Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A szer jó de víz oldja s viszi a gyökerekhez...ha jól emlékszem...én Actarát esetleg Mospilánt ajánlanék, tapadóval ötvözve s permetezve. Bár azt hiszem Gáborke pontosabban tudná megmondani, adott hőmérsékleten milyen szer ajánlott. Nem szeretek a hideg teleltetőben fújkálni... Üdv...
Klorózis nem jellemző a törpebanánnál, a csapvizet is elviseli, ha legalább egy napig állt, hogy a klór elillanjon belőle. Ha a levelek szélétől befelé terjed a sárgulás, majd barnulás, akkor az tipikus teleltetési betegség, a lakásban tartott törpebanánnál. A levegő alacsony páratartalma okozza.
A törpe banánfa mennyire érzékeny a csapvízre és a klórozisra?Mert pár napja el kezdett sárguln/száradni 1-2 levele és nem tudom, hogy ez a természetes száradás vagy más okozza?
Lenne egy kérdésem. Ha nyáron szeretnék citrust oltani, már februárban, mint a többi gyümölcsnél, meg kell szednem s tárolnom hűtőben a nemest, vagy nyáron egyszerűen levágom s egyből oltok...Köszönöm...
A törpebanánnak kezd elszáradni az egyik alsó levele, de még alatta van több egészséges zöld levél.Ilyenkor le lehet vágni vagy hagyni kell, hogy magától váljon le. Csak nem tudom, hogy a többi alatta lévő levelektő, hogy tud teljesen leválni az áltörzsről.?
Olaszországból. Most éppen nincs választék náluk, de egyébként is csak kommersz citrusokat tartottak, de azt több fazonban és méretben, ehhez igazodó árakkal.
A legolcsóbb szállítás 25 euro volt, 1-4 citrus fért bele. A szállítás gyors volt, 2-3 nap, nem volt vele gond. Nagyon szép, egészséges növényeket küldtek. Olcsóbbra jött ki, mint itthon. Ha nagyobb lenne a választékuk, rendeltem volna többet is, más fajtákat is. Paypallal lehetett fizetni, ez fontos, nagyon leegyszerűsíti a rendelést.
Én elfogadom és elhiszem amit mondasz a teleltetéssel kapcsolatban. Évekkel ezelőtti rossz emlékeim voltak a kontár teleltetésemről.
Ami a legfontosabb tapasztalat volt, hogy a teleltetőbe bevitel előtt véletlenül se legyen vizes a citrusok talaja. (hiszen hűvös helyen hogyan száradna ki a talaj?).
Így aztán totál levélhullás, jó néhány növény pusztulás lett a vége részemről.
Ezen már túl vagyok jó ideje, de még tovább akartam javítani a körülményeket a világítással. Úgy gondoltam, ártani biztos nem fog, ha nem is használ. Az áram fogyasztás meg igen minimális.
De meg értem, ha értelmetlen, akkor minek!
Ami a fajta bővítést illeti: limakvat, satsuma okitsu, celemntine, minneola tangelo közül amit sikerül beszereznem, vennem, oltanom.
Dehogy, elnézést, félreérthetően fogalmaztam. Csak fotókat vadásztam (az ebay-en, illusztrálni, milyen formájú lesz felnőtt vagy nagy korában egy kumkvat ill. limakvat.