Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Készítek képet de sajnos nincs tele a fa ugyanis tavaszal a fagyok pont a virágzás környékére estek és elégé megtizedelte. Egyébként nálam is igy volt az első két évben nagyon lassan indult de most nagyon megindúlt.
Haganta szilvát én is ültettem, de még nem fordult termőre. Szép erőteljes méregzöld levele van. Két évig csak sinylődgetett. Olyan kis nyamvadt volt. Viszont az idén hatalmasat fejlődött. Szépen alakult a koronája.
Majd érdekelne a minősitésed, hogy milyen ez a szilva, hogyan izlik? Esetleg egy fotót is szivesen megnéznék a terméssel tele fáról.
Ha csak a szilva ízét nézzük, akkor szerintem a Besztercei szilva és annak muskotályos változata kiváló, sajnos vírusérzékeny, de jó volt az Olasz kék szilva is, nem hiszem hogy szaporítják már, szintén érzékeny. Finom szilva az aprógyümölcsű Nemtudom(penyigei) szilva, a szatmári szilvapálinka és lekvár legjobb alapanyaga. A ringlók közül a Althann és Zöld ringló is elég jó izű, a Debreceni muskotály is kiváló ízű csak sok hibája van, pl. erősen hullós.
Az újabb fajták közül a Stanley jó szilvaízű, édeskés. Az új német nemesítésű fajtákról nem tudok nyilatkozni. Engem a President és Silvia szilva érdekelne akinek van tapasztalata velük azoktól szívesen veszem a felviágosítást!
A Stanley nékem nagyon izlik ha jól beérik. A Haganta is finomnak igérkezik kb még két hét mire igazán beérik. Most fogok először szüretelni róla. Van egy Jojo-m is de sajna az idén még nem termett ha valakinek van érdekelne milyen izü.
Sziasztok! -tanäcsot szeretnäk kärni,-häzi kertbe Bp.-en,szeretnäk egy pär szilvafät ültetni,a länyeg hogy nem is annyira a termäs mennyisäge,mint inkäbb a minösäge lenne a szämomra fontos,a küllem se annyira ärdekes,inkäbb az iz, zamat,-ellenällosäg betegsägekkel szemben,-(ez egy telek,ugyhogy rendszeresen nem megoldott a permetezäs) -szoval hogy azt az izt kapjam (legaläbbis) mint nagyanyäink idejäben. Öszintän szolva amit sokszor a boltokban kapni lehet,az olyan mint a Holland paradicsom,küllemre csodälatos,csak meg enni ne kelljen... Szoval v.milyen ilyesmiben gondolkodom,-hogyha valaki a fajta välasztäkban segiteni tudna azt nagyon megköszönnäm!!!
Kisinyov-ban 1985-ben Kegler létrehozta a Kirke x Viktória = K4 hybridet. Ez lett az első PPV-re hyperszenzitív szilva, amely azonban a vírusnak csak néhány isolátumával szemben mutat hyperszenzibilitást. / Ellentétben a Jojo-val, amelyet Hohenheim-ban hoztak létre és 1999 óta van kereskedelmi forgalomban. A Jojo az eddig vizsgált összes vírus-izolátummal szemben hyperszenzitív./
Köszönöm, visszaolvastam már és pl. a beszterceit a sharka miatt nem merem megkockáztatni, bár a környékünkön szép egészséges szilvafák vannak. A kötött talajomba inkább valami hagyományos fajtát szeretnék, utánézek a Kirkének.
Teljesen új nincs a Nap alatt, ha az ember valamennyire követi a Michael Neumüller PPV-vel kapcsolatos kutatásait és azt leegyszerűsítve alkalmazni próbálja a saját kertjében.
A régi nagy szemű szilvák közül a Kirke-'t jónak tartják, amely ízében "túllép a többieken". Az új fajták közül pl. ott van a Hanita /kp.nagy/ és a Presenta /ez kései és nagy/, finomságuk miatt én is beszerzem őket, de ízletes például és aszalványnak is jó a Tuleu gras, /ez nem nagy/. Még egy hét és kezdem szedni az egészséges! Beszterceit, ami nálam ugyan a legkisebb, de viszi a pálmát. :)
Mielött választanál, Sharka vírus ügyben is érdemes tájékozódni /lsd. pl. ezt a topikot/.
Mifelénk idén nagyon jó a szilvatermés, a többség a portája elé, a kerítésen kívülre ülteti, mert azért van vele "szemét" is bőven, főleg ha ennyi a termés.
Amúgy kertbe, házi fogyasztásra melyik fajtát érdemes ültetni, ami inkább nagy és finom, de nem hullik annyira és nem pálinkának való?
Azt, hogy vírusmentes-e a szilvafánk, és érdemes-e arról még szaporító anyagot levenni, megtudhatjuk a következő teszt segítségével:
1./ A tesztelt fa koronájába "vírus jelző"-nek, hyperszenzibilis vesszőt /Jojo/ oltunk, amely kalluszosodik, kihajt és a hajtás szépen fejlődni fog, ezzel mutatva a vírusmentességét a fának.
/lsd.: 1.kép piros szig.szalaggal jelölve/
2./ Amennyiben az ilyen "vírus jelző"-vel ellátott egészséges fa, a későbbiekben megfertőződne, akkor ezt néhány héten belül jelezni fogja, a hyperszenzibilis rész elszáradásával.
3./ A már eredetileg is sharka-fertőzött fa tesztelésekor, a hyperszenzibilis ráoltás szintén kalluszosodik és kihajt, majd leszárad néhány hét mulva. /lsd.: 2.kép/
Július 20-án levonultam fényképezővel felszerelve az unokabátyámhoz hogy most jól lefényképezem a korai szilváját, de sajnos késtem 2 hetet. Július első napjaiban kezdett érni.
?? - nem teljesen értelek, hogy a kék szín hogy jön ide.
így néz ki az althann ringló; mostanában érik, és attól függ mekkora, hogy mennyire van megterhelve a fa, mennyi eső esett érés előtt, stb; láttam már pingpong labdányit, láttam apróbbat.
Kérdés hogy hol vette. Ha zöldségesnél akkor még hónapok múlva is lesz. Ha piacon, lehet valami más vad-féle fajta is. Az enyém is ilyenkor kellene hogy érjen, ha a szél nem rázza le mindet, és kinézetre is hasonló.
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi szilva beazonosításához. Az asszony vette és azt mondták, hogy valami Sawayka nevű. De ilyen néven nem találtam semmit. Remélem sikerül beazonosítani.
Ne értsd félre klassz dolog ha az embernek összejön vírusosan is a termés; a kérdés csak az, mennyi ideig tartható a jelenség. Én manapság ölre menő harcot folytatok hogy néhány egészséges szilvafácskám összejöjjön a következő évekre; egyelőre a PPV áll nyerésre, de még nincs lefutva a játszma...mondjuk én bolond vagyok amikor szilváról van szó :)
Idén nagyon szép termésem van a Stanlyken, nagyra nőttek a szemek, melyben közrejátszik az, hogy mintegy 150 l vízzel megöntöztem az utolsó 3 hétre a "kis" fákat. A 3 fa kb. 300 kg-ot ad, az utolsó, lekvárnak való a hétvégén lesz leszedve. Nem hullik le éretlenül, de kis rázásra leesik, ládában utóérlelem (cefrézés előtt).
Ne vegye senki hivalkodásnak amit leírtam, nagy az örömöm, hiszen vírusosak a fák.