Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2005.05.10 0 0 224
Persze, hogy kell birniuk, de tudod az elefant is nagyon eros allat - de ketszer annyit o sem bir el. . .

Ha a levego paras, vigyazni kell a levelre locsolassal - konnyebben terjednek a sporas-gombas betegsegek. A rhodo nem igenyli a paras levegot, akkor sem, ha ott el - elturi. Nem kell a leveleket permetezni.
Előzmény: kiwancsi (222)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.10 0 0 223

Az enyém is ilyen, ez esetben működik az én dézsás módszerem amit már leírtam néhányszor.

És van aki szerint ki lehet ültetni, erről én csak az olvasmányaimból tudok.

Mint említettem a szomszédomé nem virágzott tavaly és eddig még idén sem.

Előzmény: gizmo01 (213)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.10 0 0 222

Zsur!

A Jeli arborétumban nagyon párás a levegő. A rhodo-nak bírni kell.

A gombabetegségek sajnos nagyon rondán viselkednek.

Nekem a babérmeggyemet is megtámadta a monilia, még mindíg nem tudom sikerül-e megmenteni. Gyönyörű tömör örökzöld volt, most meg belátnak a szomszédok. :-(((

Előzmény: ZsuR (215)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.10 0 0 221

Nem tudom, kérdezd meg őket!

http://www.szherdeszet.hu/introh.htm

Egyébként,   FIGYELEM!!!!

Ezt találtam az oldalukon:

Tájékoztatjuk továbbá a kedves látogatókat, hogy a Jeli Arborétum nyitva tartása május 20-án egész nap szünetel, a kert nem látogatható.

Szíves türelmüket és megértésüket kére a szervezô:
Szombathelyi Erdészeti Rt.

Előzmény: ldc11 (218)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.10 0 0 220
Evi5, nem hiszem, hogy a tulevel hossza befolyasolna a savassagot - szerintem akarhol megel, ahol eleg savas a talaj.

Nezegettem a bimbokat a rhodon, hat nagyon duzzadtak! Nem kell sok, viragozni fognak! Az azaleak mar teljes pompaban - van ami mar el is viragzott.

Évi5 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 219

Sziasztok!

Rengeteget olvasgattam már az írásaitokat, a segítségeteket szeretném kérni. Nagyon tetszik nekem is a rhododendron, de még nem vettem. Olvastam, hogy a savanyú talajt szereti, a hosszútűlevelű fenyők alatt eléldegél. A rövidtűlevelű nem jó? Van a kettő közt a különbség? (Persze, a tűlevél hossza, de azon kívül?)

ldc11 Creative Commons License 2005.05.10 0 0 218

Sziasztok újra

Köszönöm a segítségeteket.....

Honnan lehet megtudni, hogy kinti, vagy benti virág

A melléklet papírról semmi nem derült ki.....

A neve a virágnak : Rhododendron Germania

ZsuR Creative Commons License 2005.05.10 0 0 217
De hat a rhododendronok fagyalloak. . .meg Kanadaban is van beloluk!
Előzmény: rágica (216)
rágica Creative Commons License 2005.05.09 0 0 216
Ez az én kis aranyosom. Még tavaly vettem óccsó pézé, a garázsban átteleltettem, mert féltem kitenni, és most meghálálta.

ZsuR Creative Commons License 2005.05.09 0 0 215
Par ovatos szo a rhodokrol. . .

Par evvel ezelott majdnem elvesztettem az osszes rozsamat a fekete folr miatt. Az meg meg semmi - de a betegseg atment a "holy tree"-re is, es a rhodokra is. Kemeny ket evembe telt mire a bokrokat meggyogyitottam.

A jotanacs amit megfogadtam ( a permetezes mellett) az, hogy nem locsolom a rozsat ugy, hogy a levele nedves legyen. Na es ugyanez a rhodora is ervenyes - meg az azaleara. Ha az ido nagyon-nagyon szaraz, talan akkor nem nagy vesz - de ha paras, akkor nagyon nem jo nekik!

rágica Creative Commons License 2005.05.09 0 0 214
O óóóóó!
Hogy Neked milyen csodáid vannak!
(Írtam emilt!)
Előzmény: gizmo01 (209)
gizmo01 Creative Commons License 2005.05.09 0 0 213
Köszönöm a segítséget! Nekem ez az első, már évek óta kerülgetem őket, de most mertem először venni. Tudtam róluk, hogy eléggé problémások... Nekem azt mondták ahol vettem, hogy ez télálló fajta.
Előzmény: kiwancsi (212)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.09 0 0 212

Az előző persze hogy Neked szól és nem magamnak.

Előzmény: gizmo01 (209)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.09 0 0 211

Jézusom! De gyönyörű!

Csináld azt amit írtam!

Működik a kiültetés is, de csak olyannak hinném el aki bizonyítani tudja. :-)

A szomszédom kiültette, tavaly nem virágzott, idén sem látom hogy akarna, pedig van bimbója. (nem a szomszédnak! )

Kitörés!

Lényeg hogy ne neveljen magot. Előbb utóbb leszárad majd a csokor, de jobb leszedni mikor eldobja a szirmát.

Előzmény: kiwancsi (210)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.09 0 0 210

Tudnod kell hogy szobai, vagy kerti.

A szobai fagyérzékeny, semmit nem tudok róla, nem barátkozik velem.

A kerti nem bírja a meszes földet, bár éppen azt olvastam, hogy újabban

van olyan is, nagyon drágán(még ennél is drágábban)

Nekem kerti van, kint tartom, idebenn tönkremenne.

Nem ültettem el, mert egyenlőre az egyetlen darabom. Harmadik éve virágzik nálam.

Az említett északi teraszon lakik, sok vizet kap, tápot(szakáruházakban, dobozos rhododendrontáp kapható), pl egy Hárombetűs nevűben, de úgy hallottam máshol is.

Dézsásként nevelem, mint a leándereket, de annyival jobb hogy nem kell fagyvédett hely, ezért mikor kezd hideg lenni, beásom a zöldégesbe(mert ott puha a föld, és télen senkit nem zavar.

Idén volt néhány cserepes orgonám, azokat be sem ástam és az egyik még virágzott is egy picit.

Erre persze jobban vigyázok. :-)

Előzmény: ldc11 (207)
gizmo01 Creative Commons License 2005.05.09 0 0 209
Alpenrose
gizmo01 Creative Commons License 2005.05.09 0 0 208
Sziasztok! Íme pompában. Remélem, hogy majd túléli a kiültetést, ebben kértem volna segítségeteket, hogy hova ültessem.
ldc11 Creative Commons License 2005.05.09 0 0 207

Köszönöm kiwancsi...

Nem napon, hanem bent az étkezőben tartom (keleti tájolású)

Volna még egy csomó kérdésem:

1. Fedett teraszra érdemes kitenni (kelet-déli), vagy inkább ültessem ki a talajba, mondjuk az északi oldalra (sajna a talaj homokos, tehát majdnem biztos hogy meszes....)

2. Oké, hogy a virágokat ki kell törni de hol kell eltörni, közvetlenül csak a kis virágokat alatt és akkor marad egy csonk, vagy ahonnan elkezdőnek a kisvirágok hajtásai ott.......

3. milyen tápot érdemes venni

Na egyenlőre ennyi, ha tudok váalszoljatok

Köszönöm szépen

Előzmény: kiwancsi (203)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.09 0 0 206

Ja még valami!

Savanyú a föld nálatok?

Mert nagyon bátran ki van ültetve.

Én nem merem. Cserépben tartom.

Valaki azt mondta hogy rendszeresen tápozva bírja a normál kertiföldet(én nem tudom)

Előzmény: dithke_ (204)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.09 0 0 205

Van neki bimbója, ne aggódj, lehet hogy fog még virágozni, némellyek csak juniusban fognak.

Amit viszont én láttam hogy nagyon száraz aTédnek a földje.

Tehát:

1. locsold! ha lehet esővízzel, de én csapvízzel szoktam. Legyen mindíg nedves!

Naponta permetezd az egész bokrot is.

2. Vegyél neki rododendrontápot! Dobozban árulnak granulátumot(elhúzódó   hatású) Tegyél a tetejére egy kevés takaróanyagot, hogy sose száradjon így ki!

Takaróanyag: hosszúlevelű fenyőlomb(nem tudom miért hosszú -olvastam), fenyőkéreg(fenyőmulcs)

Én most a kávézaccot tettem rá, de majd még kap valami mást is, mert az nem fogja nedvesen tartani.

Ne legyen napon. Az enyém csak reggel kap kevés napot.

Előzmény: dithke_ (204)
dithke_ Creative Commons License 2005.05.09 0 0 204
Sziasztok szép napot mindenkinek!

A 180-as hozzászólásomban mutattam a virágom, hogy mit csináljak vele, mert hogy ugy néz ki ahogy.... azóta sem jobb a helyzet, most akkor kész elpusztult?
Vágjam vissza, kihajt? vagy már teljesen reménytelen?
Mig már másnak virágzik, addig ez a szerencsétlen...mit tegyek?
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.08 0 0 203

Ugye nem tartod napon?????

Én első évban majdnem tönkretettem. A napos teraszon lehervadtak a virágok.

Azóta az északi teraszunkon lakik, ahol ugyan nem látjuk csak ha odamegyünk, viszont gyönyörű!

Majd törd ki igen, ez azért kell hogy ne neveljen magot, ne pazarolja az energiáját, hanem a köv. évi virágbimbókat alakítsa ki. És ami még fontos, ilyenkor a víz! Jó az egész növényt meglocsolni, de a földet mindenképp.

Előzmény: ldc11 (196)
kiwancsi Creative Commons License 2005.05.08 0 0 202

Sziasztok!

Van itt Nektek valami! Néhány napja kezdte.

Két évig azt hittem sárga, de idén kapott rhododendrontápot, most nem úgy néz ki! :-)))

Jut eszembe! Azt mondja nekem egy kertész, tegyem csak normál kertiföldbe. Ők is így tesznek, aztán két hét múlva elkezdik tápozni.

Hát nem tudom. Majd ha sikerül szaporítani megpróbálom, de ezzel nem kísérletezek.

Szakértők mit gondoltok?

ZsuR Creative Commons License 2005.05.08 0 0 201
Eddig hogyan csinaltad?
Előzmény: Tomi 197 (200)
Tomi 197 Creative Commons License 2005.05.07 0 0 200
Sziasztok!Vasgáliccal savanyitom a földet,milyen módon kell helyesen és milyen idöközönként?Kösz.elöre kis...
damogran Creative Commons License 2005.05.06 0 0 199

Ajánlom ezt a linket a hozzászólásod előtt.

http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=26

Előzmény: gizmo01 (191)
ZsuR Creative Commons License 2005.05.06 0 0 198
OK! Nem a rhodok lombfakadasarol van szo - azok orokzoldek. :))
Előzmény: poi1 (197)
poi1 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 197
szia ZSUR! Kösz a választ, de megemlítem,hogy a "angol királyi kertészeti társaság kézikönyv"-ében ~'snowdrift' címszó alatt írták,..virágai tavasszal lombfakadás előtt...nyílnak. Bár azt nem említik,hogy melyik növény lombjáról van szó.
Előzmény: ZsuR (195)
ldc11 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 196

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni...

Vásároltunk egy gyönyörű szép rhododendront. Tele virággal..

Sajna a virágai elkezdtek hervadni.... Olvastam a fórumban, hogy ezeket ki kell törtni és akkor virágozni fog annak a helyén is..

Abban kérnem a segítségeteket, hogy hogyan és hol kell kitörni a virágot

Köszönöm szépen

ZsuR Creative Commons License 2005.05.05 0 0 195
Haaaaat, a rhododendronok orokzoldek. . . meg az azaleak is.
Előzmény: poi1 (194)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!