A tegeződésről annyit, hogy most is volt egy olyan mondat ami megütötte a fülemet. Mabel, Mrs Liptontól kap valamit a hideg ellen, mire Mabel azt mondja Mrs Liptonnak, hogy: "-Köszi". Valahogy ilyet nem mondott korábban. Na persze azért az ócska kalapért nem is járt volna még ennyi sem.... Ráadásul Mabelnek kicsi a feje is.
Szvsz a történet is sokkal jobb volt, mint a 21.
Mintha megtalálta volna a hangját Jimmy Perry & David Croft.
A kedvencem tegnap az asztalterítési jelenet volt, amikor Henry nemlétező születésnapjáról beszéltek, és Ivy istenien zavarba jött, amikor Henry csókot kért tőle ajándékba ("bezzeg, ha James kérné"). Majd - egy Hogarth ecsetjére méltóan - James leellenőrizte a terítést a mérőléccel és közben hümmögött és ccc-egett... ("1 és egynegyed hüvelyk... másfél hüvelyk... csaknem 2 hüvelyk!!") Ezt a jelenetet biztosan sokszor megnézem még. (Eszembe juttatta az isteni Anthony Hopkinst is, aki Stevens főkomornyikként mérte le a terítéket ugyanígy a Remains of the Day-ben (ugyanígy ? dehogy ugyanígy).)
Gyilkosan jó volt (finom megaláztatással és kölcsönös félreértéssel teli) az a jelenet is, amikor James bemegy őméltóságához, hogy ismertesse az álláspontját a "fedeztetési ügyben", és úgy távozik, hogy azt kell hallania: James, azért szép volt magától, hogy vállalkozott rá... (mintha még búcsúzóul rúgtak volna rajta egyet).
Es ebben a reszben mar nem volt tegezodes sem, kezd kialakulni ujra a rend Omeltosaga hazaban. Lassan mindenki tudja hol a helye.
Szerintem Cissy-nek is mar olyan volt a hangja, mint regen. A szunyoghalos taboriagy jelenetbeli benazasokon pedig vagy 10 percig nevettem.
Kezdem megszokni a: "Az jo lesz" szoveget is.
Hát szóval a tegnapi rész már nekem is sokkal jobban tetszett. Viszont a tegnapi epizód kapcsán ma reggel eszembe jutott egy rendkívül fontos és eddig méltánytalanul háttérbe szorult kérdés. Írtam is egy e-mailt Konrád művész úrnak, hogy kérdezze meg Tomasevics Zorka szinkronrendezőtől:
Ki volt a magyar hangja a papagájnak?
Egyébként nekem is az a véleményem, hogy ebben a részben már sokkal jobbak voltak a hangok.
Mármint a múlt hetinél, a hangok tekintetében.
Azt hiszem, az a teória igazolódik, hogy a színészek is "visszataláltak" az eredeti "feeling"-hez. Főleg Teddy-Benedek Miklós. De mintha még Őméltósága is jobban hasonlított volna.
Na, egyszóval én élveztem :-))
Persze azért volt itt is egy-két apróbb zavaró darab, mint például amikor Lord Meldrum (aki maga is Őméltósága) Őméltóságának hívja az Earlt.
Ez utóbbi (az earl) volt a másik, ami zavart, simán lehetett volna grófnak fordítani.
Igaz, hogy arra ott van angolul a Count is, de magyarul nincs különbség. Mint például a Prince meg a Duke is herceg magyarul (hiába,nálunk nincs olyan fokú lordosodás, mint Angliában...:-)))
De azért tényleg jó volt, nem?
Miss Poppy, maga viszont nagyon elkényezteti James-t! :-))))))))
Egy kicsit bővebben kifejtem mire gondolok. A 20. részben (Egy nap vidéken) Mabel arról faggatja Ivy-t, hogy vajon csak a személyzet állandó tagjait viszeik-e a piknikre, vagy a bejárókat is, mint ő, aki „csak” reggel 7.30-tól éjjel fél tizenkettőig dolgozik.
Nos, számításaim szerint (ez nagyon Livingstone-osra sikeredett), ha Mabel 23.30-kor végez, és kb. öt percet számolunk arra amíg összekészül, no meg az esetleges kajakunyerálás, 23.35-kor távozik a Meldrum rezidenciáról. A buszmegálóhoz kb. 5 perc alatt odaér.
Mielőtt még valaki felteszi azt a kérdést, hogy az úri negyedben van-e buszmegálló, természetesen van, ahogyan ezt a 2. részből (A firkáló fantom) tudjuk, hiszen Henry kíséri el Charles-t a buszmegállóig, amikor nem használhatják Őméltósága Rolls-át.
De vissza az eredeti kérdéshez. Tehát mondjuk 23.40-re kiér a buszmegállóhoz. Innen homályba burkolózik a történet további része, hiszen nem tudjuk Mabel milyen messze lakik, mikor ér haza és így mennyit tud aludni, mikor kell kelnie, és mennyi idő alatt ér vissza.
Van még valami. Néhány esetben – ahogy azt magunk is láthattuk – már a vacsora közben hazaindul (kajakunyerálás) és a vacsora nagy valószínűséggel nem éjfél körüli program Lord Meldruméknál.
Azt hiszem ez ügyben legjobb lesz ha szólok Jamesnek, aki haladéktalanul tájékoztatja Őméltóságát, aki azonnal lépéseket tesz, hogy eloszlasson minden homályt.
Én is így gondolom, de Konrád úr Layoutnak írt levele: "A kollégák egyébként meglepetten örültek a nemvárt népszerűségnek. "
alapján nem lenne baj, ha tudna arról is, hogy itt időnként tányérok repülnek a fordító fejéhez ...
Szerintem nem fog elpirulni. Ha végigolvassa a topicot - vagy egy részét - rá fog jönni, hogy itt mindenki szereti a sorozatot, a szereplőket, és nem utolsó sorban a szinkronszínészeket. Az pedig, ha rámutatunk egy-egy hibára (ami kétségtelenül van az új részben) egész addig nem lehet sértődés alapja, amíg igazat szólunk. Mi nem fikázzuk a munkájukat, hanem elemezzük.
Én nem tudom, miért van ez, hogy valahányszor lejövök ide magukhoz, mindig itt ülnek az asztal körül és teázgatnak és beszélgetnek ? És süteményt esznek ?
:-)
mindent megpróbáltam, hogy rávegyem Konrád művész urat arra, hogy írjon a fórumba. Ha elolvasod mit írt, láthatod, hogy ez még a jövőben bekövetkezhet.
Csak nehogy ő is meglepődjön, mert az új szinkron (és magyar szöveg) okán lehet, hogy el fog pirulni.
Nem hiszed el, de mindent megpróbáltam, hogy rávegyem Konrád művész urat arra, hogy írjon a fórumba. Ha elolvasod mit írt, láthatod, hogy ez még a jövőben bekövetkezhet.
Egyébként arra jutottam – a saját megnyugtatásom végett – hogy a köny postai elküldése helyett a személyes kézbesítést választom.
Megnéztem a Web Cukrászdában a meggyes lepény receptjét, nos, _ez nem az_, hiszen pl. úgy írja, hogy a meggyeket a tetejére kell halmozni stb.
Nyáron kikísérletezem saját "Mrs. Lipton-féle kiváló meggyes lepényem" receptjét, szvsz _kevert_ tésztából van (nem piskóta, nem linzertészta vagy egyéb), tejjel és sütőporral (magasra kell, hogy emelkedjen) és kerek magas formában kell sütni, nyilván a meggyeket bele kell keverni, mint kalácsba a mazsolát. Csak nehogy mind lesüllyedjen az aljára...
Fotinak, layoutnak és Konrád Antalnak: nem elég itt köszöngetni mindent, hiszen úgy szeretném, ha látták volna a sok szegény árva arcát, amikor meglátták a sok fényképet meg e-mailt...
("Én is szeretném.")
"Mikor, hol hangzott el ?"
Valamelyik korai részben Ivy mondja, amikor a telefon kerül szóba, a konyhában ülnek és kiderül, hogy Mrs. Lipton is és Ivy is fél a telefontól. Nem is igazán értik, mire jó (elvégre, ahogy Wilson kapitány mondja nekik, "ismerni kellene valakit", akit felhívhatnak. De nem ismernek. "Az már hiba!").
nem kellett volna kirakni a kepeket, legfeljebb csak egy kis izelitot, mondvan, van vagy 200 extra minosegu kepunk, amit nem is olyan dragan eladunk. Aztan a bevetelt megfeleznenk...
...adhatnank darabjat 2 Shillingert, az annyi, mint 500 Shilling! Az fejenkent 250. :)
Jellemzo James-re, hogy meg mindig nincs itt.
Ha engem kerdeztek, nem is baj.
Nem hianyzik itt is a bekepzelt abrazata. Plane, hogy Poppy is elokerul idonkent.