Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2015.01.30 0 0 11094

Nekem is olyan kulcsos korcsolyám volt és hideg ide-oda, nagyon szerettem korcsolyázni. Akkoriban még igazi telek voltak. Szegeden nem is volt műlyégpálya csak teniszpályákat öntöttek fel télre. A bérletet lukasztották, mint a villamosjegyet. 30 alkalomra volt érvényes és előfordult, hogy nem volt elég.

Ma viszont a müpa előtti szép üres lekövezett prérin volt szerencsénk csúszkálni. Tényleg nem lehetne azt elérni, hogy a taxik behajthassanak a főbejárathoz??? Nem tudom kinek az asztala, de írnék akárhova, csak történne valami e-téren. MInden hangverseny alkalmával jól felhúzom magam és ma ráadásul esett és csúszott is.:-(((

Előzmény: Goldman Emma (11093)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11093

Az komoly összeg volt... Én biztos nem áldoztam volna rá ennyit. Sőt, gimiben kivívtam magamnak, hogy mikor dupla tormaórán kiment az osztály korizni a Műjégre, én az idő alatt görkorcsolyázhassak a pálya körül. Minden körnél leintegettem a tornatanárnak, ebből tudta, hogy tettestársammal nem a kocsmában ülünk. :-)

Előzmény: VEE (11092)
VEE Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11092

Apropó, Műjégpálya:

A hatvanas évek elején a bakancs vastag bőr talpszélébe kulccsal karmos lemezkékkel rászorítható korcsolyát használtunk és nem is emlékszem, hogy lett volna másmilyen. Ez a kulcs Z alakú volt és mindig elveszett. Az egész szezonra 75 Ft a fényképes bérlet, még meg is van valahol.

(Fillérre ugyanannyi volt egy nagy kétszobás tanácsi lakás havi lakbére is.)

Előzmény: Goldman Emma (11091)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11091

Hinnye, de nagy kedvet csináltatok nekem a katonáskodáshoz...

A papám ehhez képest jól járt, no pláne, hogy ő a saját hülyesége (pardon, apuka) miatt fürdött a jeges Balatonban.

Jut eszembe, én még a Műjégpályát is gyűlöltem gyerekként a latyakos jégkásájával. (Meg a végtelenített Homokóra-nótával.)

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11090

A sok fagyoskodás után jöhetne egy "merülőforraló".

Vajon merre fázik?

Csokis Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11089

Nálunk kicsit jobb volt a helyzet, legalábbis a pontonosoknál, mert ott már -szerintem- újabb pontonok voltak. Amikor a Kraz ledobta a pontont, az lassan kinyílt, és a két katonának a szerelővassal már 'csak" össze kellett "pattintania" a rögzítő füleket. Max a méteres vasat ejthették volna be.

A mienk (a "gépszázadnál") viszont még olyasmi lehetett, mint amiről te beszélsz 68-ból. Szép csőrős ZIL-ek (ha Lenint nem is, de Sztálint még tuti látták) hurcolták a vasakat. Fogyasztás elvileg 80 l / 100 km, valójában 120, de leginkább 0, mert el sem indultak, és a legénységi Csepelek húzták be őket, vagy ki egészen a Duna-partra. Lerakták a pontont, összecsavaroztuk, felállítottuk rajtuk a cölöpverő állványt, aztán jött a küzdelem, hogy beindul-e. Persze önindító nuku, lehetett a cölöpverő súlyt mindig felrángatni és leejteni. Közben az őrmesterek meg állítgatták a szívatót és a gyújtást. Ezeken a tanórákon édes anyanyelvünk szókészletének ugyan parciális, ám mégis igen fontos részét vagy újravettük, vagy eleve ott tanultam meg. Mindig elgondolkodtam, hogy ezeknek egyetlen céljuk lehet a hadviselésben: a túlparton beásott olasz tüzérség halálra röhögi magát, ha meglátja, mivel harcolunk a XX. század végén.

A múltkor volt valami nosztalgikus blogbejegyzés a honvédség szinte zsír újonnan betárolt, majd szétrohasztott és beolvasztott eszközei miatt. Hát az sem százas, akinek az fáj, hogy ezeket a benzinzabáló szarokat (mert hát a Csepelek kivételével egyik sem dízel volt) Antallék alatt kikukázták. A Kraz fogyasztása 100-120 liter országúton, de ki járt ezekkel országúton? És egy ezredben volt belőle vagy 80. A Zilek 80-120 közt ettek, a Csepelek persze sokkal kevesebbet a dízelből, de azokból ezredenként volt talán 10.

Előzmény: VEE (11088)
VEE Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11088

'68 elején a Tiszán építettünk hasonló pontonos hidat. Ennél a víznek háttal álló teherautóról lecsúszó ponton (óriási vasdoboz) tetején acélgerendák voltak, amiket elfordítva lehetett a másik ponton gerendáihoz csavarozni a maroknyi csavarokkal.

A hideg miatt kicsúszott egy ilyen csavar a kezemből, amikor megparancsolta egy tisztes, hogy hozzam fel a fenékről. A víz alá hajolás nem volt könnyű, mert a mentőmellény nem nagyon engedte a merülést.

Amikor megfogtam a csavart és kiegyenesedtem, légzőgörcsöt kaptam, azaz a levegő sem ki, sem be, de végül a görcs lassan felengedett és nem fulladtam meg. Egy tiszt meglátott a vízben és nagyon mérges lett, azonnal a vaskályhával melegített sátorba parancsolt melegedni, és babusgattak, nehogy ebből bajom legyen.

Akkor nem fáztam meg, de utána évente előfordult ez a légzőgörcs, például egyszer a buszon állva csaknem megfulladtam.

Előzmény: Csokis (11087)
Csokis Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11087

Nem rossz, mindig mondtam, hogy pálinka legyen a téli túrán az emberrel. Tudom, hogy nem használ, sőt árt, de ha már meg kell halni, haljunk meg kellemesen. :-)

Amire egyébként én gondoltam, az az eggyel korábbi, 85-86-os tél volt. Januárban volt a Duna 86 hadgyakorlat, hál' istennek nem mi csináltuk a hidat, hanem az oroszok, van arról is sztorim. De nekünk is volt téli gyakorlatunk, csak olyan kicsi, zászlóalj szintű. Repkedtek a mínuszok, úgyhogy amikor ledobták a pontont a Dunára, a felfreccsenő víz rögtön ráfagyott. Csokis honvéd lelkesen ugrott is át az egyik pontonról a másikra, kezében a két diókulccsal, amivel össze lehetett húzni a nagy csavarokat. Amikor elrúgtam volna magam, akkor vettem észre, hogy minden tiszta jég, és csúszom. Két lehetőségem volt: vagy pofával bele a Dunába, vagy ugrom magamtól, és akkor állva érkezem a vízbe. Ezt választottam, és derékig elmerültem, de úgy, hogy közben a két kulcs végig a kezemben volt. Meg is lettem dicsérve, hogy milyen jó katona vagyok, nem hagyom el a fegyverem. Kiderült, az egész zászlóaljnak ez a két kulcsa volt összesen, ha elejtem, bukhatom le érte. :-) Persze a főhadnagyunk azonnal kiparancsolt a vízből, és beküldött a tiszti sátorba, hogy üljem körbe a dobkályhát, aztán egy Csepellel beküldtek a laktanyába, hogy az ÜTI-nél zuhanyozzak le (napközben csak ott volt meleg víz). De meg is úsztam a dolgot simán és szó szerint.

Viszont két hétre rá volt a Duna 86 a dunaújvárosi orosz pontonosokkal, ahol mi adtuk a technikai segítséget (megfigyelőpontok kiépítése a főtiszteknek, vörös kókuszszőnyeg a homokra, konyha telepítés, ilyesmi :-) ) Persze a hadgyakorlatnak van főpróbája is, nehogy már a pizsamások előtt égjen le a csapat, no, azon történt valami.

Az egyik orosz pontonos Kraz nem tudott megállni ponton dobásához, és szépen, lassan, egyenletesen tolatott be a Dunába. A sárvédőn ült a pontonos katona, várta a fékezést, hogy leoldja a ponton, de amikor nyakig ért neki a víz (kint -10, a víz 0 fokos), azért csak felállt. Addigra a Kraz szívócsöve is beért a vízbe, úgyhogy leállt a motor, a ponton meg szépen szétnyílt a teherautó hátán, és a rögzítő drótkötélen lógva úszott a Dunán. Persze rögtön nagy kiabálás, futkosás, szegény Szerjózsa meg úgy járt, mint Nemecsek Ernő: ha már úgyis vizes volt, őt zavarták be leszedni a kötelet.

Utána kiparancsolták a partra, hogy várjon a csurom víz ruhájában. 10 perc múlva megjelent egy tankvontató, Szerjózsa meg megint mehetett be, hogy a vonórudat feltegye a Kraz orrára. Mivel az legalább egy méternyi víz alatt volt, a végén le is kellett buknia.

Utána megint elácsorgott egy kicsit a parton, majd szóltak neki, hogy most már elmehet. Nem vagyok benne biztos (bár tudom, hogy a szocializmusban a legfőbb érték az ember), hogy túlélte szerencsétlen.

Előzmény: Goldman Emma (11086)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11086

De rendes vagy... :)

Az is egy nagyon hideg Szilveszter volt, be volt fagyva a tó, és apukám elhatározta, hogy egy pajtásával átsétál a jégen Füredről Tihanyba. Már éppen indultak volna, amikor a műegyetemi klubház hajóácsa utána dobott egy evezőt, hogy ezt azért vigye magával.

Ballagtak, ballagtak Tihany felé, elöl atyám, vállán az evezővel, amikor is a semmi közepén - valami forrás lehetett ott a mélyben - beszakadt alatta a jég. Bakancs, téli dzseki, persze elsüllyedt, mint a kő. A lék tetején meg keresztbe feküdt az evező, abba kapaszkodott. A másik pasas próbált volna közelebb menni, de ripityára tört alatta is a jég, képtelen volt. A papa végül valahogy addig nyújtogatta felé az evezőt, míg el tudta érni, és azzal nagy nehezen kicibálta a vízből.

Gyors léptekkel visszamentek az üdülőbe, atyámat ott egy üveg pálinkával bezárták a szaunába, és esküszöm, még meg sem fázott. Igaz, másnap borzalmasan fájt a feje.

Tanulság: aki jégen sétál, MINDIG vigyen magával evezőt.

Előzmény: Csokis (11085)
Csokis Creative Commons License 2015.01.29 0 0 11085

Nem, ide vele! :-)

Előzmény: Goldman Emma (11084)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11084

Ja, az a híres nagyon havas tél. Az más, de az is jó volt. :)

Viszont azt meséltem már, amikor atyám alatt 1998 Szilveszterén beszakadt a Balaton jege? Az is egy remek történet. :))

Előzmény: Csokis (11082)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11083

Brrrrrrrr. :-))

Előzmény: Alexander Demeter (11081)
Csokis Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11082

Én közben rájöttem, hogy szépen fejlődő Alzheimeremnek köszönhetőnek az 1986-os telet írtam le. 96-ban már boldog tanári életet éltem egy meleg szobában. Na jó, nem. Tuti kint voltunk valahol az erdőben szilveszterkor, amekkora marhák vagyunk, de ez már más kérdés.

Előzmény: Goldman Emma (11079)
Alexander Demeter Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11081

Én messzebbre látok.

1978-ban volt ez. Itthon olyan plusz tíz körül volt, mi meg annak megfelelően öltözve repülőre szálltunk s irány Berlin.

Na, ott volt vagy húsz fokkal kevesebb, és hófúvás. A rendelt busz nem jött ki elénk, mehettünk vonattal, mert az járt, bár késett egy óra körül. A peronon öltöztünk át melegebb ruhába.

A következő napokon kissé lehűlt az idő, lett mínusz 18- ilyen időben a kutyát is ölben viszik ki ugatni.

No de hát mi turistának mentünk, szóval róttuk szép szorgalmasan az utcákat, sűrűn látogatva a kávézókat, pálinkázókat.

Potsdamban a Sanssouci kastélyban csak mi voltunk látogatók, ezért adtak mellénk vezetőt, de ő is fázott, ezért aztán a magunkkal vitt lélekmelegítőt iszogattuk vele az elegáns termekben.

Na, akkor fáztam.

Előzmény: Goldman Emma (11075)
Boszorka Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11080

Sockholmi életem során tapasztaltam, hogy tök mindegy, hogy minusz 10 vagy 20. Az érzet akkor már tök egyforma. Csorgó könnyek az arcodra fagynak.:-(

Manapság valahogy már ott sincs akkora hideg és hó mint 40 évvel ezelőtt, sőt nyáron kifejezetten meleg is tud lenni.

Előzmény: tehtube (11077)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11079

A 96-os Szilveszter nagyon előttem van. Borzalmas év volt, és éjfél előtt már mondogattuk egymásnak, hogy juhé, de mindjárt vége. Na, akkor jött valaki, hogy telefonált a szomszédunk: betörtek a lakásunkba, de már jönnek a helyszínelők... Másnap iszonyat ónos esővel kombinált havazásban mentünk fel kábé hússzal Pestre, összetakarítani az ujjlenyomat-port. Szép volt. Igen, valószínűleg akkor volt olyan marha hideg is.

Előzmény: Csokis (11076)
Boszorka Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11078

Mintha NY is úgy járt volna mint mi szoktunk. Marha nagy riasztás, rémisztgetés stb. aztán sokkal kevesebb mint várták. Gondolom ezt senki se bánja.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (11073)
tehtube Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11077

A mínusz tízet már megérzem. Akkor picit összeragad az orrcimpám belégzésnél. Érdekes lehet a -25, ámbár fene tudja tényleg kíváncsi vagyok-e rá :-)

Csokis Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11076

Az könnyen lehet. Én novemberben estem egy marha nagyot egy tájfutó versenyen, kinyílt a térdem, mint a tubarózsa. Épp akkor voltam katona (eltávon voltam), és nem volt kedvem a nem-annyira-jó-hírű Honvéd Kórházhoz, így nem varrattam össze. Be is gyógyult, de azért a porc megsínylette, és amikor bejött a -18 az őrtoronyban, akkor az éjszakai etap végén alig bírtam lejönni a létrán. Lett belőle egy hét gyengélkedő, és ezzel elpasszoltam a téli lövészetet és kézigránát hajigálást. Megérte! :-)

Tamás: Ja kérem, a népi bölcsesség sosem téved: "Szar a hideg szél nélkül". :-)

Előzmény: Goldman Emma (11075)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11075

Ez melyik év lehetett? Én is emlékszem egy marha hideg Szilveszterre, tán 1996? Füreden voltunk, és mínusz húszhoz közelített a mólón a hőmérő.

Előzmény: Alexander Demeter (11074)
Alexander Demeter Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11074

Akkor itt, ha kimegy az ember már kell sapka, sál, nagykabát!

Nekem eddig a leghidegebb -18 volt, valamikor Berlinben egy szilveszterkor. Érdekes volt.

Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2015.01.28 0 0 11073

Nálunk verőfény és napsütés volt ma, igaz -27°C körül ingadozott, de szélcsendben is volt az -19°C. Emígy fest a dolog a doppler radaron és havazásban:

Az ítéletidőt a Mindenható valamiért délebbre helyezte. Én nem vitatkozok vele...

Előzmény: Csokis (11072)
Csokis Creative Commons License 2015.01.27 0 0 11072

Tamás, mi van nálatok? Betáraztatok tűzifából a kandallóhoz, vagy csak egy aggregátort tettél be, hogy ha elmegy az áram, akkor is legyen fűtés? Tényleg, mekkora viharra lehet számítani? Valóban ilyen komoly, vagy csak a régi vicc éled meg az indiánokról, akik piszkosul vágják a fát?

_Nyuszi Creative Commons License 2015.01.26 0 0 11071

Mindig fenntartással kezeltem a másod-, vagy harmadszintű forrásokat, hiszen gépelési, szerkesztési hiba miatt nem a helyes adat kerülhet bele (nem is beszélve a szándékosan belevitt hibákról, pl. baleseti anyagok feldolgozásánál). Ha az a vasút átadásra került, valamiféle hatósági bejárás (és annak nyomán jegyzőkönyv felfektetése) történt, ami általában nem selejtezhető. Ha ennek a nyomára tudsz akadni, az a tuti. Én első körben a MÁV Központi Archívumban kérdeznék utána, mert bár valószínűleg ott konkrétan semmi sem lesz, de talán ők azok, akik egyáltalán ötlettel rendelkeznek arról, hogy egy ilyen iratot hol lehet fellelni.

Előzmény: Alexander Demeter (11058)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.26 0 0 11070

Most kivételesen nekem sem, mert felmentést kaptam miattad. :)

Előzmény: Boszorka (11069)
Boszorka Creative Commons License 2015.01.26 0 0 11069

Nunk alig van. Egyáltalán nem hiányzott nekem. Szerencsére ha lenne is nem nekem kell söpörnöm.

Előzmény: Törölt nick (11067)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.26 0 0 11068

Istenem, de jó, hogy itt legalább nem maradt meg.

Előzmény: Törölt nick (11067)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.26 0 0 11067

A faluból jelentem:

Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.25 0 0 11066

Egy ilyen apuka kész kincs.

Az enyém is hasonló, szerencsére. :)

Előzmény: Boszorka (11065)
Boszorka Creative Commons License 2015.01.25 0 0 11065

Képzed, mikor én jártam iskolába, pontosan ez volt a szöveg. A csonkán kicsit fennakadtam, de apukám mondta, hogy butaság nem kell vele törödni. Ahol most élünk az Magyarország. Szerencsére igen modern gondolkozásu apukám volt.

Előzmény: Goldman Emma (11064)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!