Val de Marne - Disneyland Paris szomszédsàgàban (utba esik magyar o.-rol jôvet.....
Kellemes kis kemping, nem dràga, és 2 hét mulva mi is ott leszünk vagy 2 - 3 honapig...... :-( (Màr megint az a frànya Pàrizs !!!!!)
Màr voltunk ott tavaj is, 2 honapot, ami igen kellemesen telt, nembeszélve a torol (uszàs, csonakàzàs, napozàs szabadon) és a golfpàlyàrol, bicigli utrol, ami a kempinggel szembe talàlhato....
Itt kint minden gyermekorvos nagyon keresett mivel: atlagban 6000 gyermek apolasa jut egy orvosra, igy tenyleg elfoglaltak, nalunk a kisebbiket gyermekorvos csak a szuleszeten latta, azota mindig a csaladi orvosunk kezeli, mivel a legkozelebbi gyermekorvos tolunk 15 km-re lakik, a csaladiorvos pedig itt van az utcankban.
Köszi mindenkinek az értékes infót. Közben kiderítette férjem, hogy megcsinálja a cég a magyart is most, aztán majd kint is lesz biztosításunk, de az azt mondják, hogy nem egy rövid procedura. Remélem, hogy nem lesz rá szükség.
Versaillesben van egy ex, most újra kolléga, ők is magyarok, és nekik van egy nagyon jó gyerekdokijuk már, csak mondta, hogyha valami miatt menniük kellett, akkor azért másként van, mint itt, hogy nem aznapra volt időpont (bár ha sürgős, akkor a kórházba mentek), hanem akár 2-3 napra rá, mert olyan jó, és keresett doki.
Én is igy tudtam,de amikor arra került a sor,mindenki elrémitett hogy ez sokba fog kerülni,de az biztos hogy amit kifizettél nagyon nehezen lesz kifizetve,mert van itt is több Magyar és aki leadta a kórházi számlát majdem 1 év elteltével sincs vissza fizetve neki,nekünk rémület volt a fizetés gondolata,mert szegény férjecském keresetéből élünk 4-en.
Igen Magyar Eü-kártyára gondok.De van bejelentett lakcimünk is,tehát nem igazán értem,mosolyogtak és azt mondták semmivel nem tartozunk.
Nekünk még nincs Francia papirunk,most vetekedünk neki a letelepedés és iskola-ovoda és egyéb inyencségek intézéséhez,én diabétesz-el kezelésre szorulok tehát nekem is fontos hogy minden egyben legyen,de nem sok mindent tudok kibogozni:-)
nagyon más a kettő, de az eredmény lehert ugyan az (kivéve a kiegészítő biztosításnál).
Mind a két kártya azt igazolja, hogy az adott ország rendszerében biztosítva vagy. Elvben az EU-n belül mindenhol az illet meg, ami a helyi állampolgárokat az alapellátás keretében. Pont ezért ha a kislányod szemműtétjét a francia egészségbiztosító 100%-ban fizette az alapellátás esetében, akkor az OEP-nek is ilyen arányban kéne megtéríteni a költségeket. Ha ez valamely kiegészítő biztosítás miatt volt, akkor nem. Az OEP oldalon van egy táblázat, hogy mit hogyan térítenek és egyszer megfogom próbálni lenyomni a torkukon a számláinkat ha lehet.
Nem akarok unnepronto lenni, de a szamla rendszerint utolag érkezik.(Tapasztalat). Kivételt képeznek a surgos esetek, ahol az elvégzett beavatkozasok egy bizonyos osszeget meghaladnak.
Ezt csak azért kérdem, mert nekünk van itteni (francia) eü kártyánk, de a kislányom szemműtétje sem került pénzbe. Lehet, hogy ha van francia lakcímed, akkor a gyerekeket ingyen ellátják?
Miért kérsz elnézést, szerencsére ilyen kalandunk még nem volt (ki is hagynám) ezért nem tudtam róla. Normál dokinál meg olyan jó ha van, de nem is feltétlen hiányolják alapon kezelik. G
Elnézést hogy bele szólok,de az eü kártya nagyon fontos,tapasztalatból tudom!Január óta lakunk kint és 1 hete operálták a kisfiamat,sokáig(3hétig)vártunk a műtétre mert előjegyezték,addig minden honnan érdeklödtünk hogy árulják el mennyibe fog nekünk kerülni,amikor a vizsgálaton voltunk azt fizenti kellett,de nem tudtak összeget mondani,azt az infót kaptuk "majd utána"Na utána ért a meglepetés amikor indultunk haza semmibe nem került az 1 napos kórházi tartozkodás és az operáció.
Remélem tudtam segíteni.Üdv Vera
Egyszerű megcsináltatni,semmibe nem kerül és 3 évig érvényes=EÜ-kártya.
Angol lista nagyon jó (nekünk is van) de még jobb egy olyan orvos, akit a közeledben lévő bölcsiben/óvodában adnak. Mi az bölcsiben egy nem rossz nem jó orvost kaptunk, de aztán a nagylány óvónője adott egy nagyon jó rendelőt, ahova járunk azóta is.
Szerintem jobb a rendelő, mert rugalmasabb (valaki mindig van ott).
Eu kártya jó, mert azt legalább értik és valamit be tudnak írni, de én még nem igényeltem vele vissza pénzt (itt a dokinak fizetsz számlára és egy sima vizit 22€tól indul).
Egy icipicit a legtöbb doki tud angolul Párizsban, mert azért elég sok a külföldi ezekben a kerületekben.
Na pont ezektől a dolgoktól félek én is, hogy nem beszéljük a nyelvet, csak angolul, németül mindketten, férjem még bolgárul meg oroszul is, de sajnos ezzel nem nagyon megyünk sokra, de kaptunk egy listát, hogy kik azok az orvosok, akik angolul beszélnek, legalább ennyi van.
De attól még nehéz lesz nagyon.
De ez a kihívás az egészben, ettől fejlődünk mi is.
Szerinted érdemes megcsináltatni ezt az EU-s eü-i kártyát?
1. Egy hete voltunk kint, kb 0 nylevtudás, este 8kor mind a két gyereknek felment 39 fokra a láza (a kisebb épp elmúlt 4 hónapos) és a legközelebbi orvos, akivel tudsz beszélni 1500km-re. Most már tudom, hogy van Párizsban is ügyelet, meg hova kell fordulni, de akkor az egyetlen, amit tudtam, hogy hol van patika mert pont szembe van a metrokijárattal.
2. 1 hónappal késöbb az asszony bevágta a fejét, enyhe agyrázkodás. Ha beviszem a kórházba benttartják, akkor nem tudok mit csinálni a két gyerekkel (a kicsi még napi 5ször szopizott), se nagymama, se bébiszetterünk nem volt még, ja a kiküldetés miatt a biztosítást sem tudtunk kötni (evm az utasbíztosítás nem fizet kiküldetésnél, a magyar oep, meg csak a francia alapellátás szintjén térít x%-t, kiegészítőt meg nem tudsz kötni francia "tajszám" nélkül - járd körbe mielőtt jöttök). Úgyhogy én félnapoztam, az asszony még félig pihent.
3., 4., 5... mind olyan, ami otthon 1 perc, itt meg azt se tudod hova, kihez fordulj és mit csinálj. Most februárban volt egy olyan pillanat (mindkét gyerek+anya beteg 39feletti lázzal), hogy azt mondtam az anyósomnak, holnap délre van repülőjegye OLDJA MEG (a munkahelyén - tanár), hogy rajta legyen a gépen. Otthon apám, 5 percre anyám 20ra lakik tőlünk...
Szóval lehet irigykedni, de én annyit még az életben nem szívtam mint az elmúlt évben és ennyire kiszolgátatott nehéz helyzetekben még sem voltam soha (pedig a gimiben és utána is éltem egy-egy évet külföldön).
Igen,sajnos az irigyeknek fogalmuk sincs, hogy mi áll a héttárben, hogy mit kell letenni az asztalra ahhoz, hogy valaki olyan pozicióba jusson el, hogy a cég felajánlja, hogy külföldre mehet karriert építeni, és még állja is a ktg-ek nagy részét. Ők csak a felszínt látják, azt nem, hogy ez mennyi melóval és mennyi fáradtsággal jár, hogy akár napi 12-14 órát dolgozik. Persze, van aki csak a felszínt látja, és máris irigykedik, aztán, hogyha látná, hogy mi van az egész mögött, lehet, hogy ő be sem vállalná, és azt mondaná, hogy inkább marad azon a szinten, ahol most van, de neki többet ér a szabadidő. Lehet így is élni, én ezt is elfogadom, és nem szólok be a másiknak, mert ő esetleg többet szeretne az álettől, és nem elégszik meg egy átlagossal.
Mi ilyenek vagyunk, lehet ezért irigyelni, meg fujjolni is, de mind a ketten úgy voltunk vele, hogy fontos, hogy legyen férjembek külföldi munkatapasztalata is az előrelépése miatt. Illetve nem egy elhanyagolható szempont, hogy a lányunknak is mekkora lehetőség, hogy egy külföldi országban eltölt 2-3 évet, és a nyelvet akár meg is tanulhatja egy szinten.
Az a baj, hogy ezt látom itt sokatoknál, hogy előre nem gondol, csak saját magára, és önző módon viselkedik. Sajnálom, hogy ilyenek egyes honfitársaim, pont emiatt állunk így...
Teljesen egyetértek veled. Ezért is írtam lejjebb, hogy mindenki mástól boldog és azt kell, hogy megteremtse és igen pont az az egyik baj, hogy mindenki a másét irigyli és nem a saját boldogságát teremti meg.
Amit szintén sokan nem látnak, hogy általában semmi sincs ingyen csak mindenki másról mond le azért amit fontosnak tart. Van barátom, aki kénytelen a második gyereket elhúzni, mert most nem tud elmenni szülni, de akik irigylik amit elértek azok persze nem ezt látják, hanem csak azt hogy hogyan élnek... Mi egy nagyon kellemes, ideális életet kellett, hogy otthagyjunk, mert nem jöttünk ki volna ki a pénzből... A feleségem holnap hazaköltözne, ha megtehetné, de ezt persze senki nem látja, csak irigykedik meg beszólogat (otthon).
Egyetértek veled, pont azt írtam, hogy vasárnap minden zárva van egy-két apró boltot leszámítva (nálunk két hentes és egy pékség van nyitva az utcában lévő kb 6ból), illetve újabban a Franprix délig.
Igy visszaolvasva az utobbi napok beiràsait, màr megint az jut eszembe, hogy sajnos kis népûnk azért nem jut sehova, mert még mindig nem nôttûnk fel ahhoz, hogy ne egymàs farokméretével, keresetével csili-vili autojàval (rokkantnyugdijas tàblàcskàval ellàtva természetesen) tôrödjünk.....
Mint ahogy màr többen kifejtették itt, van aki jol érzi magàt itt, van aki nem, vannak honvàgyasok, vannak még messzebre vàgyok.... Vannak kôzépbeosztàsuak, vannak szerencsésebbek.....
De ez Nekem miért kell, hogy fàjjon, azért, mert Ö is magyar ??????
En jobban érzem magam itt, annak ellenére, hogy nem vagyok milliomos, nem Paris leg sikkesebb quartier-jében lakom..... és nem a cégm fizeti a lakàsom, autom.....
Mindenem megvan, amire szûkségem van, làtom gyermekeimet, feleségemet rendszeresen, végzem a munkàm amiben egyenlöe nagyon jol érzem magam.... De lehet, hogy nemsokàra vàltoztatok.... Csak rajtam mulik ! Nem azt keresem, hogy hogy csesszek ki a màsikkal, hogy vegyem el a kedvét, àllàsàt, hogyan piszkitsam be a nevét, hanem zt, hogy én legyek valaki, és magasadjak ki a többiek közül teljesitményemmel, és ugy mondjàk rolam, hogy na ez egy magyar sràc.....
Akkor lehet, hogy még büszke is leszek magyarsàgomra.... de sajnos a mostani helyzetben, cselekedeteinkkel, viselkedésûnkkel szerintem nem kéne elégedettnek lennünk....