Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
"ti már biztosan láttatok ilyet" jeligére szeretném megkérdezni, hogy a ceglédi óriással mi történt...? Tegnap még semmi nem látszott, ma még ez... Csak egy ág ilyen fonnyadt, de a levelek máshol is mintha gombásak lennének...
A szomszéd fák is azonos fajták. Visszatérve a stresszoldáshoz vagy a fa legyengüléséhez használj komplex oldatot de inkább kálium tulsúlyos legyen a lényeg a törzs közelében csinálj 3 db lyukat 20-30 cm mélységben lehetőleg a győkér roncsolása nélkül oda locsold be igy közvetlenül a gyökérzónába jut az anyag. Nekem is van farbalay fajta az eggyik favoritom minden tekintettben az idei fagy nem kárositotta sőt 3-szor ritkitottam, mert sajnáltam ledobálni rendkívűl impozáns gyűmölcsöket na meg tudom milyen az íze tavaly tudtam először kóstolni még nem igazán termő korú.
Vagy kapott valami gyomírtót, vagy valami anyagcsere áramlási probléma. Lehet ki fogja nőni. Adj neki Scudot, meg Amalgerolt. Kicsit stimuláld a növényt minden jóval. Esetleg a gyökérzónában valaki disznólkodik.
Korai levélen van, tehát fagyhatás. Az epidermisz így reagálta le a hideget. A kifordított levelek, meg ha nem száradnak, akkor azt a szél fújhatta ilyen irányba.
Így legyen van két tényező ami ellene szól 260 db kajszibol 1 produkálja ezt a tünetet ami a másikat illeti volt már itt -22 fok 20 év alatt és én nem találkoztam ilyen problémával.
Én az Agrofórumon olvastam egy hasonló levéltüneteket produkáló birsfáról, amire a szakértő a következő választ adta:"A levelek deformációját valószínűleg a fakadáskor ért lehűlés, vagy fagy okozta, mely stressz hatását a növény levelei még mindig mutatják."
Nem akarlak elkeseríteni ,de a fa ki fog menni ha igy lesz légyszives tájékoztas szerintem valamilyen baktérium támadta meg ha elpusztul azonnal vágd ki és égesd el a szerszámokat mosd el hypos vizzel és ne használd egy darabig nekem is van egy ilyen fám és így fogok cselekedni.
Nekem is az egyik oltásomon a levél kihajtás után elszáradtak a levelek meg még a vessző végei is. Magasan volt oltva de még az alany levelei is elszáradtak, meg a mellette lévő néhány mirabolan is (alany is az). Nem is tudtam "hová tenni" mi volt az okozója. Azóta az alvórügyek elindultak és újra levélben vannak.
Nálam is elfagyott a házi kertben a 6 féle kajszim. A négy termőfán egy szem termés sincs, a két idén ültetett csemetémnek kihajtás után elszáradtak a levelei.
A két csemetét Amalgerollal öntözgetem, nem tudom mi lesz az eredmény. Nagyon sokféle összetételű megelőző és "mentő" szert ajánlanak a fagy ellen.
Kérdéseim:
Van arra tapasztalata valakinek, hogy ezek a növénykondicionáló szerek, a virág fagykár miatti terméskiesés veszély elhárításában, vagy akár a csemete fagy okozta állapotában segítenek?
Keresem a kései virágzású, fagytűrő fajtákat. A Zard és a Farbaly kajszikról olvastam jókat itt a topikban is. Annak tudatában, hogy a fagy hatásai nagyon sok félék lehetnek területileg, akik ilyen fajtákkal rendelkeznek, javasolják e fajták beszerzését?
Kecskeméten hirdetnek egy szerb nemesítésű kései kajszit, Szeptemberi kajszi néven. Van erről valakinek megbízható információja?
A vesszőt ha most visszavágod felére, 2-3 felé ágazik és 50-80 cm-t növekszik őszig. Be is érik. Persze ehhez kell a víz, és elegendő tápanyag. Előnyös a talaj takarása 1 m átmérőjű körben a törzs körül.
Ősszel és tavasszal is ültettem kajszi fákat sok videót nézegetek (lehet ez a baj) az egyik gazda a videójában megemlítette hogy első éven kevés vázágat hozott majd azon az éven nyári metszésként
vissza vágta a vázágait ami ezek után több vázágat hozott a következő évre. lehet rosszul értelmezem de az én példámból indulnék ki Őszi ültetés van olyan kis fa amelyik kevés vázágat hozott ha én most visszametszem akkor őszig tud akkorát fejlődni hogy a számomra megfelelő vázág rendszert kinevelje? vagy csak jövőre vágjam vissza őket. Ha az előző megoldás működik akkor nyerhet az ember egy évet. Ha valaki tud nekem ebbe a dilemmába segíteni azt megköszönném.
Azért igy is messze lesz abevetel a szokasostol...most mar azert izgulhatok, hogy legalabb a jovo evi novenyveedelem ara kb osszejojjon....ha nem az gaz lesz, mert az elvaras, hogy azt kitermeljek a fak. Nincs szponzorom.