Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2012.08.15 0 0 636

Kérdés hogy hol vette. Ha zöldségesnél akkor még hónapok múlva is lesz. Ha piacon, lehet valami más vad-féle fajta is. Az enyém is ilyenkor kellene hogy érjen, ha a szél nem rázza le mindet, és kinézetre is hasonló.

Előzmény: Ali-bá (635)
Ali-bá Creative Commons License 2012.08.15 0 0 635

Ha két oldalt kicsit ragad a húsa a maghoz és a többi részen könnyen leválik, akkor hétszentség, hogy Sermina. 

(Nálam már régen leérett. Hol volt ez a szilva eddig, hűtőtűrolóban?)

Előzmény: Zotya71 (629)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 634
Előzmény: gergerg (633)
gergerg Creative Commons License 2012.08.15 0 0 633

Nem! Sermina. Pont ekkora és pont ilyen szinű. :-)

Előzmény: Törölt nick (632)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 632

Nem! Piros mirabolán.Van nálam olyan amelyik 2hete leért de olyan is ami még ehetetlen. Sárga,piros. Shermina az nagyobb zöldebb stb...

Előzmény: gergerg (630)
gergerg Creative Commons License 2012.08.15 0 0 631

Szilvából jókis termés lesz idén is. Ma átléptem a 300 litert.

gergerg Creative Commons License 2012.08.15 0 0 630

:-)) Sermina?

Előzmény: Zotya71 (629)
Zotya71 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 629

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi szilva beazonosításához. Az asszony vette és azt mondták, hogy valami Sawayka nevű. De ilyen néven nem találtam semmit. Remélem sikerül beazonosítani.

 

 

Csarli1 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 628

Addig még vannak levéltetvek, soha sem nyerhetsz a vírussal szemben.

Viszont ha toleráns fajtákat ültetsz, akkor van esélyed, hogy 10-15 évig élvezd a fa gyümölcsét addig még a vírus lenem rontja azt.

Előzmény: Törölt nick (626)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 627

Én nem vagyok bolond. Csak mások tartanak annak....))

7 db szilvafával indultam, ma több mint 20 van. Sok a kicsi.

"Lenin után szabadon": Cefre volt, cefre van, cefre lesz...))

Előzmény: Törölt nick (626)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.14 0 0 626

Ne értsd félre klassz dolog ha az embernek összejön vírusosan is a termés; a kérdés csak az, mennyi ideig tartható a jelenség. Én manapság ölre menő harcot folytatok hogy néhány egészséges szilvafácskám összejöjjön a következő évekre; egyelőre a PPV áll nyerésre, de még nincs lefutva a játszma...mondjuk én bolond vagyok amikor szilváról van szó :)

Előzmény: hevezoli64 (625)
hevezoli64 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 625

Sziasztok!

Idén nagyon szép termésem van a Stanlyken, nagyra nőttek a szemek, melyben közrejátszik az, hogy mintegy 150 l vízzel megöntöztem az utolsó 3 hétre a "kis" fákat. A 3 fa kb. 300 kg-ot ad, az utolsó, lekvárnak való a hétvégén lesz leszedve. Nem hullik le éretlenül, de kis rázásra leesik, ládában utóérlelem (cefrézés előtt).

Ne vegye senki hivalkodásnak amit leírtam, nagy az örömöm, hiszen vírusosak a fák.

Üdv.:

Előzmény: Törölt nick (623)
alfi13 Creative Commons License 2012.08.12 0 0 624

Nem toleráns a Skara virusra kétéve vágtam ki egy Stanleyt mert már csak ehetetlen beteg gyümölcsöket termelt.

Előzmény: Törölt nick (623)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.12 0 0 623

A hétvége szilvatermése:

 

 

Legalább két hete szedegetjük a stanley-ket a földről, a képen látható mennyiség csak ez a hétvége volt.

Körülbelül napi 30-50 deka szilva megy a levesbe, széljárástól függően.

Az érésidő "hivatalosan" még 14 nap mától.

 

Amikor a kereskedő azt mondja, hogy a szilva PPV TOLERÁNS, akkor jól nézzetek a szemébe, és kérdezzétek meg tőle, hogy mégis hány kiló szilvát basz le magáról a fa érés előtt!?

 

Tényleg toleráns, tényleg "esztétikus" marad a gyümölcse a sharkától. Csak fajtától függően "elhagy" egy "kevés" mennyiséget magáról, mielőtt az beérne.

 

Jah: a képen látható szilváknak kevesebb, mint 10%-a férges. Igen, minden különösebb ok nélkül ejti el a drága őket. Illetve van rá oka: úgy hívják PPV!

j4ck Creative Commons License 2012.07.31 0 0 622

örömmel megnézem őket, köszi

Előzmény: skarabeus01 (621)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 621

Úgyis lehet, hogy csak annyi gyümölcs lesz rajta, amit a család felfal.."

Az enyéim most lettek nagykorúak. Már a második évben volt rajta 4..5 szem, de tavaly alig pár szem..)). Most szépen terem, majd teszek fel  képeket.

Előzmény: j4ck (619)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.07.31 0 0 620

Gergerg! Ha már így lehullott, és sok van belőle, javaslom, hogy cefrét készíts belőle a következő fontosabb szempontok figyelembe vételével:

A jó pálinka minősége 80-90 %-ban attól függ, hogy a cefrekészítés mennyire volt gondos. Minden egyéb csak 10-20 %-ban befolyásolhatja a pálinka minőségét. Szóval nagy vonalakban:

- csak olyan megmosott, ágtól, falevéltől, földszennyeződéstől mentes gyömölcsöt cefrézz, amit egyébként a szádba is vennél, azaz megennéd,

- a gyümölcsöt pépesíteni kell (fúrószállal, szőlődarálóval, lábbal történő kádas taposással, stb.), darabokban nem kerülhet a hordóba,

- a hordóba tett pépes anyag ph-ját célszerű 3-4 -re beállítani, higított akkusavval, de ez akár el is hagyható,

- irányított erjesztés céljából az élelmiszerboltokban kapható közönséges sütőélesztővel oltsd be úgy, hogy 100 kg cefrére 3-5 dkg élesztőt használj fel,

- egyes gyümölcsöknél, pl. alma, körte, birs, pektinbontót is használnikell,

- az élesztőt előzetesen kézmeleg vízben oldd fel, majd keverd a cefréhez,

- az erjesztészkor CO2 gáz fejlődik, ezt el kell vezetni, erre jó megoldás a kogyogó, de az is megteszi, ha a hordó tetejére, ami nincs rácsavarozva, ráteszel két téglát, majd a széndioxid kimozogja magát,

- a hordód 20 - 25 C fokos helyiségben legyen,

- ha nem tudod eldönteni, hogy mikor fejeződött be az erjedés, max. 12 nap után főzesd ki, ha ennél többet vársz, veszítesz valamit a pálinka illatából, zamatából, mennyiségéből,

- ezt a kifőzetési időt vedd komolyan, jól meg kell szervezni.

Remélem segítettem, üdv. W8.

Előzmény: gergerg (615)
j4ck Creative Commons License 2012.07.31 0 0 619

Köszi szépen a javaslatokat, akkor szerintem a stanley lesz. Úgyis lehet, hogy csak annyi gyümölcs lesz rajta, amit a család felfal és nem lesz lekvárravaló :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.30 0 0 618

Érik a veresszilva. Már csavarta is a "colon"-et! :D

skarabeus01 Creative Commons License 2012.07.29 0 0 617

a Stanley-t.

Előzmény: j4ck (611)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.29 0 0 616

Shermina

Előzmény: gergerg (615)
gergerg Creative Commons License 2012.07.29 0 0 615

Fajtabeazonosítást kérek:

 

    

overlord78 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 614

Szia!

 

Érdeklődéssel fogadnék néhány képet, ha tudnál feltenni a híres "padlizsán"szilváról valami viszonyítási alappal!

Persze, ha mint írtad a fagy nem vitte el a termést. Nálam faiskolai csacsanszka lep. van meg erről készített 2éves szemzés,de már termett pár szemet. Az anyafán meg az eddigi legnagyobb rekordtermés. Sajnos a környéken portyázó nyestek legnagyobb örömére és az én bánatomra. :( Mert bizony rászoktak!

 

Üdv.

Előzmény: Rumanyi (385)
lacy63 Creative Commons License 2012.07.27 0 0 613

Szia! Én 2007-ben ültettem egy serminát, meg egy stanley-t. A sermináról még nem ettünk, a stanley tavaly már rogyásig volt. Idén is van sok rajta. Nekem nagyon ízlik. Igaz, én minden gyümölcsöt szeretek, kivéve a zselés banános csokit. Mellette szól még, hogy vírustoleráns. Szomorúságomra az enyém sajnos vírusos, így az ősszel elválunk egymástól. De tavasszal veszek másikat.

Előzmény: j4ck (611)
imkerei Creative Commons License 2012.07.27 0 0 612

Ezekről a nemesített fajtákról nincs tapasztalatom. Azt viszont tudom, hogy a szilva szereti a homokot. A telkemen is rengeteg kel belőle magról ott is, ahol semmi más nem marad meg. Én ezeket használom alanynak, szilvához, kajszihoz.

Lekvárhoz én inkább más kevésbé nemesített fajtákat ajánlanék. Pl.: Penyigei, Boldogasszony szilva, Bódi szilva, Nem tudom szilva, Besztercei.

Előzmény: j4ck (611)
j4ck Creative Commons License 2012.07.27 0 0 611

Sziasztok!

 

Ősszel ültetnénk egy szilvafát. A talaj nagyon homokos, nem tudom, hogy a szilva mennyire szereti az ilyet. A szomszédoknál nem igazán láttam, így öntermékenyt keresek. Melyik fajtát ajánlanátok friss fogyasztásra illetve lekvár készítésre?

 

Az olvasottak alapján a Stanley és a Bluefre között vacilálok.

 

Köszi,

 

J

alfi13 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 609

Ezekután hogy a Debreceni muskotlyály is legyengült mindenképen ültetek már meg van a helye lassan nekiálok a gödörásásnak az ültetéshez.

Előzmény: Törölt nick (608)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 608

Én még olyasmiről nem hallottam vagy olvastam, hogy ilyesmi betegség szilvafát egy az egyben kivigyen...meg nem is láttam még ilyesmit; persze ettől még minden előfordulhat ebben a globalizált világban; de én inkább arra szavaznék, hogy megmarad az a fa.

 

Továbbra is bíztatnálak, hogy ültess stanleyt ősszel, ha szeretted.

Előzmény: alfi13 (607)
alfi13 Creative Commons License 2012.07.23 0 0 607

Debreceni muskotályos szilvafámon kb 2-3 hónapja baktériumos ágelhalás tünetei jelentek meg a fa északi oldalán. Levelek gyümölcsök nem növekednek az ágak kezdenek elszáradni a levelek gyümölcsök töveinél mézgacseppek jelentek meg. A beteg ágakat tőböl levágtam és a sebeket fagélel lekentem Championnal megpermeteztem a fát . A fa egyik oldalán jelentkeztek ezek a tünetek a másik oldala nagyon szép a levelek a gyümölcsök is és rengeteg új hajtást kezdett el növekedni. Reménykedhetek e abban hogy megmarad a fa? Volt e valakinek hsonló problémája?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 606

20-25 között jár valahol.

Bőszen lilulnak. Egyelőre hullást én sem tapasztalok, a molycsapda ezen a héten átlag napi 14-t fogott. Jövő hétre várom a rajzást. Augusztus első hétvégéjén permetezem még Dipellel.

 

ó én sem nyúlok hozzá, csak érdekességképpen írtam, hogy nagyon hasonlít ahhoz. Egyébként nekem tetszik, egyedi. (Valszeg ha ebből a típusból koronát kéne nevelni, váza vagy tölcsérre szavaznék.)

Előzmény: hevezoli64 (605)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!