Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Van neki valami vilanyborzadalya. :) s multkor egesz jol imitalta a rajta jatszast. Mintha tudna is rajta jatszani :)
Epiphone csinalt ugyanolyat 8 hurosban. Kiprobalnek egyet. A 4 hurostol a szor is felallt a hatamon... Az nem is hangszer. Olyan mint a villanygitar. :)
Ja, az új pengetőim wegen pengetők. :) Levi már megint beletrafált.
Kipróbáltam (mivel Stms, és ptölgyes kollégák is beszeretek belőle) a bluegrass pick-eket és durván jó hangjuk van (mellesleg nagyon stabilan lehet tartani őket a lukak miatt. Na ilyet rendeltem csak háromszög formában. Remélem lassan megjönnek. :)
Hello, Hát, ami most fent van, az pl nekem sem jön be, de szokott néha lenni olyan forma is, mint amit alább linkeltél: Framus. Ha vársz, szerintem lassan megint felbukkan egy ilyen. De mondjuk nekem a Hofner-ek jobban tetszenek. Az árát leszámítva.
Hát, ha már a Stradolinokat említetted: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ih=010&item=200030650593 Ez kuurvára tetszik. Kár hogy nincs rá pénzem, biztos állat lehet.
Köszönöm a választ! Egyszer meglátogatom. Én a Dunai Laciékkal vagyok jóba nagyon régóta, és itt laknak 3 utcára. Eccer léptem fel eddig mandolinnal, pont Péten... De csak egy szám volt, egy Szélkiáltó nótában a tamburicát helyettesítettük mandolinnal. Különben meg nem is vagyok mandolinos, meg ne is írj ilyneket, mert Inch bepisil a röhögéstől. Igazából a mandolin várja a sorát, ha véletelnül sikerülne félreraknom a bencsót, mert már túl jól megy ;))) na majd akkor kerül sorra. Bár az igazsághoz tartozik, hogy kb 25 éve volt egy olyan felállás, ahol nekem mandolin jutott, de akkor még a chopról fogalmunk se volt, meg az akkordokat is én keresgéltem ki, de gondolhatod, hogy a rendes Gt például ép ésszel nem találtam fel csak a két ujjasat. (Most se nagyon értem, hogy hogyan lehet lefogni ;)))
Mondtam hogy szerencses esetben $300on belul meg lehet ezeket csipni. $300 lett a vege szallitassal. Ha nem tetszik megszabadulok tolle. $288at nyomtam ra. $280 lett. Tok jo.
Vacilaltam rendesen mi legyen. Valaki ajanlott egy 2 pontos (vagyis hasonlo alaku) Stradolint. Ilyet meg nem lattam, de a Stradolinokkal mindig szemeztem. Mas forma. Erdekes. S allitolag eleg jok. Hasonlot a Poenixekhez amiket nagyon dicserik a JAzzesek. De ez $500-600 lett volna. A Stradolinok F lyukasak. aztan gondoltam hogy megvarom hogy elokeruljon egy rozsa hatu Aria ket pontos. Az is F lyukas.
Itt filoztam hogy egy tok mas hangra egy rozsa vagy mahagoni hatu ket pontos oval lyukas hangszer lenne idealis. De ilyen nincs. Vagy egy ovation (de azt nem akartam). A Stradolin az juhar F lyuk ami nagyon nem kulonbozne attol amim most van. Az Aria az Rozsa es F lyuk. Az mar picit jobb. De lutri mert nincs. Opcio volt vadaszni egy regi utott kopott Gibsonra. Az urge akitol a Kentuckyt vettem most irta hogy o is vett egyet $400ert. Mazlista volt. De ezeket lehet hogy javitani kell. stb. Szoval ezzel nem akartam jatszani. Mas rendes ovalt normalis aron eselytelen. Illetve mikor Rover kolega kozolte hogy a Kentuckyja mindenkeppen marad akkor tudtam hogy eselytelen :) Szoval volt ez a lehetoseg, gondoltam proba cseresznye. Ha Jethro Burns nagyon neves Jazzistanak jo volt ez a fazon akkor nekem is jo lesz :) Ez 1/8 annyiba kerult mint egy ugyanilyen Gibsonba, s a regi Ibanezeknek azert eleg jo hiruk van. Hab volt a tortan hogy ez nagyon szepen habos hatu peldany. Lattam par ilyen ibanezt mar es azok nem voltak habosak. Sok a csucs 524/527esek is csak ritkan ilyen szepek. allapota is jo igy ranezesre. Szoval... Remeljuk jo lesz.
TheRover. Megoszlanak a hangszereszek hogy mit kell a repedesekkel csinalni. Az en Kentuckym hata is eleg szet van (volt) menve. A ket fa elkezdett szetvalni. Allitolag ez eleg gyakori betegseg. Lou Stiver volt az ember aki ujrabundozta a Kentuckymat es o azt mondta hogy nem kell vele foglalkozni. Nem gaz. (Eleg komoly hangszeresz. Lou Stiver keszitette mandolinok eleg sokat ernek.) A helyi hangszereszemhez bevittem s mondta hogy be tudja stabilizalni ha akarom. Szoval en ugy alltam hozza a dologhoz hogy ha valaki be tudja stabilizalni, akkor stabilizalja. Abbol bajom nem lesz. De mondom. A te hangszereszed is, es Siver is ugy allt hozza a dologhoz hogy miert csinaljunk vele akarmit is ha nem gaz. Szoval szerintem dontsd el te :) Esetleg kerdezz ki meg par embert.
Az mar kiderult mitol hangolodik az eszkoz. Ezek szerint a hangszer stabil. Kulcsok gazok? Vagy csak siman a hurok? Ha kell alkatresz az USAbol, szolj nyugodtan. Hozok szivesen akarmit.
SZTOM! Szerintem most nyomd le a shiftet es gyakorold az ujad huzogatasat a szamok vonalan...
Szoval a Diamond Rio annyira jo eloben mint ahogy azt elkepzelne az ember. Raadasul egy igen komoly kulturalis esemennyel szembesultem tegnap este. En ugyanis koncertre vettem jegyet de ez egy rodeo volt ahol az elozenekar egy csomo bikan, lovon, stbn lovaglo cowboy volt :) Volt borjufogas lasszoval meg miegyebb. Aztan kijott a Diamond Rio s nyomott egy mafel orat :)
Ez a zenekar valami lyan szinten beszaras. Igy nem lenne szabad senkinek enekelni. A gitaros az meg olyan szinten allat. Felkapott egy 5 huros banjot (fuj) es elkezdett Bethoven 5dik banjo atiratat olyan klaszikus gitar stilusban nyomni bluegrass alapra. Ugy hangzott mint egy klaszikus gitaros aki meg sosem latott vagy hallott banjot de ossze zartak oket par hetre egy szobaba :)
A Rigel meg valami olyan szepen, kulonlegesen szol eloban (bedugva) hogy eldontottem hogy az lesz a kovetkezo :) (Mivel nem olcso ezert nem valoszinu hogy a kozeljovoben meg fog tortenni.)
Pengetok: En is tricornereket hasznalok nehany eve. Gitarra a kedvencem a Clayton Ultem 1.07mm. Nagyon hasonlit hozza (szinte majdnem tokeletesen csereszavatos) a Tricorner Dunlop Ultex 1mm-el. (Egyebkent a tricornerek elott ennek a Dunlopnak a csepp alakujat hasznaltam de akkor meg nem gyartottak 346os format. Vadul kerestem a haromszoget ami ugyanilyen anyagbol van s a Claytonban talaltam meg.)
Jatszottam sokat a Dawg es Golden Gate-ekkel. Tetszett nagyon a telt, melyekben teli sotet hang amit produkalt. Fole chopra tetszett. De nagyon utaltam hogy nincs hegye. Utaltam vele pengetni.
Ted (Jazzmando.com) ekkor kezembe nyomott parat a sajat kedvenc pengetoibol. Ez egy D'Andrea Proplec 1.5mmes. Legyartatott 1000 darab sajat signarute pengetot annak idejen. Rarakta a Rigel mandolinat (ami regen a weboldalanak a szimboluma volt, ma mar nem az) s a pengeto ures oldalara rairta hogy Jazzmando.
Ezek nagyon kellemes pengetok voltak de hagyomanyos csepp alakuak ezert nem szerettem. Mondtam hogy en ragaszkodom a haromszoghoz. Erre o ondta hogy sokan kertek hogy csinaljon haromszogben. Ra egy hetre kezembe nyomott az urge par darab haromszog proplec-et akkor meg a sajat logoja nelkul. Mondta hogy rendelt egy tucatot mert vacilal hogy csinaljon sajat haromszoget. (D'Andrea 1000 darab minimumal csinal custom pengetoket. Az meg eleg sok.) A sima Proplec sajna eleg surun kicsuszott a kezembol. 2 oldalon felirattal rendelkezo jazzmando proplec kicsit stablagg. (Sosem gondoltam hogy egy rohadt felirat ennyit tud szamitani.)
Szoval a tortenet vege az az lett hogy Ted ma mar kizarolag haromszog proplecel jatszik. Mondta hogy nem is hitte volna hogy valaha bele szeret a haromszogekbe, de igazam volt. Jobb veluk jatszani. Ma mar nem lehet kapni a csepp alaku jazzmando pengetoket s eppen par napja meselte hogy egy ket lojalis vasarloja eppen meg akarja olni :) En is szinte kizarolag ilyen pengetoket hasznalok. Tokeletesen hozza azt amit a Dawgba (s kicsit kevesbe a Golden Gateben) szerettem egy kenyelmes hegyel rendelkezo haromszog alakban. A mandolanal ereztem hogy neha kicsit tul sotet a hangja es jobb lenne a felhangok jobban kijonnenek. Lehet hogy mandolahoz inkabb a Clatont kene hasznalnom. Tovabba gitrozni nem szeretek a jazzmandoval. Sikanal nem jonnek ki a felhangok szepen.
Mas erdekes pengetokkel is jatszottam amiket erdemes megemliteni. Van pl a Horn pengeto. (Ez is Saga) amit rinocerosz agyarbol csinalnak ha jol tudom. Erdekes. Nagyon durva szele van s rohadt vastag. Egy nagyon jo hangot hozott ki a mandolinbol. Ezekkel az a baj hogy az eso szallitmanybol mar az osszes darabot elajandekoztam vag elhagytam. A masodik szallitmany mar nem volt ennyire vastag. Eppen ezert sok helyen meg volt hajolva es el volt deformalodva. Pengetesre nem ugyanolyan stabil mint a regi recept. Szoval ezt sajba bszhatom. Az u nem tetszik s a regit mar nem tudom beszerezni.
Tovabba volt nekem 2 db Tortis kamu teknos pengeto. Ennek a tortenete hogy megprobaltak reprodukalni biokemiai eszkozokkel a teknos pancel felepiteset. Nem tudom mennyire sikerult. Eddig 2x volt teknos a kezemben de ez alapjan nem tulzottan :) Szeintem tulzottan koptak. Eppen most ajandekoztam el az utolso darabot.
Sokat dumalnak a wegen pengetokrol. Nekem most van egy swig jazz pengeto toluk. Erdekes de semmi kulonos. (Ami eleg keves az arahoz kepest.) Meg ez mandolinra hasznalhatatlan. Vannak nekik kozepen lyukas pengetoik. Ezeket dicsertek paran a fasztivalon es haverom gitartanara is ilyeneket hasznal. $7 darabja, szoval huzos. (Lehet hogy Inch is ilyeneket rendelt.) Most rendelek par dolgot, lehet hogy kiprobalom.
Mindenesetre nagyon meg vagyok elegedve a Jazzmando pengetovel. Szerintem ez marad a nagy kedvenc. Bar nem hulyeseg tartani nehany tok mas hangu pengetot a polcon. Esetleg be megy a (hazi)studioba az ember akkor lehet hogy inkabb a Dawgot es egy claytont vinnek. Dawgal choppolnek es a claytonnal szoloznek. A kulnbseg olyan drasztikus hogy meg nem mondanad hogy ugyanaz a hangszer. Igy jobban kiegeszitene a ket hang egymast. Kevesbe utne mint pl ha ugyanolyan pengetot hasznalnek a 2 savon.
Na mesélj. Az ilyen Dawg meg GoldenGate pengetőket próbáltátok már? Jó ez a kör forma? Én csak egy nagyon leharcolt majdnem köralakú pengetőt próbáltam, amit itthon találtam. Hát az nem kött be. Milyen vastagsággal érdemes még kísérletezni? 2-3mm? Florg mutatott valami 5mm vagy mégvastagabb speckó pengetőt amit gitárhoz használ, valami repülőgép-anyagból készül, és $20-ba kerül egy darab.
No, Kentucky. Hát, teljesen más érzés volt, mint az F mandolinok. Nekem először furcsa volt nagyon, de biztos könnyen megbarátköznék vele :D Szóval rengeteg a mélye, és hangos. Nagyon szép csilingelő hangja van, de ugyanakkor olyan mélyről szól minden. Olyan kiegyensúlyozott szerintem. Amikor a kezemben volt, nekem nagyon soknak tűnt a mély, és nagyon elnyomta a magas részt. Szemből hallva viszont egyáltalán nem volt ilyen érzésem. Hát, elhiszem hogy bluegrassre nem jó, de még jó hogy nem vagy bluegrasser, azokhoz a bluesolásokhoz viszont szerintem nagyon jó szangya volt. Meg biztos az ír dolgaid is jól szolnak majd rajta. Nem tudom, mi lesz azzal a repedéssel, de ha esetleg egyszer megindulni, szerintem még akkor is megéri rendesen megcsináltatni. Az én kezemben nem volt még túl sok mandolin, de szerintem akkor is jó jártál eddig ezzel a Kentuckyval.
A pengető a 346 forma volt, 1.1mm, sztem extra heavynek számít. Majd egy sima heavyt is be akarok szerezni, talán az nekem kényelmesebb lesz, ez mintha egy picit kemény lenne. Az enyém PlanetWaves de amugy csinál más is ilyet. http://www.elderly.com/accessories/items/PP346.htm A tortex triangle-t nem próbáltad ki (a kéket)? Az is jó, ha a hegyesebb pofájú jön be. http://www.elderly.com/accessories/items/PK29-100.htm Ahogy emlékszem csak a lilát nézted, de az nem túl jó hangú. Majd még látok másmilyet hasonlót, azt is veszek, mandolincafen a dunlop ultexre esküsznek sokan, majd abbol is veszek trianglet. (Még jó hogy Veszprémben nem kapni csak a standard formát...)
No problemo, "sajnos" öldöklésről szó sincs :-) a kedves mandolinos topiktársaknak elővásárlási joguk van, ezért kínálgatom itten. Ha nem kell senkinek, akkor marad a hirdetgetés!
Úgy tűnik, hogy nekem sajnos ki kell szálnom a Fenderért vívott öldöklő küzdelemből. az ágy szállítással együtt kb 65,000 forintom emészti fel, így most sajnos nincs keretem egy "új" hangszerre, pedig nagyon érdekelt volna a dolog.
Talán majd jövőre. Addig meg pilinckázom a Samickemen oszt kísz.
Na szóval atteeharp-pal és kislányommal csoportos gyárlátogatást tettünk a hangszerész bácsinál... Leeresztettük a húrokat, és Laci izmos karjaival jó alaposan megmozgatta-megrángatta a nyakat. Meg se moccan az egész, nem él a repedés, úgyhogy azt javallta, hogy hagyjuk úgy. Szerinte valamikor a fej felől kapott egy nagy ütést a hangszer (látszik is a lakkbenyomódás a fej végén), és attól roppant meg egy kicsit. Amit javításnak véltem, az csak a lakk, ahol pár milliméteren feljött és kifehéredett. Laci azt mondta, hogy ráérünk majd szétbarmolni és újraragasztani a nyakat pár év múlva is...
A fogólappal pedig az történik, amit levil mondott: csiszolás, újrabundozás. Sajnos túl nagy a difi ahhoz, hogy a bundokkal lehessen kiegyengetni a különbségeket.
No már most megbeszéltük, hogy két irányból próbálunk bundot szerezni, mert neki nincsen. Én mondtam, hogy vannak nekem mandolin-ügyekben nagyon májer pesti haverjaim, őket megkérdezem ;-) szóval tudtok helyet, ahol lehet mandolinbundot venni? (1 milliméteres) Vagy van valakinek netán elfekvőben?
A repedésről mi a véleményetek, megkérjem azért, hogy cseppentsen be ragasztót a repedésbe a biztonság kedvéért?
A fentiekért Pesten mennyit kérnének vajon a hangszerészek?
Szervusz! Pétfürdőn, Gáspár Laci. Marha jó, éppen tegnap voltam nála, és említettem neki, hogy van Várpalotán is egy mandolinos, de nem ismer Téged :-) A Katona utcában lakik, látogasd meg egyszer, nagy szerény és jó szakember.
A Fender elhanyagolva szomorkodik a tokjában, vihető! A Te Fender-ed mellé jól mutatna :-) De csak ha ki szeretnéd próbálni, akkor is összejöhetünk, szívesen megmutatom valamikor.
hahó, valóban Fender FM63S, Neked ugyanannyiért odaadom mint amennyiért vettem, 80.000,-. Nem fejlesztettem, de nem is ártottam neki, úgyhogy változatlanul jó állapotban van. Egy téglalap alakú kemény tok van hozzá, a thomann.de-n vásárolta inch, sztem jó, nekem az akusztikusom is egy thomann-os tokban van. Hirtelen ennyi, ha komoylan érdekel a dolog, össze tudunk sztem hozni egy találkát.
Mennyi volt az a "beszerzési ár"? Azt tudom, hogy Matyié volt, még a vazze fórumon olvasgattam annó asszem tavaj nyáron már kínálgatta eladásra az ominózus hangszert. Ha jól gondolom, egy Fender FM63S mandolinról lenne szó.
Sajnos most én sem vagyok eleresztve anyagilag, pont holnap megyek ágyat venni, mert ez már "kilukadt" szó szerint, az ágyrugú kivágta a bélést. kicsit elhasználtam, végül is kibírt vagy 6-7 évet.
Bocs, hogy nem írtam, Csebe is szerettem volna menni, de pont ez a 13-16 közti időszak teljesen tömve van, gyakorlatilag végig színházalok a Vakrep-pel, megyünk szombathelyre, meg fehérvárra előadni.
Apropó F-Mando. Lenne hozzá tok? Mert ha nem, akkor csináltatni kell, nem hiszem hogy az A-Samickemhez való tokba beleférne.
Hirtelen ennyi.
ui: Matyi kérdezted, hogy mit csinálok. Nagyjából még mindíg a zenéidet hallgatom, amit kaptam tőled. Nagyjából már sikerült mindet meghallgatnom. Hihetetlenül jó kis muzsikák.
Szia Zombye! Tényleg régen jártál itt. Olvastam egy korábbi hsz-edben, hogy a kedvesednek adnád a Samick-et, Te pedig vennél egy másikat. A Fender-en, ami inch-é volt korábban, most szeretnék túladni, "beszerzési áron", ha érdekel.
Illetve kérem a többieket, hogy szóljanak, ha valakit tudnak, aki vásárolna! Ha nem kel el, akkor beizzítom az ebay-en, atteeharp-pal arról beszéltünk, hogy olyan 350 euróért majdnem biztosan elmenne.