Hermész-boltok- van a nyugatinál, az otp mellett, vagy a keletinél is,meg a Lehel-piac mögött is. A szárat addig, ameddig magától is leszáradt, nyugottan levághatod, és szerintem kibírnak egy kis szárazságot. Ha nem spricnized, hanem locsolod őket, azt múgy is csak heti szinten kell, persze a páratartalomtól függően. De sokkal több orchideát locsoltak már ki,mint szárítottak halálra.
Ha a gazdi gyomra tiszta, a novenyek is jol erzik majd magukat??? :)))))))))
Na, komolyra forditva a szot, valszeg tenyleg gyapjas izek, letoroltem oket, befujtam a leveleket tetutlenitovel, ma reggelre azonban megjelent megint egyketto... A gombairtot meg meg kene mar venni.
A viragzati szar csaknem teljesen elszaradt, azt szerintetek vagjam le? Most gondolom az a legfontosabb, hogy regeneraljam a leveleket es a bulbat...
Megteszek minden tolem telhetot...
Amugy ha ritkan locsolom, akkor arra nem reagal erzekenyen?
Le tudod törölni azokat a fehér micsodákat? Ha igen, akkor tényleg lehet, hgoy gyapjastetű, én is találtam a idén phalaenopsis-bimbón. Esetleg egyél valami környezetbarát szert, bio-insectet, vagy ilyesmit, és fújd be, meg próbáld ritkábban öntözni, és akkor meg keverj kis fundazolt a vízbe.
Elég soká válaszoltam, de nagyon köszönöm a kimerítő választ:)
Mostanra a három hajtásból az egyiknek már négy szépen fejlett gyökere lett, ezt most ültettem el.. Most nagyon izgulok, hogy lesz-e belőle majd valami:)
Melegben van, átlátszó (müanyag orchideás) kaspóban, orchideáknak való tőzeg,fenyőkéreg keverékben csücsül.. a kaspó alatt van egy tál, abba tettem agyaggolyókat és viz van benne - erre került rá a kaspó. Így elképzelhető, hogy megmarad? Vagy valami más dolgot is kellene még vele tennem?
És végül ilyen keveréket sikerült vennem "orchidea-földnek" - nem mertem én keverni, nehogy valamit elrontsak:
ASB virágföld család - orchideaföldkeverék
Németország:
Alkotóelem: tőzeg, fenyőkéreg, mész és műtrágya.
Összetevők:
Szárazanyagtartalom: kb. 30%
Szerves anyag: a szárazanyagtartalom kb 80%-a
Kémhatás (PH): 5,5 - 6,5
Sótartalom (káliumciorid): < 1,5 g/l
Nitrogén (N): 50-300 mg/l
Foszfát (P2O2) 80-300 mg/l
Káliumoxid (K2O): 80-400 mg/l
Ez vajon jó? Nagyon köszönöm a segítséget:) (bocs ismét a sok lúzer kérdésért:)
Mellékelten küldöm én is egy régebbi képet - tavaly nyáron teljes pompájában ilyen volt a legrégebbi orchideám:)
Gyerekek, asszem gaz van az oncidiumommal, amit vettem (mondjuk mar amikor megvettem, akkor sem volt tul egeszseges...)
Szoval pottyos a levele (gomba, gondolom), rancos a bulbaja, mostmar a level is kicsit, es a virag meg a szar kezd szaradni...
Egy konyvben azt olvastam, hogy ilyenkor nem kene, hogy viz erje a levelet a gomba miatt. Mennyire es milyen gyakran kene locsolnom, es mit csinaljak a gombajaval?
Remelem nem pusztul meg. :(
Majd igyekszem kepet is csinalni rola, hatha az jobban segit a tanacsadasban.
Epidendrum ibaguense a faj,és valoban a legkönnyebben tarthato fajta kibirja a meleget a hideget a száraz és a párás levegöt,az árnyékot,a napot,a nyári kinti tartást nagyon szereti,és ha jol tud fejlődni évente többször is virágzik.
van egy orchideám, ami évek óta nagyon hálásan virágzik :)
Hogy milyan fajta, a mai napig nem tudom, mert amikor vettem, sajnos nem volt hozzá leírás. Annyit mondtak, hogy a legkönnyebben tartható fajta. Való igaz. Semmi különöset nem csinálok vele, és állandóan virágzik :)
különben nagyon tetszik ez a topik, sokat olvasom, jó olvasni, hogy mások is tudnak olyan örült módon rajongani növénye(i)kért, mint én.
nem szeretnék nagyon off lenni, de ha valakit érdekel az epifita (fán lakó) életmódot folytató kaktuszokkal (pl. Karácsonyi kaktusz) kapcsolatos téma, azzal szívesen beszélgetnék erröl is, nagyon jó magyar nyelvü könyv is van róluk (sajna fotók nélkül), együtt lehet nevelni Orchideákkal, stb.
söt, gondoltam, hogy nyitok egy kaktuszos fórumot, szívesen látok mindenkit, akit ezek a növények (+ persze más pozsgások is) érdekelnek.