Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ezek az alanyokba alacsonyabb talajhőmérsékleten áll le a keringés, ez által a nemes is később vonul nyugalomba. Ezáltal van rá remény, hogy a mélynyugalmi állapot kitolódik, mert hidegigénye a nemesnek adott. Ha hamarabb áll le a keringés, akkor hamarabb kezdődik a nyugalmi állapot, ami a +7 fok alatt órák száma (Porpáczy, 1964)
Szerintem igen, legalábbis én azt tapasztaltam, hogy a GxN alanyon lévő őszibarack oltványok levelei még mind zöldek, és a mellettük szilva és őszi alanyon lévő őszibarackok pedig már mind elhullatták a levelüket.
Ígértem 4 éves cseresznyéről képet, hát itt vannak ezek a fák 4 éves Lindák, jól látszik, hogy be vannak rakodva. Azért ezek nem konténeres fák, még ha egy évvel idősebbek is a háromévesektől. Itt meglátszik, hogy a konténerbe nem a minőségi fák kerültek.
A locsolórendszer 60 cm magasan van viszonyítási alapnak.
Most néztem meg jobban. A Sándor 1.80 és van két kis ága. 4-5 mm, kb 40-45 cm hosszúak. Jó vékonyak, de jó helyen vannak, ha visszavágom őket a sudárral. 70 és 80 körül indulnak.
Az Aida és a Pál fejlettebbek, /erősebbek/. A Katalin a leggyengébb, de most nem keresgéltem. Majd kinövi magát. Legalább látom a különbséget.
Nem akartalak megsérteni, talán ugy kellett volna írnom, hogy 'csak árutermelő'. (Azért van különbség egy 'árutemelő' és egy 'hobby-kertész' között, de nem minősítem -nem merem- egyiket se!)
Jajj, hát én se tépdelem! (Közben eszembe jut, hogy 'változik az idő'! Nagyapám kacort használt és palán, szíjjon fent oltókést. Azt mondta, hogy a metszőolló gyilkolja a fát, roncsol. Én meg a mellévágó ollót használom, mert szerintem a rávágós roncsol.)
Ágletépésnél a 2/3-os szabályt kell alkalmazni, ami alatta van azt nem tudod letépni, csak ami fölötte van. Próbáld ki és megfogsz lepődni a sebgyógyulás gyorsaságán, mert a fa szerint ez természetes dolog/vihar/, még a metszési seb gyógyulása több évet vesz igénybe, már ha begyógyul.
Az ágletépést és csavarást egy német szaktanácsadó már négy éve mutatta nekünk egy TÉSZ által szervezett bemutatón. Az ágtépés jó módszer, mert a seb sokkal gyorsabban gyógyul, mint metszésnél.
Azért ez elég durva rám nézve, mert én kertészként, árú termelő vagyok.
A Stilt csak fakivágásnál szoktam használni.
Azért szerintem ez mindent elárul a magyar felsőoktatás színvonaláról. Tavasszal Szatymazon egy konferencián Gonda előadását hallgatva azt hittem újra beköszöntött a XX. század, mikor arról értekezett, hogy őszibarack vadőszi alanyon katlankoronával, cseresznye sajmeggy alanyon váza, esetleg orsókorona, szilva, kajszi mirabolán alanyon váza korona.
Mikor kérdést tettem fel neki a magyarországi alany és technológiai kutatásokról az volt a válasza, ezek bevált alanyok és technológia.
Érdekes! Azért a rügyfakadás előtti áglevágást én mellőzném.
Az a láncfűrészes módszer meg egyenesen barbár munka. Lehet, hogy gyors, hatékony de aki így bánik a gyümölcsfával, az nem kertész, legfeljebb árutermelő.
Az általuk alkalmazott speciális technikák, a teljesség igénye nélkül :
Alany: főként Prunus mahaleb /Sajmeggy/ 1 év tavaszán: Az alany a talaj felett 25 cm magasan beoltva.
2. év tavaszán: A sudár hosszát 1,5 méterben korlátozzák. Alapvető eltávolítani minden hajtást a sudárról, ami hosszabb 10 cm-nél. Megkockáztatható kevés N műtrágya adása. 2. év őszén a csemeték kiültetése a végleges helyükre. Kiültetés elött a csemeték gyökérzete iszapban van áztatva.
3. év tavaszán: Le lesznek dörzsölve a sudár csúcsrügye alatt lévő rügyek 8-10 cm hosszan. Amennyiben a sudáron elégtelen a rövid ágacskák száma, akkor minden ág teljes levágásra van ítélve még rügyfakadás elött. Egyidejűleg a sudáron minden rügy felett kis bemetszést ejtünk, stimulálva ezzel a hajtásnövekedést. /lsd.Figure 8./ A célunk számos rövid ágacska kinevelése a növekedési szezon végére. Öntözés vagy bőséges eső káros lehet a termőképletek kialakulásában. Visszafogott N adagolás + növényegészségügyi permetek + 6x-8x levéltrágya juttatása a szezon folyamán - így segítik elő a sudáron az elegendő számú, egyenletesen elosztott rügyek képződését. Várható az első termőrügyek megjelenése.
4. év tavaszán: Le kell vágni a túl erős vagy nem kívánt irányba álló hajtásokat. A többi hajtást nem érintIk. Ha még mindig nem elegendő a sudáron lévő ágacskák száma, - a nagy esőzések, vagy a nagy növekedés miatt /a sok N adagolás következtében/ - tavasszal a hosszabb ágakat le kell kötözni. /lsd.Figure 9./- Ennek eredménye lesz a termőrügyek kialakulása a sudáron mindenütt. Amennyiben a sudár és az ágak nagyon erős növekedésüek, fűrésszel a törzset 1 cm mélyen bemetszik. /Figure 10../ A seb begyógyul, de a vegetatív túlsúly megszűnik. A "Figure 11." motorfűrésszel ejtett bemetszést mutat, ennek gyógyulása időigényesebb és hosszabb a kívánt hatása is. Tavasszal gyökérmetszéssel szabályozzák a gyökérzet kiterjedését. /lsd.Figure 12./ A gyökérmetszést először a 2. év tavaszán végzik v. inkább a 3.-ban, a törzs 30-40 cm-es közelségében ferdén a fa alá hatolva, évente váltogatva az oldalakat... "Figure 13.": az erős hajtások időnként le vannak tépve... Tehát lsd. a 125.oldaltól: PDF] Király Katalin – Gonda István - Debreceni Egyetem Agrár
Igen, de ne vágd még le, majd március elején a Ritával együtt. Hátha jól megporozzák egymást majd. :-) Ja ás az Aida - Pál páros is jöhet, ha azokat is vágod.
Különben én az első két fám közül a Katalinnal jártam ugy, hogy kb 150 cm-nél vágtam el (volt vagy 210) és csak alul, ahol volt néhány kis ágacska és felül hajtott ki rendesen középen meg üres maradt. Később néhány rügyet bemetszéssel még rá bírtam venni, hogy kihajtson, de most se tökéletes az ágrendszere.
Na látod. Ezek valahogy elkerűlték a figyelmemet. Meg voltam győződve, hogy a suháng megy a végleges magasságára. és metszéssel kell oldalirányú ágak hajtására ösztönözni, kényszeríteni.
Ha túl magasan indítod az orsót, akkor hiányos lesz. (Jobb, ha visszavágod egy kicsit azt a suhángot, vagy annyira kicsi?) 70-80 cm-nél ne hagyd meg magasabbra első évben.
Nálam is volt hajtáshiány, de megbeszéltem a fával, hogy jobb, ha ott is hajt ahol eredetileg nem akart. (Egy kis tavaszi rügy feletti bemetszés jobb belátásra bírta.)