Ha jól értettem, ott nem preset billentyűket kapcsolgattak, hanem tologatták a barokat. Ezzel is közelebb hozni a formánsalakulásokat, mint az ember arcánál is beszéd közben.A hirtelen váltások robotszerűbbé tennék az egészet. És igazábók 2-3 regiszter változik a leírásból láthatóan. Működik ez a digitális drawbarú Electron is, csak valahogy nem stimmelnek teljesen alapból sem ezek a felharmónikusok a magánhangzókhoz. A 9 bar (és azon belül is az a 4-5 ami használva van itt) kötött felhangrendszere nem igazán nyújtja azt szerintem amit a fül elvárna ilyen artikulációkhoz. Az eredeti Bessame is rendkívül mesterkélt ilyen szempontból számomra, akárcsak Kempelen beszélőgépe.
Állapot: kiváló, működési problémája sosem volt, teljesen karc és ütésmentes, legújabb OS rendszer frissítve, kizárólag szobában volt használva. Tartozék: 1 db 220-as kábel, 1 db MIDI kábel. Ritkaság.
Egy klónon azért nehéz ezt megcsinálni mert 1, nem úgy szól, 2, nem úgy viselkedik a presetváltó. Annak arettálásából fakadó egyéb megnyekkenések sokat számítanak.
És valószínűleg nem is általánosan alkalmazható beszédhelyettesítő. Meg persze kell alá az odaírt szöveg is, hogy valóban "megértsük" mi mond! :-D
Sokkal jellemzőbb a három preset arpeggiózásával a Wah effekt a Hammondon. Talán itt van valahol:
Kipróbáltam este a Nord Electro 3-on itthon. Hát nekem elég vontatottnak tűnik ezekbe a regiszterállásokba belemagyarázni főleg az Á-t, meg az É-t. Azért az emberi beszéd formánsainál több dolog történik, mint 1-2 szinusz összetevő hangerőváltozása. Ráadásul fentebbi oktávokban teljesen borul ez az elmélet, márcsak a foldback miatt is.
Volt 1-2 Korg szintim, azokban rendes vocoder effekt volt ilyen célra. Ugyan sose próbáltam orgonákra alkalmazni, de más hangszíneken sokkal eredményesebb volt és a pitch karral egyszerűbben is lehetett vezérelni.
Szóval érdekesnek érdekes ez az éneklő Hammond, de nálam itt meg is állt a dolog. Csak azért postoltam ide, hátha lesz aki mulat egy jót rajta, mint én mikor meghallottam. :)
Plusz ahogy hozzáteszi a hangerőpedál játékot is. Nagyon érdekes dolgot csinált. Köszi az infot, jódarabig eltartott volna ha magamnak kell kitalálnom.
"New members please post a vid of you playing if you can . A B C D or clone ( and many other models ) doesn't matter here, but the name of this group says Hammond and not just Hammond B3 players . This means ALL Hammonds are welcome here , as well as ALL clones with the awesome Hammond sound ."
Látom, Luis Fernando Zepeda éneklő Hammondja nagy meglepetést okozott. Nos, pár technikai infó a kkor a témában 2 rövid cikkben.
How to make the Hammond Organ sing
To form the following letters you have to open the following bars like this:
A = 88 8000 000 00
E = 80 8080 000 00
I = 80 0080 000 00
O = 80 8000 000 00
U = 80 0000 000 00
1.)
Towards the 50s, the musicians Evaristo Enríquez Zavala , Luis Fernando Zepeda and Ernesto Hill Olvera discovered, apparently independently, that by moving in a certain way the sliding bars of the Hammond Organ, it was possible to emulate the sounds of the vowels . The inventor of this technique was Ernesto Gil Olvera who in his blindness discovered that by gradually opening the bars as mentioned above, the vowels were formed and in the movement of them the words were forming. If we add the melody executed with the keyboards, we obtain the effect of the Organ that speaks.
It was Zepeda and Hill Olvera who commercially exploited this finding, through their personal appearances, eventual appearances in the Mexican cinema and the two albums that he recorded throughout his career, in the case of the last of the named.This technique was not popularized, despite the fact that Hill Olvera spread the secret of it, due to reasons such as the constant manipulation of the bars could wear them quickly or, because forming the vowels while the melody is running, it slows down the organist and makes it difficult to make arrangements for the accompanying instruments.
2.) This in turn, learned from the excellent musician Tito Enriquez. Here is an excerpt from Diario la Razon in his article: Tito Enriquez, musical talent coupled with a sense of humor:
"In that Mexico of the 50s, when even Mexican music, especially romantic music, was not yet displaced by rock and roll, a blind youth named Ernesto Gil Olvera burst into the capital's theaters, which caused a sensation because his organ emitted "Human voices" in some well-known songs, especially "Pancho López", to which Olvera gave him unusual popularity, also Tito Enríquez made "sing" the organ and the curious thing is that the young Olvera learned this mechanism from the mentioned Tito.
In this regard, Tito expresses that the organ does not "speak", only "vocalizes" and very soon that audience that acclaimed Gil Olvera as a musical phenomenon lost enthusiasm and charm disappeared. Gil Olvera, exploited by vividores, died young and in misery. "
Hello, ha valakit érdekel egy Nord Electro 2 rack verzió, kérem, írjon egy levelet. Kedves barátom árulja reális áron, tuszta környezetből, megkímélt állapotban, fent van a GS Fanatic-on.
Ahogy jellemeztem, az Emu nagyon dögös hangú. Nem csak tetszetősen szól. Hiába vannak ma hatalmas memóriák, processzorok, ha nem üt a hangja. Az alapminták valóban polifóniagyilkosok. A Korg Microstationnál megcsináltam az elemi mintából a drawbaros Hammondot, elfogyott a 128. Mert a foldback már nem volt, ahhoz külön oszci kellett. Anélkül meg gusztustalanul villany. Nem véletlenül létezik ez a kétféle klónmodell további alternatíva nélkül.
Mivel a legtöbb hammondos nem sz@r&xyk a drawbarokkal, a bevált presetek elmennek billentyűnként így egy processzorral. Ok, elárulok egy titkot, nálam kettővel. Tehát a 64-es samplerem 32-es polifóniájú. Ez a chorusvibrátó miatt van. Ráadva az Lfo csak a halkabb, párhuzamos oszcillátort rángatja meg. Ez eredményezi a síró hangot. Ok, a perka sem mono/poly, ennyi kompromisszum nekem fellépésnél belefér.
Az Emu modul crossfaderes lezlimintái egész használhatók. Ezek a samplerembe is ugyanúgy betölthetők. Csak ahhoz presetenként 61db minta kéne a kb. 15 helyett. :-) Hallatszik a mintaváltáskor hogy az egyik túl lassú, a másik túl gyors. És négyszeres munka a loopolásokkor.
Mellesleg mára, mikor flash memóriák, SSD, mem.kártyák vannak dögivel elérhetően, kicsik, gyorsak, praktikusak, a gyártók egyszerűen leálltak a rack samplerek, hangmodulok gyártásával. :( Nincs csak a 20-30 éves technoloógia, ami meg kérdés mikor adja meg magát, pótolhatatlan egyedi alkatrészeivel! Pedig most már nem lenne akadály bármilyen jó minőségű mintákat elkészíteni ilyenekre méretkorlátok nélkül és professzionálisabb felhasználása lehetne ma is ezeknek, mint mondjuk színpadon egy iphoneról bigyózni a virtual samplerrel...
Amúgy az Emu B-3 rack rompler orgona modulja se lett volna rossz elgondolás! Mindent megoldottak benne, még a perkára is egy külön szintézis blokkot terveztek. Ebben is voltak száraz vonali minták is drawbaronként, a lezlis hangmintákat meg volume crossfade technikával oldották meg. Volt bővíthetősége dedikált és saját feltölthetőségű üres flash ROM-okkal más hangszínekhez is, analóg és digitális kimenetek stb...
A nagy baja hogy egy Niacin Hammondot választottak alapul neki hangra és kevésbé volt autentikus, azon felül alaphangon csak 64 hangig volt polifón bővítés nélkül és így egy 9 baros preset megfojtotta a hanggenerátort, s akkor hol volt még a balkéz preset! Tehát végülis szinti modulnak tervezték, nem eredeti hammondozási szempontból, de a custom flash ROM-okkal, benne egyéni mintákkal ugyanaz is lehetne mint a sampleres verzió, azzal a hatalmas előnnyel hogy fele méret és súly + bekapcsolásra rögtön játszható, nincs betöltési idő!!!
Mivel mindenki B3 hangzást szeretne olcsóbb, kisebb, könnyebb cuccból, ezért szerintem nem árt az igazival is az ismeretség.
Pari. Volt, megdöglött. Rendeltem hozzá új fogaskerekeket. Örökélet garanciával. 8-10 év, elporladtak! Valószínűleg ezért tűnt el a gyár nyomtalanul.
Több mint tíz éve lemintavételeztem az általam és általában használt preseteket, zengetőcsapdosásokat. Később Rhodesokat. Hozzáprogramoztam a chorus vibrátót, a swell effektust. Azóta a youtube videóimon ez szól.
A lényeg, a száraz B3-at mintáztam, nem a lezlit. Azt nem szabad, kell. Arra ott van vagy egy effektpedál, vagy egy igazi laci. Az EMU samplernek van egy érdekessége. A szintik közt olyan durván, ütösen szól mint a B3 az analógok közt. A többi szintinek inkább "tetszetős" a hangzása. A Motion Sound ehhez kitűnő partner.
Van most egy ilyen KBR-3D eladó. Tök újszerű, tokja is van. De ára is, 440. Egyszer kell csak beruházni. Megnézem az új klóncsodákat, aztán maradok a beváltnál. :-)
Nem vagyok abban biztos, hogy aki analóg orgonahangot szeretne, az pont a B3-assal kell, hogy ismerkedjen. Aki B3 klónt keres, annak persze. De őszintén megmondom, ha az utóbbi időkben gyártott Pari eK 61-es még forgalomban lenne, és nem bődületes magas áron adnák, akkor még azon is elgondolkodnék. A valamikori Wurlitzernek is volt elektrosztatikus orgonája. Egy frankó Leslie-vel abban is látnék fantáziát.
Mintha valamikor régebben eldicsekedtél volna már a saját mintavételezett orgonamoduloddal. Szép kis meló lehetett. Van saját Leslie modellezésed is?
Talán a Suzukik részletes testreszabhatósága megoldást jelenthetne és csak Hammond felirat díszeleg rajtuk, de a müa. hangjukon valahogy nem fog az evolúció! Meg hát a feléjért is drágák szegények...
Meg az orgona kinézetű szoftok. Hami, Keyb, Crumar, Viscount, Mag.
Mindkettő a maga előnyével, hátrányával.
Igazából egy alapos rendes B3 ismerkedés után len e célszerű összehasonlítani és kialakítani a követelményrendszert a klónokkal szemben. Ez is személyes és eltérő.
Mivel nekem egyik sem jött be, inkább csináltam magamnak :-)
tehtube: A Crumar Mojo-ja is egy ilyen számítógépes orgona, nem? a MAG szinte biztos, hogy midizhető, így legalább akkor van egy frankó midi billentyűzetünk. De ha igazán frankó midi billentyűzetet akar az ember, akkor ha kellőképpen nagyon gazdag, akkor vehet magának B3 MK2-t, vagy C3 MK2-t, vagy esetleg egy New B3-t.
Tényleg tök jó lenne kipróbálgatni őket. Pl. a Viscount-nak van magyarországi forgalmazója, ennek ellenére sajnos mégsem látok Legend-eket, meg Legend Live-okat a hangszerboltokban. Pedig a Legendnek megvannak az autentikus kezelőszervei, de ahogy tök jogosan mondod, amíg az ember saját maga nem ér hozzá, nem kapcsolagatja, nem játszik rajta, addig bemondásra tényleg nem hiszünk el semmit. Vagy legalább is fenntartással kezeljük.
djuice: Azt nézem, hogy minden alkalommal amikor megjelenik egy új klón, a gyártó úgy kommunikálja, mintha épp feltalálták volna a spanyolviaszt. Közben az embernek meg az az érzése támad, hogy folyamatosan ugyanazokat a köröket futjuk.
szimizso1: Ha gyártósorokat állítanak rá, akkor biztos lehetne viszonylag olcsón szuper hangkerekes orgonákat csinálni. De nézzük reálisan a dolgot: Kik vennék meg?
-azok akik otthon akarnak játszani
-akik állandó helyen akarják őket tartani, pl. templomokban, gyülekezeti házakban
-a legfanatikusabb, legodaadóbb tonewheel fanok, akik bevállalják, hogy tűzön-vizen átviszik a hangszert
A többiek, akik nem akarják/tudják vállalni a cipekedést, annak pl. egy Roland VR-09 maga a megváltás.
Szóval ennek fényében ha te lennél a gyártó, vajon tudnál-e számolni akkora bevétellel ami nemcsak kompenzálni fogja a kiadásaidat, hanem esetleg még nyereséget is termel neked. Úgy gondolom, a valódi hangkerekes orgonának (szívem legnagyobb bánatára) nagyon szűk a felvásárlói rétege.
Na meg ha jóféle fából készül a kaszni, mint pl. tölgy, és nem sérülékeny fenyőből, akkor már az eleve egy kisebb vagyon.
Egyenként mindent megoldottak. De összességében a kompromisszumok hazavágják. Kezdve a billentyűzet túl vaskos vagy gagyi mozgásával. A felvételeken jól hallható egyes kontaktok kihagyása. Kvázi billentésérzékenység. Az überdrága X5-ön már emlékeztet az eredetire a három kontakt. De a túlszínezett nyávogós hang itt sem meggyőző. A dinamika sem.
Szóval nem az a kunszt hogy elő kell állítani 91db hangloopot.
A hangzás és játszhatóság onnan tovább nagyon sok helyen sérül.
Ez a csajozós példa jó volt. Persze csak a lusta pasikra vonatkozott! ;-)
Viszont azt nem tudom elképzelni, hogy nem lehet programozni egy véletlenszerű amplitúdójú hanggenerátort, ami a Hammondban van, és ezeket a hangokat a billentyűkhöz hozzárendelni. Meg van az eredeti táblázat, hogy melyik freki tartozik egy billentyűhöz. Csak a hangerőt kellene hozzá igazítani, mint a mechanikus Hammondon. Szerintem hardveresen már rég túl vagyunk ezen a problémán, csak még pár milliárdot ki akarnak húzni ebből a projektből is. Arról már nem is beszélek, hogy a mechanikus Hammond gyártása ma már fillérekből megoldható lenne, jó minőség mellett is.....
Ez a klónvadászat olybá tűnik nekem, mikor a suliban az osztályban ez van alapon sasolgattuk a csajokat. :) Egyik se volt egy hűde, viszont a "szükségállapot" kényszerhelyzetet és megalkuvást eredményezett... :D
Aztán meg rájön később az ember hogy nagyobb a világ mint gondoltuk.
Szóval én egyre kevésbé tennék fel nagyobb összeget a digitális orgonákra! Ha eddig nem tudtak tökéleteset alkotni, akkor...???
Olasz mechanika. Kínai pc alaplap, hangkártya. Lehet hogy az emulációs program eltérő?
Több panasszal találkoztam a neten hogy ezek a számítógépes orgonák gyakran megbolondulnak. Veszekszenek a gyártóval, forgalmazóval. Célvasakra ez kevésbé jellemző.
Viszont autentikusabbak a célvasaknál. Melyik ujjunkat harapjuk? :-)
Jó lenne párat összehasonlítani. Más írása nem érdekel.
Haha, mókás. : D Elvileg valamelyik olasz klón belsejét használják (Crumar, vagy Viscount), meg hozzá az ő jó minőségű kezelőszerveiket (kapcsolók, drawbarok). Azt néztem, hogy a Deep Purple-ös Don Airey is ezt használja egy-két felvételen.