Kicsit elkedvetlenített, amit írtok. Remélem az utazásunk időpontjára (június utolsó hete) normalizálódik ez a helyzet, és gördülékeny lesz az átkelés.
Hiszek a tapasztalt fórumosoknak, és kicsit módosítottam a terven. Egy plusz pénteki szabit és egy napot beiktattam, foglaltam aznapra szállást Szarajevóban. Így az egész délutánt a városnak szentelhetem, és másnap reggel indulunk tovább Dubrovnikba.
Az Orebicről hazafelé útnál gondolkodom, hogy hová tegyek egy pihenőt, a látnivalók sokasága (Mostar-Blagaj-Pocitelj) Mostar közeli szálláshelyet indokol, de a Pécsig visszalévő távolság így elég sok marad, pedig szerettem volna Jajce-t is bekalkulálni. Jajce környékén nem találtam szálláshelyet, esetleg van valakinek ötlete?
Még annyi, hogy Banja Luka és Gradiska között épült egy autópálya, amiért (most még) nem kell fizetni. A kapuk már állnak, tehát ez nem lesz sokáig így. Viszont a sok lakott területet így ki lehet kerülni.
Mi szombaton mentük, tegnap jöttünk de soha a határon ennyit még nem vártunk. Szombaton (amikor elvileg még nem volt sztrájk) Metkovicnál majdnem 2 órát vártunk. Mondjuk akkor még nem lehetett eldönteni, hogy ki miatt, mert a bosnyákok és a horvátok is nagyon-nagyon lassan dolgoztak. Többször volt, hogy 10 percig is állt a sor, 1 cm-t sem haladtunk előre. Tegnap hazafelé viszont elég gyorsan ment minden, de a gradiskai átkelőnél szintén fél órát vártunk, ott tényleg a bosnyákoknál, a horvátok gyorsak voltak.
Peljesacon voltunk a hosszú hétvégén. Odafelé Sarajevo irányába mentünk, hogy arra talán gyorsabb. Hát nem volt az, mert mindenhol útépítés van. Mondjuk ez örvendetes, ennek legalább lesz haszna, ezért nem is bosszankodtunk miatta. Viszont utána a 2 órás várakozás a határon már kiverte a biztosítékot.
Hazafelé ezért Banja Luka felé jöttünk, de Jajce-ig itt is sok helyen van útjavítás. Az oda-vissza úton összesen 15-20 helyen voltak rendőrök, 2 kivétellel mindig mértek. Ilyen sok rendőrt még soha nem láttunk a boszniai utakon. Arról nem is beszélve, hogy próbáltunk szabályosan közlekedni, de időnként még azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán mikor mennyivel lehetne menni. Többször volt kint úgy sebességkorlátozó tábla, hogy feloldó már nem volt utána. Jajce előtt a padka javításoknál 10, 20 vagy 30-as táblák voltak, utána többször 40-es feloldó tábla. Az volt az érzésünk, mintha mindig olyan táblát tettek volna ki, ami éppen a kezük ügyébe került. Szerencsére a büntetést sikerült elkerülni és Bosznia még mindig gyönyörű! :)
Igazságod vagyon, de tudod, hihetetlen, hogy ilyen nagy számban lennének. Kezdetben , amikor elolvastam a cikket, arra gondoltam, hogy áprilisi tréfa. No de, május elsején? De olvasgatva itt a jövőt illetően, az átutazás kapcsán, csupa rossz hír.
Hogy a témánál maradjak, most olvastam, hogy Horvátország belépésével az unioba, megszünik Horvátország és Bosznia között - nem tréfa- a 800 határátkelő közül 750. Marad tehát nekünk 50, amiből válogathatunk. Hihetetlen, hogy ennyi van, bevallom ez még nekem is új volt.
Eddig nem kértek foglalót soha. De azért úgy érzem korrektnek, ha tájékoztatod őket, hogy lehet, hogy más napon mennétek. Ha nem muszály ne szúrjunk ki másokkal. Az sem biztos egyáltalán, hogy a másik napon lesz szállás, ha nem egyeztetsz előre. Javaslom jó előre beszéld ezt meg velük, rugalmasak és korrektek.
szia, a Konak apartmannal kapcs. lenne még egy kérdésem: nem tudod véletlenül, hogy a foglalásért kérnek előleget? Még nem biztos ugyanis, hogy azon a napon mennénk, amikorra érdeklődtem.
Egyébként az áraik nem változhattak, mert 60 eu-ért kínálnak egy apartmant 2 felnőtt+3 gyereknek, ami nagyon jónak tűnik.
Ha jól emlékszem éppen The Rible írta le az örök bölcsességet, hogy nem minden esetben a legrövidebb út a legmegfelelőbb, de ebben az esetben mi innen Pécsről könnyen beszélünk, mert bármelyik útvonalon mész a kettő közűl, tehát Banja Luka felé, vagy Zenica felé, midkettő feledhetetlen. Kiváncsi lennék arra, hogy Szegedről, Kroy Prince forumtársunk kivételével még ki megy onnan Orebicbe és melyik útvonalat választaná? Erről nem nagyon olvasunk itt a fórumon és tapasztalatom szerint akik onnan indúlnak, általában Monte Negrot szúrják ki. Én talán mint írtam is kötődöm Sarajevohoz, de ha nem így volna, akkor is a Zenica felé menő utat favorizálom, elkerűlve Tuzlát, mert az előbbin nyugodt tempóban, különösebb hegymentes terepen tudsz menni. Persze a hazafelé út az megoldható Banja Lukának is, kettőt egy csapásra címen, mert a Vrbas völgyét azért kár kihagyni, de a kettő egyszerre mármint a Neretva meg a Vrbas, nem megy. Remélem azért szól még valaki ehhez és akad egy útvonal, amerre mi sem mentünk.
Emojnarode, megelőztél! Ugyanezt írtam volna én is, de mivel egy városból indulunk lefelé, a szegedi indulás miatt nem mertem javasolni, mert a Szeged-Zenica útvonalat nem ismerem!!!
Bár én nem mindíg a Zenica felé menő úton megyek, hanem a Banja Luka-Jajce utat favorizálom, de osztom a véleményed, hogy a szegedről való lejutás arra közelebb!!!
Javaslom, próbálj meg visszalapozni két oldalt. Éppen az általad tervezett útvonal egy részét elemeztük ketten is. Ettől függetlenül az a véleményem, hogy én a Zenica felé menő útvonalat venném igénybe. Igaz, én Pécsi vagyok.
a tuzlai útvonalon felejtsd el nyugodtan a gps-t. Kétszer tettük meg ezt az útvonalat gps és térkép nélkül (vmi elnagyzolt nyomtatvány azért volt nálunk), minden ki volt táblázva, nem tévedtünk el
gyönyörködni lehet az útvonalban, de mi tavaly rengeteg teherautót fogtunk ki a Tuzla-Szarajevó útvonalon, ami egy előzésmentes útvonalon elég hosszasra sikeredett (lehet előzni persze, lóerőtől és bátorságtól függően)
úgyhogy két hét múlva a Zenicait leteszteljük
van ott most vmi útépítés vagy egyéb, ami miatt jobb lenne Tuzlán át?
egy kérdés (itt már bizti többször beszélték), mivel megyünk arra megint
Mennyi ott most a benzin? néztám pár weboldalt, ~380 Huf? Szarajevóban nagyjából mindegy melyik kút (ahol fogadnak el kártyát)?
Köszönöm a megnyugtató választ. Már csak a legjobb útvonal érdekelne, mivel abban teljesen tanácstalan vagyok. Ahány útvonaltervező, annyi útvonal, sőt egyesek nem is hajlandók Bosznián keresztül tervezni. Az autópályát szeretnénk elkerülni, egyrészt a költség miatt, másrészt, pedig a tájban szeretnénk gyönyörködni, és nem az autópálya szalagkorlátjában.
Ketten a feleségemmel megyünk a Peljesac-i Orebic-re, ezért ha a Szeged-Orebic útvonalra kaphatnánk tanácsot, azt nagyon megköszönnénk.
A főbb helységnevek és útszámok sokat segítenének, mivel nekünk az utak teljesen ismeretlenek és a GPS-re, vagy a netes tervezőkre nem szívesen hagyatkoznánk. Már azért sem, mert onnan lehetetlen eldönteni, melyik a jobb lehetőség. Például a GPS Bijeljina, míg a Internet, Tuzla melletti útvonalat jelöl. De már határlépés után is kérdéses, hogy merre, mert az egyik Szabadka-Zombor, míg a másik szerint Szabadka-Bácska Topolya az irány. Nos ilyen megfontolásból segítene nekünk az, aki már ismeri a jól bevált „kitaposott ösvényt” és meg is osztaná velünk.
Kedves The Rible! Akkor gondolhatod mit szólnak hozzám, akinek "itteni az embere" ( férj ). Tudnék mesélni :) Mert az csak egy dolog átutazni Bosznia-Hercegovinán, "hajmeresztő" vállalkozásnak gondolják. Sőt! Kockázatosnak. De egy férj...
Kedves Kroy Pince! Bosznia-Hercegovinában élek, Trebinjében. Rendszeresen jövök-megyek a 2 ország között, személyi igazolvánnyal, soha semmi problémám nem volt! Igaz, hogy az útlevelem is velem van, ha szükség lenne rá... :) Remélem tudtam segíteni, ha kérdése lenne keressen nyugodtan! Helyismeretem van Montenegroban is, Horvátországban is stb. Üdv, SlatkaVila
Szevasztok, nem okoskodás, "csak" egy "kis" pontosítás az Index egyik képéhez - bár a bemutatott képek közt van más "gyanúsnak" tűnő képaláírás is, és mindegyiknek nem volt időm utánajárni, de - ez a fotó itt http://galeria.index.hu/kulfold/2012/04/02/a_delszlav_haboru_kepekben/26 annyira közismert, hogy nem volt nagy kunszt egy másik, hitelesebb forrást találni. Tehát az Index képaláírása: "Az ENSZ francia katonái egy kidőlt minaret mellett Ahinici-nél. A muszlim várost szinte teljes egészében lerombolták a szerb csapatok." - Nos ebben a tévedés a "szerb" szó - az ahinici-i mecsetet a horvát hadsereg rombolta le. Itt egy cikk róla http://www.daylife.com/photo/01ve2Jh9eJ5YK?__site=daylife&q=Sarajevo - de találhatnánk sok másikat is.Persze írhatnék az index.hu-ra is, csak ma már nincs rá időm...
Ez egy szép rendezett park volt még az "átkosban", aztán a háború után, mikor először volt szerencsém látni a mára már lepusztúlt dzsuvás valamikori rendezett parkot én is meglepődtem. Kérdésemre, hogy ezt " miért hagyták, hogy így legyen?", azt a választ kaptam, hogy Tito azóta véreskezü diktátor lett, amihez nem is lehet szólni, mert hasonló jelenet zajlott le Sarajevoban a Miljacka partján a Princip Gavrilo hídnál, hogy hova lett a nem is oly régen ott lévő lábnyom a betonban, azt a választ kaptam, Princip G. egy szerb terrorista volt és ez a híd innentől Latin híd. Mára ez ujra változott és visszakeresztelték az eredeti állapotába. Ha belegondolunk, hogy azóta Sarajevoban az ifjak körében népszerűbb a hamburger, mint a csevap, hát nem csodálkozom.
Igen Jablanicában fotóztam, és bent a Partizán Múzeumban a tabló előtt elsírtam magam.
A gyerekek nem értették, hisz "csak" fotók voltak férfiakról. De belegondolni, hogy azok a férfiak:fiúk, unokák, testvérek, apák, nagyapák......NO COMMENT!
92-ben Pécsett voltam kórházban és esténként hallottuk ahogy bombáznak "odaát".
Iszonyú volt hallgatni, pedig nagyon tompán lehetett csak hallani.
Minket a Nagyszüleink, mindig óvaintettek,csak háborút ne éljetek meg gyerekek. Ha közvetlenül nem is, de közvetve "átéltük".