Keresés

Részletes keresés

Alexanna71 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1208

Ez jó kérdés!

Én úgy emlékszem, igen feltűnően kint volt a tábla, de az is lehet, hogy csak a kiállításra vonatkozott.

Azért lefotóztam, de csak úgy "csípőből" nem látszott a gép.

Nekem is lenne egy kérdésem:

Megmondanád mi van írva erre a táblára?:

Nagyon szépen köszönöm!!

Előzmény: emojnarode (1207)
emojnarode Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1207

Valamit nem értek. Mások is írták, hogy itt nem lehet fotózni. Lehet, hogy nekem elkerűlte a figyelmemet egy tíltó tábla, de én már azóta kismillioszor jártam arra és még akkor is fotóztam, méghozzá a függőhidon, ami párhuzamosan volt felhúzva a rommá lőtt régi hid mellett de senki nem tiltotta meg, hogy felvételeket készítsek. Mi a tíltás oka?

Előzmény: Alexanna71 (1206)
Alexanna71 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1206

Sziasztok!

Erre gondoltatok?

Én lefotóztam, bár tényleg tilos volt.:(

Régen jártam már erre, de folyamatosan figyelemmel kísértem a topic életét:)

http://galeria.index.hu/kulfold/2012/04/02/a_delszlav_haboru_kepekben/?utm_source=index&utm_medium=kep&utm_content=2012_04_12&utm_campaign=medialepedo

Ezt biztos láttátok.

Sokkoló képek, legalábbis számomra!

Előzmény: Ephedrin (1200)
Bosanac Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1205
Félig off topic: Rengeteg letölthető Horvátországi turisztikai anyag (térkép, prospektus, stb) található meg itt: http://business.croatia.hr/en-GB/Croatian-national-tourist-board/Promo/Brochures
emojnarode Creative Commons License 2012.04.11 0 0 1204

Köszi, elolvastam, de a Horvátok ügyesebbek voltak a video terén, mert hamarabb publikálták. Igaz a Bosnyákok sem hezitáltak sokáig, de a lényeg a tartalom. Kiváncsi vagyok, hogy a hazai lapok tesznek-e legalább egy fikarcnyi véleményt hozzá? Ha mi nem írunk ilyen dolgokról a hazai publikum bizony lemarad néhány lényeges hírről. Hogy miért csak nekünk fontos ez?

Előzmény: zpusenje (1203)
zpusenje Creative Commons License 2012.04.11 0 0 1203

A mai Radio Sarajevo nyomtatott inerjúja közben meg is lehet nézni-hallgatni:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/78676/florence-hartmann-ludacka-kosulja-zvana-dejton

Előzmény: emojnarode (1193)
emojnarode Creative Commons License 2012.04.10 0 0 1202

Alig fél orája olvastam el a mai Dnevni avaz cikkét és jól írod, végre ez az első esett, hogy reményt keltő az indulás. Az írás kommentjei a szokásos pesszimista hangulatu, de nem az a lényeg, hanem a lényeg a lényeg, hogy úgy néz ki ezúttal komolyan gondolják és talán sikerűl a Törökökkel összehozni ezt az útszakaszt. Fantasztikusnak igérkezik és 2 ora alatt le lehet kavarni rajta a tengerig.

Előzmény: The_Rible (1201)
The_Rible Creative Commons License 2012.04.10 0 0 1201

Még nagyon korai, lehet, hogy el is kiabálom, de már egy hete arról beszélnek, hogy a Bechtel-Anka (amerikai-török) konzorciumnak adnák a Tarcin (Szarajevó) - Mosztár közötti autópályaépítést és a későbbi üzemeltetés koncesszióját.

Ez a szakasz a legnehezebb az egész boszniai autópályaszakaszban, hiszen át kell fúrni a Prenj hegyet (kb. 7 km hosszú alagút) és az egész szakasz 80%-a (ha jól emlékszem) vagy alagút, vagy viadukt. Szinte nincs is más, ezen a szakaszon. Ha valóban ez a konzorcium kapja a jogokat, akkor hipp-hopp kész lesz. Ezzel a Szarajevó-tengerpart táv 2 órára rövidülne.

Mosztártól délre már most is építenek szakaszokat (egyedül Pociteljnél van még vita) és idén elkészül a Kakanj-Zenica szakasz is. A szarajevói elkerülő ügye befagyott, miután a szlovén építőcég csődbe ment, azóta még nem sikerült a folytatásról dönteni, ráadásul egy csomó illegálisan épült házat kell ledózerolni. Ettől eltekintve Zenicától a tengerig kész lehetne az autópálya, ha ez a koncesszió létrejön.

Ephedrin Creative Commons License 2012.04.09 0 0 1200

Két éve voltam itt utoljára, és úgy emlékeztem, hogy nincs aposztróf a szövegben, és a képemen se látszik, de a Franjo által belinkelt oldalon lévő fotókon látom, hogy ott van, úgyhogy én kérek elnézést!!!!!!!!  :-))))))))))))))))))

Előzmény: franjo (1198)
pappan Creative Commons License 2012.04.09 0 0 1199

Aha, ezek szerint kettő ilyen kő is van. Köszi, guglin nem is próbáltam, csak a saját képeimet néztem át. Én csak a híd tövében lévőt vettem észre a mostari sétáink során, a másikat, aminek a hátterében az egész híd látszik, azt nem láttam.

Előzmény: franjo (1198)
franjo Creative Commons License 2012.04.08 0 0 1198
pappan Creative Commons License 2012.04.08 0 0 1197

Épp ezért nem is emlékszem pontosan, hogy hogy is volt írva a DON'T FORGET (csak arra emlékszem, hogy nagy fekete betűkkel festették arra bizonyos kőre!).

Előzmény: pappan (1196)
pappan Creative Commons License 2012.04.08 0 0 1196

De ott az is ki volt írva, hogy nem szabad fotózni, vagy nem jól emlékszem?

Ezért nekem nincs is fotóm róla..., ha egyre gondolunk.

Előzmény: Ephedrin (1195)
Ephedrin Creative Commons License 2012.04.08 0 0 1195

Iborli, direkt írtam így!!! Ugyanis a lelkemnek egy kedves helyén így van kiírva!!! Egyébként tudom, hogy az aposztrófot ki kell tenni, mert viszonylag jól bírom az ángliusok nyelvét!!!

Ide feltölteném a képet, de sajnos nem műkszik a rendszer, és ezáltal nem lehet beilleszteni a kiválsztott fotót!!!

Előzmény: lborli (1191)
Bosanac Creative Commons License 2012.04.08 0 0 1194
Rengeteg boszniai kép minden témakörben, nagyjából rendezve is:http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=410342&page=6
emojnarode Creative Commons License 2012.04.08 0 0 1193

A mai Boszniai lapok komoly figyelmet szentelnek a napokban történt verbális összetűzésnek, amiről írtam alant. Carl Bildt diplomata tevékenységéről van szó, amit hevesen támadnak, sőt persona non grata-nak nyilvánitják Bih területén. A Dnevni avaz hüen mutatja be egy kommentjében " Bildt lelkiismerete" cimen a történetet. Erről a mi sajtónk mélyen hallgat, annak ellenére, hogy nálunk már ismert ezeknek az úgynevezett nyugati diplomaták tevékenysége Magyarország ellen. Valami hasonló történt most is Sarajevóban. Nyugodtan párhuzamot vonhatunk a két országgal kapcsolatban, azért pofa kell ahhoz, hogy valaki ezt megtegye, mint ez a senkiházi diplomatának nevezett alak. És amikor szóvá teszik neki, mint tette ezt Florence Hartman, nyakkendőjét igazítva hátat fordít az incidensnek, mintha mi sem történt volna. Várom, hogy a hazai lapok említést tesznek-e erről, de ismerve a módszert, messze van tőlünk Bosznia, ahhoz, hogy foglalkozzunk a témával.

Előzmény: zpusenje (1192)
zpusenje Creative Commons License 2012.04.07 0 0 1192

Akit pedig egy harmadik forrás is érdekel, a Srbija insajdos fiúk kronológiája a délszláv háború egészéről, benne persze Boszniával:

A délszláv háború krónikája – 1992. január-április

<- 1991. december A bejegyzést kommentelőink is szerkeszthetik! ( szabályok ) január 2. A szerbek és a horvátok Szarajevóban aláírják a feltétel nélküli tűzszünetet (fél év alatt a tizenötödiket, de ez már tartósabbnak bizonyul). A megállapodás értelmében a JNA[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

lborli Creative Commons License 2012.04.07 0 0 1191

Don't

vagy Do Not

lborli.sorry.hu

Előzmény: Ephedrin (1190)
Ephedrin Creative Commons License 2012.04.07 0 0 1190

DONT FORGET!!!

Előzmény: emojnarode (1189)
emojnarode Creative Commons License 2012.04.06 0 0 1189

Van véleményem az egészről, de a volt hágai főügyész C. del Ponte, akkori szóvivője, Florence Hartman, ma Sarajevoban sajtokonferencián tartott egy veretes beszámolót erről, mert ezen a megemlékezésen megjelent Carl Bildt is, aki tudjuk, hogy abban az időben ki volt. Tehát ezeket mondta:"" Nem kellett volna, hogy idejöjjön. Miért jött ide pont ma? Amikor tehetett volna valamit, akkor azt mondta, hogy Milosevic remek fickó és ezek mind le vannak irva. Nem szolgált rá arra, hogy itt legyen. A politikájával, mint Eus előljáró, nem utolsósorban hazája előljárójaként, nem tett semmit, hogy leállítsa Szarajevo és egész Bih szenvedését. Ezért azt mondom, nincs itt a helye"    Bravo Florence- ezt már én mondtam.

Előzmény: The_Rible (1188)
The_Rible Creative Commons License 2012.04.06 0 0 1188

Talán így gyorsabban olvasható.

A háború, ami béketüntetéssel kezdődött

1992 áprilisában a boszniai vidéket már fegyveres szabadcsapatok járták, Szarajevóban pedig barikádokról néztek farkasszemet szerbek, horvátok és bosnyákok. Az első halottak mégis békéért tüntető civilek voltak. Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: The_Rible (1187)
The_Rible Creative Commons License 2012.04.06 0 0 1187

Háború, ami tüntetéssel kezdődött.

Ez is egy index cikk, de érdekesek az eltérések, különböző hangsúlyok az átalad idézett cikkhez képest. Mindenesetre elég korrekt.

Előzmény: Bosanac (1185)
Bosanac Creative Commons License 2012.04.05 0 0 1186
Bosanac Creative Commons License 2012.04.05 0 0 1185

Kedves Fórumtársak, álljunk meg egy percre csendesen: 20 éve, 1992.04.05-én kezdődött el Szarajevó ostroma.

1992: megindul Szarajevó ostroma

A szarajevóiak sokáig hittek abban, hogy mindaz, ami - legalábbis a felszínen - jellemezte Jugoszláviát, a multikulturalizmus, a viszonylagos tolerancia, szabadság és jólét, az államszövetség összeomlása után is megmarad Boszniában, de legalábbis a városukban.Hogy mekkorát tévedtek, arra 1992. Tovább »

forrás: Index.hu

The_Rible Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1184

elegendő. Mielőtt még kérdezed: igen, biztos. tesztelve évente többször, utolsó teszt: 2012 március

Előzmény: Kroy Prince (1183)
Kroy Prince Creative Commons License 2012.04.04 0 0 1183

Nagyon leült a fórum, már régen történt bejegyzés. A nyáron szeretnék a tengerhez utazni Bosznián keresztül és megnyugtató választ keresek arra, hogy valójában elegendő-e a személyigazolvány. Ahány cikket olvastam a neten, annyi válasz. A külügy szerint nem kell útlevél, de ajánlatos. Nos akkor mi az igazság.

Olyan válaszát várom, aki már többször járt arra és tudja a tutit.

Köszönettel várom válaszotokat.

emojnarode Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1182

Ma daj...stari moj, nije važno, što nisi " originalni" Bosanac !- de folytatom inkább Magyarúl...nem az a lényeg, hogy nem vagy eredeti Bosnyák, magam is ilyen 300 éves gyökerekkel rendelkezem, amit itt a fórumon már alaposan megtárgyaltunk a cimborákkal, de sajnos elakadtunk a történelem vérzivataros útvesztőjében. A lényeg az, hogy szóljál valamit és mint Rible barátunk  írta a napokban, nagyon sokan még idegenkednek Boszniától. Egy büszke népről van szó és az imént Iborli is célzott rá, csak azt nem értem, hogy a szomszédos népek miért éreznek irántuk megvetést? Itt láthatod kölcsönös rokonszenv övezi a véleményeket és van Magyar barátom aki éppen az irántuk való tisztelet miatt vette fel nevét. Lassan-lassan, de "rehabilitálni" fogják őket is.

Előzmény: Bosanac (1179)
lborli Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1181

"Ja sam bosanac!"

Ezt a mondatot, félreérthetetlenül büszkén magabiztos hanglejtésben, egy kedves kampi lakótársamtól hallottam először '90 nyarán a vrboskai Pinus kampban, a háború előtti utolsó béke/békés(?) évben, mint a felbomló(ban levő) YU egyik társköztársasága lakójától vmi szóváltást (amit nem értettem) követően. Fülemet azért ütötte meg, mert addig az alig kétszázfős kicsi kamp eléggé vegyes, de évről évre visszajáró törzsközönsége soha nem különböztette meg magát nemzetiségi tekintetben, pedig addig is voltak ott magyarok (itthonról mi feleségemmel, s két család a Délvidékről), szerbek, horvátok, szlovének, bosnyákok, osztrákok, svédek, olaszok, franciák, illetve egyéb más nációk is, de ők csak úgy beestek véletlenszerűen kis időre.

Előzmény: Bosanac (1179)
Bosanac Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1180

És sok "okos" dolgot tudk meg itt tőletek, köszönet érte. Ez egy "komoly" fórum/közösség. (Mert van kevésbé komoly is...)

Bosanac Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1179

Ej moj brati :-),

sajnos (talán igen, sajnos...) nem vagyok bosnyák (hacsak nem tekintünk vissza vagy 300 évet), a Bosanac nevet valamiféle, a bosnyák nép iránt érzett megbecsülésből (tán nem hangzik idióta mód fennköltnek... :-) vettem fel itt a fórumon pár éve. Boszniát se ismerem közel sem annyira, mint amennyire itt fórum törzsgárdája láthatóan ismeri, mindössze arról van szó, hogy egy időben a figyelmembe került a nevezett piac és utánaérdeklődtem boszniai barátaimnál meg a neten a sztorinak. 

Szóval sajnos sok okos hozzászólást ne nagyon várjatok tőlem - de ha kell, term. bármilyen hiányzó, fontos info beszerzésében segítek - már ha tudok, na és ha ráérek. E utóbbi is sajnos elég necces mostanában... :-)

Bok,

Bosanac

Előzmény: emojnarode (1162)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!