Keresés

Részletes keresés

Dorothey Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2419
Nagyon köszönöm,utánna nézek.
Előzmény: leptopelis (2409)
aniggina Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2418
Sziasztok!
van 10 felesleges perui földicseresznyém. Szép nagyok kb. 20 centisek, erős szárral. Kell valakinek? Az az igazság, hogy az erkélyen vannak, és az ősz beköszöntével nem tudom őket hova rakni. Nekem még így is marad kb. 20. Ha kell szívesen adok.
leptopelis Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2417

Te hol veszel pH papírt?

Nálunk 3 ezer Ft a kókusztégla.

Előzmény: gáborke (2416)
gáborke Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2416
A pH-t vagy saccolod az összetevők súlyozott átlagával számolva, vagy az alul kifolyó öntözővíz pH-jából következtetsz(ehhez pH papír kell).
Kókuszrostot én a vízben megdagadó préselt téglából csinálom, a papírtokosat érdemes venni, mert a "noname" típusok elég rossz minőségűek.
Olyan 350-400 ft körül van, amiből kb 10 l rost lesz.
Kertészetekben kapni, Pl: New G... Persze ha nem vagy Pesti akkor nehezebb...
üdv
Előzmény: leptopelis (2415)
leptopelis Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2415

Igen, az esőerdei növényekhez én sem teszek homot. A pH beállítása a gond. Általában a keverékem harmada tőzeg (sacc). de a kész keverék pH-ját nem tudom mérni.

Kókuszrostot írtál. Azt hol veszed, és milyen árban? Vagy kókusz csipszre gondoltál? (Azt tudok venni, nagy téglákká van préselve.)

Előzmény: gáborke (2414)
gáborke Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2414
Homokot általában nem használok főleg trópusihoz, viszont nem olyan fontos a pontos összetétel, majdnem bármilyen talajt használtam többé kevésbé jól nőttek benne a növények.(a ph-t be kell tartani persze, és a levegős szerkezetet is).

Ötlet: Próbálkozom a sima kókuszrosttal(+perlit), jónak igérkezik bizonyos növényeknél.
Mangómagonc fél év alatt magról cirka 70-80 centisre nőtt meg. ilyet ritkán tapaszlatok, eddig jó ha 20 centis lett .
Persze mivel nincs tápanyag benne, a 1 hónap után tápoldatozni kell, de szépen nő.
De azért jók ezek az összetétel leírások, sokaknak nagy segítség.
üdv
Előzmény: leptopelis (2413)
leptopelis Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2413
Én semleges ált. virágföld, 0,5-1mm-es homok, perlit és tőzeg keverékét használom, de csak érzésre keverem. Ez nem jó, mert csak a növény állapotából tudom, megfelelő-e, és nem tudom reprodukálni :(
Előzmény: gáborke (2412)
gáborke Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2412
Jó kis lista. A tea timsózását én böktem be vmikor:)))
Véleményként sztem. 3-4 összetevő is elégséges nem szükséges ilyen sok, általánosságban a lényeg a pH, laza jól szellőző talaj, de a vizet is kellően tudja tárolni, tápanyagdús legyen.
Hátránya a laza talajnak kis gyökerű, lassan növő magoncok könnyen kidőlnek a talajból.
Előzmény: csoer (2410)
leptopelis Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2411
Ejha, te aztán tényleg elmerültél a témában :)
Előzmény: csoer (2410)
csoer Creative Commons License 2008.08.27 0 0 2410

Hello!

Hosszabb idő óta olvasgatva különböző leírásokat illetve kísérletezgetve összeállítottam az alábbi talajkeverékek listáját.

A legtöbb növény esetén szerintem nem mindegy milyen a talaja (sőt legtöbbször a növény pusztulását is okozhatja a rossz összeállítás).

Azt kérném, ha erőteljesen eltérő a vélemény az összeállításommal kapcsolatban, azt nevezzétek meg egymás okulása végett.

Trópusi, mediterrán növények földje

1./ Citromfa, Mandarin, Narancs földje:

Talaj: vízáteresztő, levegős, enyhén savas (pH: 6-7),

Átültetés 2-3 évente,

csak akkor, ha a gyökérzet már teljesen átszőtte a földet!

- 4 rész citrusföld (v. közömbös „B” tip.)

- 1,5 rész savanyú tőzeg (Novobalt)

- 0,5  rész algonit

- 1 rész kókuszrost

- 1 rész nagyszemcsés homok

- 1 rész marhatrágya

- 1 rész perlit

2./ Kakaó föld:

PH:5,5 (4-7) savanyú

- 3 rész virágföld

-50%   Rhododendron föld

-50 % „B” tip. virágföld

- 1,5 rész savanyú, barna tőzeg

- 1,5 rész kókuszrost

- 1 rész perlit

- 1 rész algonit

- 1 rész marhatrágya (vagy bióhumusz) ill. fele-fele

3./ vanília föld:

PH: 6,5-7,4 semleges

laza szerkezetű

- 2 rész „B” tip. virágföld

- 1 rész kaktuszföld és orchidea föld fele-fele arányban

- 1,5 rész kókuszrost

- 1 rész algonit

- 1 rész perlit

- 1 rész nagyobb szemcsés (kertészeti) homok

- 1 rész marhatrágya (vagy bióhumusz)

4./ bors föld:

tökéletesen vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj!

- 2 rész „B” tip. virágföld

- 1,5 rész kókuszrost

- 1 rész algonit

- 2 rész perlit

- 1 rész nagyobb szemcsés (kertészeti) homok

- 1 rész marhatrágya (vagy bióhumusz)

5./ Kávé

PH: 4,2-5,1 ~4,6 erősen savanyú

Átültetés évente tavasszal

- 3,5 rész „A” tip. virágföld (vagy Rhododendron föld)

- 1,5 rész Novobalt, savanyú, barna tőzeg

- 1,5 rész kókuszrost

- 0,5 rész perlit

- 1 rész homok (nagyobb szemcsés)

- 1 rész algonit

- 1 rész bióhumusz

6./ Tea

+

timsó

(vagy

alu.

származék)

!

PH:4-5 ~4,5 erősen savanyú

- 3,5 rész Rhododendron föld

- 1,5 rész Novobalt, savanyú, barna tőzeg!!

- 1,5 rész kókuszrost

- 0,5 rész perlit

- 1 rész algonit

- 1 rész bióhumusz

7./ Marakuja (passiógyümölcs)

átültetés 1-2 évente

- talaj fertőtlenítő!!! (vagy a talaj keverék hőkezelése)

Hamu+szénpor 5%

Mész!

- 3 rész Florasca „B” tip. virágföld

- 1,5 rész savanyú barna tőzeg

+

- 1,5 rész kókuszrost

- 1 rész algonit

- 1 rész perlit

- 1 rész marhatrágya ill. fele bióhumusz

8./ Szurinámi cseresznye

átültetés: 2-3 évente

- 1,5 rész kókuszrost

- 1 rész algonit

- 1 rész perlit

- 1 rész bióhumusz

9./ Egyéb trópusi növény föld

PH:6,5-7,4 ~6,5 (semlegesnél kissé savanyúbb)

- 1,5 rész kókuszrost

- 1 rész algonit

- 1 rész perlit

- 1 rész marhatrágya

Üdv!

leptopelis Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2409
A növényed egy bromélia, szerintem egy Aechmea. Epifita növény, és ennek megfelelő bánásmódot kíván. Ha elvirágzott, és már a levelei is pusztulnak, akkor haldoklik. A broméliák többsége egyszer virágzik csak, utána (hogy mennyivel utána, az változó) elpusztul. De sarjakat fejlesztenek, amelyek segítségével szaporíthatóak. Érdeklődj a broméliás topikban. 
Előzmény: Dorothey (2407)
kiscsajka92 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2408
sziasztok! én kb 2 hónapja ültettem egy avokádót. most kb 30 cm magas, és már van 10 levele :D mikor szükséges átültetni, mert most lelassult egy kicsit a fejlődése...
Dorothey Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2407
Sziasztok
Kaptam ezt a gyönyörűséget,de sajnos nem tudom hogy kell vele bánni.Tudja valaki a nevét és igényeit?A virágja már elvirágzott,és most úgy tűnik a zöldebbik része is elszárad.Kaptam már tippet,hogy lándzsarózsa,de én biztosra mennék.Köszönöm.......
leptopelis Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2406
Gáborke, csoer! Köszönöm a válaszokat.
gáborke Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2405
Hello

Ha már 4-5 levélkéje nött akkor érdemes szétültetni, de persze ez fajtától függ, van amit jobb egyenként ültetni mert az átültetést nem bírja.
Én amig kicsi a növény és nem fásodik, laza tápanyagszegényebb talajba ültettem késöbb már a tömörebb is jó. Általában gyengén savas talaj a jó, de a savasban sem lesz nagy bajuk. Persze kivételek vannak, amik semleges söt kissé meszeset szeretnek, és sokuk a homokosabb talajt is szereti.
A saját élőhelyükön a gyümölcstermök igénylik a napfényt, de nálunk a kisebb pára miatt félárnyékos helyen jobban nönek, de ezt is fajája válogatja (pl kakaó: árnyék, guava: teljes nap...)
A trópusiak elég gyorsan nönek általában, nálunk ez persze lassabb a tél miatt, de itt is változatos a kép. Egy mangosztán nagyon lassan nö, de egy paradicsomfa gyorsan...
Azért az igaz hogy a magoncok lassan nönek, aztán egy idő után felgyorsul a fejlődésük. Ez az eugéniákra jó példa, nekem is több éves növények elég kicsik, és lassan is nönek. Majd meglódul egyszer.
üdv.
Előzmény: leptopelis (2402)
Vivu Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2404
Sziasztok, bepróbálkozok itt is, hátha valaki tudna tanácsot adni. Csillagánizs magokra tettem szert, és jó lenne kicsíráztatni őket. Első csapatot beáztattam, majd földbe dugtam, és lefóliáztam a párásítás végett. Ez kb 2 hete történt, és azóta semmi. Mondjuk az igaz, hogy a magok elég száraznak tüntek, de áztatás után kicsivel bizalomgerjesztőbbek lettek. Rem kezelve semmivel sincsenek, külföldön vettem fűszeresnél. Még van egy második számú csapatom is, ha az első beadná a kulcsot. Szóval ha valaki tudna tanáccsal szolgálni, igen hálás lennék.Üdv:Vivi
csoer Creative Commons License 2008.08.26 0 0 2403
Szia leptopelis!

Szerintem semmit!

Nem vagyok az őserdők szakértője, de olvastam, hogy a növekedés nem feltétlen nagy ütemű.

Az én Eugenia uniflora növényem közel annyi idős és talán 40 cm magas. Rendszeresen szoktam egyébként metszeni, hogy erősödjön.

A fényre szerintem egyértelmű, hogy félárnyék (tűző nap kizárva), a talaj ismereteim szerint általában enyhén savanyú (kivétel, amelyik savanyú).

Én minden magot kókusz pohárkába ültetem, így nem merült fel az átültetés kérdése.

Üdv!

leptopelis Creative Commons License 2008.08.25 0 0 2402

Sziasztok!

Dél-Amerikai esőerdei növények magoncait hogy a legjobb nevelni? Mekkora korban ültessük szét? Milyen talajba? Vagy ne bolygassuk? A savas talaj általános igény? Sok fény, vagy kevés? Nekem sokminden kikel, növöget is, de soha nem lesz nagy. Például 2-3 éves Eugenia növényeim kb 20 cm magasak, száruk 2-3 mm átmérőjű (de folyamatosan hoznak új leveleket). Mit rontok el?

Üdv! 

gáborke Creative Commons License 2008.08.25 0 0 2401
Szia
Ha jó talajban van a vanilia, akkor szereti az öntözést tényleg, tápanyagban gazdag föld sem ártana neki, mert a tápanyagot szereti, de sok a baci is a sima virágföldben.
A 80 % párát meghálálja, vaskos hajtásokat nagy leveleket hoz, és sok oldalgyökeret ereszt ilyenkor a talajba. Minél több a legyökeresedés annál erőteljesebben nő.
Az én borsom csak most kezdett virágozni, egyenlőre én nővirágoknak nézem őket de nem bizti.
A bors hamar terem egyébként, van egy másik tipus amit 1 éve dugványoztam és az 5. levél után már kis virágfürt fejlődött ki.
A teánál ki lehet csípni a gyengébbeket, de lehet hogy utána még vhol kihajtanak.Próba szerencse.
üdv.
Előzmény: csoer (2400)
csoer Creative Commons License 2008.08.25 0 0 2400
Köszönöm a gyors reagálást, a kitartást a levelem elolvasásához és a tartalmas választ.

Szia gáborke!

Lám, itt is igaz, hogy a „szakkönyvek?”-ben leírtakat nem szabad sok esetben készpénznek venni.

-A vaníliára laza szerkezetű, tápanyagban gazdag tajt és vegetatív időszakban 80% párát és sok öntözést írnak.

Helyette szerintem is az általad leírtakat lehet figyelembe venni és én is valószínű így ültetem át a vaníliát. (nem véletlen, hogy az orchideák családjába tartozik).

-Az általam dugványozott borsok eredetét nem ismerem, így nem tudom hogy „vad” típusú feketebors

Gondolom várok egy kicsit és majd kiderül terem-e?

Egyébként a te borsikád mennyi idős korában kezdett teremni gáborke?

-Több csírás tea esetén, mi van, ha a talaj felszínén a leggyengébbeket egyszerűen elvágom és csak egyet hagyok meg?

gáborke Creative Commons License 2008.08.25 0 0 2399
Szia
Végre bővül az egzo gyümis tábor:)
Üdvözlünk a fórumon!
Akkor a kérdésekre reagálva:
Kakaó:
Jó lenne tudni miként dobálta le a leveleit(száradás, sárgulás egyéb), ugyanis nekem is ezt csinálta(ha megtalálom küldök képet róla).
Az egyik kakaóm levélszáradás után hajtásait is leszárította és elpusztult, a másik erőteljesebb csak teljesen csupasz lett, de tavasszal ismét sok levelett hozott.
Ugy tapasztaltam hogy a napos fényesebb időben kevésbé száradtak a levelek, tehát sztem. kevés volt a fény is, mivel télen elég messze van az ablaktól. Tápanyag hiány is okozhatja, de hiába tápoldatozod, ha a talaj nem elég savanyú nem ér semmit, sárgul és leszáradnak a levelek. Én is most savanyítottam mert ellúgosodott a talajom megint.

Vírusa van ugyan, de nálunk ez a trópusi virus nem igen fordul elő, de passz. Jellemzőbb a talajprobléma mint már fent irtam.

Tea: igen sok magja többcsírás nekem 4 csira is volt vmelyikben, érdemes majd szétszedni vhogy mert a többcsirás nálam nemigen nő, de ez csak tipp, nehogy a szétszedéssel baja legyen.

Kesu enyhén savanyú talajt igényel, de közben jól drénezni kell és enyhén öntözni, föleg mig pici mert irtó hamar kirohad.

Bors:
Az eredeti 'vad' feketebors tényleg kétlaki, nálunk a fiú van elterjedve. Viszont a nagyüzemi termesztésben, szelektált egylaki-t termesztenek, és ebből lesz a jólismert füszer.

Vanilia:

A tápanyagban szegény talajt valóban jobban szereti, mint a virágföldet(van is gondom a nagy tövem abban van, óvatosan is kell locsolni), inkább tözeges-kokuszrostos-perlites, vagy tényleges orchidea földbe érdemes ültetni, de ha körültekintőek vagyunk a virágföldben is lehet sikerrel nevelni. Nem szabad túlöntözni, inkább teljesen száradjon ki a talaj azt könyebbén elviseli, a levegőtlen sokáig túl nedves talajban, pontosan az általad leírt tünettel sárgul és fonnyad mivel kirohad a gyökere és a szárát baci támadja meg.

Elsőre ennyi. Üdv.:)

Előzmény: csoer (2398)
csoer Creative Commons License 2008.08.24 0 0 2398
Hellóka Tc. Tropi Fórumosok!

Köszöntök mindenkit – új tagként.

Gratulálok a WEB lapot megnyitó gáborke -nek és a kezdetektől csatlakozó cucurbia és Twins –nek, nagyon sok hasznos információt és segítséget nyújtottatok. Úgyszintén a későbbiekben hasznos észrevételeket, tanácsokat nyújtó tagoknak.

Örülök ennek a fórumnak, mert engem is igen érdekelnek a különlegességek.

Igen lemaradtam sok mindenről a Fórumban, ezért visszamenőleg átolvastam mindent a kezdetektől. Hosszú volt, de már eddig is merítettem ismeretet a növények kezeléséhez.

Egyébiránt távol áll tőlem szakmailag a kertészkedés, melegházam nincs, kertes házban (Budapesten) pátyolgatom a növényeimet.

Néhány éve kezdtem nevelgetni, gyűjtögetni, csíráztatni trópusi, egzotikus növényeket (elsősorban trópusi gyümölcstermőket).

Úgy vettem észre nagyon bele lehet merülni ebbe a kedvtelésbe is.

No elég a bevezetésből.

Szeretném megosztani tapasztalataimat, gondjaimat és nekem is merültek fel kérdéseim.

- Theobroma cacao (kakaó):

Tavaly ősztől cseperedett 2 db, közel 1 m-esek voltak, majd a leveleket kezdték ledobálni és teljesen lekopaszodtak ez év tavaszára.

Tápanyaghiányra gondoltam, igyekeztem is pótolni, mindhiába.

Utóbb olvastam, hogy leggyakoribb betegsége a vírus. Lehetséges, hogy ez pusztította el?

Meg lehet ezt előzni, vannak-e tünetei?

Csak azért vetettem fel, mert többeket is érdekel és gáborke -nek már virágzott is.

E hónapban Angliából rendelt előcsírázottak kibújtak, nem szeretnék ugyanúgy járni.

- Közel 60 db tea magból (különböző helyről származó) 2 db bújt ki és abból is már csak egy maradt.

Viszont az az egy is többcsírásnak látszik. Hogy van ez, többcsírás tea mag? (a képe csatolva)

-Kesum most bújt ki, viszont nem találtam hazai irodalmat a talajáról. Savanyú, vagy semleges talajt kíván?

-A fekete borsaim 2 különböző helyről származnak, közel 2 évesek és 1 méteresek.

A Velich -V. Nagy Enikő kiadványban a bors termésének feltételeként a hím –és nőivarú növények szükségességét írja. Kételkedem benne, hogy ez így legyen.

-vaníliáról

vaníliáról mindenhol az olvasható, hogy szaporítása és tartása könnyű.

A szaporítása biztos hogy könnyű, mert már többször voltam kénytelen szaporítani saját célra.

Közel negyedszer jártam meg vele, szépen hajtott közel 30 cm-es hajtást, Ezután kivilágosodott és a földben lévő rész berohadt.

Gondoltam, hogy lehet kaktusz vagy orchidea földbe kellene ültetnem?

tea
gáborke Creative Commons License 2008.08.23 0 0 2397

Pár üdítő kép igy az ősz közelettével:

Kakaó "virágcsokor":

Virág nyílás elött:

Tea erősen bimbózik:

aniggina Creative Commons License 2008.08.22 0 0 2396

Sziasztok, van valakinek eladó borsnövénye?? Nagyon szeretnék egyet, lehetőleg nem nagy növényt, ráér nálam felnőni.

Nekem lenne perui földicseresznyém eladó, kb. 10 db. Ha valakit érdekel, írjon és küldöm. Növény csere is érdekel.

gulyver Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2395

Szia Orchideak.

Magán mail ment.
Üdv.
orchideák Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2394
Most tesztelsz?
FRANGIPÁNI!!!
Előzmény: gulyver (2393)
gulyver Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2393

Szia.
Kb másfél-két hónapig.nagyjából úgy mint a fragipani.
Üdv.
Előzmény: orchideák (2390)
orchideák Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2392
Igen,tudom. Igazad van.
http://www.kaktuszgyujtok.hu/index.php?page=/index.nml&subpage=/aktualis/honap_pozsgasa/index.nml&noveny=17
Ki kellett volna javítanom ,ha egyszer hozzászóltam.
Előzmény: leptopelis (2391)
leptopelis Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2391
Bocs, csak hogy ne maradjon a fülünkben: a Madagaszkári pálma nem pálma, ugyanúgy, ahogy a sündisznó sem disznó és az Imádkozó sáska sem sáska :)
Előzmény: orchideák (2390)
orchideák Creative Commons License 2008.08.18 0 0 2390
Gyönyörű a pálmád!
Meddig tart a virágzása?
Előzmény: gulyver (2383)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!