Tchacos "Kötődöm Júdáshoz. Évezredekig megbélyegezték, és most hozzám került ez az evangélium, amely azt mondja, hogy nem akarta elárulni Jézust, akarata ellenére kérték erre. Úgy érzem, hogy engem kért meg, hogy rehabilitáljam őt."
Egy ősi evangélium került elő közel kétezer év után Egyiptom homoksivatagából. A történet, amelyet elmesél, alapjaiban rendítheti meg hitünket. Megrázó lehet majd sok ember számára. Egyfajta válságot okozhat: hitbeli válságot. Ez az elbeszélés feje tetejére állítja Krisztus elárulásának a történetét: az áruló itt hőssé válik, és Jézus Krisztus szervezi meg a saját kivégzését. ( ) Vajon ez egy ókori eretnek kézirat, aminek a sírban kellene maradnia, vagy egy igaz kézirat, amely megváltoztatja Jézus Krisztusról alkotott képünket?
de, tudom, hogy azért találták ki, és fel is háborít.
engem ne kényszerítsenek bele egy félévenként 120ezres tanfolyamba, csakazért, hogy Gipsz Jakabnak jó legyen. vagy ne úgy, hogy a havi fizetésem nem is éri el a tandíjat...
...Pusztán azt lehet eldönteni, hogy kitől, milyen arányban vonjuk meg a juttatásokat, vagy úgyis fogalmazhatnék, hogy mely kiadási tételeket csökkentsük...
esetleg az egyik szempont lehetne, hogy mely kiadásoknál a legmagasabb az átlagos korrupciós ráta...
az, hogy jó volna rá több pénz, nem feltétlen jelenti azt, hogy lesz is rá több pénz. teoretikusan meg el lehet játszani a gondolattal, nem? "
senki nem tiltja, játszani jó
mondjuk nyilván szerinted jól van ez úgy, ahogy van, szerintem meg nem. "
szerintem sokminden nincs jól, de azt én sem hihetem, hogy valakinek megötszörözik a fizetését
az egyetemi szintű óvodapedagógusképzésnek meg sok értelme lenne, például sokkal több mindennel lennének tisztában az óvodapedagógusok, több gyakorlat is beleférne, még több elmélet, külföldi tapasztalatszerzés, meg a modern pedagógiai szemléleteket már ott is el lehetne sajátítani, nem továbbképzéseken, és mielőtt megkérdeznéd, most nem, nem fér bele nagyon sok minden. "
mert szar a képzés. amúgy hány országban van mester szinten ez a képzés
ja, és nem utolsó sorban az óvodapedagógusokat is jobban megbecsülnék. "
vagy nem.
egyébként könnyen lehet, hogy elég kevesen jelentkeznének
Te nem tudod, hogy a kötelező továbbképzéseket azért találták ki, hogy fizetőképes és kötelezett piaca legyen azoknak, akik ezt kitalálták?
Ha egyetemi szintre emeled az óvódapedagógiát, attól még ugyanúgy el kell menni továbbképzésre, mert olyankor az állam belenyúl a bal zsebébe és abból oszt tovább azoknak akik tartják.
Egyébként ahány szakma mostanában kitalálja, hogy egyetemi szintet akar meg doktori címet ... rövid időn belül kitehetjük magunkra majd a táblát: a 3 millió diplomás munkanélküli országa. A doktoroknak kérjük dobjon fémszázast!
édesmindegy, hányszor és milyen részletességel írod le, a kiadáscsökkentésnek vannak határai, ezt tudja az IMF is, az EU is, a befektetők is, a politikusok is. Ennyi.
sok ötleted neked sincs, csak a kényszerre tudsz hivatkozni. majd kiderül, mi lesz.
Ez most már nem szeretem-nem szeretem kérdése! Most már az IMF-nek kellene jóváhagyni azt, hogy ne vágjuk meg a nyugdíjakat, fizetéseket, amit garantáltan nem fog. Befolyik x pénz a költségvetésbe, abból el lehet költeni x*1,03-at, úgy hogy a 3%-ot hitelből fedezzük, azaz annyival nő az államadósság (IMF devizahitelben). Az inflációs célkitűzést is teljesíteni kell a következő negyedéves IMF hitelrészlethez, tehát linflálni se tudod az adósság, pláne hogy a vállalati szféra és a lakosság fülig van devizahitelben (ami a magas forintkamatok következménye, ami meg a túl sok állami hitelfelvétel miatt alakult ki).
A probléma ott van, hogy az adó és járulékbevételek igen komolyan esnek vissza, a válság miatt. A cégek rendelései visszaesnek, a fogyasztás is csökken, mert magasabbak a törlesztők és mert félünk. Csakhogy mi lefixáltuk előző évben a kiadási oldalt szépen forintosítva az egészet. És ez a kiadási oldal nem fér bele az elkölthető x*1,03-as elkölthető bevételi keretbe. A kettő különbözete nem lesz kifizetve, mert arra nem jut pénz. Pusztán azt lehet eldönteni, hogy kitől, milyen arányban vonjuk meg a juttatásokat, vagy úgyis fogalmazhatnék, hogy mely kiadási tételeket csökkentsük. Nade, ezzel még csak azt érjük el, hogy megkapjuk a következő negyedévi IMF htelt. Ezután kellene nekiállni további kiadáscsökkentésnek, hogy legyen pénz adócsökkentésre...
Én is szeretnék négyszeres fizetést és nem is teoretikusan :). Csak lehetőleg ne a napi 300%-os infláció eredményezze.
Egyetemi végzettség miatti megbecsülés? Arra gondolsz, hogy a közalkalmazotti bértábla szerint több lenne a bérük? Vagy mit értesz "megbecsülés" alatt?
az, hogy jó volna rá több pénz, nem feltétlen jelenti azt, hogy lesz is rá több pénz. teoretikusan meg el lehet játszani a gondolattal, nem?
mondjuk nyilván szerinted jól van ez úgy, ahogy van, szerintem meg nem.
az egyetemi szintű óvodapedagógusképzésnek meg sok értelme lenne, például sokkal több mindennel lennének tisztában az óvodapedagógusok, több gyakorlat is beleférne, még több elmélet, külföldi tapasztalatszerzés, meg a modern pedagógiai szemléleteket már ott is el lehetne sajátítani, nem továbbképzéseken, és mielőtt megkérdeznéd, most nem, nem fér bele nagyon sok minden.
ja, és nem utolsó sorban az óvodapedagógusokat is jobban megbecsülnék.
az összes nyugdíjas kb. hány százaléka rokkant vajon, ennek egy része kamurokker, ezt megint nem lehet megmondani, hogy mekkora rész, eltérnek a becslések, na mindegy, de persze _jelentős_ része a nyugdíjkiadásoknak a kamurokkerekre megy el.
nyugaton egy pedagógus el tudja tartani a családját, fent tudja tartani a kertes házát, taníttatja a két gyermekét, a két autót, és a feleségének sem kell feltétlen dolgoznia
Igen. Kiváló célfogyasztói piacot képzett az ingatlan jelzálogkölcsönöknek, amiből a két autót és a feleséget fenntartotta, egészen ezidáig.
azt sem tudjuk, mekkora jövedelem képződik a fekete-és szürkegazdaságban. Becslések eltérőek, GDP tizenvalahány-tól harminvalahány százalékáig.
na ebből tessék kiszámolni mennyi adó és járulékbevétel jönne be _potenciálisan_. Gyurcsány dobálózott minimum 3000 milliárddal, többek szerint ez irreális.
na ebből mennyit lehet behajtani a gyakorlatban?
tavaly vagy tavalyelőtt 73-93 milliárdnyira becsülték a feherédésből befolyt összeget.
De persze 1000 az abszolút minimum, még 1500 is simán lehet, persze hogyne...
nem nekem írtál, de azért megkérdezem, mert már kezd elegem lenni bizonyos véleményekből, hogy honnan a jó büdös francból szedjünk össze annyi pénzt, hogy megsokszorozzuk a pedagógusok és az orvosok fizetését úgy, hogy még csak arra sincs garancia, hogy valóban jobb munkát végeznek?
annak meg ugyan mi értelme, hogy egyetemi szinttű az óvodapedagógusképzés?
ami nem jelenti azt, hogy ne kéne megcsinálni. én azt vallom, hogy nyugaton egy pedagógus el tudja tartani a családját, fent tudja tartani a kertes házát, taníttatja a két gyermekét, a két autót, és a feleségének sem kell feltétlen dolgoznia. ez lenne itthon is az ideális, és akkor nem a leghülyébbek mennének el tanítani (mert az okosok elmennek a multihoz, mint én is tettem, mert tanulékonyak, nyelveket beszélnek, keresett munkaerők), hanem az a szűk réteg, aki valóban jó tanár.
nem véletlen, hogy például japánban az óvodapedagógus képzés egyetemi szintű, míg itthon az egyik leglenézettebb felsőfokú végzettség, és én is tapasztalom, hogy bár nekem megvan a tanítói és az óvodapedagógusi végzettségem is, visszalépésnek tekintették, hogy én azt mondtam, hogy oviban szeretnék iskolaelőkészítősökkel foglalkozni. pedig szeretem csinálni, és a gyerekek is szeretnek, és azt hiszem, ez a legjobb visszajelzés. anyagilag amúgy tökmindegy, hol dolgozok, mert a kategória ugyanaz. (mondjuk eleve visszalépésnek tekintették azt is, hogy egyetemi végzettséggel tanítani akartam kicsiket..)
viszont azt hiszem, a pedagógusbérek megemelésével a pedagógus-szakma megbecsülését is elősegítenénk, mert tanítottam olyan helyen, ahol a diák körberöhögött, hogy mennyiért dolgozok, hetente többet keresett drogárusítással. más kérdés, hogya szívem szakadt meg, amikor az alföldi utcában láttam viszont... vagy a szőlő utcában.
azt felejtik el, hogy egy jó pedagógus a gyereket az egyetemre juttatja, és ez a munka bizony 3 évesen kezdődik el, az oviban. ott dől el, hogy a gyerek megtanul-e tanulni, és hogy szeretni fog-e tanulni, vagy sem. képzeld, engem a főiskolán is tanított az óvónénim... annyira jó volt.
a gyerekek meg egyszerűen élvezik, ha nagyon okos, nagyon felkészült a tanáruk. én is élvezem, ha lexikonnak használnak, és kérdeznek, kérdeznek, kérdeznek, mert ez az én agytekervényeimet is megmozgatja. szóval nem árt, ha csak a föle marad a pedagógusoknak. én például el szoktam mondani, hogy mi miért lesz jó a gyerekeknek. hogy azért beszélünk titkos nyelven (csak magánhangzókkal), mert egyrészt jó móka, másrészt az iskolában könnyen fog menni a szavak elválasztása. (látnod kéne, hogy ettől milyen felnőttnek érzik magukat!:-DD )
és a jó pap is holtig tanul mintájára a jó pedagógus is holtig tanuljon, és meg kellene adni hozzá minden támogatást. szerintem egyáltalán nem lenne baj, ha valaki az óvodapedagógusságtól jut el mondjuk egy egyetemi katedráig, és úgy adja át a tudását a leendő pedagógusoknak. az lenne csak az igazi szamárlétra, és tapasztalat!
és nem utolsósorban ezzel egyidőben kéne az orvosbéreket is négyszerezni kellene, minimum, ha nem ötszörözni. igazán sokat tanulnak, és az lenne az ideális, ha soha nem látnánk őket, de sajnos betegség mindig is volt, van, lesz, és ha a legjobb orvosok kimennek külföldre, és ott kamatoztatják a tudásukat, akkor engem ki fog majd ellátni, ha beteg leszek?
Mi van, vasárnap délután nyílik a hamis pátosz szelencéje? :)
és figyelembe vennéd a többségi akaratnyilvánítást
Az milyen? És honnan lehet tudni, hogy többségi? :)
Petőfi, mint az első professzionális költő abból élt, hogy megfizették a verseiért. Csak a pontosság kedvéért, Aranynak meg ott volt a földje, amit királyi és császári fennség sem vett el tőle :)
köszönöm megtisztelő válaszod. Örülök annak, hogy belátod hibádat. Ezek szerint párt választásodnál Don Quijote csapdájába estél.
Nagyon szeretném, ha írásaidban teret engednél a pragmatizmusnak és figyelembe vennéd a többségi akaratnyilvánítást. Nem lehet egy nemzetet kényszeruralom alá vonni. Tudod nagyon jó érzés az amikor reggel felébredsz és a tükörben egy olyan személy mosolyog vissza reád, aki azért harcol, hogy az önkényuralmat és a közvagyon elherdálását megszüntesse.
Remélhető e ép, logikus elmével, hogy eredményesen, ésszerüen lehet kormányozni s a tömeget ésszerü tanácsokkal ellátni? Szerintem tudásod megfelelő lenne. Csak végre meg kéne találni a helyes utat. Mi a helyes út kérdezhetnéd?
Nos ez az amit nem az állam ad pénz vagy kitüntetés formájában. Belső és erkölcsi beállítottságodtól kapod meg a választ arra, hogy nagyon sok jót tudnál tenni ezért a nemzetért, ha nem váltod fel aprópénzre mint Júdás tudásod.
Gondolj Petőfire, vagy Aranyra a Haza nem felejt.
Én minden jót kívánok neked: Dönts belátásod szerint!!!