(1) A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
(2) <A name=f230><A onmouseover="nincsfejlec(0,'230. Az 58. § (2) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 19. §-ával megállapított és a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 26. §-ával kiegészített szöveg. ','','200',-40); return true;" onmouseout="nd(); return true;" href="http://www.kiskun.autosiskola.hu/kresz/hatalyos-kresz/4-resz.htm#230">[230]Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Ha a baleset veszélyes anyagot szállító járművel következett be, a balesettel nem érintett járművek vezetőinek is haladéktalanul értesíteni kell a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) a balesetről, közölni kell a jármű narancssárga alapszínű tábláján feltüntetett számokat.
(3) <A name=f231><A onmouseover="nincsfejlec(0,'231. Az 58.§ (3) bekezdése az 58/1991. (IV.13.) Korm. rendelet 13.§-ának (3) bekezdésével megállapított szöveg. ','','200',-40); return true;" onmouseout="nd(); return true;" href="http://www.kiskun.autosiskola.hu/kresz/hatalyos-kresz/4-resz.htm#231">[231]Ha a rendőrhatóság értesítése a (2) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván, és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk. A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában az érdekeltek kötelesek személyazonosságukat és a kötelező felelősségbiztosításuk fennállását hitelt érdemlően igazolni. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni, és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok <A name=f232><A onmouseover="nincsfejlec(0,'232. Lásd az 58/1991. (IV. 13.) Korm. rendeletet.','','200',-40); return true;" onmouseout="nd(); return true;" href="http://www.kiskun.autosiskola.hu/kresz/hatalyos-kresz/4-resz.htm#232">[232]rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.
(4) Ha akár a (2), akár a (3) bekezdés alapján rendőri intézkedés válik szükségessé, a rendőri intézkedés megtörténtéig a vezetőnek szeszes italt fogyasztania tilos.
(5) Személysérülést okozó baleset, illetőleg a jármű kigyulladása esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. Tűzoltókészülékkel ellátott jármű vezetője a készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles rendelkezésre bocsátani.
(6) A forgalom zavartalanságát a lehetőséghez képest baleset bekövetkezése esetén is biztosítani kell.
(7) A baleset folytán megsérült jármű közlekedésére, kivilágítására és vontatására az 56. § (2)(7) bekezdésének, valamint az 57. §-nak rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.
Hogy legyen egy kis pozitívum is a topic-on. Nekem decemberi a 16V-s Thaliam, sem ciripelésem, sem fékproblémám, sem légkondi-teljesítményvisszaesésem. A fogyasztás is normális, 5.5/100km légkondival, hegyekben. Ezt tényleg csak azért írtam, mert olvasom rendszeresen a topic-ot, de nekem ilyen problémaim eddig még nem voltak. Másnak is ezt kívánom!
"A másik fél Európás. Tudtok róla jót-rosszat írni?"
Szarban vagy. Bocsi.
Ha olvasol újságokat mostanában, akkor gondolom tudod miért. Túllőték magukat alaposan kötelezővel, ami egy veszteséges ágazat. Ez már alaposan érződik a kárkifizetéseken is, az üzletkötőinek sem fizet már jutalékot annyira melléfogtak vele.
Most volt egy komoly tőkeemelése, mert a pszáf már rájuk mászott alaposan. Talán ettől rendbejön.
Névváltozása is lesz nemsokára, mert mint Europa már elásta magát.
Sajnálom ami veled történt, átérzem a helyzeted, nekem is volt benne már részem, azóta tartok is a sok hülyétől. Addig valahogy jobban bíztam a többi autósban.
Garancia ügyben nekem azt is mondták, hogy alvázszám alapján(?) adják. Én a megrendeléstől számított 10 napon belül átvettem, de állítólag már 3 hónapja ott állt a szalonban.
Reméljük, hogy a mostani fékbetétek már jobbak és nem lesz vele gond.
Először is, bármennyire nehéz, őrizd meg a nyugalmadat. Csak hideg fejjel kerülheted el, hogy a másik fél, aki mondjuk egy dörzsölt furgonos, átverjen. A kék-sárga bejelentő kitöltésével senki nem ismer el semmit! Viszont utólag mindent meg lehet magyarázni, mindent le lehet tagadni. Ha a másik fél azonnal hívja a férjet, haverokat, te még kisebb esetnél is azonnal hívd a rendőröket; egyrészt nem vernek meg, másrészt nem változtatják meg a "tényállást". Ha nagy a családi összefogás, különösen számíthatsz arra, hogy később előkerül egy-két tanú, akik éppen pirosnak látták még a havazást is.
rakoscsabai:
Sajnos a rugalmas lökhárítók miatt egy ilyen ütközésnél elsőre nem látszik a kár. Amikor a másik fél benyomja a lökhárítót, az lehet, hogy el sem törik, de:
- első körben tönkremegy a belső szerkezete, és a következő esetnél már semmit nem hárít
- második körben akár az alváz is összenyomódhat, torzulhat, amit ott a helyszínen észre sem veszel
- harmadik körben ki tudja, mi merre, láttam már olyat is, hogy kisebb koccanástól megszorultak a hátsó ajtók
Hyppolit:
Nekem félliteres teás üvegek szoktak a pohártartóban zörögni. Már többször elindultam az őrület felé, hogy úristen, mi van a gumivan, futóművel, mingyár' meghalunk. :-)
Rendőrt hívni csak személyi sérülésnél kötelező, de nagyobb kár vagy külföldi résztvevő esetén erősen ajánlott. Mindíg legyen nálatok a kocsiba kék-sárga bejelentőlap és a legfontosabb a felelősség elismertetése a helyszínen. Nem árt ellenőrizni a másik fél által beírt adatokat sem. No és tanúk is jó ha vannak. Európa az én biztosítóm is eddig mindenben teljesen korrektek voltak de szerencsére még kárt nem kellett fizetniük utánam.
Mi a helyzet karambol esetén, milyen papirokat irtatok? Mit kell ilyenkor a helyszinen csinálni? Rendőrt mikor kell hivni? Rájöttem hogy fogalmam sincs ezügyben a teendőkről :)
- A gari kondíciói nem a megrendelés dátumától függenek?
- Mi a megoldás a féktárcsa kontra fékbetét problémára? Állítólag más betét nem jó bele.
- Ami lemaradt a hozzászólásból, mert a friss élményre gondolva még most
is ideges leszek:
Taposom a féket, állok és megadom az elsőbbséget egy mackósajtnál, erre
hátulról belémjön egy mikrobusz. Jó nagyot csuklott a fejem, gondoltam lebontották
az autó hátulját. Srác fogja a fejét, én emelt hangon de kultúráltan érdeklődtem
a látása minősége felől. "Azt hittem elindul..."
Megnézem az autót, meglepően kis kár LÁTSZIK a lökhárító fekete csíkján meg némi a többi, színre fújt részen. Kinyitom a csomagteret, sierült. Nézem a két patentet a
lökhárítón, az egyik sehol, a két lyuk meg kb. 1 cm-rel nem stimmel. Na ez kasznis meló lesz. Megírtuk a papírokat, elmentem egy biztosítási ügyintéző céghez. Kint jegyzetel egy kárfelmérő, mondom neki nézzen rá a kocsira. Rutinosan felhajtja a csomagtér kárpitot és már mutogatja is hogy itt meg itt gyűrődött a lemez. Kérdem kb. mennyibe van a kár. Azt mondja: így megbontás nélkül minimum 200.000 Forint. Hát így jártam, pénteken viszem szemlére. A másik fél Európás. Tudtok róla jót-rosszat írni?
Tanulság: a kár általában nagyobb, mint aminek látszik. Pláne ha hozzá vesszük az utánajárást, hogy kb. 1 hétig nincs autó és az is töröttnek nyilváníttatik.
Hát nem tudom, nekem általában középtől egy icipicit felfelé áll, és minden esetben bekapcsolt eddig, ha pár perc haladás után kb. 2 percnél többet álltam egy helyben, járó motorral. Szép, erős, duruzsoló hangja van...:-)))
Én Renaultos sárfogókat rakattam fel. Azt nem kell fúrni. Viszont az valamiért nem gumiból van, hanem műanyag. Patkázásnál már néhányszor le is értek az elsők. De legalább bírja :)
Tegnap vettem át a kocsit, egy héttel hamarabb az ígértnél, ami teljesen jó.
Azonban gyorsan elmesélek egy tanulságos történetet.
Már volt 17 km az autóban, túl volt az első tankoláson. A családot bepakolva kimentünk szüleim hétvégi telkére. Az oda vezető út 200 métere földes, hepehupás "sztrádaminőség". Szépen lassan mentem, de hallom ám, hogy valami csörög, zörög, a műszerfalból nyekergő, nyikorgó hangok jönnek, mintha szét akarna esni. Összeomlottam. Csak úgy repkedtek lelki szemeim előtt a fórumból ismert problémák: nyikorog, kattog, ciripel, elromlik, leáll. "Mi az isten?!" - jött ki belőlem. Dühös voltam, ideges, és letört, izzadtam, mint a gép, pedig ment a kondi. Erre a feleségem megszólal: "Nyugi, csak a slusszkulcstartó verődik a műszerfalhoz." .....
na megvolt a sárfogó gumik felszerelése, aki nem vállalkozó kedvű annak most mondom: ne csinálja, fúrni kell sajna, de jó lett az eredmény és normálisan néz ki annyi időm nem volt fotózgatni, úgyhogy majd csak egy szedettvedett "beépítési" útmutatót tudok belőle csinálni, remélem azért több lesz mint a semmi holnap vagy holnapután belinkelem majd addig kitalálom milyen formában legyen.
Más : holnap megvan az 1500km én azért 110nél nem megyek többel 2000 kmig :) onnan majd bátrabban nyomom neki
mégmás: ki szokott tankolni a nagykőrösi úton lévő mol kútnál(dízel)? megbízhatóak? mert a keverék a trabiba jó volt ott (nemúgy mint másutt, pedig az is mol volt)
Nekem a szervizben amikor gond volt vele, azt mondták, hogy elvileg 96 Co-nál kapcsol be. Ha leállítod a motort, még egy pár pecig is működhet, ez normális jelenség. Ha jól emlékszem a benzinszint mutató alatt (?) van a jelző műszer, de nem szoktam nézegetni, úgyhogy ne vagyok benne biztos. Mindenesetre biztos, hogy a műszerfalon van. :)
"1. Az autóval eddig alapvetően meg vagyok elégedve, kényelmes, keveset eszik, stb. Sajnos 2002-ben rendeltük meg, ezért a gari még csak 1 év volt, 2003. jan.1-től 2év."
2 év garancia 2003.március 1-tól van. Én is megszívtam, 2003.02.27-én vettem át az 1.thaliam, és még 1 év volt a garancia. A mostani remélem már 2 év garival van.
"2. 45.000 km-es szervíznél közölték, hogy ki kell cserélni a FÉKTÁRCSÁKAT elöl, mert valami bekerült a féktárcsa és a fékbetétek közé (homok, kő, ???) és bemaródott. Á: 60.000 Ft! A tárcsákat nem mutatták meg, de megnéztem, tényleg kicserélték a betétekkel együtt. Találkozott már ilyennel valaki, mert a szaxervízben NEM ÉRTETTÉK, HOGY MIÉRT TÖRTÉNT?"
Fékbetét probléma nálam 200 (!) km után jelentkezett, úgyszintén csak elől. Amikor megnézettem (nem szakszervizzel!) elmondták, hogy a betétek minősége sz.r, fémdarabos, és ez okozza a hibákat. Nekem sem cserélték, csak állandóan tisztitgatták, meg csiszolgatták, a végén meg minden baja lett.
Az autó úgy van a szervízzel, mint az ember a fogorvossal: "á, már nem is fáj annyira"
Vagy a rosszabbik eset: az autó a szervízben ketyeg, mint a svájci óra, Te égsz a munkafelvevő előtt, és mivel az autónak lelke van: röhög rajtad... :)) Néha az utóbbit érzem.
az enyém az utóbbi időben csörömpöl mint egy csörgőkígyó (17e km) és cicereg a műszerfal időnként. Menni megy és kb 5l-rel megyek autópályán. (perszer a szervizben a próbaúton olyan kussban volt mint soha) :(
Negatív hozzászólásokra érzékenyek most ne nézzenek ide, görgessenek arrébb. :)
Nekem is 45e-nél kellett cserélni, maga a betét 12e volt + munkadíj. Amin viszont ma ledobta az agyam az ékszíjat, hogy a családban lévő Toyota Hiace-en megtörtént az első fékbetétcsere 160000, azaz százhatvanezer km után. És a betét 20e ft-ába került...
Az eddig üzembiztos ÖMV üzemanyag sem a régi, kivételesen váltottam MOL-ról... Hülyeség volt, már látom. Lomha tőle, hangosabb... :(((
És most nézzenek ide azok, akik eddig elfordultak:
Ezen kívül minden rendben az autóval, több számomra, mint autó. Van is belőle féltékenység néha :))
Rég nem jártam erre, most hosszabb leszek... Thalia 1,5 dCi, sarkifény, 2003. január
1. Az autóval eddig alapvetően meg vagyok elégedve, kényelmes, keveset eszik, stb. Sajnos 2002-ben rendeltük meg, ezért a gari még csak 1 év volt, 2003. jan.1-től 2év.
2. 45.000 km-es szervíznél közölték, hogy ki kell cserélni a FÉKTÁRCSÁKAT elöl, mert valami bekerült a féktárcsa és a fékbetétek közé (homok, kő, ???) és bemaródott. Á: 60.000 Ft! A tárcsákat nem mutatták meg, de megnéztem, tényleg kicserélték a betétekkel együtt. Találkozott már ilyennel valaki, mert a szaxervízben NEM ÉRTETTÉK, HOGY MIÉRT TÖRTÉNT?
3. Múlt hétfőn elszakadt a gázbowden! A km. óra 47.xxx kilométeren állt. Szerencsére alapjáraton haza döcögtem, de mi van ha ez az ország másik felén törtéink? Egy ilyen ketyere 47000 km-re van keszítve? Rendesen, időben hordtam karbantartásra. A szaxervízben ismét NEM ÉRTETTÉK,HOGY MIÉRT TÖRTÉNT.... Mindenesetre méltányosságból csak 50%-ot kellett fizetni...
Más:
Most hallottam a rádióreklámot, thalia azúr 450.000 Ft árelőnnyel már 2.380.000.- Ft-tól.
Ez már azért szép, főleg hogy én ennél egy kicsit olcsóbban vettem. :)
FHJ: egy kis izé ami a befecskendezést ellenőrzi mágneses elven müxik gari után a csere kb 12e Ft Nekem már a 3-ik dolgozik benne! az első hibáját a számítógép se mutatta meg , így csak vakon cserélték, de akkor megjavult. A kocsi nem indul illetve csak nehezen, lefulad, a fogyasztása megnő és lomhábbá vagy izmosabbá válik a kocsi nálam mindkettő jelentkezett.
Én Hódmezőn szoktam javítani onnan származik a kocsi is velem baromi korrektek voltak eddig semmi panasz. Nagyon segítő készek lehet, hogy lassúak, de ha más baj van a kocsival akkor szólnak esetleg ha nem kerül sokba meg is csinálják egyébként szólnak, hogy ez meg az van , nehogy a kasszánál lepődj meg!
Az oktávia kombi mellbevágott. Nem tudtam hogy RSből is gyártják.
Kihúzatás: A gyári kézikönyv tiltja, hogy alacsonyabb fokozatban tartósan ki legyen pörgetve. Nehogy valaki arra gondoljon, hogy 2 esbe 5500 as fordulaton megy vele 10 km-ert !!! A motornak KELL a terhelés kihúzatáskor. Tessék 5 ikbe 160 annal égetni belőle a dzsuvát. Az nem árt neki.
Amugy rájöttem, hogy a ventillátor ciripel a kocsiba, mert ha lekapcsolom, akkor nem csinálja, viszont ha áll az autó, be sincs inditva a motor, és megy a venti, akkor is ciripel. Szóval ez egyértelmű.
Kezdek hajlani rá, hogy lecseréljem az olajat. Most van 6000 km az autó, és még nincs 2 hónapos. Féltem a kicsikét.
Én azért megprobálnám rendesebb benzinnel is! A klubpetrolos benzinnel nekem is csinált ilyeneket, meg rosszabbul ment vele és a fogyasztás is magasabb volt. (azóta más néven , más benzinnel dolgozik az a kút, mégis mindig ezek a problémák jönnek elő, ha ott tankolok - gondolom játékosak a fiuk!)
Ha a megszokott JET kútnál vagy máshol tankolok nincs ilyen gondom.
Ha más benzinnel is nehezen indul, akkor tényleg felső holtponti jeladó.
Nálam egyértelmü a rossz benzin okozta a hasonlót. Most nem csinál ilyet:-)
Közel két éves a járgány, 40e km-rel (1.4 16v), némi tapasztalatom van vele...