Mindenképpen érdemes biztosítani az árut, vagy ajánlott küldeményként kérni. Egyszer én is buktam egy csomagot :(
Sajnos a postaköltség nagyban megemeli a költségeket. Volt, hogy a pkg-ért ugyanannyit fizettem, mint az áruért (igaz, nem licitálok drága cuccokra). De még mindig jobb, mintha a postást/vámost gazdagítanád a csomagoddal...
van az ebay-en ilyen hogy "fraud protection" ahol be kell jelenteni, aztán postán bekérnek minden (licitáló oldal kinyomtatva, pénzutatást igazoló papír stb)
én január 4-én utaltam kb 123 eurot, és április végén/május elején megítéltek nekem 87 eurot (mindig csak bizonyos százalékod adnak)
A múltkor vettem 2db könyvet a német ebay-en 12 Euroért + 8,20 postaköltségként. Mondtam a mukinak, hogy írja, csomagra, hogy érték 10EURO, mire mondta, hogy nem tudja, mert már feladta nekem Mo-ra. Anélkül, hogy kifizettem volna. Ennyire megbizott bennem. (na persze csak pozítiv Bewertungom van) Ja és azt mondta elég ha 20EURO-t küldök, nem kell neki a 20Cent(korekt egy pasi).
Másik: a computer cuccok közt van sok kereskedő, aki nem a normál postai díjakért küldi a cuccait, hanem így szerez extra pénz. Persze az oldal alján kiírja (de kinézi ezeket?), hogyha valakinek nem tetszik akkor ne alkudjon. Érdemes figyelni a részletekre is...
Múltkor kérdeztem az egyik ilyen eladót, hogy Mo-ra a postaköltség 8,20EURO számolhatok ezzel a költséggel vagy jön még hozzá valami. A paraszt majdnem leugatott, hogy mit képzelek én, ő leírta, hogy csak DHL meg nincs kiscsomag (packchen) hanem csak nagy csomag-ot (Paket) küld. Na gondoltam akkor veled üzlet biztosan nem lesz.
olvasd el lentebb western union bidpay le van irva reszletesen, annak a legkisebb a koltsege amerikaba...
emelett wester unionnal tudsz penzt kuldeni, megnezed a http://www.intercash.hu/hun/Mainhun.htm
a kirendeltsegekenel megkeresed a legkozelebbit becsattogsz a forintoddal leirod hova mennyit akarsz kuldeni, megmondjak mennyit fizess, kifizetedl, az wu szamot elkuldod az ellenfelnek emilben amivel fel tudja venni es ennyi...
a tobbi modszer le van irva lentebb...
Hogyan tudok innen Magyarorszagrol penzt kuldeni Amerikaba? De legyszi ne csak azt mondjatok, hogy pl.: Money Orderrel, hanem megyarazzatok el szajbaragosan, mert sajna eleg gyoker vagyok a temaban!
multkor nekem egy notebook akkumlator jottami fizikailag nagyobb mint a postaladam betolto nyilasa a postas fogta megat es felhajtotta a lada sarkat betette a csomagot majd visszahajtotta...
en masnap bementem a postara nehany fotoval, hogyan nem fer be a postaladaba a a bizonyos csomag, es hogy benne volt... es hogy a postas/posta kifizetheti a postaladamat azota felhozzak a masodikra a nagymeretu leveleimet cserebe eltekintettem a postalada kifizetesetol...
en tuti bevittem volna az orat a postara hogy fizethetik...
Valszeg nem amazon gyűrte össze. Karórát vettem fém díszdobozban. A vadbaromparaszt magyar postás persze belegyűrte a postaládába. Természetesen összehorpadt a doboz, szerencsére az óra ép maradt.
Már 3 éve E-bay-ezek. Leginkább eladóként lépek fel.
Sokszor megesik, hogy megnyeri valaki az általam indított aukciót, aztán elfelejti, vagy meggondolja magát. Én nem szoktam ez ügyben tenni semmit a második mail után. Egy dolog azért zavar. Az E-bay díjját ki kell fizetnem akkor is, ha az árut nem fizetik ki. Ezzel lehet valamit kezdeni? Lehet valahogy tudatni az e-bay-el, hogy ez a tranzakció nem jött létre?
nincs... illetve...
ha megkaptad a csomagot, ne felejtsd el a feedbacket az ebay oldalan megtenni (magyaran ertekelni az eladot)
az eladoval kozold, hogy feladtad a penzt, es ertesitsen ha feladta a csomagot, es a csomag tracking code-jat kuldje el neked.
az sosem art ha megvan, de az EMS tracking kodjat meg a magyar posta is el tudja olvasni (a mas tipusu csomagokkal nem nagyon torodnek...)
sikerult megnyerni vegre egy licitet, penzt fel is adtam. de van nekem meg vmi tennivalom az ebay oldalain? van egy pay now gombocska, de kell ezt nekem hasznalnom? vagy innentol mar csak az eladoval kell kapcsolatban lennem? kosz!
egy tanulsagos csomag (azoknak akik konyvet rendelnek:
Ausztraliabol vettem egy konyvet (illetve licitet nyertem 06.23. an)
a seller irta a licitnel: international paypal only
nemet haverom paypalt kifizette 27. en (addig nem volt netkozelben)
az ausztral a csomagot feladta juli 1. en
ma erkezett meg economy air post-al...
(es ahogy nezem jol rab.szott az elado, mert tolem 15 AUD postakoltseget kert, a boritekon meg 24.5AUD belyeg van + a csomagolast se adhattak ingye...
szoval a 26 dolcsis konvet eladta ~16 dolcsiert (a licit 19,95 rol indult...)
egyebkent a csomagon bontas nyoma nem latszik, nincs rajta vampecset, csak 1 magyar datumbelyegzo: 2003 júl 11
viszont eleg jol kitapinthato volt, hogy konyv (nem volt rairva semmi)
Az nem jelent jót. Írj az e-baynek, hogy gondod van az eladóval. Mondjuk én kétszer is találkoztam olyannal, aki hirtelen eltűnt egy hónapra, de utána visszatért (kórház, költözés), de mindenképpen írj az ebaynek, hogy problémáid vannak. Szoktak segíteni.
Üdv
Hét
Kösz, rögtön hívom.
Csak az aggaszt, hogy a másik csomag, amit egy hónappal később küldtek, már megjött. Szóval szerintem inkább sanszos, hogy valahol útközben kavarodott el az első pakk.
(Egyébként az egyikben 8 a másikban 12 videókazetta van, tv-ből felvett régi teniszmeccsekkel, úgyhogy nem hiszem, hogy olyan nagy gondot okozna a felbecslésük.)
Írj egy mailt az eladónak, hogy téged érdekel a dolog, és esetleg megbeszélhetnétek, hogy mit csináljatok. Ha amerikai akkor a fizetés elég körülményes aukción kívül!
a minimal ar a kikialtasi ar, ha azt vagy annal magasabbat licitaltal akkor megnyerted a licitet...
Nem. A minimálár (reserve price) lehet a kikiáltási ár felett. Fel lehet tenni valamit 1 dolláros kikiáltási árral, de mondjuk 100 dolláros minimummal. Gondolom, azért csinálják így egyesek, hogy az alacsony kikiáltási árral beindítsák a liciteket. De ha senki sem licitál legalább 100 dollárt, az aukció sikertelenül zárul.
Egyébként a német Ebay-n nincs lehetőség minimumár megadására.
Újra feltették. Nem szükségszerűen a minimumról indítva, lehet ugyanúgy alacsony kikiáltási ár és e fölötti minimum. Ha nem lesz licit a lejárat előtt sem, írhatsz az eladónak, hogy te megvennéd olcsóbban, hisz látja, hogy annyiért a kutyának se kell...