Akkor bocs, a bejegyzésed második felében ilyen szemszögből valóban igazad van, de az állításod első felével - minden tiszteletem mellett - nem értek egyet.
Ezzel bizony egyet kell, hogy értsek! Azért van a hangerő poti a gitáron is, hogy halkabban is lehessen játszani. Én már azért nem járok koncertekre, mert a "hangmérnök" szét üvöltet mindent, és a gitárosok sem tisztelik a társaikat, hogy azok is szóhoz jussanak. Érdekes, hogy a Matyóék milyen klasszul együttműködnek.
Azért ezzel vitatkoznék: "Ilyenkor úgysem a tiszta, vastag, meleg és precíz hangzás a lényeg, csak üvöltsön." Szerintem meg pont, hogy a vastag meleg precíz hangzás a lényeg rockban is, csak épp a vastag meleg precíz overdrive hang. Ha csak üvölt megette a fene... szerintem. A társak meg nem lehetnek "zavaró tényezők" mert akkor meg megint csak megette a fene. Akkor másik zenekarban kell játszani. Szerintem.
Talán a hangolók/restaurátorok megmondják. Amúgy én is az alkoholt v tisztaszeszt javasoltam volna, esetleg enyhén, nem túl nedves ruhával zsíroldó mosogatószer v ablaktisztító.
Telefonszám: (46) 505 656 (Bacsó urat kell keresni!)
De, van olyan mikrofon. Rokkzenekaroknál gyakori. Beteszik gitár meg basszusalap elé. Betehetik lezli elé is. De igazából nem ez a lényeg. Hanem hogy kihangosítás nélkül is nagyot szóljon. Amikor csak alapról megy a rockbanda. Egy nagy Marshall meg Ampeq mellett egy normál 147-es szóhoz sem jut. Ámbár én utálok ilyen hangerőben játszani, mert nem hallani a zenét. Az otthoni környezet más. Ott nincs "zavaró tényező".
Szóval ekkora brutál hangerőigény esetében én egy izmos alapot és lezlieffektet használnék. Ilyenkor úgysem a tiszta, vastag, meleg és precíz hangzás a lényeg, csak üvöltsön. Matyónak, Bencének is többször javasoltam a kisebb hangerőt, mert az erősebb torzítás megöli a basszust.
A fizika olykor meg tud tréfálni. :) A lakásod akkor itt úgy működött mint egy harangtorony. Persze 1-2 zárt ajtó azért sokat elvesz a hangerőből, ami meg amúgy is négyzetesen csökken a távolsággal arányban.
Amúgy nekem van olyan felvételem a dallasi katonai fúvószenekarral meg egy templomi orgonával, amit összesen egy mikrofonpárral vett fel egy zseni, merthogy a hangfelvétel magasiskolájaként minden részlet és frekvencia tökéletesen meg van rajta örökítve, épp ezért referencia teszt anyag is. Szóval csak érteni kell a dologhoz és egy kórus is meg tud jelenni szépen a felvételen. Az a baj hogy nálunk a hangtechnikusok többsége amolyan pályát tévesztett kőműves, hangipari segédmunkás. Ritka mikor művészi szintre emelkedik hangosításilag egy rendezvény!
Az ominózus koncerten nem az volt a lényeg, hogy ki üvölti le egymás fejét. Tényleg az volt a baj, hogy erősítés nélkül is megszólalt a Hammond. Az énekesek meg nem tudtak akkorát énekelni, hogy ők is hallatszódjanak a produkcióban :-) Egyszer a Matyó döngette meg a kis lezlimet 100W-on. A résre nyitott erkélyajtón annyi hang szűrődött ki, hogy két utcával odébb tisztán hallotta a játékot a hazatérő nejem az utcai forgalomban. Nem létezik olyan érzéketlen mikrofon, ami a 100W-ot lekezelné. Legfeljebb az amit a hegedűk aljára szoktak ragasztani :-)
Van benne valami. Ámbár a gitárosok és dobosok egy rokkzenekarban nagyon hangosak, oda kell az extra hangerő. Viszont a hely gyakran szűk, még egy lezlinek sincs igazán hely.
Nagy színpadon árvul el a laci a kis 40 wattjával. Gyakran el is dugják hogy ne szórjon rá a mikrofonozása. Aztán a színpadon több kilowattos kontrollok vannak, ahová gátlástalanul rá lehet engedni a hangját.
Ez jellemző felhasználás. Fassang Laci inkább rendhagyó műfaj.
Vannak dolgok aminek semmi értelme sincs, de mégis létezik. Ez pont az :-) 30-40W-os csöves teljesítménnyel lazán meg lehet szólalni akárhol. Két lezlivel meg pláne. Én emlékszem Fassang Laci lezlije a kongresszusi központban egyedül leszólt mindenkit a színpadon 80-100W-on külön erősítés nélkül. Vissza kellet tekerni az erősítőt egyharmadra, hogy ne szóljon minden mikrofonból az orgona :-)
Nem mondanám ismeretlennek,mert már volt itt róla szó a fórumon.Ha nem akkor bocsi. Mindenesetre Z.D. fórumtársunknak van beépítve a Leslie-jébe egy (vagyis inkább 2,mert duplázva van a két csatorna) szép darab.Ő a Kedélyes Urak zenekar billentyűse. A cucc azt hiszem így 2 x 100=200 W-ot tud.Természetesen a Leslie többi eleme is hozzá van igazitva ehhez a brutál teljesítményhez.Íme a képek
Nem. Letöltöttem a leírását, abban volt. Olcsó, mindenttudó. Első pillanatban. Aztán rájön az ember hogy igazán semmit sem tud rendesen. Ahogy írtam, a Lester zúzáshoz az igazi. A Lex talán a legfinomabb általános.
Erre használat közben jöttél rá? Csak mert mint írtam, erre a manualban sincs egy betű utalás sem, de nyomógombbal kombinált potit látva már, valami hasonlóra gondoltam. Mindenesetre lehetne alaposabb a leírása szerintem.
Ami az árat illeti, az erősen elgondolkodtató azért, hogy 100 rongyot megér-e bármilyen effektpedál! Hiszen akkor már lehet hogy érdemesebb egy multi-effektbe beruházni ami szélesebb körűen programozható, ne adj midis is és akkor nem kell mondjuk egy zengető is még mellé...
A Lesternek még így is barátibb ára van gyakorlatilag majd feléjért a Lex-nek, bár akinek csak ennyi hiányzik az élet öröméhez, úgyis megveszi gondolom. Az azért elgondolkodtató, hogy gyakorlatilag egy használt Electro adott esetben 3-400 ezerből megszerezhető, 1-2 ilyen pedált megvéve meg hol van még az orgona hozzá költségben! Szóval drága műfaj ez a pedálozás, nem is értem a gitárosokat mikor "kisvasutat" építenek belőlük. :)
Mivel pici doboz, a poti kihúzva mást szabályoz, így dupláz. Szép, tiszta, precíz hangja van. Szerintem a legjobb.
Lester, Neo sokkal fedettebb. Az ára is szép. A Lestert halkan, otthon nem használnám. Klubban se. Nagy koncerten, szabadtéren, ahol nem árt a túlzás, vadállat hangja van kontrollba visszaadva.
Nézem ennek a Lex-nek a manualját, de számomra sehogy nem derülnek ki a kettős funkciói a gomboknak hogyan és miként aktiválhatók. Semmi konkrétum, hogy most ezek benyomva is tekerhetők vagy mi a szösz, mit kell velük csinálni! A vezérlőpedálos extra funkciók is elég homályosak. Nem tudom ki érti azon kívül aki kitalálta? :)
Jó hangja van a kis Yamaha-nak. Nekem bejön. A régi "nagybillentyűsverzió" /YC20/ is jól szól Motion Sound-dal https://www.youtube.com/watch?v=IgY2GT1SyS8 ...jó, nem tipikus B3 hang :D