Rossz lóra tett. 'Nagy dolog', úgymond. Ezt szépen bevallja és kivárja a következő futamot és ott is megteszi a tétjeit. Ha az se jött be, akkor megint megjegyzi, hogy hát ezt elrontottam és a következő fogdásra gyúr. De az nem tudom, hogy megfordult ennek a bukott erőnek a szekértolóinak a fejében, hogy akkor most ők is hátrébb állnak. Ezentúl nem tetszelegnek a megmondóember szerepében és nem elemzik a helyzetet súlyos pénzekért. Hanem esetleg felteszik a kezüket, hogy bocs de akkor a jelek szerint én ehhez nem értek.
Nézd nekem van ismerősöm, aki 4 gyermekes családanya, sikeres közgazdasái pályáról ment át óvódapedagógusnak és a párja eltartja, és emellett mást is tanul. Ugye nem akarod, hogy szobrot állítsak neki azért, mert más óvódapedagógusokat nem tart el a férjük és nem tudják saját erőből megoldani azt, ami számukra kötelező....
eddig viszont az enyém volt 120, az övéké meg 200... és megoldottam önerőből a tanulási vágyam. csak épp a kreditpontokat nem kaptam érte. ja, és a vizsgaidőszakot is megoldottam úgy, hogy a lehető legkevesebbet helyettesítsenek, én viszont helyettesítettem őket, mert nekik járt a vizsgára az X nap, amit természetesen ki is használtak.
Valóra válik így a vágyad. Ha csak te mész, akkor a fizetésed 200 pengő lesz, a többieké 120 és a végén csak az általad vágyott kevesek maradnak majd a pályán, akik utána örömmel veszik fel a 25 év futamidejű jelzálogkölcsönt a két autó meg a kertes ház okán.
de addig is ki fogom sírni a munkahelyemtől a számomra jobb tanfolyamot, bár nem lesz könnyű, mivel épp most kellett visszaadni a fentartónak 3milliót... és a képzési pénzek is csökkentek. max akkor idén csak én megyek, én eddig úgysem mentem sehová. mármint munkahelyi pénzből. mert az, hogy jogra járok, meg közben más egyetemet is elvégeztem, az itt nem ér:) meg az sem, hogy szeretnék még mást is tanulni. saját pénzemből.
Egy módon tudsz ebből kiszabadulni: nevezetesen ha TE kezdesz el olyan akkreditált tanfolyamokat tartani, amelyek másoknak kötelezőek. Fuldoklik még ebben a csapdában néhány más szakma is, ott általában az az arány, hogy 10 kisdobos foglalkozik a néppel és eltart még 5 főkisdobost, akik pöcsételik nekik az igazolásokat.
hátőőő, van, amit áll a munkahely, de van ,amit nem tud, mert neki sincs kerete rá, és ha épp sürget az a bizonyos hét éves határ, akkor a zsebedbe kell nyúlnod.
vagy választhatsz, hogy elküldenek egy egyhétvégés képzésre, á 30.000, vagy te fizetsz egy sokkal jobb képzést ugyanabban a témában, 4 féléveset, kiegészítő diplomát adót, á százvalamennyi per félév. na, itt lép be a minőségi korlát, mert kizárt, hogy át tudják nekem adni a 4 félév tudását egy-két hosszúhétvége alatt... és akkor melyikre fognak jelentkezni? a 30.000-re. melyik lenne szakmai szempontból hasznosabb? teljesen mindegy, elegendő jelentkező nélkül úgyis elmarad :-DD
Ebben neked tökéletesen igazad van, de a kötelező továbbképzéseket nem te állod a koncepció szerint, hanem az iskola, ahol te alkalmazásban állsz. Így kvázi a fizetésed része, és oda mész, ahová a mindenkori vezetőd beutal. Tehát ez a fizetésed része. Vagyis valójában nem 120 pengős fizud van, hanem 180, csak a különbözetet így kapod.
és a lakosság évente 2000 milliárdot fizet be...nem olyan nagy az eltérés, legfeljebb akkor, ha fifgyelembe vesszük, hogy a nyugdijintézet ebből csak 1500 milliárdot kap, a többi bankok prédája....rögvest lehet 500 milliót sporolni, ha megszünnek a kötelező magánpénztárak....amelyből egy vas nyugdijar sem fog látni a befizető...
Nem, ez úgy tűnik hogy egy elhamarkodott, a régi felszínen mozgó szöveg. Amit az előkerült irat átgondolásra késztet, az a klérus, a vallási intézmények hitelessége.
nekem nem azzal van bajom, hogy csökkentésről beszélnek. erre szükség van, persze ésszerűen.
hanem azzal, hogy néhány félkegyelmű össze-vissza dobálózik itt a számokkal, meg valami horribilis behajtható összeget vél behajthatónak a segélyezetteken ill. a rokkantakon.
Eszerint visszatértünk a pénz kérdésre. Két kívánságod van: a. legyen a fizetés a jelenlegi négy-ötszöröse, illetve b. legyen a fizetés a jelenlegi négy-ötszöröse. Ehhez nem kell masterképzés.
Ezzel szemben ott van, hogy az elkölthető pénz korlátos. Nem lehet a végtlenségig hitelből élni. Valóban a pénzügyi kényszerről beszélek, mert nem látom, hogy ki adna nekünk újabb hitelt. Meg azt sem látom be, hogy újabb hitelt egyaltalán fel kellene venni pusztán a jóléti kiadások fedezésére.
Abban lehet reménykedni, hogy a 2., 3. negyedévben a gazdaság fellendül és jó sok adóbevételt termel. Ha ez nem következik be, nem lesz pénz. 10-15% körüli nyugdíj, fizetés és támogatás csökkentés elkerülhetetlen szerintem. Azt, hogy miként osztják el... na arról majd jókat lehet vitázni.
Ez rendben is van, de ezt a problémát nem oldja meg, ha master képzés lesz az óvódapedagógiából, attól ezek a kötelező továbbképzések simán megmaradnának, higyj nekem.