persil , neked van igazad ,pajzs tetűről van szó ,a gyengesé jeleként szokott elszaporodni a tőkéken/a természet úgy mond lebontja magát/ műanyag kefével kellene le kefélni és olyan régebbi szer/pld bi58 és káliszapanos lével permetezni az egyik gyéríti a másik lefolytja a tojásokat , igy védekeznek a körte bolha ellen is. az Alibá, leveleit talán rághatta a Bagolypille lepkéje is / éjszaka dolgozik nappal alszik a taron ,azért nehéz észre venni mert azonos színű a háncsal, de ha májusban jól lakik talán nem okoz nagyobb kárt. roval ölővel kell gyéríteni. elnézést kérek ,hogy mellé nyúltam a pajzstetű és gubacs atkának.
Ha csak egyet hagysz meg, akkor gond lesz, ha éri valami, meg túl erös lehet. Én két hajtást szoktam meghagyni, a következö évben a karkineveléshez az alsót, szálvesszös metszésnél a felsöt (+az alsót két szemre visszavágva) hagyom meg.
Kerítés mellé ültettem szőlőoltványokat,lugasnak.Szépen hajtanak a második évesek. Most már csak egy vesszőt kell hagynom,vagy ráérek kialakításkor levenni a felesleget? Van amelyiken 3 erős vessző van már.
"Alibá, nincs semmi baja a szőlődnek" Igen meglepő dolgokat írsz, de valószínű ez azért van, mert hiányosak az ismereteim. Eddig úgy tudtam, hogy van levélatka és gubacsatka. Mindkettőnek más a korképe, nem is téveszthető össze, ezzel külön tanulmányok foglalkoznak, de lehet, hogy ezek olvasása közben figyelmetlen voltam. Hasonlóan védekezünk mindkettő ellen - mert kell - ha termést szeretnénk. Sajnálom, hogy rossz tanácsot adtam, mármint atkának véltem azt ami nem az.
Falusi fotóin látható kártételről az atka, eszembe sem jutott volna. (nem is jut) De hát még a jó pap is holtig tanul..... Csak hasznos legyen a tudás.
Alibá, nincs semmi baja a szőlődnek , elég erősen hajt majd leveti ezeket a leveleket, a tavalyi évben a rügyek kifejlődési periódusában valami sérelem érte,de néz a levél fonákra ha "hólyagos" akkor atka is jelen van./kis kalapok nőnek azon a helyen a levélen ahol letelepedett.
falusi, ez szőlő gubacs atka már a veszőben van elszaporodva , talán már valaki írta a szernevét májusban és augusztus végén még bennem húzódik a veszőbe nyakon kell ütni. kar elhalást is tud okozni.
Lehet magnézium hiány is esetleg, de akár egy bizonyos tápanyagok túlzott bevitele is gondot okozhat. Látatlanba nehéz megmondani a biztosat. A vashiány az a klorózis. Annak felismerhető tünete van. Az erezetek zöldek, míg a levél egyéb részei sárgulnak.
Esetleg szőlő zöldítő komplex? Régebben voltak ilyen tüneteim,főleg ha nagyon csapadékos volt az idő, de a zöldítő segített. Én folyamatosan, minden permetezéshez adagolom. Nem azt mondom, hogy teljesen megszűnt, itt-ott még látható, de jelentősen csökkent a sárgulás. Az ára is elfogadható.
Elkezdet foltokban sárguli a cserszegi és nem tudom miért én vashiányra gondolok nagyon kötött talajban van arra gondoltam meglazítanám a sorok közepét levegőztetés céljából illetve valami nagy vastartalmú készítmény tennék a permetlébe hátha kap lomtrágyát szóval nem értem.
Szerintm a talaj nagyon kötött neki és nem bír felszívódni rendesen minden tápanyag.
Atka fertőzés. Sanmite, Flumite segítenek. A Cserszegi néhány tőkéjén találtam ilyen tünetet. Korábbi, két héttel ezelőtti permetezésnél 10 dkg Thiovit/ 10 liter víz, valamit Flumite 5 ml. Szemmel láthatóan használt neki, kezdi kinőni magát. Majd még egyszer, július vége felé kap atkaölőt.
Szerintem ez atkafertőzés . Nézd meg nagyítóval a levelek fonákját vannak e rajta pókháló szerű képződmények. Nem tudom permeteztél e atkák ellen ha nem akkor most tedd meg.
Nálam is van hasonló,én teknős pajzstetűnek néztem,nem tudom,hogyan védekezzek ellene , ahol látom hogy sok a hangya a vesszőkön,ott jobban megnézem és nyomkodom őket,ha az időm engedi.
Valószinűleg szilva pajzstetvek lehetnek,amelyek szívogatnak a hajtásokon és a leveleken.Csak erős fertőzés esetén kell ellenük védekezni inszekticid szerekkel.
Egyik ismerősöm hozta ezt a szőlővesszőből kivágott részt rajta a kis barna foltokkal, melyeket ha megkaparom fehér, lisztszerű por száll ki belőlük. sem neki sem nekem fogalmam sincs mi lehet ez. Ha tudja valaki ossza meg velem.
Kumulus, Thiovit Jet, Microkén. Mind ugyanaz a hatóanyag: 80% kéntartalom. A thiovit és kumulusnál még a szemcseméret is egyezik.
Más: Most hogy jött ez a hőhullám, a szőlőlevélsodró sem olyan akatív. Már 3. éve figyelem őket, mindig a koradélelőtti órákban aktívak, amikor már nem harmatos a levél, de még nincs nagy meleg. Ha egész nap borús hűvös az idő, akkor sokáig aktívak. Korábbi években is mindig szedtem össze őket és a szivarokat is. Egy év volt amikor muszáj volt rovarölővel menni, mert a hajtások nagy része össze volt szurkálva.
A lemosón kívül valaki permetezett már? Nekem még az árvacsalánon sem jelent meg a lisztharmat. Most a nagy meleggel még nem lisztharmat sem terjed, így én várom a virágzás előtti időt.