Hát minket Qek-eket nem fenyeget a beázás veszély, azthiszem a mienk elég domborúra sikeredet.
Különben már gondolkodtam ezen, hogy venni egy kertet rá egy nagyobb "Bódét" és nyára kiköltözni, mintha családi háza lenne az embernek. Csak az otthoniak nem díjazák annyira az ötletett.
Hááát, ahogy elnézem egy pár évet még biztos kibír. Hát az van, hogy a jó formája miatt (enyhén domború a teteje) - ez eccerüen nem ázik be, mert nem tud megállni rajta a víz.
Ha meg nem ázik be, akkor meg nem rohad. Kivül aluminium - az örökéletű...hát a fa meg hát kéne bírja, ha nem áztatják.
A többi cucc meg tulajdonos-függő. Egy állat-banda le tudja amortizálni akár 2 év alatt is - egy civilizált társaságnál meg akár 30 évet is röhögve, újszerű állapotban is kibír.
Nézd: én láttam olyat a kempingbe, hogy a csávó le akarta hajtani az első nagyablakot...csakhogy a túlsó végén nem volt rendesen kiakasztva a támasz.
Ez nem zavarta a fickót, hanem teljes erőből nyomta a másik sarkát lefelé....a szerencsétlen ablak meg már csavarodott mint a propeller - csoda, hogy nem tört szilánkosra.
Nahát, egy ilyen embernél biztos nem fog 20 évig élni a bódé - de ez nem biztos, hogy a bódé sara. .
Hááát, öregem - én elég barkács-fajzat vagyok és üldögéltem a bódémban és nézegettm hogy "mégis mit kaptam a 280 ezer Forintomért ?"
....hát arra a konkluzióra jutottam, hogy egy ilyet házilag kivitelezni - a mai anyag-árakkal - nem kerülne többe 1,5 - 2 millió forintnál :-))))
Ha az ember gondolatban elindul hátrafelé - a vonófejtől, zártszelvény-háromszög -egész a hátsóhidig (800 Ft kilója), a hátsóhíd a fékezett kerékagyakkal, a kerekek, aztán a padlózat anyaga, felépítmény, ablakok, aluminium-burkolat (2.100 Ft/kiló), belső asztalosmunka, belső-burkolat, kárpit, víz-gáz-villany szerelés, az apparátok (gázkályha, gáztűzhely, hűtőszekrény, mosogató, mosdó), műanyag ablakok, tetőablak ....ajajajjjjj, nem is folytatom.
Így, ahogy írom ezeket - lehet még soványra is becsültem a home-made lakókocsi becsült bekerülését.
Csak röhögni tudok azokon, akik a hétvégi telkükre rengeteg munkával és (minimálisnak hitt !!!) párszázezer forintos költséggel mindenféle beázó, ótvar, pár négyzetméteres putrit gányolnak maguknak.
Azt ilyen-olyan bádoglemezekkel fedik be (minden tavasszal, mert télen szarrámegy) - belül hideg, üres vagy telipakolják lommal - de az nem jut eszükbe, hogy 2-300 ezerért, olyan összkomfortos, 5 méteres bódét húzhatnának oda - amiben luxuskörülmények között dekkolhatnának télen-nyáron. .
Há'de most komolyan: ti sosem szoktatok barkácsolni semmit ?
Na, majd azt figyeljétek meg, ha nem mobil-klimát veszek a bódéba - hanem ablak-klimát. Az lesz ám a mutatvány - amikor majd annak vágok ki egy fél TV-nyi lukat a bódé hátfalába.
Előfúrva - ki-dekopírozva, ahogy azt kell. Aztán aluminium-rámát bele és gumiszivacs tömítést. Haha, lesz ott nemulass :-)))
De fázis-fotókat készítek majd, mindenképp - azt megígérem ám. .
Mi a franc lett itt?Rossz oldalra tévedtem?Ez a Burda kölönkiadása?Miket kinem találtok!Napfénytető a sátorra!Asszem máá így is napszúrást kaptatok a hétvégén..))
Hát igen - az "anyaggal" nem voltam még a ponyvásnál - csak szóbelileg érdeklődtem, hogy mennyi is lenne az az ablak-kivágás ?
Ha egy komplett tetőrészre valami elfogadható árat mondana - lehet érdemes lenne valami világos, áttetsző anyagból - újat fabrikálni.
Da ahogy én láttam, nekem 5 külön felcsatolható részem van körbe-körbe. 2 oldalt és 3 elől. Ezeknek mind külön cippzár-mechanikája van - mert egyenkent is le-fel szerelhetők.
Nahát, azt már nem hiszem, hogy annyira könnyű lenne átparentálni az új tetőre - illetve lehetséges, ugyan - de tartok tőle, hogy ez annyiszor lesz 5.500 Ft rezsiórabér - ahány órát elpöcsölnek vele. És hogy rámegy jópár óra - az nagyon biztos
Na, meglátjuk ha majd beállítok a fickókhoz a "matériával"...az is lehet, hogy kidobnak vele, de az is, hogy engednek valamit a 6 ezres árból. .
Jó-Jó bocsi, nem fitymálni akartam a régi sátradat, te tudod, hogy neked mi kell nem mi vagyis én.
A hajózás meg biztos klafa dolog, csak az valószínű úgy éri meg ahogy te csinálod, hogy ott laksz a víz melett, ha jó a szél irány a víz.
Ez a vilogtatás sajnos benne van az emberekbe, és valószínű nekik ez egy hirtelen jött hobby, hogy 3 éve nem használják, pedig gondolom azokon már lakni is lehetne.
Viszont vissza térve a sátradhoz, írtad, hogy a tied előtetőnek is használható, lehet, hogy a tetőrészt kellene világosab anyagból csinálni.
Áh, kizárt dolog. Egy vadiúj, csináltatott elősátor százezres nagyságrend - szinte összemérhető azzal - amennyit az egész bódéért adtam.
A használt sátramat meg csak fitymálnák 20-30 ezer Ft-okért...tehát igen nagy lenne az árkülönbség.
Félre ne értsd - nem vagyok smucig - de volt alkalmam megundorodni a mértéktelen és esztelen pazarlástól. Ezért igazán akkor érzem jól magam, ha minimális pénzből is olyan jó érzést szerzek magamnak - mint más, a többszörös árú presztizs-költekezéséből (se, néha).
Mondok egy példát: beszélgettem egy kikötőmesterrel, ahol 30-40 milliós luxusyachtok parkolnak. Tudod mit mondott?
"Nézze meg uram ezt a két, 39 lábas, Bavaria csoda-hajót, ilyen kevés fut a Balatonon....olyan luxus-felszereltségüek. Tudja mikor futottak ki utóljára? 3 éve. Azóta küldjük a számlát, a pénz jön...de ember ezekkel nem hajózott 3, teli éve".
Na tessék. Erre fel engem meg a kis párszázezres teknőmmel meg csak akkor nem esz a fene kint a vizen - ha a vizirendőrök kiparancsolnak.
Ja bocs lehet, hogy rosszul fogalmaztam, én arra gondoltam, hogy a régi árából csináltathatnál egy újjat olyan színből ami neked tetszik és még az ablakok helyét is te határozhatod meg. Én azért nem csináltatam az egészet, mert súlyra nehéz a pvc, és úgye nem mindegy, hogy mennyit cipelünk.
Köszi szépen. Hát akkor, nincs messze attól, amit nekem ajánltak.
Nézd, az lehet hogy nem olyan tartós - dehát nem is szumó-bírkózni akarunk vele.
Gondoljunk bele, hogy oldalt mennyit kibír ugyenez az anyag ? Vannak 10-15 éves elősátrak ilyen ablakkal - és köszönik, elvannak.
Meg hát, ha 5 évenként gond van vele - éppenséggel ki lehet cserélni másikra...még ha körbe 3-4 centivel nagyobbra is faragja az ember, hogy "friss" anyaghoz hegesszen.
Ezt a mondatot viszont nem nagyon értettem (hacsak nem viccnek szántad): "Az elősátrad eladod abból lehet, hogy kijőnne a pvc." :-))))) .
Azt mondta a fickó, hogy kb 4000Ft/m2-től válala ilyet, de látnia kellene, hogy milyen anyaghoz kell hozzá fogatnia.
Itt a web lapja, ha személyesen is szeretnél vele beszélni: http://satrak.hu/
Bár azt elmondta, hogy ezek az ablak anyagok nem olyan tartósak. Lehet, hogy valami világosabb pvc jobb lenne, az is átengedi a fényt csak nem lehet átlátni rajta.
Bár, ha már annyira nem tetszik az elősátrad színe, lehetne csináltatni világos pvc-ből és akkor nem kall ablakon gondolkodni, és az egy darabig örökös, neked úgyse számit a súlya mivel telepitet a bódé. Az elősátrad eladod abból lehet, hogy kijőnne a pvc. Ez csak egy ötlet.
Én már közvitára bocsátottam - de eddig még igazi ellenérv nem hangzott el, hogy miért ne lenne "múúkódó" az ötlet.
Persze, olyat mondtak, "minek ?", meg hogy "nem sebészműtő az, hogy világos legyen bent" - dehát ezek szubjektív dolgok - valódi, műszaki ellenérv még nem hozódott fel.
Örülnék, ha te is megérdeklődnéd az árat a helyi ponyvásoknál - mert nekem ez a 6 ezer/m2 csak az első próbálkozásom volt - ki tudja, lehet máshol nem ennyire szálkás-szívűek.
Bár 1 négyzetméter napfénytető is elég ahhoz - hogy teljesen más hangulat legyen odabéééé. .
Jaaaaa, persze, hogy nem dobom el a kivágott anyagot - dehogyis.
Lehet kapni öntapadós tépőzárat - amit nem kell felvarrni az anyagra, csak körbenyalni a napfénytető köré - és a így belülről, egy mozdulattal, bármikor árnyékolható a dolog.
Én jártam már világos elősátorban - az attól volt világos, hogy nem sötétszürkéből, hanem hófehér anyagból készült a teteje. Húúú, de más világ, mint a megszokott. A fehér anyagon átszürődő napfény olyan kellemes hangulatot csinált odabe - hogy csak na.
Persze, nem mindenki olyan fény-mániás mint én vagyok...van akinek otthon is csak 40-es izzói prázslanak valamennyit -"merthát lehet látni annyival is, ugyebár" -
Dehát nem vagyunk egyformák, nekem a nap, a víz, a jólevegő és a fény ezek mind "kapcsolt-árucikkek" - ne pont a saját sátramba botorkáljak a félhomályban...fényes nappal.
Meg aztán leszünk még sötétben és hidegben eleget, nem igaz ? :-)))) .
Nem rossz ötlet, ha pedig annyira besütne a nap akkor a kivágott darabot bentről fel tudnád rakni tépőzárral és akkor olyan mintha nem vágtad volna ki. Mindent meg lehet oldani. Ezen én is elgondolkodom. Nekem tavaly az egész tetejét cserélni kellett, mert lebontáskor keresztbe végig szakadt. Pvc tető került rá, az ultrahangos hegesztés igy már nekem is szóba jöhet.
Vannak morcosabb napok is (pl. a tavaly vagy 10 ilyen összefüggő nap volt - esővel, borult éggel, mindennel) - akkor az ember szívesen felcsatolja ám az oldalakat.
Igenám, de akkor már dögsötét van odabenn - még felhajtott ablakvédőkkel is.
Annyira, hogy a barátom elősátrában bizony sokszor égett ám a villany ilyenkor - ha például főztek, vagy valami ilyesmit csináltak.
Nyitható (szellőző) ablakot nem mernék vágni rá - de fixre behegesztetett - azt hiszem, hogy az királyság lesz. .
és ez miért jó neked? Elő és utószezonban úgy is felhajtod az oldalát. Fény és levegő is bejön. Amikor pedig dög meleg van, a fene se akar direkt napfényt, nem? sm.