A másik oldalról nézve: a többség még mindig japán. (Kivéve a yokozuna rangot. Bár ott is csak éppenhogy. Kaio egy kis szerencsével rég yokozuna lehetne, de akár a másik két öreg ozeki is). A 21. században, a globalizáció közepén ez nem semmi. Nézzük meg, mondjuk hány angol van a tenisz TOP 10-ben.
Most olvastam, hogy Kaio "hazai pályán" ismét megkísérli megtartani ozeki rangját. Tavaly ilyenkor is pont ebben a helyzetben volt, és a Kyushu bashon 10-5-tel zárt. Remélem most is sikerül neki. Hajrá Kaio!
Azt hiszem, hogy az alacsonyabb osztályú versenyzőknek is van valamilyen juttatása. A heyák meg gondolom jórészt szponzori pénzekből élnek, bár ebben nem vagyok járatos.
Marhára kíváncsi vagyok, hogy Goeido beváltja a reményeket, amelyet a japánok fűznek hozzá. Azt olvastam több helyen, hogy a japánok szerint minimum ozeki rangig viszi. Az eddigi 52-18-as mutató nem rossz, de hogy szekitoriként mire lesz képes?
Hakuho ezzel az eredményével asszem elölről kezdheti a jokozuna rang eléréséhez vezető utat. nopersze, ha a következő két tornát megnyeri akkor biztos megkapja, de a "sima" 13-2 eredményekből három torna minima. a többi ozeki sincs jokozuna formában és Baruto is lesérült. szóval új jokozuna fél éven belül nehezen lesz.
Minden sanyaku pozitív mérleggel zár, Kisenosato még kérdéses, de Futeno ellen szerintem neki is meglesz a 8-7. Viszont Roho-t, sőt esetleg Aminisiki-t is elő kell léptetni. Lehet, hogy 3-3 sekiwake és komusubi lesz?