Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.19 0 0 593

Ishtara-ra céloztam, Ali-bá.

Előzmény: Ali-bá (592)
Ali-bá Creative Commons License 2012.07.18 0 0 592

Milyen  'féltörpésítőre'  gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (590)
Ali-bá Creative Commons License 2012.07.18 0 0 591

Nagyon jól alakítgatod a szilvafádat, én is így csinálom. Nálam már teremnek és az ágak egyre lejjebb hajlanak.

Előzmény: Törölt nick (587)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.18 0 0 590

Aha.

A mostani fáim -még- mirobalánon vannak, de jövőtől már féltörpésítőn szeretném folytatni a mutatványaimat, lehet, hogyha gyanús valamelyik mirobalános fa, majd átteszem olyanra.

Mindenesetre eddig még úgy néz ki, hogy nagyon élnek a szilváim, mindegyik gyönyörűen hajt idén.

Sajnos egy Althmant meg kellett szüntetnem mert PPV-sen kaptam az iskolából, de azon kívül a többi oké.

Előzmény: alfi13 (588)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 589

Az is igaz hogy ez cseresznyefáról volt szó. De szerintem a meggy és a szilva is kb hasonló.

Előzmény: alfi13 (588)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 588

Ugy hallotam azért kell megvárni a 10 évet mert azok fák amelyek gyökérzete ugynevezett szívgyökeret fejlesz az kb 10 éves korára erősödik meg és a fa szereti leútánozni a gyökérzetével a koronaformáját. Lehetséges hogy  ennek semi tudományos alapja nincs mert egy idős embertől hallotam .

Előzmény: Törölt nick (587)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.18 0 0 587

Ez a bizonyos fa 20-25 év közötti kábé. Nem emlékszem már pontosan, hány éve vettem ki, de nem tegnap volt.

Egyébként érdekel ez a témakör (is), mert tavaly óta nevelek egy tuleu grast, amit a kezdetektől fogva váza- illetve tölcsérkoronásnak képzeltem el, és nem osztottam azt a nézetet, hogy 3-4 év után távolítsam csak el a sudarat, ezért én kivágtam márciusban.

Azóta nagyon szeretem alakítgatni a kis fát, mert szerencsére hajt keményen, és így gakran tudom kötözgetni az új hajtásokat, meg metszeni.

Azt mondják, hogy a szilvafát nem egyszerű alakítani, nem túl kezes. Eddig amit látok, nekem nagyon tetszik, lelki szemeim előtt látom ahogy a korona felépül :)

Arról is teszek majd be képet.

A vázágakat lehúztam 0-10 fokosra eleinte, míg be nem fásodott tőben. A végeiken az új hajtások rendre törekszenek felfelé. Közben metszegettem vissza a vázágakat is, így kihajtottak gallérágnak való hajtások. Sőt, idén már gallérágat is metszettem vissza, amelyeknek manapság hajtanak ki a rügyeik.

Idén már nem metszem többet, hogy a mostani hajtások rügyei is be tudjanak érni télire.

Mostmár a vázágak végeit elkezdtem engedni fölfelé, szép lassan emelkednek a függőleges felé, nagyon klasszul néz ki!

Márciusban fogom legközelebb hajtásválogatni, és a vázágakat ismét visszametszeni.

Ha jövőre nem is még, de 2014-ben már terveznék rajta hagyni termést, ha ő is szeretné. Onnantól majd a termés húzza lefelé az ágakat, nem a kötél :)

Előzmény: alfi13 (586)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 586

Remélem már volt 10 éves a szilvafád mert a csonthéjasok középső ágát csak 10 év után lehet eltávolítani addigra a gyökérzete teljessen kialakul és ilyenkor a középső ág kivágásakor több fény jut a fánk termékenyebb lessz.

Előzmény: Törölt nick (584)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 585

nem volt szívem kivenni...elég erős, tán nem törik ki nagy viharban sem...)

Előzmény: Törölt nick (584)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.18 0 0 584

Nagyon hasonló a stanleym, csak én a közepét kivettem. Ha odaérek fotózom én is....

Előzmény: hevezoli64 (583)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 583

vörös szilvának mondjuk, elől kisebb, hátul nagyobb, sűrűn

ezek pedig a stanleyek

Előzmény: hevezoli64 (582)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 582

Vörös szilvának mondják itt, félvad, gyökérről jól szaporítható, nagyjából félig magbaváló, isteni a lekvárja. Pálinkának is kitűnő, vírus helyenként látszik a levelén, 4-5 évre terem. Az ágai hajlamosak a letörésre, hisz ég felé húznak, s a súlyt nem bírják. Nem én ültettem, azt gondolom, hogy az, helyi régi fajta.

A stanley nekem is majdnem földig ér.

Előzmény: Törölt nick (581)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.16 0 0 581

Őszintén szólva picit be is vagyok rezelve a lilulás miatt, gondoltam július végén ráér. Vannak ágak, amin még zöld, vannak ágak, amin már a kocsány alatt lilul. És annyi van rajta, hogy az ágak majdnem földig érnek. Meglátjuk.

Ez a vörös szilva az a vörös szilva, amit itt-ott veres szilvának emlegetnek, és a Békési szilvapálinkának az 50%-át adja?

Várom a fotót.

Üd

Előzmény: hevezoli64 (580)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 580

Nálam még zöld, és rengeteg, meglátjuk mennyi hullik le. A Cacanska lep. már lila, sőt a "bógyi" lassan érik (pálesz ).

Vörös szilva agyig, képet teszek fel este.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (579)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.16 0 0 579

Nálunk már lilulnak a stanleyk. Idén ~ augusztus 20.-ra várom őket.

Sajnos nem volt időm fotózni, legközelebbre.

Ha kényszerérnek és lehullanak tömegesen, tökiböki...

Hétvégére várom a serminát, még kemény. De mondjuk abból csak mutatóba lesz idén...

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.09 0 0 578

És tele is volt virággal rendesen. falva légvonalban 8km.

Előzmény: Csarli1 (577)
Csarli1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 577

Húsvét utáni kedd reggel 5 körül voltam Rákóczifalván -7.5 mutatott a Bömbi hőmérője. Ez a Stenlynek is sok volt.

Előzmény: Törölt nick (576)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.08 0 0 576

Stanley levelén semmi eltérő , termés 1% alatt. Az ízetlen fajta 3 év (kezelés a vétel  után)után adott 27 liter lekvárt(cukor nélkül). Most megint teli van de gyanús foltjai vannak. Mást nem látok.

Előzmény: Törölt nick (575)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 575

A stanley elég jó fagytűrőnek számít, persze minden relatív. Ha van elég virág, még fagy után is dobál le magáról a fa olyat, ami sok neki.

Ha vírusos lenne, látnád a levelén; bár közepesnek mondják a levéltünetek erősségét, de elég jól látszik, feltűnő.

Ha az ízetlen szilvád beteg és a stanley egészséges, szerintem pillants el az egyik irányba, közben vágd ki. Minek tartani egy ízetlen, beteg fát, ha mellette ott az egészséges? Persze ez csak az én véleményem, a döntés a tiéd.

Előzmény: Törölt nick (573)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 574

Mindenképp ültess egyet, ne is gondolkodj tovább!

Előzmény: alfi13 (572)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 573

Van egy íztelen nagyszeműt termő fám. Vettem a kertel. Rendbe hoztam mert el gyengusz volt, most fótos a levele de teli van. 8 m-re van 1 stanley 4 éves 10 szem van rajta, de sztem a fagy vitte el. 

Előzmény: Törölt nick (570)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 572

Végül is az utolsó 2-3 évben vált csak olyan mértéküvé a fa állapota hogy már szinte nem volt rajta ehető szem. Addig viszont nagyon bőven termett és az egyik kedvenc gyümölcsöm volt még mindig gondolkodom rajta hogy öszel ültetek egy ujat.

Előzmény: Törölt nick (570)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.06 0 0 571

Megéri.

Egyébként virágzáskor is fertőződhetnek pollenek útján, de az irodalom szerint nem az a jellemző, hanem inkább a tetvek.

Előzmény: Törölt nick (569)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.06 0 0 570

Nézd, azt hiszem erre az esetre tökéletes mondás, hogy "a kivétel erősíti a szabályt" :)

Nyilván nagyszámú statisztikai mintán alapszanak a megfigyelések következtetései, amelyeknek szintén vannak szélsőértékei. Bár ha 17 évet végigtolt vírusosan, akkor arra nem lehet sok panasz szerintem.

Nekem 20-25 év közöttiek a szilvák, pár éve lehetnek vírusosak, egyelőre a stanley minőségére -még- nincs panasz, kivéve az érés előtti gyümölcshullajtást. (Ami nekem épp elég....)

Előzmény: alfi13 (568)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.06 0 0 569

KöszI! Akkor nyomom rendszeresen tetű ellen.

Előzmény: Törölt nick (567)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 568

Volt egy 17 éves Stanley szilvám ami virusos lett de a vége fele szinte nem volt rajra egyetlen ehető szem, ezést ki kellett vágnom. Valószínüleg még az ültetéskor megkapta mert közvetlen mellete volt egy régi öreg besztercei amit szintén ki kellett vágni csak akkor még nem volt számomra ismerős ez a vírusfertőzés. Azóta telepítettem uj fajtákat de nagyon odafigyelek a tetvekre mert sajnos a szomszédaimnál rengeteg beteg fa van most kezdtem el az agitációt a fák kivágása ügyében.

Előzmény: Törölt nick (567)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.06 0 0 567

A tudomány mai állása alapján egyetlen egy fajta "rezisztens" típus létezik, a Jojo. Ez hiperszenzibilis módon leszárítja a fertőzött részt magáról.

A többi fajta mind elkap(hat)ja a vírust, ennek valószínűsége függ az alanytól, a környezettől, a fa erőnléti állapotától, a kémiai védekezések (tetvek ellen) megfelelő alkalmazásától. Magyarul kissé lutri.

A többi fogalom azon belül oszlik meg, hogy a gyümölcs minőségére mennyiben van hatással a fertőzés megléte.

- toleráns: nem szenved a gyümölcsminőség bántó mértékű kárt, ilyenek a Stanley, Ageni, Ruth Gerstetter, Zöld ringló, C. Rana....

- kissé érzékeny, itt előfordulhat minőségbeli romlás felületi-, besüppedő folt, mézgakiválás, torzulás formájában, ide tartozik az eddig említett Lepotica, a Tuleu Gras, Bluefre, Althann, Debreceni M., President, stb... (hogy van e különbség a minőségben a  fertőzöttség mértékétől függően, azt nem tudom)

- érzékeny, illetve nagyon érzékeny: jellemzően nagyobb kárt tesz a gyümölcsminőségben a vírus, egy idő után élvezhetetlenné válik a termés, ilyen a Besztercei, a C. Rodna, Utility, Olasz kék, stb.

Üdv

Előzmény: Törölt nick (566)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 566

Milyen szilvafákat javasolsz ???

Előzmény: Csarli1 (565)
Csarli1 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 565

A Lepotica nem rezisztens, csak vírus tűrő, ami ugye azt jelenti, hogy csak nagyon erős vírus koncentráció esetén jelenik meg  gyümölcsön  a vírus tünete. Nálam a -5 fokos virágzáskori fagy ellenére a 440 db fa várható átlagtermése 50-60 kg/fa normál évbe ez 75-80 kg/fa szokott lenni. Ha vízhajtásokat akarsz termelni, akkor metszd meg erősen majd megmutatja mit tud.

Előzmény: hoffmann eta (563)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 564

Nálam szinte semminek nincs elég vize.

Előzmény: Ali-bá (562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!