva olvasom, azér azt kétlem, hogy egy biztonsági őr azt mondta volna neked, hogynem tudok mit csinálni 6 tinédzserpunkkal. . én egy kopaszverésről tudok, még az is 96 ban volt, mikor egy OI zászlós brigád terrorizálta a sátorszomszédjait, és utolsó este helyrerakták őket. de idén például láttam nagymagyarországos polóban feszítő arcokat, sőt láttam valakit arcvonal pólóban (vagy valami hasonló zenekar ) de le se szarta őket senki. biztos mer az elmúlt években már punkok is alig vannak kinn. de ezt felesleges boncolgatni, merhogy mindenhol vannak köcsögök.